04 March 2009

3 hours stuck in traffic jam!

Semalam, on my way back from office, gile tension stuck dlm jam yg amat la teruk seumur idup yg penah aku alami. Gerak dari ofis kol 5.30 petang and only arrived home at 8.20pm! Mmg jam tahap gaban sbb petang tuh ujan lebat gile. langit pon sgt gelap sampai aku takut nak balik. tapi ku gagahkan jue diri nih utk drive balik rumah. Thought that it couldn't get any worse. Paling2 pon maybe sejam je jem kot. But I was absolutely wrong..

Dlm sejam tuh agaknye baru gerak 800 meter dari tempat aku parking. Sepanjang jalan jem, kete mmg x bergerak and mcm tak percaye aku berade dlm lautan jutaan kerete kat bandaraye KL nih dalam hujan yg renyai n kenderaan yg menghimpit2. Kat Era die kate ade banjir kilat n tanah runtuh kat kat KL. Dalam mase 3 jam dlm kete tuh, mule la mcm2 aku pikir. Rase give up gile ngan idup nih. tapi, bile tgk ade kete yg kene tunde n kene tolak sbb ditenggelami banjir kilat, barula rase bersyukur and lega sbb kete aku tak kene banjir. Teruk2 nasib aku pon, ade org yg lagi x bernasib baik. Lepas dah sampai rumah, baru rase lega and dah tak pikir mcm2 perkare negatif dah. Thank god dpt sampairumah dgn selamat and kete x tenggelam banjir or eksiden.

Guess what, harinih aku gi keje naik LRT! ahaha. (Bukan sbb kes jem semalam). Actually sbb dah x boleh parking kat tempat yg parking murah (RM3 sehari). And tempat parking lain ade yg RM7 sehari(jauh sket) and RM15 sehari(dekat punye parking). Sgt la rase x berbaloi bayar parking semahal tuh. So, aku amek keputusan, drive sampai stesen LRT Setiawangsa, naik LRT dari Setiawangsa turun kat Bangsar, then naik bas rapid KL ke Pusat Bandar Damansara. Kos pengangkutan sehari cume RM5.60. Still cheaper compare dgn bawak kete sendri. Cume mase perjalanan agak lame sket and kene berdiri la sbb ramai org. x pelah lagipon aku bukan nye kene blk cepat pon hari2. Pagi lak, aku mmg dah bgn awal. 6.30 pagi dah gerak gi LRT.So, still boleh sampai awal kat ofis.

Oh, tgh tensen2 dlm kete semalam, terdengar motivasi dari Dato' Fadilah Kamsah dlm Era. Katenye:-

"Jangan cari pintu bahagia, Bahagia itu pintunya"

Maksudnye, buatlah baik kepada org tanpa syarat, nescaye kite juge akan dibalas dgn kebaikan dan secare automatik hidup kite menjadi bahagie.. (intepretasi dari aku sendri).

1 comment:

CadaLoRa said...

afZAN..GILER DASAT la..keja kt KL..mau pengsan aku di buatnye..kalo stuck 3 jam dlm traffic jam. dah ler aku nie mabuk jem..tak leh jem sket dah pening2 nk muntah..huhu.. TABAH kan hati ko ye dlm mencari rezeki..

Blog Widget by LinkWithin