11 March 2009

Kaunseling Rumahtangge

"There are spaces between our fingers so that another person’s fingers can fill them in."
--Bits and Pieces

Semalam dapat tau Amalia (membe mase STF) akan kawen 6jun nih. (Lia, hope ko tak marah aku announce kat sini).Wedding nye kat Kemaman. Sgt teruje nak gi. Dah lame tak attend friend's wedding. Ramai yg kawen tahun lps n tahun nih tp x leh nk gi sbb arituh aku dok kuantan, pastuh lak skang nih every weken blk kuantan jugak. Kwn2 lak ramai yg dok Kl n juge negeri2 lain.. Oh sorg lagi membe aku juge akan kawen tahun nih. Yeah! Way to go En Azrai. Sgt bangge dengar he start to quit smoke. Hasil nasihat dari aku..

Hmm, to my friend yg single, or getting married or yg baru kawen.. Just wanna let u know that.. Marriage need a lots of sacrifice and patience. Life isn't as easy as u were single and once married, korg akan diuji ngan mcm2 jenis ujian. And ujian tu akan bertambah sukar bile makin lame korg kawen. Sume tuh utk menguji sejauh mane ketabahan korg mempertahankan rumahtangge dan keluarge dari mende2 yg boleh menggugat kebahagian korg. Byk sgt mende sebenarnye.. Masalah kewangan, kerje, kesihatan, anak, sedare mare, kawan, and plg mencabar, orang ke3,4,5 and byk lagi kot. Aku pon x tau sgt sbb aku kire baru gak la kawen kan. x sampai 2 tahun lg. Nih sume aku dengar dari org yg dah lame kawen la.

"Accept the things to which fate binds you, and love the people with whom fate brings you together, but do so with all your heart."
-- Marcus Aurelius

And..Oh remember this.. what ever u do in your past also can effect your life in the future. And your future will include ur husband/wife and ur kids. So, anytime u have to make a decision, please, please think at least 10 years forward and mintak nasihat ngan ramai org b4 make any decision or move. Jgn ingat mentang2 la korg bujang bleh ikut kepale korg je. Bukan ape, so that korg x ade masalah kemudian hari and effected others yg akan masuk dlm idup korg. Yg penting u must be financial independent and ready to accept changes and responsibility bile dah kawen.
(Wahh, baik punye nasihat dari aku yg x berape byk pengalaman nih.)

Oh, ade seseorg penah bg nasihat kat aku, bunyinye lebih kurang camnilah.. (Aku alih bahase sket) "you will never know ur husband or wife until you get married". Yes aku agree.. Once korg kawen, ur husband or wife is nothing like someone u know before kawen. So, get ready to hear/see/face with all those surprise or truth pasal diri die or even mase silam die. (And I thank her for giving me this advice)

Aku rase those yg dah kawen sure agree ngn pendapat aku nih. But after all, segale pengorbanan dan kesabaran tuh akan terbayar bile tgk keluarge ko bahagia and dapat menatap wajah2 yg ko sayang tiap2 hari. Is all worth it..rite? Yg penting ade persefahaman, give and take..

"The real test of true love is having all the things go wrong but there is always special way to love in spite of all the wrong things that may happen..."
-- Beth Estipular

Hoho, korg yg nk kawen tuh, jgnla takot lak dengar.. but its all true. Bile dah kawen korg akan phm la ape yg aku ckp nih.

(Oh kenapelah aku membebel psl kawen lak nih? Sgt rajin pulak tuh taruk quotes..kenape aku tidak membuat PHP punye programming yg x siap2 tuh.) Afzan, carta pie ko tak jadi2 lagi!..Oh ni lah bahanenye bile Blog kene block and x leh nak post picture, cume boleh type biase je. Jd aku membebel la psl ape2 yg x memerlukan aku post gambar. ahaha..

Sesungguhnye ape yg aku tulis di atas tak ade kene mengene antare yg hidup atau yg dah mati.. Sekian. Think Positively..

No comments:

Blog Widget by LinkWithin