22 August 2008

Aku nak Big Apple Donut

Arituh, lame dulu mase balik Kuantan gi East Cost Mall, Ade kedai Big Apple Donut, nak beli tapi org sgt ramai beratur. X sanggup n beratur n tggu. So, x beli la..

Then beberape minggu lepas, gi Midvalley jumpe Abie, tgk org bawak plastik dlm nye ade kotak Big Apple Donut. Bersungguh2 kitorg cari mane kedainye. Bile smpai, ramai gak org beratur.. x sanggup jugak nk beratur lame2.. So x beli la..

Tadi nampak kat atas meje sorg dak opis, ade satu kotak Big Apple Donut. Cantek kotaknye. Lalu kat seblah meje die mase nak gi toilet td. Die x offer pon.. huhu, nak mkn Big Apple Donut!!! Seseorang, belikan la aku Big Apple Donut.. Tapi aku yg Diabetis nih leh mkn ke? xde yg x manis ke ha? tak kire.. nak jugak..

*Gambar diambik dari blog org lain

Counting days..

Just find out today, 1 of my favorite blogger n photographer have become a father on 20/08/08 and he blog every moment of his wife labouring process from the labour room itself.. Check this out! http://blog.saifulnang.net . I become a silent reader of his Fotopages n his blog from long time ago and really admired his success.

Takot nye tengok saat2 n proses2 nak melahirkan baby. Tak dapat bayangkan mcmmane saketnye isteri die menahan contraction sampai die dah x sanggup amek gambar lagi. Huhu, rase nak nangis pon ade bile bace.. Hopefully time aku nak deliver nanti Afat sentiase ade temankan aku. huhu takut nye!! Tapi bile baby dah keluar, org cakap sume kesakitan tuh akan hilang.

Hmm, nurse mase aku gi lekas antenatal tu ckp, wanita diberi tanggungjawab melahirkan baby sebab wanita nih kuat. Kalo org lelaki belum tentu terdaye nak tahan saket mcm tuh. Tu die cakap la.. Tapi dengan adenye suami kat sisi, sekurang2 nye tenang la sikit hati n adela kekuatan tambahan utk tahan kesakitan tuh kan..

Semalam gi checkup kat Hospital Putrajaya, appointment kol 9 pagi. Dalam kol 10 lebih dah setel dah. Afat yang hantar aku, die pon jumpe dokter jugak, tapi kat jabatan kecemasan (sbb kat situ x ramai org). Die saket tekak n batuk berdarah x baik2 dah 2 minggu. Tgk2 aku yang dah abes check up dulu, then tgu die lak. Siap kene x-ray dada lagi. Suspect kene tibi sbb die start batuk tuh lepas gi Jakarta 2 minggu arituh. Seb baik sume ok. x de tibi..suspen jek.

So far smlm checkup sume ok, berat baby dah 2.6kg.. berat gak tuh.. berat aku lak naik 0.6 kg.. nampak nye, 0.4 kg je dah disumbangkan kpd berat baby.. so, berat aku sendri naik 0.2 kg jela. eheh. Mmg baby nih yg byk makan, bukan aku..

19 August 2008

Balik Kampung

Baru balik dari Kuantan malam semalam.. Kenelah amek cuti hari Isnin sbb balik Ke Kuantan Sabtu malam lepas wedding kwn Afat kat Hotel Singgahsana, PJ. dlm kol 10 setel majlisnye, then gerak balik ke Kuantan terus. Beg2 sume dah taruk dlm kete. Perut dah rase x sedap bile naik kete lame2. rase cam saket2 lak perut sbb jln bumping2 kan.. risau gak aku kalo terawal deliver..so, aku tidurkan diri jela.. Dekat kol 2 pg gak sampai Kuantan.

Kawan Afat, Feruze yang kawen ngan anak Tan Sri Abdul Rahim Tambi Chik

Then ari ahad tuh, dlm kol 11 pg gi umah kwnku si Fara dizyana.. emember dari form 1 (STF).. die tgh dalam pantang, dapat baby 20/7 aritu. Alang2 balik Kuantan nih, teringin gak aku nk tgk baby die. Baby Girl, namenye Aisyah Husna. Putih n bulat mukenye.. ehehe..

Baby Fara.. Aisyah Husna..

Lepas balik dari umah Fara, mkn kenduri kat umah jiran aku.. huhu, panas terik, then dlm kol 4 pulak ade satu lagi kenduri umah sedare lak..tapi aku x makan dah. mkn buah jek.. kene jage2 gak mkn skang nih, sbb dah ade diabetis nih..

Balik tuh, dlm kol 6 lebih gi umah mak bidan lak.. mak aku la nih soh gi, sbb nak booking bidan tuh utk dtg mengurut mase dlm pantang nnt. Kejap je jumpe die. die rase2 perut aku.. katenye dlm awal bulan 9 boleh deliver.. eheh, seb baik.. ingat kan dah mcm dekat sgt nak bersalin dah. sbb rase saket2 dah kalo naik kete..

Mlm tuh lak gi kenduri menyambut ramadan lak kat umah Kak Azira, area taman umah aku tuh gak.. makan nasik lagik. n tak leh tahan, mkn jugak la puding nye.. Hoo, kenyang satu hari dok mkn kenduri jek..

Hari Isnin nye, gi amek adek aku dari opis yg nak MC arituh, then gi Perodua, nak claim warranty utk power window tuh rosak. x leh nak turunkan cermin.. Lps tuh lak, gi Proton. Adek aku nih nak beli kete rupenye.. Die nak beli Proton saga baru tuh. Aku suggest kaler Silver..rupenye hargenye dah naik sket skang. rugi x beli awal2 dulu.

Then dah tgh hari gak la balik umah.. Lunch mkn Ikan patin masak tempoyak lagi.. huhu.. Kol 5.30 ptg gerak dari Kuantan balik KL.. kol 9.30 mlm sampai la Seri Kembangan.. Bgn pagi mls btul nak gi keje.. huhu.. x larat dah nk jalan ni sebenarnye.. hari nh smpai ofis, sempat la tido2 kan diri sambil menunggu call masuk.. hehe..

15 August 2008

It's Afat's Birthday!

Today 15 August Beday Suami ku yang ke 30.. ahaha.. Xpe2..tercapai gak hajat die nak ade baby by umur 30.. Insyaallah, x lame lagi kuar la "beday present" Abg tuh ye.. Tapi delay la sket bebepare minggu. Tu la hadiah paling bermakne yang boleh di beri oleh org tersyg abg nih..

So wishing him a very2 Happy Birthday.. So glad to be by his side and I love him more each day..

(Gambar sekadar hiasan)

Afat pon baru dapat offer keje kat Kerteh. Lame gak kitorg pikir n buat decision nak accept ke x.. last2 terime jelah.. maybe rezeki baby kot dapat keje baru time2 camnih. Tp banyak mende nak kene pikir, dgn aku nak bersalinnye, die nak tuka kerje n nak kene pindah umah nye.. Aku lak nak benti IBM ke x? Huhu.. a very tough decision, n byk perubahan yg akan berlaku nnt. X pernah sangke x dok kat KL lagik..

So, Afat akan start keje kat Kerteh 21 Sept ni. Agak2 seminggu lepas aku nye due date. Pastuh aku balik berpantang kat Kuantan, so dekat la dari Kerteh.. Cumenye lps abes pantang tuh x tau lg nak berenti trus dr IBM ke x.. kalo aku dah dapat keje kat sane, x pe gak.. kalo x, ssh gak la.. Dah la ade baby nnt, kos idup dah bertambah.. tapi x sanggup lak dok berjauhan ngan Afat. Lagila x best kalo x bersusah payah bersame2 besarkan baby.. ehehe.. So, mcm2 mane pon aku akan ikut die pindah gak.. Tempat seorang isteri kan disisi suaminye.. Aku x kisah je, asalkan kitorg bahagie.. Cume bab nak pindah rumah tuh, maybe lepas berpantang kot baru pikir.. Sayang gak umah skang, dah cukup selesa n best dah..

So, korang .. wish us all the best ngan life baru nnt, dgn org baru, tempat baru n keje baru.. Kenela jumpe kwn2 skang, takot nnt dah susah nak jumpe dah..

Jumpe kawan2 ku

Smlm jumpe Abie n Linda kat Kenny Rogers Jusco Taman Equine. Abi la, nak sgt gathering kitorg bertige.. Die dah bawak kete skang. Sesat2 gak la nak sampai ke Jusco tuh, walopon bawak 2 org escort.. ehhehe. Lame gak lepak n makan smpai kenyang gile kat Kenny Rogers tuh.. Afat pon join skali. die pon dah lame x jumpe best freind aku 2 org nih.. Lps nih kan dok jauh, takot ssh nak jumpe dah..


Nih la gamba yg sempat diamek sebelum balik. Tengokla kegemukkan aku tuh.. huhu..

13 August 2008

A few more weeks to go..

Now aku dah 35 minggu pregnant. Kalo ikutkan due date, lg 4-5 mggu insyaalah keluar la baby aku nih. Eheheh, perut pon dah besar sgt2 dah.. Berat pon dah cecah 72.6kg. Huhu, muke dah bertambah bulat, kaki pon dah agak bengkak. Skang nak jln makin ssh, tido mlm pon asek terjage sbb asek nak ke toilet n x selesa tido dgn perut dah besar.. (Tapi bak kate nurse mase gi kelas antenatal tu. tuh sbg persediaan, sbb nnt bile dah ade baby kite asek kene bgn mlm utk susukan die or kene jage kalo die nangis)..

Hari Isnin arituh dapat MC sbb kene buat BSP (Blood Sugar Profile) Kat Klinik Sri Kembangan tuh sbb aku dah ade Diabetis (GDM). Hopefully diebetis nih mase pregnant je, x mao lah kene diabetis betul2.. huhu.. So, BSP tuh, aku kene test kandungan glucose dlm darah 4 kali dlm sehari. kol 8pg, 12tgh, kol 5 ptg ngn 10 mlm. Kene berulang alik la gi klinik utk test darah. Mlm before test tuh, kene pose dari kol 10mlm smpai test darah yg 1st kol 8pg. lps tuh dah bleh mkn dah. Kali nih, test waktu ptg n malam, tahap gule agak tinggi, lebih dari average. Puncenye sbb aku mkn goreng pisang waktu ptgnye. Nurse ckp, kalo mkn mende yg bergoreng/ berminyak mmg cepat naik tahap glucosenye sbb mende tuh stay lame dlm darah. Skang baru tau, mmg kene elakkan makanan berminyak. Kalo dah ade kencing manis nih, risiko tinggi utk baby. Baby bleh ade masalah rabun, jantung n kidney prob. Huhu, x nak la baby aku saket nnt..

Weken arituh Mak n adek aku dtg dari Kuantan, Jiran aku Kak la ngan anak die Shasha pon dtg skali. Cam biaselah, bawak asam pedas masak tempoyak ikan patin faveret Afat tuh. Diorg smpai Jumaat mlm. Sabtu pagi2 kitorg kuar gi Jusco, cari brg2 baby sket mcm sabun mandi n kain lampin. Kak La dtg nk shopping baju raye utk anak die tuh. Adek aku lak nak beli brg2 utk preparation die nak bertunang.

Lepas gi Jusco, gi Masjid Jamek, Jln TAR, Semua House, n Sogo. Kitorg gi naik lrt jek. Afat hantar smpai LRT Bukit Jalil. Kalo gi ngn kete cam jem je, n ssh nk parking, nnt kene jln jauh, same gak. Aku yg sarat2 nih pon kuat lg berjalan tuh.. huhu, smpai ke mlm gak la baru balik. Mmg pedih gile kaki berjalan. Diorg2 tu jela yg shopping byk aku xde beli ape pon..

Esoknye Ahad, siap2 brekfast, Famili Afat lak dtg, diorg nak hantar adek die ke MMU, singgah umah aku dulu.. bleh la jumpe besannye.. eheh. Lps tuh, aku, mak, adek aku, kak la, n anak die, gi Jusco lagi. Then gi Sogo lagi. then gi Jln TAR.. Utk shopping habis2an before balik. last2 dlm kol 6 ptg diorg gerak balik ke Kuantan..Penuh satu boot kete ngn brg2 nye. Aku mmg dah x larat sgt dah, 2 hari berjalan. Saket gile kaki n penat sgt2.. Hopefully byk2 jalan nih, snang la nak bersalin. hehe.

08 August 2008

Kerinduan yang sudah terubat..

Afat dah balik dari Jakarta Selasa mlm harituh. Flightnye delay sejam, so, smpai LCCT dalam kol 12 lebih mlm gak la. Aku ngan adek ipar aku gi amek die. Kesian die, balik, lapar btul, seb baik aku dah msk nasik goreng. kol 1.30 pg dok mkn nasik goreng lagik...makanan kat sane x best katenye.. nih 2 hari nih, asek pulun mkn byk2 jek. hmm.. idup lebih bahagie ngn adenye Afat disisiku.. Wahahah..

Kat Jakarta, die x sempat nak shopping ape. Yela, weken pon dok keje lagi. Adela sepasang baju baby di belinye ngan sabun Mustika Ratu yg aku pesan. Murah gile kat sane. Dlm RM 2-3 inggit je. Nak compare kat sini belas2 inggit.

Smlm aku cuti sbb nak checkup kat Putrajaya, Afat pon cuti temankan aku. Pagi2 bgn mcm nak gi keje gak, gi breakfast kat Street Mall Cyberjaya, then gi TM Point Cyber. Nak register phone line.. Yeah, lps nih adela Streamyx kat umah.. Pastuh, trus gi Hosp Putrajaya lak. Appmt kol 10.40 pg. Nak booking bersalin kat Hosp Putrajaya. Ramai org recommend kat sane.

Aku amek cuti half day jek actually, tapi lame gak tgu nk jumpe dokter so, x sempat msk ofis kol 1. Sambung je la 1 hari cuti. Smlm dah scan, Berat baby 2.19kg.. Last week dokter dah cek, aku nih ade Diabetis, so, nnt x leh delay dah dari due date (15/9). Huhu, camne lah leh kene Diabetis nih. Maybe sbb suke sgt mkn yg manis2 kot. Tula, dah 2 mggu aku agak berhati2 nk mkn. Terpakse la tahan diri dr mkn coklat, kek, n air yg manis2. Takot la bahaye utk baby nnt. Next Monday pon ade test BSP (blood sugar profile) kene test darah 4 kali dlm sehari, dari kol 8 pg, 12 tgh, 5 ptg n 10 mlm. Berulang alik la aku ke Klinik Sri kembangan tuh nnt.

Oh, smlm lps abes Checkup up, gi KL lak.. Afat ade hal nk setel kat sane.. One big step yg mungkin mengubah sket lah life kitorg lps nih.. x leh ckp lg, rahsie.. uhh, ujan lebat gile kat KL smlm..

Agak awak setel sume hal, then gi jumpe si Pengantin Baru, Encik Ayoy.. kat Secret Recipe Jusco Equine (Afat la nk sgt mkn Chicken Golden Blue)..yelah, arituh, x dpt gi pun kenduri die. Hmm, tak thn tgk kek.. beli gak la Sugar free moist choc cake.. Mmg x manis sgt.. tapi x brape sedap la..

01 August 2008

Kawan2 ku dah bersalin

Hari rabu (30/07/08) arituh, Sira dah selamat melahirkan Baby Girl, Name Safi Nurkhaiyra.. (Safi tuh gabungan name Sasira+Firdaus). Ehehe, Walopon due 10 hari, seb baik selamat melahirkan juge baby nye. Tapi die kat Penang. Bile la boleh aku menjenguk die nih..

Semalam lak Fatin ade call aku bgtau Yus pulak dah bersalin. (31/07/08). Baby boy. Kat Damansara Specialist. Name babynye x tau lg.. Baby Yus keluar awal dari tarikh due.. Die ckp kene ceasar. X pelah Yus, asalkan ko n baby selamat. Afat balik nnt boleh la aku gi melawat ko..

Congrats kat due org kwn aku nih.. Sure gembire diorg nih dapat baby. Turn aku x lame lagi.. sebulan lebih je lg.. X sabar rasenye nak dukung baby sendri.. tapi takot gak nak melalui time2 nak bersalin tuh. Dengar2 pengalaman org, cuak gak aku. Just doa2 jela sumenye ok, n boleh bersalin normal..
Blog Widget by LinkWithin