31 March 2009

Ramblings..

Tiap2 pagi rase mengantuk je sepanjang hari. Naik LRT mengantuk, naik bas mengantuk. Dahla ramai orang selalu tak bernasib baik, and kene berdiri je dlm LRT selame 20min, diikuti berdiri semase tunggu bas selame 15 min, and berdiri lagi dalam bas selame 20min. Setiap pagi. Then masuk ofis rase penat and lapar, trus kene breakfast makan roti yang dah beli siap and air suam je kalo x beli susu.

Pastuh pulak pagi2 selsema sbb ntah la, mmg asal bangun pagi je bersin2. Huhu, naik lrt bersin2, naik bas pon bersin2.. masuk ofis, aircond pulak sejuk, selsema pon melande ngn hidung mencair bagaikan ape ntah. abes 2-3 paket tisu waktu pagi jek. Pastuh dahage, selalu kene minum air. Bile byk minum air, selalu gi toilet.

Air cond sgt sejuk dan selsema sepanjang hari memakse utk memakai sweater or blazer. nampak poyo, tapi berjaye meningkatkan suhu dalam badan dan mengurangkan selsema. Huhu. Kol 11 lebih dah start rase lapar dan menunggu sehingge hampir kol 1 baru boleh kuar lunch. Bile lunch, kene cari makanan yang x berasaskan kasik. (Aku sedang diet nasik pade weekdays. Bermakne cume makan nasik waktu weken, bile balik Kuantan n mak aku masak. Memang x leh menolak kesedapan masakan mak aku ye..)

Tapi takde maknenye diet nasik bile asek makan pizza, burger, KFC, Roti yang pelbagai, ice cream, french fries, cup corn, waffles, kek coklat, air milo, Chipsmore dan sume lemak & kalori yang tak berkaitan. Huhu.

Oh, esok dah masuk bulan April, yeah, dah boleh gunekan Monthly Travel Card LRT yang dibeli dengan harge RM100. Huhu. Tapi best jugak, nanti boleh naik LRT sesuke ati nak turun/naik kat mane. And tak kisah bape kali nak naik pon. Memang tak rugi. Cume esok pulak nak bayar monthly parking pulak kat Setiawangsa yang berharge RM90. Semata2 nak dapatkan resit so that boleh claim. Gomen skang boleh claim sehingge RM90 utk monthly parking sahaje. Yang daily parking tak boleh.


Lagi satu, sabun Eumora yang sangat mahal lagi berharge dan pule sangat berkesan mengecilkan pori2 liang roma di muke ku dan membuatkan texture kulit lebih anjal, berseri dan lembut serta tidak berminyak walaupon baru memakai selama 7 hari, TELAH JATUH BELAKANG SINGKI dan tak boleh diselamatkan lagi. Puas aku korek2 nak amek sabun yg kecik amat tuh. Tapi gagal, make sangat bengang sbb tak dapat cuci muke ngan sabun yang amat ajaib kesannye terhadap kulit muke ku. UWAAA, hargenye sgt mahal ye, RM95 sekeping yg sgt kecik cam sabun hotel tuh. Baru cube gune, minggu lepas, ibu kasik satu portion yg 1/5 dari saiz asal utk try, ternyata berkesan! Maka, akan membeli, tapi kene tunggu gaji bulan depan la. WAAAA.. kenape sinki tuh kejam sangat telah menelan sabun ku....tsk tsk tsk..

Diulangi, sabun ini RM95 sekeping yg dalam paket kecik tuh. Dlm gambar nih agak tipu sbb nampak lagi besar, hakikatnye ia sangatlah nipis.

Aku bukan nak promote, tapi Eumora Facial Bar sangat berkesan and give instant result kat kulit muke aku setelah pakai baru beberape hari. Aku suggest sesape yg ade masalah kulit yg serius atau muke berkedut, (tolong eh, muke aku x berkedut mahupon ade masalah serius) atau sesaje nak lawakan lagi muke mereka (Mungkin ini reason lagi tepat utk aku. Eheh), anda bolehlah google sendri cari info pasal sabun nih. malas aku nak cari link die. Anyway kepade sesape yg jual Eumora nih, bgla aku harge diskaun sket x leh ke? huhu. Aku dah bagi testimonial baikk nih.

30 March 2009

Bestnye Dapat Jumpe Affan

Affan dengan Kak Nurin. Tengok tuh kalo dok dalam stroller skang x nak baring dah, nak duduk je. Eksyen sungguh. Terpakselah letak bantal sekeliling die taknak kasik tumbang. Duduk pon tak stabil lagi.
****************************

Seperti biase setiap weken sure jumpe Affan nye lah. Jumaat arituh aku naik bas je dari KL. Hmm, sampai rumah Affan yang tengah tido pon bangun nak sambut mama die balik. Pastu aku bagi susu elok lak die minum. Biasenye punyelah susah nak bagi die minum susu.

Tengok badan die mcm dah susut skit. Pipi pon dah tak berape tembam. Sian anak mama ni. Mak aku cakap since dah tukar susu nih, barulah berselera sket die minum takdelah nampak botol susu je menjerit mcm arituh. Hmm, dalam 2 hari weken tuh, memang die menyusu ikut time die dah. Walopon kene sumbat banyak2 kali and kene nyanyi mcm2 lagu baru die minum, tapi akhirnye habis gak sebotol. Die suke lagu Twinkle2 Little Star..Semalam mase tinggal die, nampak naik sket dah part pipi tuh.

Hmm, tak sabar nak jumpe Affan lagi ujung minggu nih. Geram betul budak kecik nih, dah la asek menyengeh je memanjang. Suke wat lawak lak tuh. Mende yg tak lawak pon die gelak gile2. Bagus betul dak nih, gembire je memanjang. Nak dengar die menangis memang jarang sekali. Seb baik lah tak terikut mama nye yang agak tensen, tekanan, asek marah2, sedeh2 mase mengandung arituh.

Cayang Affan anak mama yang hensem nih..

"Nak naik LRT"

Nih nak cerite, semalam mase kat Stesen LRT aliran Kelana Jaya, kat Masjid Jamek, (Kepade sesape yg dah biase naik LRT kat KL nih, sure faham situasi nih). Ade sorang dak pompuan nih, dari jauh tengok aku and die menuju ke arah aku. Then die stop untuk bertanye.

(Oh kat Masjid Jamek juge ade LRT aliran Ampang yang mane dulunye dikenali sebagai STAR LRT and yang Kelana Jaya, dulu namenye PUTRA LRT)

Dialognye lebih kurang camni lah:

Budak tu: Kat mane nak naik LRT?
Aku: LRT? Kat sini lah. (Sbb skang aku kat stesen LRT aliran Kelana Jaya.
Budak tu: Tak, saya nak naik LRT.
Aku: Ha? yang ni LRT lah.(Start tak paham dah)
Budak tu: Tak, yang nih kan PUTRA, saye nak naik LRT.
Aku: Oh dulu die panggil PUTRA ngan STAR. Awak nak naik yang mane?
Budak tu: Saye nak naik LRT.
Aku: (agak bengang, suare tinggi sket tapi masih jawab sambil tersenyum). Dua2 pon LRT lah, bukannye bas! Awak nak gi mane?
Budah tu: Hmm, saye nak gi Plaza Rakyat.
Aku: (ooh cakapla nak gi Plaza Rakyat. pasoawmnwqygxa!) Oh, ha, awak naik LRT yang seblah ni.
Budak tu: Yang mane?
Aku: Awak turun tangge nih, then naik tangge yg seblah tuh.

Then aku blah. dalam hati, aku dok membebel sorang2. apeke bengap budak tuh. cakap la nak gi stesen mane. dari awal2 lagi aku dah tanye nak gi mane. asek kate nak naik LRT, nak naik LRT. Dah tuh Putra LRT tuh bukan LRT ke? aku rase die nih memang tak paham ape konsep LRT.. Nak je aku luku kepale die. eheh dalam hati jelah.

Tapi lepas tuh baru aku teringat, aku salah bagitau die, sebenarnye kalo nak gi Plaza Rakyat, kene gi stesen yg opposite tuh, bukan stesen yg seblahnye. Sepatutnye kene lintas jalan. ahahah. Lantak ko lah. Sape suruh tanye aku.

Moral of the story: Ask the right question ok! (and ask the right person also) eheh.

27 March 2009

Holding On

Pagi semalam, mase turun bas, nampak this husband & wife yang aku kenal dulu2. Si husband ni penah jadi coach netball mase keje kat Caltex and wife die pon keje Caltex jugak. Diorg nih mmg loving & sweet couple la. Aku rase umur diorg dlm 45-50 or 50++ camtuh la. Dah agak tua la.

But yang aku nak cerite kat sini, mase aku nampak tuh, diorg berdua tgh berpegangan tangan nak melintas jalan. Lepas tuh pon diorang still jalan pegang2 tangan lagi. Sweet je aku tengok, walopon dah lame kawen and dah berusia, tapi still mesra kan. Diorg nih actually blom ade anak lagi. Mmg kemane2 berdue. And diorg nih sangat lah baik ngan kami2 nih yg jadi anak buah netball diorg.

Aku suke tengok kemesraan diorg. Nampak diorang bahagia walaupon tak dikurniakan cahaye mate. But they got each other to holding on. They got their love to live on. Kan?

Seronok tengok orang2 yang bahagia camnih. Harapnye kebahagian yang aku ade sekarang akan kekal and bertambah bahagie lagi bile dah tue nanti. Semoge suami, dan anak2 aku sentiase ade bersame aku bile dah tue2 nanti (Insyaallah..)

"Kebahagiaan itu bukan untuk di cari, tapi untuk dinikmati"

P/S: Tak sabar nak balik Kuantan malam nih. Bas kol 8 mlm.. dah bawak beg dah nih datang keje. balik kang trus g pekeliling je. Yeah boleh jumpe Affan! ..dan papanye.

Oh, Affan dah tak sakit perut dah. Nak tau lebih lanjut, boleh bace kat blog Affan, kat sini.

26 March 2009

Aku baru tengok Slumdog Millionaire

Doh.. sangat ketinggalan zaman aku.. Baru semalam aku tengok Slumdog Millionaire yg sgt heboh diperkatekan org and memenangi oscar itu. Before nih pon dah bace preview blogger En. AsX and dengar dari org2 lain ckp cite nih best amat.

So Selase lepas, mase gi jalan2 tanpe arah tujuan kat Masjid Jamek, nampak org jual DVD. Hehe, aku pon beli lah. Jgn marah ye. Cetak rompak aje.. eleh, org lain tuh same gak, download dari internet..

yela.. dah lame x gi wayang doh.. since lps bersalin arituh. kire dah 7 bulan lebih la. mak aai.. gile lame. Kalo tak dulu, tiap bln gi tgk wayang je. (tu jela aktiviti dihari minggu sbb Afat tak reti nak bawak aku gi bersiar2 kat Taman burung ke, Tugu Negara, Galeri Petronas, KL Tower, London Bridge atau Taj Mahal..) X suke gi wayang kalo x de husband aku bersame. Kami sgt romantik tgk wayang berdue. ahahah. Tapi skang, bile weekend nk tengok wayang kat Kuantan tuh, cume ade satu je kat Megamall. Pastuh asek ramai org. penuh ngan budak remaje hingusan yg serabai and cite yg ade pon ala2 cite melayu yg x menang Oscar itu. Sgt boring.

Oh, selase mlm tuh x leh nak tengok dulu sbb nak tengok Ugly Betty ngan Desperate Housewife kegemaran aku itu. so, malam semalam je boleh tengok, sbb hari rabu takde cite best. Oh, Mmg best crite die. Boleh gelak and emo sorang bile tengok. Paling kelakar part die terjun dalam tempat buangan najis. Ohoo sgt geli.. (Aku rase org lain sume dah tgk, so, x pelah aku crite kat sini.) Walaubagaimanepon, dah tak trill sgt aku tengok sbb dah tau kan jalan crite die camne..

Hmm, memang kesian kan, budak di cacatkan utk jadik pengemis. Kejam sungguh mereka..

25 March 2009

What a Coincidence

1. Weken arituh, mase korek2 kotak brg2 lame, jumpe kad kawen kwn aku nih, Azie. Tapi yg kelakarnye, kad tuh dibagi oleh sorg kenalan Afat yg nak suruh kitorg buatkan kad kawen utk die. Die pon bglah contoh kad tuh. Tertulis Azie & Rushdi.. Mase tuh aku tak kenal pon sape Azie tuh. Anyway, Kitorg tak buatkan la kad tuh sbb x de mase.

Then di satu mase beberape bulan selepas tuh, aku & Afat gi umah Azie nih. Die tunjuk album kawen die, dlm tuh ade kad kawen die. Afat ckp "eh, cam kenal je kad ni, Bukan ke nih cam contoh kad yg kawan abg bg tuh ke?" Aku mase tuh tak berape ingat. tapi, design tuh mmg rase2 cam same. Rupenye mmg betul!

Ahaha.. kirenye aku dpt tengok kad kawen Azie, sebelum aku kenal die lagi..tersengeh sorg aku bile tgk kad tu arituh.

2. Ade satu hari time aku dlm pantang, mak aku cakap jiran yg selang 2 buah rumah tuh cite, adik ipar die datang umah menjemput, and die tuh keje kat Cyberjaya.. mak aku lak tanye, " syarikat ape? Kak yong (akulah tu) pon keje kat Cyberjaya jugak." Jiran aku cakap, hmm x ingat la ape name company nye." Mak aku ckp, "IBM ke".. Jiran aku ckp, "haah, rase nye btul la tuh."

Then mak aku cerite kat aku.. Mak aku tanye aku, "kenal tak, Shamsiah?" Aku cakap "Shamsiah IBM ke? Kenal sgt la. mmg best fren mase kat IBM."

Rupenye Si Sham tuh ade gi umah jiran aku dlm beberape hari sebelum tuh. And aku ade je kat dalam rumah. Huhu, tak dapat jumpe Sham..kalo aku kuar rumah time tuh, sure leh jumpe die. Mmg kebetulan sgt, seramai2 org yg keje kat Cyberjaya tuh, boleh lak kenal ngan adik ipar jiran aku.

3. Ade sorg Pegawai Teknologi Maklumat yg same batch ngan ku nih, Si Azrai.. aku borak2 ngan die. (peramah mamat nih, sume org die buat cam dah lame knal)..

And terkeluar la crite dulu die belajor kat KYPM KL, Taman Shamelin.. aku tanyela tahun bape die blajar? Die kate tahun 99..sbb aku teringat Afat pon penah belajar situ. Then aku tanyela Afat tahun bape die blaja sane. Afat pon kate tahun 99.

Then aku cakap kat Azrai, ko kenal tak Rauf Arafat?" Die kate cam kenal.. Then aku tunjuk gambar Afat kat henfon aku.. Azrai kate "oo.. die nih!! aku kenal die nih.. Budak bijak nih.." Ahaha.. sbb die kate time tuh beberape org je yg lulus, yg lain sume kantoi.. Then lepas tuh aku kenalkan la Azrai nih ngan Afat.. so jumpe lah balik diorg nih..

Oh, crite pasal Org yg kenal Afat nih banyak sgt la.. huhu

4. Beberape tahun lepas, gi open house raye umah best friend aku si Linda kat Gombak. gi ngan Afat la.. Mase tuh Abg linda yg macho lagi rambut panjang tuh ade jugak kat rumah. Die tengok Afat, die cakap "eh, dulu blajar kat UKM ek?" Pastuh start la jejak kasih..

Rupenye diorg due org nih kawan sesame main snooker mase kat UKM dulu.. Tapi Afat pon dah tak bape ingat kenangan2 sewaktu zaman belajor dulu. Oh, rupenye abg kawan aku ade lah kawan afat dulu..

5. Satu lagi, aku ade kawan name Sira, cousin die name Wani. So, aku pon terkawan jugak ngan Wani nih.. Dipendekkan cerite (aku dah mls nk type. Lagipon aku dah penah cite b4 nih).. Mase aku kenalkan wani ngan Afat nih, wani cam perasan yg mcm kenal je Afat. tapi Afat x ingat langsung.

Rupenye, wani nih, adek kepade best fren Afat, si Ijad, membe mase skolah Semesta. Loh, mase2 dulu penah je Afat nih gi umah diorg.. tp dah beso si wani tuh, die dah x berape kenal dah.. Oh, kecik nye dunie..
------------------------------------------

Dah la, penat aku type nih.. rase nye byk lagi coinsidence camnih, tapi lupe la.. korang pon sure penah mengalanmi situasi yg same kan. Jumpe org tuh, jumpe org nih, rupe2 nye die sedare/ kawan kepade org yg korg knal..

Moral of the story, berbuat baik lah kat sesape pon. Sbb kalo korg wat jahat kat org, mane tau tetibe korg nk kawen ngan adek die ke, tetibe org tuh bos korg ke, bini kawan ko ke, or ape2 jelah. Ha, baru padan muke, x tau nk lari kemane..

23 March 2009

Weekend & kenduri

Hari Jumaat arituh cuti. Afat, Affan, Mak abah aku dtg ke KL nih. Yeah tak lah sunyi lagi.
Jumaat tuh nak gi tengok show house Villa Park kat Bukit Jalil tuh,sampai2 je tengok show house tuh dah takde. Sbb dah penuh ngan construction. Tak leh nak tunjuk kat mak abah aku rumah yg kitorg beli tuh. Tapi dah naik dah due-due blok kondo tuh. Pemaju kate pertengahan tahun 2010 bleh siap. Tapi nye cam x de harapan je dok situ nanti. Huhu. Tak pelah..

Hmm.. Hari Sabtu gi kenduri kawen cousin Afat kat Keramat lak. Famili afat sume pon dok setiawangsa jugak. Meriah la rumah tuh. Lps gi kenduri, trus gi Subang, umah cousin aku. Saje mak aku nak jumpe pakcik aku kat sane. Balik dari subang, dah petang, pastuh Mak, Abah, Afat & Affan dah bersiap2 nak balik Kuantan pulak sebab Afat keje hari Ahad. Huhu. Kol 7 mlm diorg gerak ke Kuantan. Huhu, Afan tinggalkan mama pulak..

Ahad pulak, gi kenduri anak kawan ibu kat Kajang pulak. Aku yg drive tunjuk jalan. Seb baik sampai jugak. Dah lame x drive jauh. Lepas tuh gi Seri Kembangan amek dokumen2 penting n brg2 yg still tinggal kat sane. Lepas tuh balik Setiawangsa. Kol 4 lebih Keluarge Mertua aku pulak balik ke Bidor. Tinggalla aku sorang semule..

Mak ckp semalam Affan cam saket perut. Maybe x sesuai ngan susu tuh kot. Tapi dekat sebulan dah tuka susu dari S-26 Gold ke Promil Gold.. Baru sekarang ade efek nye kot. Kesian Affan, Patutla x berape selera nak isap susu. badan pon dah susut sikit. Tapi die sgt suke mkn bubur nasik..
Kene tukar susu lain la Affan tuh. Dah la arituh beli stok susu byk..Oh, ade 2 kotak lagi Wyeth Promil Gold 700g (Step 2 for 6-12 months) yang x gune lagi. Ade anak sesape minum susu nih? Boleh la beli dari aku. Rm42 sekotak.

Hmm, sepandang 2 hari bersame Affan, satu gambar ni jek aku amek. huhu, lupe nk amek gambar.


19 March 2009

Yeah..

Hari nih agak selsema akibat cuace air-con yg sgt sejuk sejak 2 menjak ini. huhu.. hmm, malam nih Affan datang ke KL dengan diiringi papanye, nenek & atuknye sekali.. Yeah!! Boleh jumpe Affan yang disayangi amat tuh.. So, esok nak mintak cuti lah. Nak main ngan Affan puas2. Best peluk2 die and main cak-cak..

Semalam call mak aku die cakap Affan dah ok minum susu. Sbb b4 tuh die x berape nak menyusu. Bile mak tunjuk botol susu and bacekan Bismillah.. die dah menjerit2 x mau minum. Ingatkan kenape, semalam baru figure out yg die tak suke puting botol susu yang baru tuh. Maybe sbb baru lagi, so agak keras kot. Aduss, camnelah Affan nih. Takkan nak pakai yg dah buruk tuh. Bile tuka balik pakai yg lame, baru ok.

Die mmg cerewet sket. Die nye Pacifier pon gune yg same je dari dulu. Kalo beli yg baru pon, kene same jenis.

Oklah, weken nih ade 2 kenduri nak gi kat Kl nih. Tu pasal Afat datang KL bawak Affan. Esok cuti.. Yeah..

17 March 2009

Akhirnya hantar jugak surat itu

Nih surat permohonan pertukaran ke Kuantan. Akhirnya berjaye jugak aku hantar kepade orang yang berkenaan. Setelah lame dok pikir punye pikir, tunggu punye tunggu. Kesimpulannye amek keputusan, kerje je la ngan gomen nih but mintak tukar ke kuantan cepat2. So sekarang tunggu jela surat permohonan aku tuh diproses.

Aku siap list kan lagi mane2 jabatan kerajaan yang ade kosong kat Kuantan. Punyela penat aku tefon sane sini. Yg kat Dungun n Kemaman sume aku dah call. Tapi x de kosong. But kat Kuantan ade 4 kosong. So, dapat yg mane2 nnt pon aku x kisah la. At least dapat dok Kuantan, dapat la dok ngan Affan yg disayangi.

Insyaallah surat tuh akan melalui 4 orang yg bertanggungjawab meluluskan permohonan aku ni. Bayangkan la berape lame mase yang akan diambik. Aku bajet, paling cepat pon 2 bulan. X pela, yg penting aku akan slalu wat follow up ngan org atas n org JPA. biar diorg pening ngan aku. ahaha, baru cepat sket diorg bertindak.

Yeah, doakan jela cepat dapat tukar ke Kuantan nih.

16 March 2009

The BOY Is Mine

This cute little cuddly creature is mine...



More pictures here..

13 March 2009

Miracle Doesn't Happen, SHIT Does.

What would you feel if someone lied straight to your face? Yupp I'm just feel so damn shitted, pissed off and sgt rase nak sumpahseranah. What the fart la. (Nak marah pon, bahase kene jage ye. rasenye *fart tuh lagi sopan)

I'm suffered enough.. Kenapela nk ditambah lg. Farting Shit! pqrzyxtqppdsopssp!!

U make me suffer, i'll make sure u suffer twice! this is my pormise.



Ps: Good woman shouldn't lie.

Bayar Saman

Resit Saman

Wang Pos RM20

Ingat x korg psl aku kene saman parking harituh? Yeah, 10 hari dah berlalu and selagi aku tak bayar aku asek dok terpikir yg "saman blom baya, saman blom baya". Sgt la tak tenang idup ye bile pikir mende cenggitu.

Dari slip saman tuh, die ckp boleh bayar melalui wang pos. wah, sgt bagus. Aku mmg x hingin la kan nak drive ke MPAJ Pandan Indah semate2 nk bayar saman. So, wang pos yg di pos ke MPAJ adelah the best solution.

So, aku tetibe menjadi good citizen, dan menelefon MPAJ untuk membayar saman yg tertulis RM50 jika bayar dlm mase 14 hari itu. Just nk konfem, bleh ke pos je. Die kate bleh and cume bayar RM20 je sbb still baru lagi. Yess.. aku sgt gumbire. Ingatkan hangusla duit aku RM50. Rupenye kalo baya cpt, kene RM20 je. Sungguh sronok. Duit lebih tuh boleh beli susu Affan.

So, td dah gi pejabat pos and beli wang pos n pos kat MPAJ. Die kate akan pos kan balik resit ke rumah.

Sekian.

Mora Of the Story:  Sile la bayar saman cepat2, dapat diskaun.

PS: Tige saman Speed trap aku dulu2 still x berbaya. huhu. byk sgt tuh. tak mampu.


----------------------------------------------------------


Info: Tidakkah anda pelik camne saye boleh pos gambar ini? (Maklumla, ade proxy and b4 nih cume boleh post plain text sahaje.)

Jawapannye, post blog entry using EMAIL ye kawan2. Bagaimana caranya?
1. Dalam Blog anda, klik Customize, gi kat 'Setting' then klik tab 'email'.
2. Then create an adress to post entry directly to your blog.
3. Pastuh gi kat korang nye email, type la pape, attach kan gambar (mcmkorg nk bg email kt orang), pastu pos la kat address yg korg create td. Siap.

11 March 2009

Kaunseling Rumahtangge

"There are spaces between our fingers so that another person’s fingers can fill them in."
--Bits and Pieces

Semalam dapat tau Amalia (membe mase STF) akan kawen 6jun nih. (Lia, hope ko tak marah aku announce kat sini).Wedding nye kat Kemaman. Sgt teruje nak gi. Dah lame tak attend friend's wedding. Ramai yg kawen tahun lps n tahun nih tp x leh nk gi sbb arituh aku dok kuantan, pastuh lak skang nih every weken blk kuantan jugak. Kwn2 lak ramai yg dok Kl n juge negeri2 lain.. Oh sorg lagi membe aku juge akan kawen tahun nih. Yeah! Way to go En Azrai. Sgt bangge dengar he start to quit smoke. Hasil nasihat dari aku..

Hmm, to my friend yg single, or getting married or yg baru kawen.. Just wanna let u know that.. Marriage need a lots of sacrifice and patience. Life isn't as easy as u were single and once married, korg akan diuji ngan mcm2 jenis ujian. And ujian tu akan bertambah sukar bile makin lame korg kawen. Sume tuh utk menguji sejauh mane ketabahan korg mempertahankan rumahtangge dan keluarge dari mende2 yg boleh menggugat kebahagian korg. Byk sgt mende sebenarnye.. Masalah kewangan, kerje, kesihatan, anak, sedare mare, kawan, and plg mencabar, orang ke3,4,5 and byk lagi kot. Aku pon x tau sgt sbb aku kire baru gak la kawen kan. x sampai 2 tahun lg. Nih sume aku dengar dari org yg dah lame kawen la.

"Accept the things to which fate binds you, and love the people with whom fate brings you together, but do so with all your heart."
-- Marcus Aurelius

And..Oh remember this.. what ever u do in your past also can effect your life in the future. And your future will include ur husband/wife and ur kids. So, anytime u have to make a decision, please, please think at least 10 years forward and mintak nasihat ngan ramai org b4 make any decision or move. Jgn ingat mentang2 la korg bujang bleh ikut kepale korg je. Bukan ape, so that korg x ade masalah kemudian hari and effected others yg akan masuk dlm idup korg. Yg penting u must be financial independent and ready to accept changes and responsibility bile dah kawen.
(Wahh, baik punye nasihat dari aku yg x berape byk pengalaman nih.)

Oh, ade seseorg penah bg nasihat kat aku, bunyinye lebih kurang camnilah.. (Aku alih bahase sket) "you will never know ur husband or wife until you get married". Yes aku agree.. Once korg kawen, ur husband or wife is nothing like someone u know before kawen. So, get ready to hear/see/face with all those surprise or truth pasal diri die or even mase silam die. (And I thank her for giving me this advice)

Aku rase those yg dah kawen sure agree ngn pendapat aku nih. But after all, segale pengorbanan dan kesabaran tuh akan terbayar bile tgk keluarge ko bahagia and dapat menatap wajah2 yg ko sayang tiap2 hari. Is all worth it..rite? Yg penting ade persefahaman, give and take..

"The real test of true love is having all the things go wrong but there is always special way to love in spite of all the wrong things that may happen..."
-- Beth Estipular

Hoho, korg yg nk kawen tuh, jgnla takot lak dengar.. but its all true. Bile dah kawen korg akan phm la ape yg aku ckp nih.

(Oh kenapelah aku membebel psl kawen lak nih? Sgt rajin pulak tuh taruk quotes..kenape aku tidak membuat PHP punye programming yg x siap2 tuh.) Afzan, carta pie ko tak jadi2 lagi!..Oh ni lah bahanenye bile Blog kene block and x leh nak post picture, cume boleh type biase je. Jd aku membebel la psl ape2 yg x memerlukan aku post gambar. ahaha..

Sesungguhnye ape yg aku tulis di atas tak ade kene mengene antare yg hidup atau yg dah mati.. Sekian. Think Positively..

10 March 2009

Kembali lagi ke KL

Woo, pagi yg sangat mengantuk. tersengguk depan PC. Semalam aku balik ke KL dari Kuantan naik Bas. Kol 7 mlm sampai Setiawangsa. Tinggal la Affan yg tgh tido.. Tak pe, papa die ade lg kat Kuantan semalam. (Tapi pg td papa nye dah balik ke Kerteh).. Kesian anak aku kene tinggal.

Best je dapat main ngan Affan 3 hari. Dah makin tembam n berat dah die. Hari Sabtu bawak die gi Klinik Al-Farabi utk cucuk. Rupe2 nye 6 bulan x yah kene cucuk la. ehehe, wat malu je gi. Dah la 2 kali gi. 1st time gi, tgh hari, dokter nk lunch, so mls nk tgu. pastuh dtg balik ptg tuh. Last2 rupenye2 x yah cucuk. So, timbang jela.. Die dah 8.5kg dgn umurnye 6 bulan tuh. (Eh, crite psl Affan patut taruk dlm blog die..)

Hmm, pagi td nk bgn punyela liat. Dah la henfon aku bateri kong lps membunyikan alarmnye. Hampeh tul henfon aku ni, sehari kene cas 2 kali dah. nih tande2 bateri sudah kong nih. huhu. Tapi aku tetap bgn kol 6 pagi dgn semangat waja nak gi keje naik lrt. hoho. Cam biasela park kete kat Setiawangsa tuh, naik LRT, turun kt Bangsar. But tadi lambat dpt bas sbb bas yg suppose gerak kol 7pg, rosak lak. huhu, aku dah bajet, kalo kol 7.30 bas x sampai gak, aku naik teksi je. seb baik ade 1 lg bas sampai kol 7.30pg. so sempat la aku sampai ofis 5 min awal. Ish risiko gak naik bas nih. Sesuke die je nk rosak la, ramai org la, gerak lmbat la.. huhu. Kang x psl2 punch kad merah kang. Camne ih.. nak naik kete ke, nk naik lrt& bas gi keje? huhu..

Ok lah itu saje crite dari aku di hari selase ini..

06 March 2009

Serious Consideration..

Hari nih kene pikir dgn sgt serius wether nak teruskan keje Kerajaan nih ke, or benti and accept iPerintis offer utk keje kat Kerteh.

OMG the offer to work at Kerteh mmg sgt baik di saat aku kebuntuan dok kat KL menunggu punye tunggu bilela dapat balik ke Kuantan nih. Tu la, kalo dapat tukar pon, cume ke Kuantan jela. Kalo nk ke Kemaman or Dungun tuh mmg bertahun2 lagi lah.And katekan dapat tuka ke Kemaman or Dungun pon, kalo naik pangkat ke nnt, kene tuka dok negeri lain jugak. And will face the same prob i'm having now.

Tapi about the salary tu yg x berape best sgt, mmg la agak lebih dari keje gomen, tapi setakat RM200 naik nye, rase cam x berbaloi lak. Keje gomen cuti 25 hari setahun, Swasta, 14 hari je. Tak de pencen lak tuh. Keje lak, hmm sure kelam kabut n kene tekan je mcm keje kat IBM dulu. Sbb rasenye kene support application n maybe liase ngan vendor or client kot. Oh, sungguh malas nak melalui sume mende tuh lagi. But, kerje tu kat Kerteh! Oh, camne aku nak decide nih.

Mak Abah aku sure x kasik nye aku resign keje gomen nih. Katenye ramai lg org lain nk keje gomen, tp x dapat. Aku yg dapat nih, nak benti pulak. Lagi satu, once dah benti gomen, name kene black list n x leh keje ngan gomen lagi sampai bile2.

So, this is my only chance to accept or not to accept the offer utk keje dkt ngan hubby aku, dapat dok satu rumah ngan anak sekali. ooh... Any opinion anyone?

05 March 2009

Tag: 16 random things about me

Directions: Once you’ve been tagged, you have to write a blog with 16 random things, facts, habits or goals about you. At the end choose 16 people to be tagged, listing their names and why you chose them. [Don’t forget to leave them a comment or tag them in your note to read this].

Memandangkan aku ade mase and semangat nak update blog walopon agak tak best tak leh taruk gambar, jadinye, mase2 camnih sesuaila aku setelkan tag dari Azie nih.

16 Random Things About Me

1. Tahukah anda, jika menaip "Afzan" kat Google, 1st result adalah link ke blog Absolutely Afzan nih. wahh, sgt bangge! Ehehe

2.Kete Myvi aku ade 3 speed trap belum bayar. 1 aku bawak laju, 2 lagi Afat yg bawak. Satu lagi saman parking semalam punye.. huhu

3. Driving is the last thing i wanna do. Kerane aku sgt phobia dgn accident (dah 2 kali accident). And sangatla paranoid semase memandu. Pasal paranoid nih aku kene buat satu entry lain.

4. Plat kete ahli keluarge aku sumenye 4444. (aku, adek aku, abah aku) moto abg aku: 44 je

5. Mase darjah 6 sangat tak suke budak lelaki and sentiase doa dapat sekolah pompuan sume. Then suke sangat dapat Sekolah Tun Fatimah JB sebab ianya all girls school.

6. Sangat TAK suke mkn sayur. Aku rase sgt loya tekak kalo sayur masuk mulut.

7. Selalu selsema. Sebulan sekali mesti kene demam selsema. huhu. (tula, sape suruh tak makan sayur). Aku sgt alergik ngn habuk n perubahan suhu. Kejap je bleh selsema.

8. Org yg aku tak suke tgk kat TV ialah Ally Iskandar (Poyo skema), Que Haidar (ape best ntah die nih). Reza Kelab Pop (Poyo yang teramat) and Michelle Melodi (Sgt kurang ajar soalan2 die, and warne or style rambut selalu x kene. ade ke rambut kale kuning? serius buruk)

9. Tak suke tgk rancangan hiburan or realiti tv mcm Akademi Fantasia(boleh tertido bile temankan Afat tgk AF), OIAM, Sehati Berdansa, My Starz LG, Raja Lawak, Bintang RTM, Idola Kecil. Juge tak suke tgk award show cam Grammy awards, Juara Lagu, Anugerah Era, Anugerah Bintang Popular dan lain2. Kerane music n entertainment is just not my soul.

10. Tak pakai spek. Alhamdullillah penglihatan masih baik walopon x makan sayur apetah lagi carrot.

11. 2 perfume yang buat hantaran kawen dulu still tak abes2 lagi. baru setengah botol yg habih (yang Eternity Moment). Manakale yg Euphoria Blossom, aku x suke pakai sbb bau die boleh buatkan aku rase sakit perut. Serius ni.

12. Mase kecik org slalu cakap muke aku cam jepun. (Org kate, bukan aku kate) So, bile sekolah kat STF amek bahase jepun sbg bahasa asing. Sgt suke nihong go nih. Mase kat UPM juge amek bahase jepun sbg subjek elektif. Juge sgt bercita2 nak sambung belajar kat Jepun, tapi x kesampaian la..

13. Suke mkn roti melebihi segale2 nye. Kalo seminggu x makan nasik pon x pe, asalkan dapat mkn roti. Roti merupakan makanan ruji aku. Begitu juge ayam.

14. Mase kecik tak suke main kat luar rumah. Sampai mak pakse suruh gi main. Lagi suke dok dlm rumah tgk kartun or bace kamus.

15. Hanye pernah mendapat surprise beday party sekali je seumur hidup, iaitu tahun lepas. Balik pasar mlm, Afat belikan kek. Bukan la beday party pon.. Makan2 kek ngan apam balik je.

16. Aku boleh senyum menampakkan gigi taring. Kalo korg tgk sure takot.

Akhirnye list itu dah berakhir.. jenuh nak memikirkannye.. Jadi aku nak mengtag Zaleha, Najiba, Anne, Fatin, Tim and sesape yg bace.

How Well You Know Your Hubby

Amek dari blog Azie. Rase nak buat jugak..

How Well I know Mr Rauf Arafat? Chekidout!!


1. He's sitting in front of the TV, what is on the screen?
ESPN, Star Sport, Soccer, Snooker, Tenis. Anything about sport la.

2. You're out to eat; what kind of dressing does he get on his salad?
Mayonese je kot.

3. What's one food he doesn't like?
Tom Yam.

4. You go out to eat and have a drink. What does he order?
Nasik Goreng USA, Teh Tarik / Kopi Tongkat Ali

5. Where did he go to high school?
SEMESTA - Sekolah Menengah Sains Tengku Abdullah, Raub.

6. What size shoe does he wear?
Size 8.

7. If he was to collect anything, what would it be?
He didn't collect. But losing/missing everything instead. Sume bende asek ilang je.

8. What is his favorite type of sandwich?
Tuna mayonese maybe.

9. What would this person eat every day if he could
Asam pedas Ikan patin masak tempoyak.

10. What is his favorite cereal?
Makan ke cereal? mcm tak je.

11. What would he never wear?
Short pants.

12. What is his favorite sports team?
Manchester United.

13. Who did he vote for?
Pembangkang.

14. Who is his best friend?
Ntah. Yg aku tau pon, ade yg 'kawan makan kawan'.

15. What is something you do that he wishes you wouldn't do?
Sorokkan rokok die, and tutup lampu toilet mase die ade kat dalam tuh.

Haha GOTCHA!!

Kena Saman Pulak!

Aduss, apsalla nasib malas bertimpe2 ni. Mmg menguji kesabaran btulla. Semalam parking kete kat LRT Setiawangsa. Aku parking agak jauh gak. tak tau pon tempat tuh kene bayar parking (huhu, bleh ke x tau?). Semalam blk keje, dah la tgu bas lame. dari kol 5 lebih tgu bas, bas sampai penuh gile org, x leh nk naik. then jln jauh sket tgu bas kat bus stop yg lain. kol 6 setengah baru bas sampai. last2 sampai bangsar kol 7mlm. Dah janji ngan Abidah nk jumpe die. Sambil tgu die, dinner dulu kat kedai abg lalok tuh sorg2. Then Abidah sampai, ikut die gi pasar mlm. lps tuh gi umah die jap. Las2 kol 10mlm gak la naik lrt sampai Setiawangsa. Pastu naik la kete, sampai rumah baru nampak resit saman tuh kat wiper. Wargghhh!!! Sampai ati die saman Myvi AFV ku itu. Tensennye.. Saman kene bayar dlm mase 14 hari RM50!, lebih dari tuh, RM100 lak. Nampaknye aku akan menambahkan pendapatan Majlis Perbandaran Ampang Jaya la camnih.

Huh, hari nih aku parking baik punye. Betul2 dekat ngn lrt tuh. RM3 je rupe nye sehari. Pening la aku nih.. Asek bermasalah ngan parking je.. Nak jln je dari rumah kang, berpeluh2 lak pagi2. x de gune aku pakai perfume byk2,nnt busuk jugak. Tapi naik bas n lrt petang2, mak aaihh, bau sorg2.. Boleh melekat kt baju aku. Hoho.

(Aku tak suke wat entry x de gambar, tapi disebabkan skang nih gune website lain utk bypass proxy, and website ini agak hampeh sbb function utk upload gambar n editing option die jd disable, So x leh la nk upload gambar. Korg tgk, even nak justify kan text pon x leh nih. Apetah lagi nak kecik/besarkan tulisan n tuka kaler)

p/s: Kalo ade sesape tau website ot tool best utk bypass proxy supaye aku boleh login blogspot n post entry dgn jayenye, silelah jgn kedekut utk inform aku ye.

04 March 2009

3 hours stuck in traffic jam!

Semalam, on my way back from office, gile tension stuck dlm jam yg amat la teruk seumur idup yg penah aku alami. Gerak dari ofis kol 5.30 petang and only arrived home at 8.20pm! Mmg jam tahap gaban sbb petang tuh ujan lebat gile. langit pon sgt gelap sampai aku takut nak balik. tapi ku gagahkan jue diri nih utk drive balik rumah. Thought that it couldn't get any worse. Paling2 pon maybe sejam je jem kot. But I was absolutely wrong..

Dlm sejam tuh agaknye baru gerak 800 meter dari tempat aku parking. Sepanjang jalan jem, kete mmg x bergerak and mcm tak percaye aku berade dlm lautan jutaan kerete kat bandaraye KL nih dalam hujan yg renyai n kenderaan yg menghimpit2. Kat Era die kate ade banjir kilat n tanah runtuh kat kat KL. Dalam mase 3 jam dlm kete tuh, mule la mcm2 aku pikir. Rase give up gile ngan idup nih. tapi, bile tgk ade kete yg kene tunde n kene tolak sbb ditenggelami banjir kilat, barula rase bersyukur and lega sbb kete aku tak kene banjir. Teruk2 nasib aku pon, ade org yg lagi x bernasib baik. Lepas dah sampai rumah, baru rase lega and dah tak pikir mcm2 perkare negatif dah. Thank god dpt sampairumah dgn selamat and kete x tenggelam banjir or eksiden.

Guess what, harinih aku gi keje naik LRT! ahaha. (Bukan sbb kes jem semalam). Actually sbb dah x boleh parking kat tempat yg parking murah (RM3 sehari). And tempat parking lain ade yg RM7 sehari(jauh sket) and RM15 sehari(dekat punye parking). Sgt la rase x berbaloi bayar parking semahal tuh. So, aku amek keputusan, drive sampai stesen LRT Setiawangsa, naik LRT dari Setiawangsa turun kat Bangsar, then naik bas rapid KL ke Pusat Bandar Damansara. Kos pengangkutan sehari cume RM5.60. Still cheaper compare dgn bawak kete sendri. Cume mase perjalanan agak lame sket and kene berdiri la sbb ramai org. x pelah lagipon aku bukan nye kene blk cepat pon hari2. Pagi lak, aku mmg dah bgn awal. 6.30 pagi dah gerak gi LRT.So, still boleh sampai awal kat ofis.

Oh, tgh tensen2 dlm kete semalam, terdengar motivasi dari Dato' Fadilah Kamsah dlm Era. Katenye:-

"Jangan cari pintu bahagia, Bahagia itu pintunya"

Maksudnye, buatlah baik kepada org tanpa syarat, nescaye kite juge akan dibalas dgn kebaikan dan secare automatik hidup kite menjadi bahagie.. (intepretasi dari aku sendri).

03 March 2009

Penantian Penuh Harapan

Bilela aku nak dok same ngan anak aku yg comel nih.

Waduh, tajuk nye.. ehehe.. Tak de ape cume skang nih makin pening sbb asek pikir je bile la nak dapat tuka keje kat Kuantan nih. Huhu, mcm x larat dah nak dok jauh2. Yg paling x best nye, x dapat tengok Affan membesar tiap2 hari. Jumpe pon weken je. rase kejap sgt. Skang nih oklah, die x kenal org lagi. dgn sesape pon die nak je. Nnt die dah besar sket kang, takot x nak dah kat mama die nih.Dah tu, hari2 tengok nenek die je. Huhu.

Sebenarnye ade dapat call dari iPerintis (Company Afat keje skang). Diorg tanye aku interested lg x nak keje. Hmm, nih yg tgh dok pikir2 nih, Kalo ikutkan hati, mmg rase nak benti je keje gomen nih. Keje je kat Kerteh tu, snang dapat pindah rumah trus, dapat dok ngan anak n husband aku. Mmg setel sume prob. Tapi.. ramai yg manasihatkan jgn benti keje gomen.. huhu, camne.. aku pon takot nk amek risiko. So, skang nih, tgu dan lihat dan mengharap jek lah.. Mintak2 la cepat dapat posting ke Kuantan. At the same time aku ingat nk apply tuka ke Kemaman or Dungun je la trus. Maybe amek mase more than a year. tapi ape boleh buat. Dah keje gomen camni lah.

Hmm, oklah, asek2 cite psl prob aku je kan. Menyusahkan ati org yg bace jek. eheh. Okeh Nih aku nak mengucapkan congrats la kat kengkawan aku, ade yg beberape org tgh pregnant anak kedue skang nih. Amboi korg! x tgu aku pon ek. kate nak anak kite sebaye. Anak sulung jela sebaye ek.. Eheh, xpelah, semuge korg berbahagie menambah ahli keluarge. sure lg meriah nnt. Aku x nak join the club lagi wat mase nih..eheh. (Oh name2 mereke x boleh disiarkan sbb diorg sume nk merahsiekan pregnant anak kedue nih. huhu)
Blog Widget by LinkWithin