29 January 2009

Aku yang kembali ke masa lalu

Tetibe hidup aku berubah, pergi balik ke mase dulu...Mase 4 tahun dulu, mase blom kawen lagi.

Tahun 2005..Mase tuh baru abes blajar kat UPM, dapat keje kat Caltex Pusat Bandar Damansara. Aku ingat lagi naik bas dtg KL bawak baju je satu beg, walopon pemergianku x berape membuatkan mak aku gembire. Aku yang mase tuh dah teruje dioffer keje dgn gaji RM1200 sebagai Admin Assistant..1 jun 2005 kene start keje. setelah memujuk mak abah aku, mereka terpakse rela jugak la bg aku gi keje kat KL. mase tuh baru 2 minggu je abes belajar. Blom pon puas mak aku nak lepak2 ngan aku kat rumah. dahla sejak form 1 aku merantau sekolah asrama penuh, STF kat JB, pastuh, gi Matrix kat Rawang, pastuh masuk UPM Serdang lak. Die ingatkan lps abes UPM aku nak menganggur dulula kat rumah. tapi aku nih degil sket, (Sket jela degil nye), nak jugak keje. Lagipon aku nih mmg jenis survivor, and dah biase dok KL. Rase x keruan je nak cari keje kat Kuantan mase tuh.

Pergilah aku nih ke KL, sampai kat KL aku ingat lagi Sira ngan cousin die, Wani tlg aku cari rumah sewa. Aku gamble je gi KL utk keje dgn rumah nye lom ade lagi. x silap aku hari tuh, hari ahad, aku dah kene keje hari Isnin, seb baik kitorg gi je 7 eleven kat LRT Bangsar tuh, then jumpe iklan bilik utk disewa. call trus org rumah tuh, and trus deal nk dok situ. Iaitu Pangsapuri Bangsar Utama Tingkat 14 tuh.. So ptg sampai mlm tuh Sira ngan Wani bawak aku gi Carefour beli bantal and brg2 sket. Lepas tuh Afat amek aku dari Carefour tuh hantar gi kat Bangsar. Mase nih jugak baru Afat tau yg Wani tuh adek bestfren die mase skolah dulu iaitu abg Ijad.

Pangsapuri Bangsar Utama yang sangat tinggi. 16 tingkat.


So, mlm tuh for da first time aku dok umah sewa, menyewa ngan akak2 yg dah bekerje. Tak silap aku mase tuh ade 6 org menyewa situ, so, 7 la termasuk aku. satu rumah tuh sewa RM1000 woo. Roomate aku kak Efa nih dgn baik hati bagi aku tido atas toto die. oh sungguh terharu aku. ehehe. aku pn tny2 la diorg camne nk gi keje sume. seb baik dpt housemate, kakak2 yg baik. Mlm tuh x leh nak lelap mate sgt. Pertamenye sbb teruje esok 1st time nak keje, kedue, suasane kat bangsar tu bising ngan bunyi moto, kete walopon aku dah dok tingkat 14, tapi dengar clear gile. Tambah pulak Restoran Rebung Chef Ismail yang kat bawah tu asek dok karaoke je mlm minggu. huhu. Dlm dok terkebil2 mate x berape nk pejam tuh, akhirnye hari dah pagi. awal aku bersiap nk gi keje.

Oh, mule2 cuak gak nak naik bas, tak tau nk berenti kat mane. tny2 org gak. seb baik rajin bertanye n tebal muke, x sesat jln. ehehe. Sampai kat Caltek kat Menare Millennium tuh, agak excited la tgk ofis yg cantiks, siap ade cafe dlm ofis. Memule x de kwn, nak gi lunch pon x tau camne, seb baik kakak2 ofis baik ati ajak lunch same. aku nih kdg2 berat mulut sket nak tegur org mule2. then hari demi hari semakin ok la. ehehe, kwn pon bertambah. rasenye sebulan lps tuh Abidah pulak dapat keje kat Caltek tuh jugak. aku la yg rekomenkan. So, dgn adenye Abidah, xde la idup aku terumbang ambing lagi. ehehe, dah ade kwn nk kemane2.

Oh, byk betul kenangan mase keje kat Caltex tuh walopon cume 3 bulan keje situ. 3 bulan juga la aku dok bangsar nih and dok berulang alik naik feeder bas dari stesen LRT Bangsar ke PBD. Tambang bas 50 sen je sehala. mmg menjimatkan. Sepanjang dok Bangsar, slalu mkn kat kedai melayu seblah Public Mutual tuh. Kitorg panggil "kedai Abg Lalok". Sbb abg2 kedai tuh muk e lalok2 jek. makanan die sedap2. And hari Rabu ade pasar mlm kat Flat KTM tuh. Slalu beli Char kue Teow. Lagi satu, baju n sluar yg dijemur kat ampaian kat luar 2 kali kene kebas. huhu. Aku saspek bangla yg menyewa kat seblah.

Kedai Abg Lalok

Hmm, sebulan b4 tinggalkan Caltex tu, ingat lagi join netball punye club. lebih kepade kene pakse sebenarnye. yela, aku nih manela pernah dok bersukan nih. tapi org ofis pakse masuk sbb ade Inter Oil Games. mcm sukan tahunan antare syarikat2 minyak la kan. So, kenela gi training netball kat sekolah rendah(ke, sekolah menengah?, aku x ingat), kat Jalan Maarof. Walopon mase pertandingan x menang, tapi semangat berpasukan sesame kitorg sgt kuat. So, sgt enjoy mase tuh.

Oh, pasal Afat pulak, mase tuh die asek temggelam timbul.. ntah pape ntah. jadik sabut kelape kot ehehe.. (saje nak ngungkit kesah lame kat sini..) Di biarkan je aku nih dok kat Bangsar tanpe nak tanye kabar aku. Kesian aku yang lone renjer nih. Tak ape lah, ingat lagi mase tuh Kak Sabrina, housemate aku tuh la yg menjadi tempat mencurah perasaan. Ahaks.. Kakak2 yg lain pon terpakse mendengar bebelan aku yg x puas ati pasal Afat ni, dok bercerite sambil penyek2 bantal. Ahaks, last2 dlm ramai2 kakak2 tuh, aku lak yg kawen dulu. (Ceh, buat penat je diorg mendengar luahan perasaan aku.. last2 kawen jugak ngan Afat)

Lagi satu mase aku kat Caltex, aku kawan ngan si Wani nih (Bukan wani adek besfren Afat tuh). Ingat lagi satu hari mase kitorg nk gi lunch, ade reporter n cameraman tahan kitorg utk ditemubual. Utk rancangan "Ape-Ape Aje" yg TV3 tu. mase tu die tanye pasal topik anak tiri ngan mak bapak tiri rasenye. Seb baik die tak tanye pasal boifren mase tuh sbb aku ingat lagi time tuh mmg aku mendidih sket ngan Afat nih, mmg tgh marah (marah dlm ati jela) mase turun lunch tuh, tetibe kene tahan ngan reporter lak, pastuh ade camera besar dah ready rekod gamba. Aduss.. terpakselah aku kontrol ayu n jawab ape diorg tanye dgn konfidennye. tapi aku x tgk pon muke aku kuar tv beberape mggu lps tuh bile temubual tuh ditayangkan. Tapi adela jiran aku yg tengok, die bgtau mak aku, aku kuar tv. ahaks.

Aku keje Caltex tuh 3 bulan je sbb sambil aku keje tuh aku dok sibuk cari keje lain kat Jobstreet. Tu yg dapat keje kat Kosijaya Didactic tuh, as System Engineer lak tuh. Gaji pon naik la kan, berpadanan la ngan degree aku mase tuh. That's y la aku benti keje Caltex, n pindah jugak dari Bangsar ke Cheras lak. Mase tuh x de kete, so nak kene cari rumah sewa dkt ngan tempat keje la.

Hmm, kalo nak cerite pasal cari rumah sewa kat Cheras and keje kat Kosijaya lak, maunye kene buat entri 15 helai kertas kajang.. ehehe. yg tuh nnt aku cerite di mase lain.

Ok, kenape aku cerite pasal kisah 4 tahun lepas nih kat sini? sebabnye skang aku kat Bangsar ni, and keje pulak kat Pusat Bandar Damansara. Tak sangke balik semule ke tempat lame. nih aku online dari bilik Abidah, kat Bangsar Utama nih. Abidah masih menyewa kat sini. aku saje dtg menumpang rumah die 2-3 hari nih sbb malas nak bawak kete gi ofis dari Setiawangsa tuh. Bile dok umah Abidah nih, aku leh g keje naik bas je. X payah risau psl jalan jem, minyak kete save, n save duit bayar parking. So, dlm 2 hari nih bile merase naik LRT naik bas semule n bile balik keje, menuju ke bangsar nih, membuatkan aku mengimbau balik kenangan 4 tahun dulu. mase aku memulekan kehidupan kat KL nih, cewah. Yang bezanya status aku skang dah jadi isteri org, dah ade anak, dah keje kerajaan, and dah ade kete.

Oh, LRT yang dah lame x naik.

No comments:

Blog Widget by LinkWithin