31 October 2008

Dah update

Haa.. nih aku dah byk update crite aku and gambar Affan.. Gi jenguk kat blog Affan tu utk tgk gambar2 and video die.. kat friendster ngan facebook aku pon dah di uploadkan gambar2 die.. Pasnih x tau lg la bile bleh update lg sbb kat kuantan x de pc..

Byk sgt gambar Affan, rasenye sume nak di upload..

Esok kami dah nk ke KL dari Bidor ni.. Sebabnye papa Affan ade meeting kat kl hari isnin pagi..So jumpe die kat sane la.. die dpt tido hotel, kitorg menumpang je la kat memane..eheh.. nanti papanye dtg kl hari Ahad, isnin die meeting pagi je, ptg tu leh la balik kuantan. X dela jauh sgt papanye nak amek kami kat Bidor dari Kerteh tu.


oklah bye... semuge bertemu lg di entry akan dtg (x tau bile)..

30 October 2008

Cerite di Kuantan

Dah sebulan aku menganggur dok Kuantan.. Anyway, sempat jugak gi 2 interview tuh. 1st interview JPA kat KL mase pantang 20 hari arituh, satu lagi interview iPerintis kat Kerteh mggu lepas. Aku mmg nak sgt cari keje kat Kuantan or Kerteh. Kalo keje kat Kuantan, leh la mak aku jage Affan tuh. Kalo dok Kerteh lak, leh la pindah sume brg dari umah kat Seri Kembangan tuh ke Kerteh. Dari Kerteh nak ke Kuantan pon dekat je.. dlm 1 jam 30 minit je..

Si Kembar & Si Tembam

Hmm sepanjang dok kat Kuantan, dok umah je la ngan mak aku. mak aku nih baby sitter. die jage si kembar ngan kakak nye. so 3 org budak nakal la kat umah tuh. nakalnye masyaallah x tau nk ckp camne. dah la yg kembar tuh lelaki umo 2 thn, tgh lasak tuh. yg kakak nye 3 thn, mulut becok tul, ngalahkan org besar. melihatkan kenakalan dak kembar tuh, mmg tobat x mau anak kembar la.. so, aku kene jage Affan dari ancaman 2 budak kembar dan kakaknye yg tembam tuh. setakat nih ok lagila. diorg tau x leh kaco baby. kalo baby nangis je diorg diam.. yg kakak nye tuh, kalo baby nangis, slalu tanye mak aku, "mak, baby tu nangis ngape mak? die nak nasik ke?" huhu, die ingat baby tuh mcm die, kuat mkn nasik..

Diorg nih punyelah bising, yg kembar tuh, tau jela, suke lari sane sini, jerit2, pukul2, cakar2 muke, gaduh2.. dasat tull.. kalo dilarang die melawan balik, abes dicurah nye susu atas carpet n dibaling nye sume mende. Aku marah diorg, selambe die baling bantal busuk die kat aku, seb baik x kene baby.. fuhh.. pening btul ngan dak kembar tuh..

Nih gamba budak 3 beradik yang mak aku jage tuh..

Dari kiri Amir, Wawa (si tembam) and Irfan..

Contoh kenakalan nye..

Majlis Pertunangan adik aku

25/10/08 arituh, majlis pertunangan adik aku dibuat sekali ngan majlis cukur jambul & akikah Affan. so disebabkan adik aku nak bertunang, satu lagi keje aku kat umah tuh ialah membuat hiasan barang hantaran. Dahla kene buat untuk kedua2 belah lelaki dan perempuan, 7 berbalas 9. so, lps raye tuh start la keje2 menggubah. dkt 2 mggu jugak la baru siap. yela, kene manyusukan affan, jage affan lagi. so, byk tangguh2..

Nih gambar hantarannye. nih hantaran belah laki bagi perempuan yg aku buat. temanye hijau. belah pompuan kasik laki, tema merah putih. x amek lak gamba.. dlm camera abg aku ade kot.


Punyela sibuk mase hari adek aku tunang tuh, aku dok bagi2 kan door gift.. so x sempat la nak amek2 gamba gune henfon aku. nih la satu2 nye gamba adek aku yg aku ade. huhu.. rasenye gambar aku ngan die pon xde.


So, tahniah la kat adek aku si Nuru yang dah dipinang orang.. tunang nye name Cai.. dok seblah umah aku je. umah bujang kat seblah umah aku. dah beberape tahun dah die menyewa kat situ. dlm diam2 dok usha adek aku rupenye.. so, snang la, umah seblah2 je..

Majlis cukur jambul akikah Affan

Pade hari yang same ngan adek aku bertunang, kitorg juge buat Majlis cukur jambul Affan nih. Majlis Affan dibuat pagi dgn menjemput org2 surau dan dihidangkan nasik dagang sbg menu utame. lepas tuh, dlm kol 12 tgh baru la org meminang tuh dtg.

Tok Ibu, tok abah n famili afat dtg kuantan utk manghadiri majlis cukur jambul Affan nih. lagipun dah rindu sgt nak tgk Affan. hmm, kitorg akikah kambing sekor. lauk kari kambing nye dihidangkan utk mkn tgh hari kepade tetamu yg dtg utk majlis meminang tuh pulak.

Affan tido je mase org potong2 rambut die. Sbbnye dah dibagi susu cukup2.. untuk cerite yg complete psl majlis cukur jambul Affan nih, silela bace kat blog papanye (sile klik kat sini) . Siap ngan kronologi nye skali.. aku mls la nak taruk gamba yg same je kat sini..


Affan yang tido je lepas majlis die tuh. tuh kat seblah die tuh, ade dulang bahan2 yang digunekan semase majlis tu. Kelape mude dibelah dan ditaruk rambut Affan yg digunting tuh. pastuh ade piring taruk bedak sejuk dan satu lagi taruk kurma ngan kismis. kismis n kurma tuh di letak sket kat mulut affan, and ade gak air zamzam tuh..

Sambil orang bermarhaban tuh, Affan dibawak mengelilingi org2 yg marhaban tuh, and setiap org gunting sket rambut die, suapkan kurma n kismis. mlm tuh baru kitorg cukur abes rambut Affan.. skang rupe die dah jadi camnih..

Hi semue.. saye sudah botak..

Raye ke-2, Balik Kuantan

Hi.. sure lame korang tunggu entry baru aku kan.. eheh.. tu lah, kat Kuantan umah aku tu xde komputer so, x leh la nak online. Skang nih kat Bidor, datang sini hari ahad lepas. seminggu dok sini. saje je tok ibu ngan tok abah nak melepaskan rindu kat cucu kesayangan die nih.. dekat sebulan jugak Affan kat Kuantan, kesian tok ibu die rindu sgt kat Affan..

Ok nih nak cerite sepanjang sebulan aku tak berblog nih..

Dipagi raye ke-2

Arituh kitorg balik Kuantan mase pagi raye kedue.. Nih gambar sebelum bertolak ke Kuantan.. gerak dari Bidor dlm kol 7.30pg.. nak gerak awal, baru x panas sgt Affan dlm kete.

Sayu sungguh rase hati Affan nak meninggalkan Tok Ibu ngan Tok Abah die.. Tok Ibu asek nangis je.. sian Tok Ibu die.. tapi nak wat camne, dah sebulan kat umah Tok Ibu, nenek kat Kuantan pon rindu nak tgk Affan.. eheh.

Di pagi hari raye ke-2, sebelum bertolak balik ke Kuantan


Tok Abah dukung Affan..


Tok Ibu yang dah bengkak matenye.. sedeh nak berpisah ngan Affan..


Mama ngan papa, tema pink di hari raye kedue. Affan x de baju pink, sbb x de baju baby boy kaler pink la.. (tgk la Affan tuh pakai topi mcm org kenit dlm "Snow White and the seven dwarfs")

Dalam kol 7.30pg gerak balik. Kete pon penuh ngn brg Affan jek. ngan hadiah2 org kasik lagik.. Aku dok blkg ngn Affan Affan tido je atas tilam. 1st time travel jauh2 ngan baby nih. benti gak kat hentian rehat nk tukar pampers Affan. Die nangis punyela kuat kat situ, kalut2 kitorg nak nk tukarkan pampers die. Baru la rase camnih la jadi parents rupenye. Nih baru sorg anak.. huhu.. tapi x pe, sronok je ade Affan yg comel nih..

Open House kat Kuantan

Sampai Kuantan dkt kol 12tgh.. mmg x benti mkn pon sepanjang perjalanan. aku pon mase tuh still dlm pantang lg kan. smpai umah aku kat Kuantan, mak aku dok siap2kan juadah rumah terbuke. org lom start dtg lagi. punyela best makanannye.. ade laksa penang, soto, nasi himpit, puding cocktail, mcm2 lg la. sume nye feveret aku, tapi x leh mkn. huhu..

Then start ramai org dtg lepas kol 2 ptg tuh, sedare mare, jiran2 n kengkawan dtg. penuh satu rumah. diorg dtg sbb nk tgk Affan jugak.. Affan pon dapat la lagi duit raye.. murah rezeki Affan nih.. nnt kite simpan dlm SSPN ye.. hmm, time open house tuh x de amek gamba pon.. yela org dah ramai, x de mase nak amek henfon nak amek gamba..

Sambung Berpantang

Sepanjang raye aku x kemane2 la.. dok je dlm umah. x leh pon nak beraye umah seblah2.. bawak kuar Affan melepasi pagar rumah pon tak leh.. raye ke-6 barula abes pantang 40 hari.. tapi tuh pon x leh kemane2 lg sbb blom buat "pelepas" lg..

Dlm seminggu lps tuh, urut lagi ngan bidan kat Kuantan tuh utk "pelepas" menandekan dah abes pantang n dah bolehla kalo nak nk mkn ape n gi mane2 pon. tapi aku continue je berpantang mkn. mkn sup ayam ngn nasik je, sbb aku kan breastfeed, takot Affan kembung perut lak kalo mkn mcm2.. dah lps 2 bln baru berani mkn mcm2.. tapi makanan yg dijamin x memudaratkan Affan la..

01 October 2008

Salam Syawal..

Selamat Hari Raya Aidilfitri to all!!

Tahun nih 1st time tak beraye kat umah aku (Kuantan). Skang nih kat Bidor lagi. Esok (Raye ke-2) pagi2 baru gerak balik ke Kuantan. Tahun depan beraye still single lg.. tahun nih, dah bertige.. dgn suamiku n baby..

Skang still dalam pantang lagi.. dah 34 hari. Raye ke-6 nnt baru la cukup 40 hari berpantang.. tapi dah boleh la mkn mende lain sesket.. rase gak la biskut raye tuh.


Ok, ni maybe last entry b4 balik ke kuantan.. pasnih susah la nak update blog sbb kat kampung x de pc la.. huhu.. so mmg blog ni akan x terupdate sampai la aku dpt peluang access internet kat memane..

Pas nih pulak aku akan terus berade kat Kuantan, dah x dok KL lagi. Akan cari keje kat Kerteh or Kuantan je la. Maybe gi Kl pon utk pindah2 barang nanti.. So, to all my friends kat KL tu, bye korang.. ntah bile la nak jumpe lagi kan. kalo korg gi Kuantan ke, calling2 la aku..

Di Hari Raye nih aku nak mintak maaf pade semue, pade kawan2 tuh, andai ade terbuat salah silap.. halal ye makan minum.. pasnih dah susah nak jumpe.. so, maafkan la segale k
esilapan atau terkasar bahase yang tak disengaje kan..

Terime kasih juge utk famili mertua aku, Ibu ngan Ayah yang jage aku selame sebulan berpantang kat sini and jage Affan dgn penuh kasih sayang.. Ibu jangan sedeh tau ingatkan cucu.. Nnt Affan pon nangis kang..

Ok, Salam Syawal dari Afzan, Afat & Affan..

Me, Affan and family Afat..
Blog Widget by LinkWithin