30 April 2009

Aku yang Bengang

Bengang amat lah!! Hari nih satu hari akan tak boleh gune Lap Top sbb org ofis nk gune buat UAT. Dahla dari Selase arituh diorang pakai. Sempat gune broadband aku utk 2 jam je baru.. Semalam aku MC ingatkan diorg gune, rupenye hari nih diorang nak gune.

Tensen woo gune lap top pinjaman nih. Camne nak wat keje camnih.. HUHU.. Dahla baru dapat broadband, tapi ape maknenye kalo takde LAPTOP!!!! Geram nih.. geram nih.. terpakselah gune henfon lagi. Tapi boleh gune kejap2 jela, sbb bateri cpt kong.

Cepat la.. cepat la dapat lap top.. tolong~~~~

Minggu depan pulak dari Isnin sampai Jumaat ade training PHP ngan MySQL kat TTDI.. So tak de kat ofis seminggu.. huarghhhh.....

ps: blog Affan pon tak terupdate lagi nih.. akan cube jugak..

Caaayanggg Affan..

*Aku masih batuk teruk dan selsema, kalo tau tak dapat gune laptop hari nih, aku mintak MC 2 hari trus ngan doc. Ceh, menyesal sungguh, susah payah gi keje walopon demam, tapi last2 tak leh wat ape, sebab takde laptop.

29 April 2009

I'm At Home

i'm on mc today. So now at home, writing this blog using my old nokia 6120c with the celcom broadband. just feel like wanna post sumthing.

Yesterday, i was not in good mood n health. After work, went to clinic n doc advice me to take a day rest since i'm having bad flu n sore throat for more than a week already. My blood pressure also a bit high an doc said mayb i'm strees at work. Can u believe it? Im stressed? Hm,maybe..but its sure not becoz of work.

Uuh tomorrow hv to go to work. But da best thing is, tomorrow my hubby, my baby and the rest of my family will come here! Yay!

28 April 2009

My Celcom Broadband

At last! Aku decide nak amek jugak Celcom Broadband nih. Dah la start semalam proxy yang selalu aku gune utk surf internet dah kene block. So, totally tak boleh nak berBlog or ape2 sahaje yg menyeronokkan. Tinggal yang tak best je..

So, semalam balik keje, berusaha cari orang yg bukak booth Celcom tuh. Mule2 gi kat Stesen LRT Titiwangsa, pastuh patah balik gi KLCC, tapi rupenye kat dalam KLCC tak de Celcom Center. Pastuh patah balik lagi ke KL Sentral.. Last2 baru boleh register and die ckp boleh activatekan dalam mase sehari je.

So akhirnye aku sign up utk package Broadband Advance, Speed up to 3.6 Mbps, RM 98 per month. And aku beli USB Modem nye sekali. Modem sahaje harge RM333. Tapi modem jenis Huawei E156G nih boleh pakai untuk mane2 simcard. Juge tak terikat ngan ape2 contract, so boleh terminate bile2 and modem tetap menjadi milik aku.

At first ingat tak nak beli modem, plan nak gune henfon aku sebagai modem, tapi org Celcom tuh cakap, nanti lame2 henfon nye bateri cepat kong and software die pon jd bengong nnt. Paling lame 3 bulan je tahan, lepas tu sure KO punye. Betul jugak ckp die tuh, so tu yang beli modem trus tuh. Sbb mase aku try gune henfon arituh, mmg henfon jd panas gile. Lame kelamaan mmg la akan menjahanamkan henfon jugak.

Yes.. so, boleh berBlog ngan jayenye.. and bolehlah menjalankan BIG Plan aku tuh nanti. Apekah BIG Plan tu? Tungguuuuu!!!

P/S: skang nih pukul 11pg, broadband still tak activate lagi. Orang tuh cakap paling awal pon kol 2 ptg.. Wahh, tak sabarnye tunggu. Dah pasang nih kat Laptop, tunggu mase je ade signal..

*Dah boleh gune broadband nnt, baru boleh update blog Affan.

27 April 2009

Sepasang Kurung Nan Purple

From left: Abidah, Afzan, Hanis

Hari nih pakai baju kurung yang baru amek dari umah tukang jahit semalam, yang dibeli oleh husband ku sayang.. ahaha. Ade corak kaler purple2 sket, siap berkilat2 lagi ngan labuci.. Semangat, trus pakai hari nih gi keje.

Turun je dari bas, nampak Abidah ngan Hanis. Aku pon panggil la diorang.. Kebetulan, Abidah pakai baju purple and Hanis pon pakai baju kurung Purple jugak. So, Abidah sangat excited nak amek gambar. Maka posing la kejap kat situ. Ehehehe.

*Sebenarnye aku tak suke kaler purple.. Tapi ape2 aje yang husband ku sayang beli, sangat suke lah..

Kenape sangat geli panggil Afat husband ku sayang? Ahaha aku sangat good mood lately.. and sangat rindu la suami ku ini.. huhu..

24 April 2009

Kuala Lumpur International Book Festival (KLIBF)

Semalam, lepas keje trus singgah PWTC gi tengok KLIBF nih. memang dah lame menunggu nak pergi. Semalam baru berkesempatan. Orang nye takdelah ramai sgt sbb mase tuh kol 6 petang weekdays pulak tuh. Rasenye kalo weekend sure bersesak2 ngan orang ramai.

Ade 4 hall sumenye.. kat ruang legar pon ade jugak booth2 nye. Banyak gile booth. Memang rambang mate tengok buku2 semuanye. Tujuan aku gi cuma nak cari buku untuk Affan. Dah lame nak belikan die hard cover book tuh. Mule2 jalan je dah jumpe satu booth yang best. Dapat beli 6 buku hard cover ngan board page harge RM5 je satu. Dahlah besar jugak buku tuh. Memang murah gile. Kat booth tuh ade jual Montessari set RM30 je. Harge sebenar RM139. Memang bagus mende tuh, but rasenye tahun depan jela beli untuk Affan. Beli skang pon, die tak reti ape lagi.

Kat bawah nih antare gambar2 yang aku dapat amek sekitak KLIBF tuh. Aku pergi tingkat bawah ngan atas sekali. Memang abes sume aku ronde. Tapi kol 8 malam dah nak tutup. Tak puas lagi ronde2.. Kalo ikutkan hati byk rasenye nak beli. Tapi takpe, bukan Affan boleh bace pon lagi buku cerita2 semua.. Tunggu tahun depan pulak baru beli yang sesuai ngan umur die.

Nih tempat yang mule2 aku masuk


Antara buku2 motivasi yang dijual


Selain dari buku, alat2 bantuan pembelajaran pon ade jugak


Buku kanak2 yang disertakan dengan CD


Booth novel-novel melayu, and macam2 novel lah ade


Yang nih kat booth MPH. Bukunye takdelah murah sgt, but adela diskaun sket, tapi still mahal compare to others.


Board books. Kalo beli banyak lagi murah. Kalo satu, dalam RM5.


Ha, satu je yang aku cukup benci.. Ngan salesman2 tuh yg dok pujuk dengar explanation diorg. Aku plg x suke kene duduk, pastuh diorg explain lame gile, pastuh pujuk2 suruh beli. Kalo cakap tak berminat, die akan psycho2 kite ngan macam2. Memang pandai betul die nak trap kite supaye beli set buku or CD untuk Kanak2. Especially GROLIER. Booth diorang paling besar and kat due2 tingkat tuh ade GROLIER. Salesman die pon ramai, dan akan merayu2 korang singgah. Siap kejar2 lagi cari customer. Menyampah gile.

Ha, yang nih booth GROLIER. Amboi2 banyaknye la belon. Saje nak tarik perhatian kanak2, pastuh sure diorang ajak parents diorang singgah booth, pastuh termasuk perangkap orang GROLIER tuh.


Actually dah pernah kene pakse dengar dah ngan orang GROLIER nih kat Kuantan harituh. Dekat sejam tuh duduk dengar die promote pasal buku tuh sume, last2 satu set tuh hargenye dekat RM2300.. gile lah.. siap ckp boleh ansuran lagi, pastuh siap nak hantar ke rumah lagi.. huhu kalo korang banyak duit, ha, silekan lah.. Maybe bagus la kot. Tapi sangat mahal. padahal banyak lagi buku lain boleh beli ikut pilihan kite.

Yang sakit hatinye kenape sampai nak pakse2 kitorang beli. Dah cakap tak nak tuh tak nak lah. Kalo korang taknak kene temberang diorang nih, baik jauhkan diri dari booth Grolier tuh. Jgn sesekali duduk dengar explanation dari diorg. Becoz once korang duduk, abesla, selagi tak sign up, korang x leh balik la jawabnye. Mereka akan buat or cakap ape sahaje sehingge korang rase sangat penting buku mereka untuk anak korang. Tak kire ape alasan korang bagi. Huhu, menakutkan!

Ok, so far komen dari aku, sesape yang nak cari buku untuk anak2 korang, bagus la gi KLIBF nih, sangat banyak pilihan buku murah2 RM1 pon ade. Hard cover sume pon murah2. Untuk remaje, novel2, magazine, MOY publication sume pon ade. Buku2 sekolah, buku2 exam kerajaan, sumelah.. cakap la buku ape sume ade. Yang penting murah. Kalo bawak anak tuh, siap la korang abesla anak korang merengek2 nak buku tuh, nak buku nih. Sebab ramai parents aku tengok terpakse beli mcm2 buku anak diorg nak. Hehe.. Tak pelah lagi bagus memupuk minat membace nih..

Inilah hasilnye shopping buku. Dengan RM50, aku dapat sume buku nih.
6 board books yang besar (Rm5 x 6 = RM30),
2 yang kecik (RM5 x 2 = RM10)
4 buku cerita yang comel (Rm1.50 x 4= RM6),
1 buku cerite hard cover (RM4).


Nih page dalam board book tuh. Gambar2 die comel kan. Tak sabar nak bagi Affan bace nih


Affans first books!
Semoge Affan jadi seorang yang rajin membace dan cintakan ilmu.
*Tak macam mama die nih, dah tua2 malas bace buku. Kecik2 rajin..


Yang penting, pesanan ikhlas dari aku, jangan hampiri GROLIER. Kecuali anda kaya.


PS: Thanks Papa sayang sebab bagi duit..

23 April 2009

Oh My God!!

I got my pay today. And straight away I make a list on things to pay; all the bills, credits, PTPTN, LRT pass, loans and everything.. and guess what.. I got only less than RM300 left!! RM300 to spend on Parking, Bust ticket back and forth to Kuantan every week; and MEALS?? Oh, oh and how about FUEL? Oh My GOD!! Oh My God! I'm gonna be broke in a week and pray for MAY to come to the end very very fast.. T_T

So no Crocs shoe, tudung, Herba Maharani, shirt, toiletries, Eumora, Celcom Broadband etc..that i wish to buy once got my salary this month~~~ hoho.. T_T sob sob..


HUHUHU.. Come on Najib, pay me higher..


My life SUCKS now.
Jangan lah ade sesape yang menambahkan ke'sucks'an hidup aku lagi.

Stroller untuk Dijual


Korang, aku decide nak jual Stroller Affan nih sebab ingat nak beli buggy je untuk Affan. Lagi pon die dah tak nak baring dalam stroller dah. So buggy lagi sesuai untuk die.

Stroller nih kitorg beli dalam 4 bulan lepas. Brand Anakku. Harge sebenar RM399. Nih nak jual RM230 je.

Ciri-ciri stroller:

-Can be use from new born to toddler.
-Easily fold up for storage
-Wheel locks
-Seat can recline to 3 different positions
-Adjustable foot rest
-Detachable tray with bottle holder
-Handle adjustable to front or rear
-Wheel can be adjust to turn into rocker
-Got basket below the seat
-Have pocket to put bottle behind the roof

Memang elok lagi condition die. Kain die ok, tayar ok, sume ok lagi. Seat full reclinable, so sgt sesuai untuk new born (sebab boleh baring) sampai la umur 3 tahun.

Ok, anybody interested, boleh leave comment kat sini. Boleh COD or pos. But at minimum charge la.

CEPAT, CEPAT! sape cepat die DAPAT... Harge dah murah tu..

22 April 2009

Exam Dan Demam

Pokok mempelam depan rumah mak aku yang tengah berbuah lebat. Tapi tak masak lagi.


Last week, hari Jumaat lepas keje terus balik Kuantan ngan Afat. Dalam kol 8.30 malam dah sampai Kuantan dah. Kesian Affan, die demam.. Nampak susut dah pipi die tuh. Mase sampai tuh, baru la die nak minum susu. Mak kate hari tuh baru 2 kali je minum susu. Asek muntak je kalo minum susu. Kesian die.

Kat klinik

So, malam tuh jugak gi bawak die gi Klinik. Punyela ramai orang kat Klinik. Kali nih gi Klinik Asmara lak. Dekat ngan Megamall Kuantan tuh. Walopon jauh sket dari Klinik Ar-Razi tuh, tapi Klinik Asmara nih lagi bagus. Dokter die cek bebetul and ubat die lagi ok.

Affan ni kalo demam mulelah merengek je. Manje betul. Pastuh asek nak dukung je. Tak mau langsung orang letak kat bawah. Malam tuh lak kitorang tak leh tido, kejap2 die nangis.. tutup air-con je nangis. Tapi takut lak makin teruk selsema kalo sejuk. Pastuh kejap2 masuk bilik, keluar bilik, nanyi lagu, macam2 la nak suruh die benti nangis.. Sian die tak selesa badan kot. Minum susu pon sikit2. Takpelah asalkan die minum jugak. Hmm, baru tau maybe camtu la yg parents lain hadapi ngan baby yang menangis malam or colic.. Seb baik la Affan nih time demam je die meragam sikit2. Kire ok lah tu..

Hari Sabtu pon die masih selsema lagi. Badan tak panas sangat. Cuma berkahak sket. Tu yang buat die cepat rase nak muntah kalo minum susu tuh. Nak bagi ubat punyelah susah pulak tuh. Kene ade 2-3 orang pegang baru boleh. Meronta2 die. Pastuh masuk je ubat, mulelah macam nak muntah. Kadang2 keluar sume susu ngan bubur die minum. (Part muntah nih, memang abes baju, lantai, ngan orang2 yang ade dekat2 tuh, sume pon kene muntah. HUHU).  Memang kesian tengok. Tapi terpakselah bagi ubat jugak, kalo lambat hilang kahak tuh kang jadi lelah pulak. Tak nak la camtuh.. Biarla die muntah takpe, lagi bagus, sebab nanti kahak keluar sekali.

Hmm, sabtu petang tuh, aku pulak gi Klinik sebab demam. Asal Affan demam je, aku pon mesti demam jugak. Last time pon camtuh. Kesian Affan dahla die demam, mamanye pon selsema2, nak pegang2 die pon tak leh sangat. Die kene tido ngan nenek jugak.

Hmm, hari Ahad pun same jugak masih berkahak lagi Affan tuh. Aku pulak, badan makin panas, demam teruk jugak. Kalo ikutkan malas betul nak balik KL, tapi terpakse jugak sebab ade exam hari Selase and buku pon ade tinggal kat Ofis. Then balikla aku ke KL meninggalkan Affan yang demam dengan aku pon demam sekali.

Hari ahad, Affan walopon demam, tapi taknak duduk dalam rumah. Asek nak keluar je. Suke sangat dia dapat naik basikal. Sebelum nih asek tengok je kalo nampak budak2 main basikal.

Balik Kl pulak, dok stadi bace buku tebal2 tuh untuk exam. Macam zaman kat U la pulak. Hari Isnin, gi keje. Buat stadi group ngan Azrai & Zaleha kat Library. Memang pulun2 abes la. Ahahaha.

Buku2 yang dah siap tagging.

So, semalam, dah jawab paper tuh. Gile lenguh tangan menulis non-stop for 3 hours. Seb baik sempat jawab sume soalan. Banyak jugak soalan tahun lepas2 yang masuk.. Mintak2 la lulus..


Kalo nak tengok banyak lagi gambar Affan sepanjang weekend nih, boleh tengok entry ini dan ini

20 April 2009

Preparing for exam

I'm preparing for my Undang-Undang Exam tomorrow. So will be in the library for the whole day.

Sorry, cant update on my weekend story today. Maybe on Wednesday.

Anywayy,

Aku Demam.. Affan Demam.. Esok nak exam.. HUHU..

16 April 2009

A Night Stay at Impiana KLCC

Last night me and Afat stay at Impiana Hotel, KLCC coz Afat got a meeting here. So he got to stay at hotel la as usual.. Me, menumpang je lah. Saje mengada-ngada padahal Setiawangsa ngan KLCC tuh bape KM lah sangat. Nak jugak dok hotel. Dah free kan, ape lagi..

So, when he arrived at KL last night about 8pm, straight away fetched me at Setiawangsa and went to Impiana. Dah siap bawak baju untuk keje hari nih lagi. Ehehe. Rase cam honeymoon la pulak. Lupe jap ade anak. Dahla Affan demam tuh. Tak sabar nak balik Kuantan esok jumpe Affan.

So, here's all the pics I got to capture last night..

Afat check-in.

The Lobby.

The bed. Queen Size only la..

Me..

The fruits..

The Pillow Menu. Boleh pilih bantal jenis ape nak.

The Bathroom.

The Toiletries.

Me, ready to go to work at 6.30 am this morning.


Yay, aku memang suke kalo Afat ade meeting kat KL. Tapi tak suke kalo ade yang mengganggu nak ajak die keluar makan la, minum la, ape la tengah2 malam. Rase macam nak off je handphone

And weekend is the time for 3 of us, which only can be together ONE day in a week. So sorry if we can't pickup your calls or take a long time to reply SMSes or fulfill your invitation, guys.. Unless if it involves us three. Kalao anda menjemput kami bertiga memang amatlah dialu-alukan.. Jangan ajak Afat je, pastuh aku kene dok umah. Benci tau. Ya.. Please understand. Huhu.

15 April 2009

I Almost cry watching Desperate Housewife

Can you belive it? Hehe, ALMOST ye.. bukan dah cry ye. Aku nih akan tercongok depan TV setiap Selase kol 9.30mlm sampai 11.30mlm sebab nak tengok Ugly Betty and lepas tuh Desperate Housewife kat 8TV. Jangan la sesape kaco time tuh. Ehehe. And no SPOILER Pleaseee...

Hmm, semalam dah la aku agak emosi.. So, touching sket la bile sampai satu part nih , dalam cite Desperate Housewife tuh.. Gabrielle Solis (Gabby) memang feveret aku. Sangat suke character die sebagai seorang yang suke pakai baju cantik2 bermewah2 and cakap je ape die nak cakap.

Eva Longoria as Gabrielle Solis and Carlos, his hubby in this drama

Cam nih ceritenye, Carlos, si Husband Gabrielle Solis tuh dah boleh melihat semule (dah tak bute). Gabby tak sangke die boleh melihat semula sebab tuh la die jual banyak barang2 Carlos utk dapat duit. Bile dapat tau Carlos boleh melihat, So, Gabby nih terpakse dapatkan balik bola baseball Carlos yang die jual utk dapatkan duit bagi menyara kehidupan diorg bersame 2 org anak yag dah agak susah setelah Carlos bute. Carlos sangat sayang bola tuh. so, die suruh jugak Gabby dapatkan balik. So, Gabby nih kene la gi balik umah org yang beli bola tuh and kene menari sebagai syarat nak dapatkan balik bola tuh.

At the same time, kat rumah, Carlos jalan2 dalam rumah, die pon tengok la dalam almari Gabby nih sume baju2 cantik Gabby and jeweleries sume tak de dah yang mahal2. Tinggal sket sgt jek. Barulah die tersedar yang Gabby banyak korbankan barang yang die sayang sgt dengan menjualnye utk dapatkan duit. Tau je la kan, si Gabby nih dulu model, sgt suke dress yang mahal2, branded, kasut n jeweleries sume. But since Carlos bute and dah ade 2 orang anak, Gabby terpakse korbankan tuh sume demi famili die.

Then, esoknye, Gabby tengok dalam almari ade satu dress yang cantik. Die terkejut jugak la tengok. Carlos cakap "It is for you, I sold the baseball". Ek, aku tak ingat sgtlah exactly dialog die but something sounds like this la. Carlos cakap "Kenape awak tak cakap pasal semua nih pade saye?". Gabby cakap "Awak dah cukup tertekan bila menjadi bute, saye taknak menambahkan lagi tekanan awak." Then, Carlos peluk die.. Oh sangat terharu sebab part nih la.. Sebab, Gabby yang walaupon selalu cakap kasar ngan laki die tuh sebenarnye berhati baik dan sanggup berkorban untuk keluargenye.

Then Carlos cakap, "Tomorrow I will buy you shoes..I will sell my watch" Then Gabby cakap, "The one you wear is the fake one, I already sell it 2 years ago to repair the roof" Ahahaha memang berkesan. Sangat suke Gabby di atas keselambaan die nih..

Ok, aku tau banyak Spoiler boleh dpt dari internet nih, but aku tak nak tengok or bace dulu.. Still nak rase eager tunggu cite tuh ditayangkan setiap minggu..

ps: sorang lagi aku suke adelah Bree Van De Camp sebab die sangat perfectionist dan pandai masak dan suke kemas rumah.


*Yay, Me have a good time*

14 April 2009

List Of Phobias

I don't know why i got so much time to write blog and have lots of thing to blog about. Hehe. Envy me.. Ok this time, for the Segment "Tahukah Anda", I want to list down a few names of Phobia.

Amaxophobia- Fear of riding in a car. (Yes, I am!)
Tachophobia- Fear of speed. (This explains why I hate roller coaster or those people driving so fast)
Achluophobia- Fear of darkness.
Alektorophobia- Fear of chickens
Androphobia- Fear of men (Erk, tak kawen la pompuan nih)
Arachibutyrophobia- Fear of peanut butter sticking to the roof of the mouth. (Haha, kelakar)
Aviophobia or Aviatophobia- Fear of flying.
Caligynephobia- Fear of beautiful women. (Oh, kasihan, x dapat bini lawa)
Catoptrophobia- Fear of mirrors. (Nih orang yang pakai susuk la nih, x leh tengok cermin)
Chrometophobia or Chrematophobia- Fear of money. (Bagusnye die, orang lain sume suke duit)
Cleithrophobia or Cleisiophobia- Fear of being locked in an enclosed place.
Coprastasophobia- Fear of constipation. (Haha)
Cochleaphobia- Fear of snails
Coulrophobia- Fear of clowns. (Nih biasenye budak2 la. Eh, adult pon ade ape..)
Dentophobia- Fear of dentists. (Scary..)
Didaskaleinophobia- Fear of going to school (Alasan x mau gi skolah)
Doraphobia- Fear of fur or skins of animals. (ex-roomate aku kat UPM- Kak Laila sgt takut binatang berbulu)
Elurophobia- Fear of cats.(also called as Felinophobia, Ailurophobia, Elurophobia, Galeophobia, Gatophobia) Banyaknye..
Entomophobia- Fear of insects. (Anne, aku rase nih ko)
Gamophobia- Fear of marriage (Anyone? anyone?)
Herpetophobia- Fear of reptiles or creepy, crawly things.
Hippopotomonstrosesquippedaliophobia- Fear of long words. (Panjangnye ejaan die, mane la x phobia?)
Isolophobia- Fear of solitude, being alone
Lachanophobia- Fear of vegetables. (Im not fear at it. Just don't like to eat it)
Leukophobia- Fear of the color white. (Tak boleh pakai baju sekolah ni)
Lockiophobia- Fear of childbirth.(Erk.. nella?)
Nomatophobia- Fear of names. (Takut ngan nama pon ade?)
Nosocomephobia- Fear of hospitals.
Novercaphobia- Fear of your step-mother. (Mak tiri garang)
Panophobia or Pantophobia- Fear of everything. (Senang crite. Sume takot)
Pharmacophobia- Fear of taking medicine. (Malas makan ubat sebenarnye tu)
Phasmophobia- Fear of ghosts.
Philophobia- Fear of falling in love or being in love. (Heii.. kesian)
Pteromerhanophobia- Fear of flying. (Tak leh naik Kapal Terbang ni)
Ranidaphobia- Fear of frogs.
Soceraphobia- Fear of parents-in-law. (Kes mak mertua garang nih)
Testophobia- Fear of taking tests.

Not enough of those?..If you wanna get more, or want to know what your own phobia called, checkidout here

For more info, you can get it here : Wikipedia

Luahan hati yang tak puas hati

Pasal surat aku nak mintak tukar Kementerian tuh, semalam dah cek ngan HR diorang tak proses lagi pon borang aku. Mase aku tanye, baru kalut2 nak cari kat mane borang aku. Tu pon tak jumpe2. Dah sebulan aku hantar. Gile lah. Tu belum lagi nak tunggu HR proses, pastuh hantar kat JPA. Pastuh kene tunggu pulak JPA proses. Memang macam nak matilah aku tunggu macam nih. Tensionnyee..

Pasal Exam minggu depan lak, skang tengah dok collect past years punye soalan. Nak buat betul2 nih, kalo boleh taknak la kene repeat. Setelah dipikirkan, ingat lagi bagus kalo amek exam tuh kat Kuantan. Tapi dah call orang JPA, diorang kate tak leh tukar tempat exam lak. Huhu, silap jugak tak apply exam kat Kuantan hari tuh. Kalo tak, boleh cuti lame kat Kuantan. Hmm, terpakselah..
**********************************

Hmm, runsing betul pikir macam2 dalam idup nih. Ntah la.. Pasal keje, pasal orang yang terlibat dalam idup aku, pasal mase2 yang lepas, mase akan datang..

Sometimes don't know how to react or respond to some condition yang aku sendiri tak expect. Life is full of unexpected things and people.. Even kalau kite berbuat baik kat orang, belum tentu orang tuh buat baik kat kite. Bukan lah aku mengharapkan balasan setelah berbuat baik, tapi bukan kah tak patut, kalau kite dibalas dengan perkara yang tak baik atau perkara yang tak ingin kite berlaku? Ntah lah, kadang2 lebih baik tak tahu kebenaran sesuatu daripade tahu, tapi lepas tuh hati merana memikirkan ape yang dah terjadi, dan betapa bodohnye kite sebab kebenaran tuh terselindung selama ini.

Aku mengharapkan mase dapat memadamkan semuanya, menghilangkan kenangan2 yang tak ingin diingati dan mengubat luka-luka dihati, tapi nampaknye hati ni degil sangat nak terima kebenaran, memaafkan atau melupakan. Salah ke? Ntah lah.. Mungkin salah aku sebab tak nak terima kenyataan, mungkin salah aku sebab menyimpan semuanya dalam hati, tapi apekah salah aku sehingga sampai hati orang buat aku macam nih? Dari dulu aku mencari jawapan sampai ke hari ni tak terjawab. Patut ke aku lupakan dan teruskan dengan kehidupan sekarang? Aku cuba, tapi ingatan tuh terlalu kuat, sehingga tak dapat dilupakan walau sedikit, walau sesaat. Aku cuba, bukan tak cuba..

Hati kecil juge kadang2 berkata, Terimalah Qada dan Qadar Allah, Afzan.. Barang yang lepas usah dikenang.. I WISH. I WISH..

Teringat someone from Oprah show pernah berkate, "If you keep thinking of the PASS and worried about the FUTURE, then you can't survive NOW."

Yes, I will try.. harder this time..

*Entry emosi dari Aku. Harap anda mengabaikannye sebab takde kaitan dengan anda sekalian*

DAN SILE JANGAN TANYE AKU KENAPE.

13 April 2009

Kepulangan Menemui Anak Kesayangan

Macam biase jumaat malam balik ke Kuantan. Last Friday aku amek bas awal sikit. Kol 10 malam dah sampai Kuantan. Affan pon tak tido lagi menyambut kepulangan mama die. Tengoklah muke die yang gembire tuh. Pastuh mule la dok menjerit-jerit, tangan kaki bergerak2 dengan aktif nye, macam kalau boleh jalan, dah lame die berlari peluk mama die tuh.. eheh.

Tengok tangan ngan kaki asek mengayuh2 mintak simpati suruh orang angkat la tuh. Hei.. senyuman die tuh la buat orang cair tengok..

Tergelak-gelak sampai mate sepet.

Macam nak terbang dah tuh ha.

"Uuh mama, mama, nak dukung!!"

(Sori, gambar di waktu malam kureng memuaskan menggunekan henfon Nokia 6120 Classic)

Yeah, hari Sabtu pulak, dah petang kuar gi makan mee kari kat Planet Mee Kari, tempat mee kari paling sedap kat Kuantan.

Mee kari Bersaiz extra. Harge RM4.20.


Sangat seronok macam nih. Setiap minggu setelah keeorangan kat KL, balik ke Kuantan untuk
INI..


Dan INI..



Juge INI semua..

Affan yang tak dok diam bile nak amek gambar

Affan cume boleh minum air suam je. Kesian die, punyela terliur tengok orang makan. Bagilah air dari straw ke, sudu ke, cawan ke, sume die nganga jek

Bergambar kenang-kenangan bersame Mee Kari Papa sebelum semuanye disedut ke dalam perut papa.


Untuk Baaaaanyakk lagi gambar Affan, silelah lawat blog Affan ye. (Dah update dah.)

PS: Aku sangat sukelah Mozarella Cheese Stick, Burger King nih. Gile sedap. Nih jelah aku punye dinner before naik bas ekspress balik Kuantan arituh.

Panas2 lagi tuh. 3 batang stick jek RM3.95..

Tengok nih cheesenye boleh ditarik2. Sedapnyeee.

10 April 2009

An Ordinary life of a Public Transporter

Gile takde mende nak cerite, so, aku pon membuat entry pasal kehidupan aku hari2 menggunakan public transport ini. Huhu, damn pathetic.

Kegelapan subuh ketika sampai di stesen LRT pada pukul 6.35 pagi.

Biasenye tak dapat seat pon dalam LRT. Sume yg duduk pon tido jek.
Pastuh sampai kat Stesen Bangsar dalam kol 7 lebih. Tapi disini keadaan lebih bertamadun dimana pengguna bas akan beratur sepanjang 2km utk menunggu turn naik bas.(lebih2 pulak tambah sampai 2 km) (Alam maya sudah kelihatan sinarnye pada waktu ini)


Kadang2 dapat duduk, but most of the time kene berdiri je. But kalau bernasib baik, setelah ramai warga bangladesh turun kat BSC, dapatla duduk sbb seat akan kosong sket. Udara di dalam bas juga akan lebih segar tanpa bau kepam warga tersebut walaupon waktu pagi.

20 minit kemudian sampai lah ke Pusat Bandar Damansara, dan berjaye masuk ke ofis sebelum kol 8pagi.

Ok, kemudian waktu balik keje pulak. Yang mana disinilah berlakunya episod lari2 kejar bas, bajet kat mane pakcik bas tu akan berhenti supaya dapat berada betul2 depan pintu bas supaya dapat ditolak masuk ke dalam bas dgn cepat dan dapat seat.

Berikut adalah gambar beberape orang (termasuk aku) yang tunggu bas di tepi tengah jalan (nampak tak garis putus2 tuh).


Bas tak dtg lagi, tapi sume orang dah ketengah jalan, jadi bile agak boring menunggu, pergi masuk Watson kejap, untuk mendapatkan air-con secare percuma, juga testing mekap2 yang ade dan pakai lipstick yg dijadikan tester kat situ. Bile kuar Watson, bibir dah berwarne agak cun. Hahahah (Zaleha mesti gelakkan aku nih)

Lamenye tunggu bas, rase lapar pulak, gi masuk pula 7-eleven beli susu coklat


Kat PBD nih sangat byk restoran segera mahupon mamak. Tengok tuh, Subway, KFC, Secret Recipe, Pizza Hut sume ade. Yang x de dalam gambar ialah Starbuck, McD, Kenny Rogers and banyak lagilah.


Inilah tiket bas yang dibeli dari pagi, berharge RM1 tapi boleh gune untuk satu hari. So, waktu petang, just tunjukkan tiket tuh kat driver bas.


Oh, nampak bas datang, sume berpusu2 kedepan.


Oloh, bas yang datang dah penuh ngan sardin orang. Tak dapat naik, Huhu.


Dengan perasaan kecewa, gi duduk jauh2 sambil memerhatikan bas berlalu pergi. Kene tunggu next bas.


Minum dulu susu coklat yang beli tadi untuk mengalas perut


But tak lame pas tuh, bas satu lagi datang. yeay, dapat naik bas. Walaupon bas tuh jalan slow gile sbb ade sket kerosakan terhadap tayarnye. Huhu, takpelah asalkan sampai LRT bangsar.

Next, dah sampai kat Bangsar, naik LRT pulak. Orang juge sangat ramai. Kadang dapat naik terus, kadang2 kene tunggu 2-3 LRT, baru dapat naik. Tu pon bersesak2 mcm sardin. Dah lah bergesel2 ngan org. Eii, geli tau.


Dalam LRT berhimpit2 camnih la. (hehe, segan nak amek gambar sebenarnye) Kakak baju biru tuh jeling2 jek lps aku amek gambar. Sbb flash on and ade bunyi camera. (Apela henfon nokia nih, x leh ke nak silentkan bunyi die tuh. Nanti orang tau la kau dok amek gambar). Huhu.


Keadaan inilah yang aku hadapi hari2 semase pergi dan balik kerje. Sampai handbag pon dah koyak2 kene tarik2 tersangkut sane sini. Kain kene pijak, pastuh bile brek mengejut terpakse menghimpit org depan or sebelah, dan terhimpit juge. Tidak ketinggalan bau ketiak, peluh, Roti Boy (bile train amek orang kat KLCC, sure ade je orang beli Roti Boy), Kentut, bau mulut busuk, dan macam2 bau.

Pernah juge budak kecik yg aku bagikan die seat, then aku kene berdiri depan die, berbuat nakal dengan memukul2 plastik makanan aku dan menarik2 handbag aku, namun aku hanye terpakse membalas ngan senyuman. Hoho. T_T.

But aku lagi rela naik public transport dari drive sendri sebab
1. Lebih menjimatkan
2. Parking kat PBD sangat mahal. RM9 sehari (baru naik harge last week).
3. Aku sangat takut & paranoid bile drive
4. Rase nyawe aku atau kete aku teramcam bile berade di jalan raye.
5. Kalo bawak kete pon aku still kene kuar kol 6.30pg jugak utk elakkan jem.
Walau bagaimanapon aku tetap drive dari rumah ke stesen LRT tuh n bayar RM3 sehari utk parking. Tak larat nak jalan, nanti berpeluh2.

Sekian laporan dari aku.

*Saje masukkan cerite ni dalam blog supaye nanti bile aku dah tak dok KL lagi, aku akan ingat hari-hari susah yang aku lalui disini..
Blog Widget by LinkWithin