04 September 2008

Kisah Berpantang

Aku skang berpantang kat umah mak mertua ku di Bidor, Perak. Maybe sampai lepas raye. Afat skang kat KL. Jumaat mlm die balik la ke Bidor tgk isteri ngn anak die nih.

Aku nih kire berpantang betulla. mkn bubur nasik ngn ikan haruan jek. Mak aku la strict sgt x kasik mkn mende lain. So, mak mertua aku pon masakkan la menu sebegitu. aku ikut je, risau gak kalo x ikut pantang org tue nih, bukan ape, risau nnt baby kembung perut je kalo mkn mcm2. especially aku ni yg fully brestfeed. Menu lain, minum susu n nestum je.

Smlm dah abes sessi berurut selame 3 hari dgn mak bidan kat sini. Rutin harian aku, tiap2 hari mandi pon ngn air suam rebusan daun2. Pastuh bertungku and pakai barut. Arituh beli set bersalin Leesa Formula. Dlm tuh dah ade ubat2 n cream utk sapu, siap ade tungku n barut lagi. pastuh all the time kene pakai stokin. Then kene gak mkn pati ikan haruan Polleney.. Rase die, uihh.. sgt la x sedap, slalu rase nak muntah kalo nk abeskan sebotol tuh..

So aktiviti aku hari2 ialah susukan si Affan ni yg kuat menyusu.. ehehe, dah jd mak org aku nih. Mlm2 die slalu bgn nk susu. so, waktu tido aku pon dah agak kurang. time die tido je aku leh tido. And time die tido gak aku leh online and mkn.. ops.. skang x leh pose la.. kadang2 sambil susukan die pon leh online lg..

Tok abah ngn tok ibu Affan nih rajin btul jage cucu nye nih. Bab mandi n tuka diapers masih di handle oleh tok ibunye. Aku nih x leh nk bergerak byk2 sgt, stil saket lg.

Tgk muke Affan yg kecik putih bersih tuh rase tenang je, tenung lame2 pon xpe, espcially mase die tgh tido.. mmg la org kate baby nih x de dose, suci lagi, kalo kite tgk die pon kite boleh rase tenang.. Sume rase saket melahirkan die pon hilang bile tgk die depan mate. Cume harap die dapat membesar sehat, x nak die sakit2, sbb aku akan lg risau kalo die sakit.. Semuge anak mama ngn papa nih jadi budak baik, hormat org tue, rajin, bijak and jadi manusie bergune.. Syukur Alhamdullillah..

2 comments:

ammar said...

salam kak..
nice writing...
sakit2 pon akak mampu menulis lg..
kagum dgn minat akak terhadap blog..
sedangkan affan yg baru lahir pon de blog...

huhu..

ultimatecass said...

hey afzan

congratulations on ur baby boy!

xoxo

Blog Widget by LinkWithin