25 March 2009

What a Coincidence

1. Weken arituh, mase korek2 kotak brg2 lame, jumpe kad kawen kwn aku nih, Azie. Tapi yg kelakarnye, kad tuh dibagi oleh sorg kenalan Afat yg nak suruh kitorg buatkan kad kawen utk die. Die pon bglah contoh kad tuh. Tertulis Azie & Rushdi.. Mase tuh aku tak kenal pon sape Azie tuh. Anyway, Kitorg tak buatkan la kad tuh sbb x de mase.

Then di satu mase beberape bulan selepas tuh, aku & Afat gi umah Azie nih. Die tunjuk album kawen die, dlm tuh ade kad kawen die. Afat ckp "eh, cam kenal je kad ni, Bukan ke nih cam contoh kad yg kawan abg bg tuh ke?" Aku mase tuh tak berape ingat. tapi, design tuh mmg rase2 cam same. Rupenye mmg betul!

Ahaha.. kirenye aku dpt tengok kad kawen Azie, sebelum aku kenal die lagi..tersengeh sorg aku bile tgk kad tu arituh.

2. Ade satu hari time aku dlm pantang, mak aku cakap jiran yg selang 2 buah rumah tuh cite, adik ipar die datang umah menjemput, and die tuh keje kat Cyberjaya.. mak aku lak tanye, " syarikat ape? Kak yong (akulah tu) pon keje kat Cyberjaya jugak." Jiran aku cakap, hmm x ingat la ape name company nye." Mak aku ckp, "IBM ke".. Jiran aku ckp, "haah, rase nye btul la tuh."

Then mak aku cerite kat aku.. Mak aku tanye aku, "kenal tak, Shamsiah?" Aku cakap "Shamsiah IBM ke? Kenal sgt la. mmg best fren mase kat IBM."

Rupenye Si Sham tuh ade gi umah jiran aku dlm beberape hari sebelum tuh. And aku ade je kat dalam rumah. Huhu, tak dapat jumpe Sham..kalo aku kuar rumah time tuh, sure leh jumpe die. Mmg kebetulan sgt, seramai2 org yg keje kat Cyberjaya tuh, boleh lak kenal ngan adik ipar jiran aku.

3. Ade sorg Pegawai Teknologi Maklumat yg same batch ngan ku nih, Si Azrai.. aku borak2 ngan die. (peramah mamat nih, sume org die buat cam dah lame knal)..

And terkeluar la crite dulu die belajor kat KYPM KL, Taman Shamelin.. aku tanyela tahun bape die blajar? Die kate tahun 99..sbb aku teringat Afat pon penah belajar situ. Then aku tanyela Afat tahun bape die blaja sane. Afat pon kate tahun 99.

Then aku cakap kat Azrai, ko kenal tak Rauf Arafat?" Die kate cam kenal.. Then aku tunjuk gambar Afat kat henfon aku.. Azrai kate "oo.. die nih!! aku kenal die nih.. Budak bijak nih.." Ahaha.. sbb die kate time tuh beberape org je yg lulus, yg lain sume kantoi.. Then lepas tuh aku kenalkan la Azrai nih ngan Afat.. so jumpe lah balik diorg nih..

Oh, crite pasal Org yg kenal Afat nih banyak sgt la.. huhu

4. Beberape tahun lepas, gi open house raye umah best friend aku si Linda kat Gombak. gi ngan Afat la.. Mase tuh Abg linda yg macho lagi rambut panjang tuh ade jugak kat rumah. Die tengok Afat, die cakap "eh, dulu blajar kat UKM ek?" Pastuh start la jejak kasih..

Rupenye diorg due org nih kawan sesame main snooker mase kat UKM dulu.. Tapi Afat pon dah tak bape ingat kenangan2 sewaktu zaman belajor dulu. Oh, rupenye abg kawan aku ade lah kawan afat dulu..

5. Satu lagi, aku ade kawan name Sira, cousin die name Wani. So, aku pon terkawan jugak ngan Wani nih.. Dipendekkan cerite (aku dah mls nk type. Lagipon aku dah penah cite b4 nih).. Mase aku kenalkan wani ngan Afat nih, wani cam perasan yg mcm kenal je Afat. tapi Afat x ingat langsung.

Rupenye, wani nih, adek kepade best fren Afat, si Ijad, membe mase skolah Semesta. Loh, mase2 dulu penah je Afat nih gi umah diorg.. tp dah beso si wani tuh, die dah x berape kenal dah.. Oh, kecik nye dunie..
------------------------------------------

Dah la, penat aku type nih.. rase nye byk lagi coinsidence camnih, tapi lupe la.. korang pon sure penah mengalanmi situasi yg same kan. Jumpe org tuh, jumpe org nih, rupe2 nye die sedare/ kawan kepade org yg korg knal..

Moral of the story, berbuat baik lah kat sesape pon. Sbb kalo korg wat jahat kat org, mane tau tetibe korg nk kawen ngan adek die ke, tetibe org tuh bos korg ke, bini kawan ko ke, or ape2 jelah. Ha, baru padan muke, x tau nk lari kemane..

2 comments:

AsX said...

Oh gee, what a coincidence! This is really a small world.

By the way, thanks for dropping by my blog. Million Thanks. :)

CadaLoRa said...

afzan..lawak sunggoh ..mmg la lawak!! heheh

Blog Widget by LinkWithin