13 May 2009

Aku yang sangat Pelupa

Hohoh, memang minggu yang malang agak nye. Hari nih, satu lagi kes kecuaian dan kelupaan yang melampau.. Camnih critenye:

Aku gi opis pagi tadi tak bawak handbag, sebab dah bawak beg laptop ngan satu lg beg isi baju2 baby yg nak dibawak kat opis. Kak Su yg mengandung tuh nak tengok, but tak sempat tunjuk kat die, dah kene antar die gi spital. Huhu.

Mase nak kuar dari opis untuk balik ke rumah, aku tinggal beg yg isi baju2 baby tuh and bawak blk beg laptop je. Sengaje tinggal sbb nak pos baju customer pon dari pejabat pos yang dekat ngan opis. Mase jalan nak tunggu bas, dah teringat.."Alamak, tiket bas pagi tadi tinggal dalam beg tuh". Kalo takde tiket, kene beli lagila tiket RM1. Then aku pikir "Ala, x pelah, singgit je. Malas pulak nak patah balik, kang tertinggal bas."

Tapi terpikir pulak,"emm, kalo suruh Murali (opismate) amikkan boleh gak ni sebab die pon naak naik bas lepas nih." Baru nak call Murali, then teringat yang henfon aku kan pade Afat skang. (Sile rujuk entry sebelum nih). So nombor tepon Murali takde kat henfon yg aku gune skang. Malas pulak nk suruh Afat sms kan no tefon Murali. "Takpelah, beli jela tiket baru, singgit je".

Then naik la bas, beli tiket baru. Tak kisah sangat la.. then naik LRT, then sampai la kat Setiawangsa. Sampai stesen, nak keluarkan kunci kete, baru teringat yang kunci kete ade dalam beg yang ditinggalkan kat opis tuh!! Uwaaa.. rase nak menjerit. But, buat2 jugak cari kunci dalam beg laptop, mane tau kot2 ade. But, confirm x de!

Then kepale ligat berpikir, kalo balik naik teksi boleh gak nih, nanti amek kunci spare kat rumah, then datang balik Stesen LRT ngan Lily (anak tuan rumah yang baru dtg 2 hari, kalo x, b4 nih aku dok sorg2). Then baru teringat jugak yang kunci rumah ade dalam kete!!!

Huhu, maknenye aku takleh la balik rumah kalo x confirm Lily ade kat rumah. Try call Lily byk kali x angkat lak. Sudah.. abes la aku.. mane nak tido malam nih. Takleh masuk kete, tak leh masuk rumah, ofis dah tutup..

But at last Lily balas sms, dipendekkan cerite, aku soh Lily amekkan kunci spare and dtg bawak ke stesen LRT tuh. So, aku dapat drive kete balik rumah..And sume masalah selesai.. waaa.. Nasib baik ade kunci spare kat rumah and ade Lily kat rumah! Kalolah time tu aku sorang2 camne? Nak patah balik ke ofis, ofis dah kunci.. Bateri henfon pulak dah low.. memang dugaan betulla.

So, Moral of the story:
1. Aku tak boleh idup tanpe henfon aku and handbag aku. Walopon Afat selalu cakap handbag bersepah sume bende taruk dlm tuh, but as long as sume mende ade dalam handbag, maknenye x de mende akan tertinggal. Macam kunci rumah, kunci kete, henfon, ubat, sume tuh tak leh dikeluarkan dari handbag. Kalo tak, camni lah jadinye.. Huhu.

2. Kalo aku mintak no fon Murali and call die soh bwk kan tiket bas, sure die akan perasan ade kunci kete tinggal dlm poket beg tuh jugak. Ye, kalaulah aku mintak no fon die dari Afat..

And kesimpulannye.. Allah takkan menduga kita dengan dugaan yang tak tertanggung oleh kite.. Die tahu setakat mane kite mampu bertahan so, setakat tu jelah die uji kite.. *applicable to all situation ye*

2 comments:

aida edot said...

isk2 dasat tol tahap pelupaan ko nih apzan..tahap kritikal hehehe..lenkali ltk le setempat smua bnda pnting tuh..make sure cukup x bilangn brg pnting ko tuh stiap kali ko nk gerak ke mane2.aku buat cmtu je..bnda plg pnting dlm beg aku ade 3!henfon, puting, air manda hehehe..

Afzan said...

Ahaha, tu la pasal.. byk makan semut kot.. huhu

Blog Widget by LinkWithin