28 September 2008

My Friend's visit

Semalam, Sira, membe aku dari matrix, UPM n officemate kat Kosijaya dulu dtg melawat aku kat Bidor. Die dari Penang, on da way nak balik kampung kat Negeri 9, so die singgah sini sbb one way je. Lame dah x jumpe die, last mase die kawen aritu la.. Die dtg ngan hubby n baby nye, Safi Nurkhaiyra yang baru berumur 2 bulan.. punye la tembam baby die.. jeles tgk.. due kali gande compare ngn Affan.. eheh.. takpe, nanti Affan 2 bulan nnt berat camtu lah.. ok nih gambar nye..

Kami yang dah jadi mak org.. Eheh..
1st time tunjuk gambar aku yg tgh dlm pantang nih.

Sira, and babynye..Safi yg sihat

Sira bawakkan hadiah baju and kasut utk Affan.. nnt dah besor sket la baru Affan padan pakai kasut tu.

24 September 2008

Some words

Diambil kate2 nh dari Derq~~

"A LIE can break a trust, but a trust can bring a lie"

True enough..

23 September 2008

Affan today..

Nih Affan yang baik harini.. Die dah x meragam dah.. minum susu, pastuh tido.. mandi pon dah x nangis dah.. Camtulah anak mama yg baik.. dah pandai dah posing nk amek gamba..

20 September 2008

Being a Mama

Dua hari nih Affan meragam sket, susah die nak tido. kalo tido pon kejap2 je, pastu tgh2 tido, bleh die memangis sekuat2 nye secare tibe2.. mcm la ade org cubit die. Pastu ape lagi mulut asek ngange je nak susu.. Bagi susu kejap, pastuh die tertido sambil minum susu, pastuh, bile letak atas tilam, die jage lak.. kalo riba or dukung je die, barula lame sikit lena nye.. dah pandai nak manje2 dah die nih.. skang die nak menyusu boleh kate sejam sekali. pastu nak berkepit je ngan mama die sambil tido, sambil isap susu..bile tgh mlm kadang riba sambil susukan die. aku yg mengantuk pon tersengguk2 la sambil susukan die.. kadang2 die nangis kuat2, bile angkat n riba die rupe2 nye die nak 'uk-uk'.. huhu.. Tapi paling best tengok die lena tido.. penat2 pon, tapi bile tgk muke die, rase tenang je.. geram tgk muke die, rase nak cium je slalu..

Ha.. tula pengorbanan jadi sorang ibu nih. korg2 yang lom kawen or blom ade anak lagi tuh, kene la bersedia mental ngan fizikal nak melayan kerenah baby nih. camtuh la mak korg jage mase korg baby dulu2..

Menu berpantang

Ni lah menu utama sepanjang berpantang ni. Nasik bubur ngan ikan Haruan atau ikan gelama yang masak ngan lada hitam, bersame air suam..

Ikan haruan masak ngan lada hitam

Ikan gelama bakar

Tahun nih aku tak rase la suasane bulan Ramadan. huhu, x leh mkn sedap2..

09 September 2008

To resign or not to resign

Jenuh memikirkan wether nk resign ke x nak resign dari IBM nih. Afat akan start keje kat Kertih 21/09/08 nih. Aku lak still on maternity leave sampai 28/10/08.. Kalo resign skang, maknenye abes je cuti bersalin, maybe keje lagi dlm 2-3 hari, then dah bleh berenti trus n ikut Afat gi Kertih. Tapi masalahnye camne kalo x dapat keje lagi kat sane? Huhu, ssh gak memikirkan kedudukan ekonomi, tambah2 lagi dgn adenye baby skang nih.. Tapi kalo x berenti kang, masalah gak la kalo aku nk dok KL nih dgn jage baby nye. keje aku lak kekadang kene keje mlm. kol 12 mlm baru balik, sape nk jage baby nnt? kalo hantar nursery pon, smpai kol 6 je diorg jage.. huhu. Kalo ikutkan mak aku, die soh tinggal je baby kat Kuantan, then seminggu sekali soh aku balik jenguk baby. Tapi aku nnt nak breastfeeding je. camne nk susukan baby kalo blk seminggu sekali.. huhu, Arituh nak gi interview kat Kertih, x jadi lak sbb dah nak melahirkan Affan nih.. hmm, hopefully after nih ade lg chance utk gi interview tuh.

Dah pening2 pikir n tanye Afat, last2 gamble je la. aku hantar je surat resign harinih 09/09/08.. dgn harapan dapat la aku keje kat Kertih nnt. Insyaallah adela rezeki baby tuh nnt. Mls dah nk pikir2 lagi. dah buat decision nih snang sket. Boleh fokus 1 mende jek.. So, pasnih aku akan carik keje kat Kertih jek. Doakan aku dpt keje yek.

My resignation letter

My Family

Di pagi hari merdeka..

Nih gambar kami 2 keluarge.. amek sebelum kitorg gerak balik ke Bidor and family aku gerak balik Kuantan. Pagi lg nih, dlm kol 8 lebih.. Affan dok menangis tu sbb lapar.. dapat amek 1 gambar jek..

Affan senyum sambil tido (10 days old)

04 September 2008

Kisah Berpantang

Aku skang berpantang kat umah mak mertua ku di Bidor, Perak. Maybe sampai lepas raye. Afat skang kat KL. Jumaat mlm die balik la ke Bidor tgk isteri ngn anak die nih.

Aku nih kire berpantang betulla. mkn bubur nasik ngn ikan haruan jek. Mak aku la strict sgt x kasik mkn mende lain. So, mak mertua aku pon masakkan la menu sebegitu. aku ikut je, risau gak kalo x ikut pantang org tue nih, bukan ape, risau nnt baby kembung perut je kalo mkn mcm2. especially aku ni yg fully brestfeed. Menu lain, minum susu n nestum je.

Smlm dah abes sessi berurut selame 3 hari dgn mak bidan kat sini. Rutin harian aku, tiap2 hari mandi pon ngn air suam rebusan daun2. Pastuh bertungku and pakai barut. Arituh beli set bersalin Leesa Formula. Dlm tuh dah ade ubat2 n cream utk sapu, siap ade tungku n barut lagi. pastuh all the time kene pakai stokin. Then kene gak mkn pati ikan haruan Polleney.. Rase die, uihh.. sgt la x sedap, slalu rase nak muntah kalo nk abeskan sebotol tuh..

So aktiviti aku hari2 ialah susukan si Affan ni yg kuat menyusu.. ehehe, dah jd mak org aku nih. Mlm2 die slalu bgn nk susu. so, waktu tido aku pon dah agak kurang. time die tido je aku leh tido. And time die tido gak aku leh online and mkn.. ops.. skang x leh pose la.. kadang2 sambil susukan die pon leh online lg..

Tok abah ngn tok ibu Affan nih rajin btul jage cucu nye nih. Bab mandi n tuka diapers masih di handle oleh tok ibunye. Aku nih x leh nk bergerak byk2 sgt, stil saket lg.

Tgk muke Affan yg kecik putih bersih tuh rase tenang je, tenung lame2 pon xpe, espcially mase die tgh tido.. mmg la org kate baby nih x de dose, suci lagi, kalo kite tgk die pon kite boleh rase tenang.. Sume rase saket melahirkan die pon hilang bile tgk die depan mate. Cume harap die dapat membesar sehat, x nak die sakit2, sbb aku akan lg risau kalo die sakit.. Semuge anak mama ngn papa nih jadi budak baik, hormat org tue, rajin, bijak and jadi manusie bergune.. Syukur Alhamdullillah..

03 September 2008

Alkisah nak melahirkan Affan

Skang baru ade mase nak cerite psl detik2 aku nak bersalin mgu lepas..

Ceritenye bermule apebile aku n Afat gerak balik ke Kuantan mlm Ahad lepas sbb aku nak gi interview kat iPerintis Ketrih hari Selase. Sepatutnye kan due aku 15/09, so dgn konfidennye nk gi interview dlm keadaan yg sarat tuh. Manela tau kot2 dpt, snang la sket due2 keje kat Kertih.

isnin mlm (26/08) tu tgh tido tetibe aku terjage sbb air ketuban dah pecah. dlm kol 3 pg mase tu. then trus gi hosp kuantan tuh ngn Afat n mak aku. Doc sane ckp x de bukaan lg, die soh balik. aku tny la doc tuh, bleh ke kalo aku nk travel blk KL sbb aku nak gak bersalin kat Hosp Putrajaya. doc kate boleh, then trus gerak ke KL kol 5.40 pg tu jugak. bawak skali mak aku. takot la papehal dlm kete nnt kan.

trus menuju ke hosp putrajaya, x singgah umah dh. ko 9.30 pg sampai hosp putrajaya. Doc check dlm kol 11 pg tuh baru ade bukaan 1 cm. Die soh masuk wad sbb air ketuban dah pecah kan. Tapi aku sikit pon x rase saket. Dlm kol 3 baru leh masuk wad sbb katilnye dah penuh, kene tgu org kuar dulu. Smpai kol 10.30 mlm pon x de rase pape lg. nurse masukkan antibiotic sbb takot infection kat baby. Tido la ku kat wad tuh sesorg..hosp putrajaya nih x kasik sesape tgu patient selain dr waktu melawat.

2 hari dok spital, asek mkn je, xde rase saket nk bersalin pon lg time tuh..

Afat yang tolong mengabiskan makanan spital. Sedap2 makanan kat Hosp Putrajaya nih.

Pagi selase 27/08, dlm kol 6.30 pg tuh 1st induce. saket woo.. huhu, tahan jela..sampai la kol 12.30 tgh hari tuh pon x de rase pape lg. Time tuh Afat n Mak aku dtg melawat. Then kene induce 2nd time. Saket gile.. smpai nangis2.. huhu..lepas 2nd induce tuh la baru start contraction, memule x saket sgt.. rase cam period pain tuh je.. makin lame makin saket.. aku nye contraction less than 5 min skali.. Dlm kol 7 mlm doc cek laluan lg, baru 2 cm.. dok la aku menahan contraction smpai ke mlm..

Lepas second time induce, saket gile smpai nangis.. huhu

Tahan je la sakit contraction tuh..

Mlm tuh tuh dlm kol 12.30mlm (28/08), doc cek laluan dah 3.5cm, die pecahkan air ketuban sume and bg ubat utk buang air, then due suruh turun gi labor room. time nih Afat dah smpai hospital. Mak aku n Famili Afat tggu je kat umah. Time nih dah saket gile dah, contraction makin kerap n makin saket.

Sampai kat labor room, nurse tuh tinggalkan aku ngn Afat kat situ sambil die gi tgk patient kat bilik lain. Saket nye ya allah, mmg x tahan la. Time dtg je contraction tuh, aku genggam kuat2 tgn Afat, n minum gak air selusuh yg dah dibawak awal2. Bile rase saket sgt, pangil nurse dtg, die cek dah 6.5 cm.. then die kuar. 2-3 kali contraction lps tuh, aku rase saket sgt, panggil nurse lg, die cek tgk, mmg baby dah nak keluar, then terus aku teran. nurse tuh pon kelam kabut pakai glove sume. die pon x ready ape2.. then kejap tuh baby dah lahir mdlm kol 2.45pg (kate Afat. Tapi nurse ckp kol 2.55, nurse pon x sempat tgk jam sbb dah kalut sgt). Alhamdullillah, kejap je prosess tuh, kalo lame x tau la camne nk gambarkan saketnye. maybe baby pon kecik (2.6kg) so, snang nak keluar. Seb baik Afat ade sepanjang mase tuh.. Rase lemah satu badan n x larat sgt lps tu. nurse angkat baby n die suruh sebut baby ape. aku ckp la lelaki.. Diorg letakkan baby atas badan aku. then die mandikan baby n bersihkan sume. Dah siap sume tuh.,Afat azankan die. then nurse gi labor room lain lak. mlm tuh ramai btul org nk bersalin. tinggalla kitorg bertige kat labor room tuh, tgu nurse suruh masuk ke wad balik. Sambil tuh, start susukan Affan and tungu je smpai kol 7.30 pg baru aku boleh dibawak ke wad.

Afat yang dah jd papa skang..

Muke aku still tahan saket lg walopon lps bersalin.

Dgn penatnye, ngantuk nye, Afat pon tertido je kat kerusi dlm wad tuh. Dah semalaman tak tido. Then kol 8 lebih guard soh turun sbb bukan time melawat. Die pon balik la tido kat umah. aku pon tido la kat wad tuh ngn Affan.

Hari tuh gak doc kate dah boleh balik. Ptg tuh ramai gak kwn2 yg dtg, Thanks to Ayoy, Kak Noriz, Arief, Rahela and yg lain2 yg sudi dtg melawat.Dlm kol 8 mlm tuh gerak meninggalkan Hosp Putrajaya dgn bertambah sorg lagi ahli keluarge..

Bawak Affan balik ke rumah..

Dari kamis mlm smpai ahad pagi aku still kat Seri Kembangan. famili Afat n famili aku sume ade. Sume hepi menyambut org baru. Cucu sulung kedue keluarge.. hari sabtu ramai gak sedare mare n kwn2 yg dtg. Ahad pagi kitorg gerak ke Bidor. Skang aku berpantang kat umah mertua. Maybe lps raye baru balik Kuantan..

Note: Oh Afat ade azam baru sempena kelahiran anak lelaki die nih. Die berazam berenti isap rokok!! Yeah.. all the best suamiku.. kalo rase nak isap rokok je, ingatla saat2 Afzan nak melahirkan Affan tuh.. Sure insaf punye..

More Affan Pics Here

01 September 2008

Introducing Affan Rifqy

Affan Rifqy Bin Rauf Arafat was born at Hospital Putrajaya at 2.55 am 28/08/08. Weight 2.59 kg, height 48 cm.

1st pic of Affan taken an hour after deliver.


Affan, 1 day older

Affan eyes wide open

More updates later..

Also introducing new blog for Our Little Miracle
Blog Widget by LinkWithin