13 August 2008

A few more weeks to go..

Now aku dah 35 minggu pregnant. Kalo ikutkan due date, lg 4-5 mggu insyaalah keluar la baby aku nih. Eheheh, perut pon dah besar sgt2 dah.. Berat pon dah cecah 72.6kg. Huhu, muke dah bertambah bulat, kaki pon dah agak bengkak. Skang nak jln makin ssh, tido mlm pon asek terjage sbb asek nak ke toilet n x selesa tido dgn perut dah besar.. (Tapi bak kate nurse mase gi kelas antenatal tu. tuh sbg persediaan, sbb nnt bile dah ade baby kite asek kene bgn mlm utk susukan die or kene jage kalo die nangis)..

Hari Isnin arituh dapat MC sbb kene buat BSP (Blood Sugar Profile) Kat Klinik Sri Kembangan tuh sbb aku dah ade Diabetis (GDM). Hopefully diebetis nih mase pregnant je, x mao lah kene diabetis betul2.. huhu.. So, BSP tuh, aku kene test kandungan glucose dlm darah 4 kali dlm sehari. kol 8pg, 12tgh, kol 5 ptg ngn 10 mlm. Kene berulang alik la gi klinik utk test darah. Mlm before test tuh, kene pose dari kol 10mlm smpai test darah yg 1st kol 8pg. lps tuh dah bleh mkn dah. Kali nih, test waktu ptg n malam, tahap gule agak tinggi, lebih dari average. Puncenye sbb aku mkn goreng pisang waktu ptgnye. Nurse ckp, kalo mkn mende yg bergoreng/ berminyak mmg cepat naik tahap glucosenye sbb mende tuh stay lame dlm darah. Skang baru tau, mmg kene elakkan makanan berminyak. Kalo dah ade kencing manis nih, risiko tinggi utk baby. Baby bleh ade masalah rabun, jantung n kidney prob. Huhu, x nak la baby aku saket nnt..

Weken arituh Mak n adek aku dtg dari Kuantan, Jiran aku Kak la ngan anak die Shasha pon dtg skali. Cam biaselah, bawak asam pedas masak tempoyak ikan patin faveret Afat tuh. Diorg smpai Jumaat mlm. Sabtu pagi2 kitorg kuar gi Jusco, cari brg2 baby sket mcm sabun mandi n kain lampin. Kak La dtg nk shopping baju raye utk anak die tuh. Adek aku lak nak beli brg2 utk preparation die nak bertunang.

Lepas gi Jusco, gi Masjid Jamek, Jln TAR, Semua House, n Sogo. Kitorg gi naik lrt jek. Afat hantar smpai LRT Bukit Jalil. Kalo gi ngn kete cam jem je, n ssh nk parking, nnt kene jln jauh, same gak. Aku yg sarat2 nih pon kuat lg berjalan tuh.. huhu, smpai ke mlm gak la baru balik. Mmg pedih gile kaki berjalan. Diorg2 tu jela yg shopping byk aku xde beli ape pon..

Esoknye Ahad, siap2 brekfast, Famili Afat lak dtg, diorg nak hantar adek die ke MMU, singgah umah aku dulu.. bleh la jumpe besannye.. eheh. Lps tuh, aku, mak, adek aku, kak la, n anak die, gi Jusco lagi. Then gi Sogo lagi. then gi Jln TAR.. Utk shopping habis2an before balik. last2 dlm kol 6 ptg diorg gerak balik ke Kuantan..Penuh satu boot kete ngn brg2 nye. Aku mmg dah x larat sgt dah, 2 hari berjalan. Saket gile kaki n penat sgt2.. Hopefully byk2 jalan nih, snang la nak bersalin. hehe.

No comments:

Blog Widget by LinkWithin