03 September 2008

Alkisah nak melahirkan Affan

Skang baru ade mase nak cerite psl detik2 aku nak bersalin mgu lepas..

Ceritenye bermule apebile aku n Afat gerak balik ke Kuantan mlm Ahad lepas sbb aku nak gi interview kat iPerintis Ketrih hari Selase. Sepatutnye kan due aku 15/09, so dgn konfidennye nk gi interview dlm keadaan yg sarat tuh. Manela tau kot2 dpt, snang la sket due2 keje kat Kertih.

isnin mlm (26/08) tu tgh tido tetibe aku terjage sbb air ketuban dah pecah. dlm kol 3 pg mase tu. then trus gi hosp kuantan tuh ngn Afat n mak aku. Doc sane ckp x de bukaan lg, die soh balik. aku tny la doc tuh, bleh ke kalo aku nk travel blk KL sbb aku nak gak bersalin kat Hosp Putrajaya. doc kate boleh, then trus gerak ke KL kol 5.40 pg tu jugak. bawak skali mak aku. takot la papehal dlm kete nnt kan.

trus menuju ke hosp putrajaya, x singgah umah dh. ko 9.30 pg sampai hosp putrajaya. Doc check dlm kol 11 pg tuh baru ade bukaan 1 cm. Die soh masuk wad sbb air ketuban dah pecah kan. Tapi aku sikit pon x rase saket. Dlm kol 3 baru leh masuk wad sbb katilnye dah penuh, kene tgu org kuar dulu. Smpai kol 10.30 mlm pon x de rase pape lg. nurse masukkan antibiotic sbb takot infection kat baby. Tido la ku kat wad tuh sesorg..hosp putrajaya nih x kasik sesape tgu patient selain dr waktu melawat.

2 hari dok spital, asek mkn je, xde rase saket nk bersalin pon lg time tuh..

Afat yang tolong mengabiskan makanan spital. Sedap2 makanan kat Hosp Putrajaya nih.

Pagi selase 27/08, dlm kol 6.30 pg tuh 1st induce. saket woo.. huhu, tahan jela..sampai la kol 12.30 tgh hari tuh pon x de rase pape lg. Time tuh Afat n Mak aku dtg melawat. Then kene induce 2nd time. Saket gile.. smpai nangis2.. huhu..lepas 2nd induce tuh la baru start contraction, memule x saket sgt.. rase cam period pain tuh je.. makin lame makin saket.. aku nye contraction less than 5 min skali.. Dlm kol 7 mlm doc cek laluan lg, baru 2 cm.. dok la aku menahan contraction smpai ke mlm..

Lepas second time induce, saket gile smpai nangis.. huhu

Tahan je la sakit contraction tuh..

Mlm tuh tuh dlm kol 12.30mlm (28/08), doc cek laluan dah 3.5cm, die pecahkan air ketuban sume and bg ubat utk buang air, then due suruh turun gi labor room. time nih Afat dah smpai hospital. Mak aku n Famili Afat tggu je kat umah. Time nih dah saket gile dah, contraction makin kerap n makin saket.

Sampai kat labor room, nurse tuh tinggalkan aku ngn Afat kat situ sambil die gi tgk patient kat bilik lain. Saket nye ya allah, mmg x tahan la. Time dtg je contraction tuh, aku genggam kuat2 tgn Afat, n minum gak air selusuh yg dah dibawak awal2. Bile rase saket sgt, pangil nurse dtg, die cek dah 6.5 cm.. then die kuar. 2-3 kali contraction lps tuh, aku rase saket sgt, panggil nurse lg, die cek tgk, mmg baby dah nak keluar, then terus aku teran. nurse tuh pon kelam kabut pakai glove sume. die pon x ready ape2.. then kejap tuh baby dah lahir mdlm kol 2.45pg (kate Afat. Tapi nurse ckp kol 2.55, nurse pon x sempat tgk jam sbb dah kalut sgt). Alhamdullillah, kejap je prosess tuh, kalo lame x tau la camne nk gambarkan saketnye. maybe baby pon kecik (2.6kg) so, snang nak keluar. Seb baik Afat ade sepanjang mase tuh.. Rase lemah satu badan n x larat sgt lps tu. nurse angkat baby n die suruh sebut baby ape. aku ckp la lelaki.. Diorg letakkan baby atas badan aku. then die mandikan baby n bersihkan sume. Dah siap sume tuh.,Afat azankan die. then nurse gi labor room lain lak. mlm tuh ramai btul org nk bersalin. tinggalla kitorg bertige kat labor room tuh, tgu nurse suruh masuk ke wad balik. Sambil tuh, start susukan Affan and tungu je smpai kol 7.30 pg baru aku boleh dibawak ke wad.

Afat yang dah jd papa skang..

Muke aku still tahan saket lg walopon lps bersalin.

Dgn penatnye, ngantuk nye, Afat pon tertido je kat kerusi dlm wad tuh. Dah semalaman tak tido. Then kol 8 lebih guard soh turun sbb bukan time melawat. Die pon balik la tido kat umah. aku pon tido la kat wad tuh ngn Affan.

Hari tuh gak doc kate dah boleh balik. Ptg tuh ramai gak kwn2 yg dtg, Thanks to Ayoy, Kak Noriz, Arief, Rahela and yg lain2 yg sudi dtg melawat.Dlm kol 8 mlm tuh gerak meninggalkan Hosp Putrajaya dgn bertambah sorg lagi ahli keluarge..

Bawak Affan balik ke rumah..

Dari kamis mlm smpai ahad pagi aku still kat Seri Kembangan. famili Afat n famili aku sume ade. Sume hepi menyambut org baru. Cucu sulung kedue keluarge.. hari sabtu ramai gak sedare mare n kwn2 yg dtg. Ahad pagi kitorg gerak ke Bidor. Skang aku berpantang kat umah mertua. Maybe lps raye baru balik Kuantan..

Note: Oh Afat ade azam baru sempena kelahiran anak lelaki die nih. Die berazam berenti isap rokok!! Yeah.. all the best suamiku.. kalo rase nak isap rokok je, ingatla saat2 Afzan nak melahirkan Affan tuh.. Sure insaf punye..

More Affan Pics Here

3 comments:

Laney said...

Congrats Afzan! Terharu baca ur delivery experience.. Alhamdulillah, semuanya selamat. =)I am 3 months pregnant myself.. X sabar nak tunggu saat tu nanti.

disputed lamb said...

Ini cerita seram, ok.

Lengkali kasi la warning sikit before post.

Shudders.

wALLAbiezz said...

perut afzan besar gile tapi still active ye, risau tengok.. tengah sarat siap larat naik lrt komuter ke midveli tu! wuhhu cayalah

Blog Widget by LinkWithin