10 April 2009

An Ordinary life of a Public Transporter

Gile takde mende nak cerite, so, aku pon membuat entry pasal kehidupan aku hari2 menggunakan public transport ini. Huhu, damn pathetic.

Kegelapan subuh ketika sampai di stesen LRT pada pukul 6.35 pagi.

Biasenye tak dapat seat pon dalam LRT. Sume yg duduk pon tido jek.
Pastuh sampai kat Stesen Bangsar dalam kol 7 lebih. Tapi disini keadaan lebih bertamadun dimana pengguna bas akan beratur sepanjang 2km utk menunggu turn naik bas.(lebih2 pulak tambah sampai 2 km) (Alam maya sudah kelihatan sinarnye pada waktu ini)


Kadang2 dapat duduk, but most of the time kene berdiri je. But kalau bernasib baik, setelah ramai warga bangladesh turun kat BSC, dapatla duduk sbb seat akan kosong sket. Udara di dalam bas juga akan lebih segar tanpa bau kepam warga tersebut walaupon waktu pagi.

20 minit kemudian sampai lah ke Pusat Bandar Damansara, dan berjaye masuk ke ofis sebelum kol 8pagi.

Ok, kemudian waktu balik keje pulak. Yang mana disinilah berlakunya episod lari2 kejar bas, bajet kat mane pakcik bas tu akan berhenti supaya dapat berada betul2 depan pintu bas supaya dapat ditolak masuk ke dalam bas dgn cepat dan dapat seat.

Berikut adalah gambar beberape orang (termasuk aku) yang tunggu bas di tepi tengah jalan (nampak tak garis putus2 tuh).


Bas tak dtg lagi, tapi sume orang dah ketengah jalan, jadi bile agak boring menunggu, pergi masuk Watson kejap, untuk mendapatkan air-con secare percuma, juga testing mekap2 yang ade dan pakai lipstick yg dijadikan tester kat situ. Bile kuar Watson, bibir dah berwarne agak cun. Hahahah (Zaleha mesti gelakkan aku nih)

Lamenye tunggu bas, rase lapar pulak, gi masuk pula 7-eleven beli susu coklat


Kat PBD nih sangat byk restoran segera mahupon mamak. Tengok tuh, Subway, KFC, Secret Recipe, Pizza Hut sume ade. Yang x de dalam gambar ialah Starbuck, McD, Kenny Rogers and banyak lagilah.


Inilah tiket bas yang dibeli dari pagi, berharge RM1 tapi boleh gune untuk satu hari. So, waktu petang, just tunjukkan tiket tuh kat driver bas.


Oh, nampak bas datang, sume berpusu2 kedepan.


Oloh, bas yang datang dah penuh ngan sardin orang. Tak dapat naik, Huhu.


Dengan perasaan kecewa, gi duduk jauh2 sambil memerhatikan bas berlalu pergi. Kene tunggu next bas.


Minum dulu susu coklat yang beli tadi untuk mengalas perut


But tak lame pas tuh, bas satu lagi datang. yeay, dapat naik bas. Walaupon bas tuh jalan slow gile sbb ade sket kerosakan terhadap tayarnye. Huhu, takpelah asalkan sampai LRT bangsar.

Next, dah sampai kat Bangsar, naik LRT pulak. Orang juge sangat ramai. Kadang dapat naik terus, kadang2 kene tunggu 2-3 LRT, baru dapat naik. Tu pon bersesak2 mcm sardin. Dah lah bergesel2 ngan org. Eii, geli tau.


Dalam LRT berhimpit2 camnih la. (hehe, segan nak amek gambar sebenarnye) Kakak baju biru tuh jeling2 jek lps aku amek gambar. Sbb flash on and ade bunyi camera. (Apela henfon nokia nih, x leh ke nak silentkan bunyi die tuh. Nanti orang tau la kau dok amek gambar). Huhu.


Keadaan inilah yang aku hadapi hari2 semase pergi dan balik kerje. Sampai handbag pon dah koyak2 kene tarik2 tersangkut sane sini. Kain kene pijak, pastuh bile brek mengejut terpakse menghimpit org depan or sebelah, dan terhimpit juge. Tidak ketinggalan bau ketiak, peluh, Roti Boy (bile train amek orang kat KLCC, sure ade je orang beli Roti Boy), Kentut, bau mulut busuk, dan macam2 bau.

Pernah juge budak kecik yg aku bagikan die seat, then aku kene berdiri depan die, berbuat nakal dengan memukul2 plastik makanan aku dan menarik2 handbag aku, namun aku hanye terpakse membalas ngan senyuman. Hoho. T_T.

But aku lagi rela naik public transport dari drive sendri sebab
1. Lebih menjimatkan
2. Parking kat PBD sangat mahal. RM9 sehari (baru naik harge last week).
3. Aku sangat takut & paranoid bile drive
4. Rase nyawe aku atau kete aku teramcam bile berade di jalan raye.
5. Kalo bawak kete pon aku still kene kuar kol 6.30pg jugak utk elakkan jem.
Walau bagaimanapon aku tetap drive dari rumah ke stesen LRT tuh n bayar RM3 sehari utk parking. Tak larat nak jalan, nanti berpeluh2.

Sekian laporan dari aku.

*Saje masukkan cerite ni dalam blog supaye nanti bile aku dah tak dok KL lagi, aku akan ingat hari-hari susah yang aku lalui disini..

6 comments:

CadaLoRa said...

giler susah ko pi keja..shian plak aku tengok!- azie

najiba said...

haiyoh afzan... mencabar sggh p'jlnn pg n blk kje ko. bab berebut naik bus tuh t'ingt aku zaman kt matrix n upm. slalu target bus nk brenti kt ner hahaha...

Afzan said...

azie-> ehehe, dah biase, so, tak kisah dah.

Najiba-> a'ah teringat berebut naik bas UPM kat kolej 14 ngan Bas Prawin kat Maxisegar kan??

z|Ha_J said...

mmg aku gelak besar dh... masuk watson xda kje lain laa... brg x beli pun, melaram je lebih2 :))

mummy_ayu said...

salam kenal...adventure nye life u.kat PBD kat opis mana? my sis keja LPP tu. but now dia cuti bersalin. and ur affan tersangat lacomel. macam muka u. putih n montel sgt. dulu me pun naik lrt. bila ada anak sorang amik lesen but still x drive.pegi hubby antar, balik naik charted cab. but bila anak dah 2, kena berani gak drive for anak-anak. alhamdulillah...berjaya.

Anonymous said...

Ya, mungkin kerana itu

Blog Widget by LinkWithin