24 April 2009

Kuala Lumpur International Book Festival (KLIBF)

Semalam, lepas keje trus singgah PWTC gi tengok KLIBF nih. memang dah lame menunggu nak pergi. Semalam baru berkesempatan. Orang nye takdelah ramai sgt sbb mase tuh kol 6 petang weekdays pulak tuh. Rasenye kalo weekend sure bersesak2 ngan orang ramai.

Ade 4 hall sumenye.. kat ruang legar pon ade jugak booth2 nye. Banyak gile booth. Memang rambang mate tengok buku2 semuanye. Tujuan aku gi cuma nak cari buku untuk Affan. Dah lame nak belikan die hard cover book tuh. Mule2 jalan je dah jumpe satu booth yang best. Dapat beli 6 buku hard cover ngan board page harge RM5 je satu. Dahlah besar jugak buku tuh. Memang murah gile. Kat booth tuh ade jual Montessari set RM30 je. Harge sebenar RM139. Memang bagus mende tuh, but rasenye tahun depan jela beli untuk Affan. Beli skang pon, die tak reti ape lagi.

Kat bawah nih antare gambar2 yang aku dapat amek sekitak KLIBF tuh. Aku pergi tingkat bawah ngan atas sekali. Memang abes sume aku ronde. Tapi kol 8 malam dah nak tutup. Tak puas lagi ronde2.. Kalo ikutkan hati byk rasenye nak beli. Tapi takpe, bukan Affan boleh bace pon lagi buku cerita2 semua.. Tunggu tahun depan pulak baru beli yang sesuai ngan umur die.

Nih tempat yang mule2 aku masuk


Antara buku2 motivasi yang dijual


Selain dari buku, alat2 bantuan pembelajaran pon ade jugak


Buku kanak2 yang disertakan dengan CD


Booth novel-novel melayu, and macam2 novel lah ade


Yang nih kat booth MPH. Bukunye takdelah murah sgt, but adela diskaun sket, tapi still mahal compare to others.


Board books. Kalo beli banyak lagi murah. Kalo satu, dalam RM5.


Ha, satu je yang aku cukup benci.. Ngan salesman2 tuh yg dok pujuk dengar explanation diorg. Aku plg x suke kene duduk, pastuh diorg explain lame gile, pastuh pujuk2 suruh beli. Kalo cakap tak berminat, die akan psycho2 kite ngan macam2. Memang pandai betul die nak trap kite supaye beli set buku or CD untuk Kanak2. Especially GROLIER. Booth diorang paling besar and kat due2 tingkat tuh ade GROLIER. Salesman die pon ramai, dan akan merayu2 korang singgah. Siap kejar2 lagi cari customer. Menyampah gile.

Ha, yang nih booth GROLIER. Amboi2 banyaknye la belon. Saje nak tarik perhatian kanak2, pastuh sure diorang ajak parents diorang singgah booth, pastuh termasuk perangkap orang GROLIER tuh.


Actually dah pernah kene pakse dengar dah ngan orang GROLIER nih kat Kuantan harituh. Dekat sejam tuh duduk dengar die promote pasal buku tuh sume, last2 satu set tuh hargenye dekat RM2300.. gile lah.. siap ckp boleh ansuran lagi, pastuh siap nak hantar ke rumah lagi.. huhu kalo korang banyak duit, ha, silekan lah.. Maybe bagus la kot. Tapi sangat mahal. padahal banyak lagi buku lain boleh beli ikut pilihan kite.

Yang sakit hatinye kenape sampai nak pakse2 kitorang beli. Dah cakap tak nak tuh tak nak lah. Kalo korang taknak kene temberang diorang nih, baik jauhkan diri dari booth Grolier tuh. Jgn sesekali duduk dengar explanation dari diorg. Becoz once korang duduk, abesla, selagi tak sign up, korang x leh balik la jawabnye. Mereka akan buat or cakap ape sahaje sehingge korang rase sangat penting buku mereka untuk anak korang. Tak kire ape alasan korang bagi. Huhu, menakutkan!

Ok, so far komen dari aku, sesape yang nak cari buku untuk anak2 korang, bagus la gi KLIBF nih, sangat banyak pilihan buku murah2 RM1 pon ade. Hard cover sume pon murah2. Untuk remaje, novel2, magazine, MOY publication sume pon ade. Buku2 sekolah, buku2 exam kerajaan, sumelah.. cakap la buku ape sume ade. Yang penting murah. Kalo bawak anak tuh, siap la korang abesla anak korang merengek2 nak buku tuh, nak buku nih. Sebab ramai parents aku tengok terpakse beli mcm2 buku anak diorg nak. Hehe.. Tak pelah lagi bagus memupuk minat membace nih..

Inilah hasilnye shopping buku. Dengan RM50, aku dapat sume buku nih.
6 board books yang besar (Rm5 x 6 = RM30),
2 yang kecik (RM5 x 2 = RM10)
4 buku cerita yang comel (Rm1.50 x 4= RM6),
1 buku cerite hard cover (RM4).


Nih page dalam board book tuh. Gambar2 die comel kan. Tak sabar nak bagi Affan bace nih


Affans first books!
Semoge Affan jadi seorang yang rajin membace dan cintakan ilmu.
*Tak macam mama die nih, dah tua2 malas bace buku. Kecik2 rajin..


Yang penting, pesanan ikhlas dari aku, jangan hampiri GROLIER. Kecuali anda kaya.


PS: Thanks Papa sayang sebab bagi duit..

2 comments:

mummy_ayu said...

macam best je book fair..sampai bila yer? Akak pun banyak beli buku for Ian, alhamdulillah..la nie dia 3 tahun lebih banyak gak mende yang dia tahu dalam BM n dalam BI. Lagi satu mainan pun bagus untuk otak budak2. contohnye lego.

Afzan said...

Book fair sampai ahad nih (26/4/09). Pergilah. Memang best gile.

Blog Widget by LinkWithin