08 April 2009

Peperiksaan Undang-Undang Kerajaan

Baru dapat slip arahan utk Peperiksaan Perkhidmatan Awam hari nih. So aku akan amek Peperiksaan Undang-Undang Kerajaan 21 April nih kat MARDI dalam UPM tuh.

Wah, agak jauh nak gi, tapi best jugak dapat masuk UPM yang amat nostalgia tuh. Aku sangat suke UPM yang luas menghijau dan indah permai. Apetah lagi Bukit Expo nye yang meninggalkan banyak kenangan tuh. Selalu round petang2 kat situ, jalan2, joging, tengok2 pokok durian, tengok ostrich, kolam ikan, naik atas bukit tengok ERL lalu, blajar drive, main kayak kat kolam ikan nye, Expo konvo, studi bawah pondok, tepi kolam, buat projek (eh, buat Final Year Projek la).

Oh, zaman tuh x de camera, apetah lagi henfon bercamera (macamla skang aku ade digicam pon, huhu still tak de camera la!). So, tak de sangat la gambar semase kat UPM. kalo ade pon dalam camera Abidah. Die je yang ade digicam mase tuh.

Anyway.. aku kenela start stadi dari sekarang. Lagi 2 minggu tuh. Nampaknye kenela pinjam or beli bukunye. Org kate exam tuh susah, boleh bawak masuk buku, tapi biasenye tak cukup mase nak jawab. So, kene tande page nye awal2. Huhu, aku tak suke stadi, apetah lagi exam. Dah kerje gomen nih, terpakselah menghadapi nye, walopon x suke.

Anybody wants to lend me the book? (Secare jujurnye, aku dah takde duit nak beli buku nih. huhu) Aku pon x tau buku ape kene beli. Sesape yang dah penah amek exam ni, boleh bagi info? Kalo ade contoh soalan or soalan bocor amat la dialu-alu kan. EHEHEH.

PS: Baru tadi aku google and jumpe satu blog nih, die bagitau tips untuk amek exam tuh. So to those yg akan amek exam nih jugak, boleh refer to tulisan mamat ni kat SINI. Kalo nak banyak lagi info, google sendrilah.

3 comments:

.:chEyaNtie:. said...

salam..
saya dulu dont have enuf time to stadi hehehe for me, no need to baca the whole book teruk2la..hehehe

memandangkan hanya sempat belek buku tu, sehari b4 exam, saya buat tagging kat buku2 tebal tu..n go through sket2 tajuk2 seksyen2 or bahagian2..yang penting kita ada idea macamana nak carik jawapan tu by that tagging..

kalo ada soalan2 thn lepas,try jawab so that u ada idea macamana nak carik jawapan semasa exam betul2 nanti..takler blur sangat nanti hehehe..

jgn lupa permulaan setiap jawapan tu mesti ada 'menurut seksyen bla bla bla..

make sure jawab 10 soalan..itu yang mesti la..bahagikan masa..15 minit utk 1 soalan ke..biler dah abis 15 minit, walaupun soalan tu tak siap, jawab soalan seterusnya..biler dah jawab kesemuanya, semak balik mana yang jawapan yang tak complete lagik tu..takpon pandai2 la manage time..asal 10 soalan dapat diselesaikan..

kalo soalan tu berbentuk situasi, jgn lupa kaitkan skali jawapan yang disalin tu dengan situasi soalan..

tolong speed semasa menulis dan make sure tulisan tersebut bole dibaca..takyahla nak lawo2 sangat hehhe

all the best

Mohd Naim said...

result dah keluar..dah check ?

jAi said...

Wesss... wish me luck. Aku nak exam 27 Oct nih. Buku apa nak kena bawak nih?

Blog Widget by LinkWithin