30 October 2008

Cerite di Kuantan

Dah sebulan aku menganggur dok Kuantan.. Anyway, sempat jugak gi 2 interview tuh. 1st interview JPA kat KL mase pantang 20 hari arituh, satu lagi interview iPerintis kat Kerteh mggu lepas. Aku mmg nak sgt cari keje kat Kuantan or Kerteh. Kalo keje kat Kuantan, leh la mak aku jage Affan tuh. Kalo dok Kerteh lak, leh la pindah sume brg dari umah kat Seri Kembangan tuh ke Kerteh. Dari Kerteh nak ke Kuantan pon dekat je.. dlm 1 jam 30 minit je..

Si Kembar & Si Tembam

Hmm sepanjang dok kat Kuantan, dok umah je la ngan mak aku. mak aku nih baby sitter. die jage si kembar ngan kakak nye. so 3 org budak nakal la kat umah tuh. nakalnye masyaallah x tau nk ckp camne. dah la yg kembar tuh lelaki umo 2 thn, tgh lasak tuh. yg kakak nye 3 thn, mulut becok tul, ngalahkan org besar. melihatkan kenakalan dak kembar tuh, mmg tobat x mau anak kembar la.. so, aku kene jage Affan dari ancaman 2 budak kembar dan kakaknye yg tembam tuh. setakat nih ok lagila. diorg tau x leh kaco baby. kalo baby nangis je diorg diam.. yg kakak nye tuh, kalo baby nangis, slalu tanye mak aku, "mak, baby tu nangis ngape mak? die nak nasik ke?" huhu, die ingat baby tuh mcm die, kuat mkn nasik..

Diorg nih punyelah bising, yg kembar tuh, tau jela, suke lari sane sini, jerit2, pukul2, cakar2 muke, gaduh2.. dasat tull.. kalo dilarang die melawan balik, abes dicurah nye susu atas carpet n dibaling nye sume mende. Aku marah diorg, selambe die baling bantal busuk die kat aku, seb baik x kene baby.. fuhh.. pening btul ngan dak kembar tuh..

Nih gamba budak 3 beradik yang mak aku jage tuh..

Dari kiri Amir, Wawa (si tembam) and Irfan..

Contoh kenakalan nye..

Majlis Pertunangan adik aku

25/10/08 arituh, majlis pertunangan adik aku dibuat sekali ngan majlis cukur jambul & akikah Affan. so disebabkan adik aku nak bertunang, satu lagi keje aku kat umah tuh ialah membuat hiasan barang hantaran. Dahla kene buat untuk kedua2 belah lelaki dan perempuan, 7 berbalas 9. so, lps raye tuh start la keje2 menggubah. dkt 2 mggu jugak la baru siap. yela, kene manyusukan affan, jage affan lagi. so, byk tangguh2..

Nih gambar hantarannye. nih hantaran belah laki bagi perempuan yg aku buat. temanye hijau. belah pompuan kasik laki, tema merah putih. x amek lak gamba.. dlm camera abg aku ade kot.


Punyela sibuk mase hari adek aku tunang tuh, aku dok bagi2 kan door gift.. so x sempat la nak amek2 gamba gune henfon aku. nih la satu2 nye gamba adek aku yg aku ade. huhu.. rasenye gambar aku ngan die pon xde.


So, tahniah la kat adek aku si Nuru yang dah dipinang orang.. tunang nye name Cai.. dok seblah umah aku je. umah bujang kat seblah umah aku. dah beberape tahun dah die menyewa kat situ. dlm diam2 dok usha adek aku rupenye.. so, snang la, umah seblah2 je..

Majlis cukur jambul akikah Affan

Pade hari yang same ngan adek aku bertunang, kitorg juge buat Majlis cukur jambul Affan nih. Majlis Affan dibuat pagi dgn menjemput org2 surau dan dihidangkan nasik dagang sbg menu utame. lepas tuh, dlm kol 12 tgh baru la org meminang tuh dtg.

Tok Ibu, tok abah n famili afat dtg kuantan utk manghadiri majlis cukur jambul Affan nih. lagipun dah rindu sgt nak tgk Affan. hmm, kitorg akikah kambing sekor. lauk kari kambing nye dihidangkan utk mkn tgh hari kepade tetamu yg dtg utk majlis meminang tuh pulak.

Affan tido je mase org potong2 rambut die. Sbbnye dah dibagi susu cukup2.. untuk cerite yg complete psl majlis cukur jambul Affan nih, silela bace kat blog papanye (sile klik kat sini) . Siap ngan kronologi nye skali.. aku mls la nak taruk gamba yg same je kat sini..


Affan yang tido je lepas majlis die tuh. tuh kat seblah die tuh, ade dulang bahan2 yang digunekan semase majlis tu. Kelape mude dibelah dan ditaruk rambut Affan yg digunting tuh. pastuh ade piring taruk bedak sejuk dan satu lagi taruk kurma ngan kismis. kismis n kurma tuh di letak sket kat mulut affan, and ade gak air zamzam tuh..

Sambil orang bermarhaban tuh, Affan dibawak mengelilingi org2 yg marhaban tuh, and setiap org gunting sket rambut die, suapkan kurma n kismis. mlm tuh baru kitorg cukur abes rambut Affan.. skang rupe die dah jadi camnih..

Hi semue.. saye sudah botak..

No comments:

Blog Widget by LinkWithin