21 May 2009

Public Transporter, sile bertamadun sikit boleh tak?

Semalam mase nak naik bas nak gi opis, biaselah beratur punyelah panjang. Selalu je doa, mintak2 la dapat naik. Dapat seat tuh memang tak harap la. sure x dapat duduk nye, dapat berdiri sipi2 kat pintu pon jadilah, asalkan x lewat sampai opis.

So, mase tuh, bas dah penuh, tinggal beberape org lagi kat depan aku, alamak, aku pikir, dapat ke x naik nih. Tunggu je turn aku untuk bayar tiket, then tetibe ade sorang amoi nih meluru dari belakang trus hulur duit die kat pakcik bas, untuk dapatkan tiket. Selambe badak je. Adelagi 3 org kat depan lom bayar lagi tau. Aku yang terkejut, terus terkeluar dari mulut aku "Eh, jangan la potong queue". Right to her face! terkulat2 muke die. Tapi dah berjaye pon die potong queue.

Ha, hambik ko! Geram aku. Ingat die sorang je nak cepat. Padan muke malu, rasenye ade gak beberape orang yg dengar.. Dahlah bile dekat nak sampai opis and makin kurang orang, and seat semakin kosong, die kene dok sebelah aku sebab seat seblah aku kosong. Ahahaha, sure muke die tebal gile.

Lepas tuh lak, mase naik LRT, nak turun dah kat Setiawangsa ni, orang ramai dalam tren, and ramai gak yg nak turun kat Setiawangsa. Dalam aku cube memboloskan diri nak kuar tuh, ade sorang akak nih dengan kasarnye tolak2, himpit aku. macam die sorang je nak kuar, and takut sangat pintu tren tu tutup, tak sempat keluar. Aku dahla pening2 lalat, x larat rase nak pitam, die main himpit2 lak. Aku geram trus sound "SABARLAH!". Tapi mase tuh die dah kat depan aku. and cepat2 kuar pintu. Tapi aku sure sgt die dengar. Bengong! Ntah ape yang dikejornye ntah. Nak terberak kot. Eiii, geram aku!

Peraturan bagi Public Transporter
  1. Silelah beratur dengan berdisiplin ok. Dah lambat tuh, padan muke. Jgn nak potong2 queue lak.
  2. Janganla main tolak2, himpit2 orang. Tak reti bahase ke nak cakap "Excuse me", ke "Tumpang Lalu" ke, "sorry" ke.. cikgu tadikan korang tak ajar ke?
  3. Silelah pakai deodorant ok. Kalo takde, aku boleh sparekan satu utk wakaf.
  4. Silelah gosok gigi juge ye! Sebab dlm keadaan terhimpit, kdg2 sgt dekat ngan mulut org and bile die bercakap or menguap, hooollamakkkk, bau!!! (Mase tadika takde ke nurse and dokter gigi dtg tunjuk care gosok gigi menggunekan gigi and berus gigi yang besar tuh, pastuh ramai2 bertinggung tepi longkang untuk berus gigi? Ke, korang tak sekolah tadika?)
  5. Kalo tengah on the fon tuh, tak payah la cakap kuat2 macam lah sume orang nak kene tau yang "nasik goreng dalam kuali kene panaskan kalo tak nanti basi" atau "Macammane pulak phone line saye kene potong? cube awak explain, line saye kene potong sebab saye dah lame tak gune ....bla.. bla"
  6. Kalo tido tuh, cover la sikit rupe anda. Buruk gile tau tido dalam LRT kepale dongak sampai ke cermin belakang, mulut ngange, lobang idung bersepang, kaki terkangkang.. huh!

No comments:

Blog Widget by LinkWithin