31 July 2008

Tensen

Tensennye husband ku tak balik2 lagi dari Jakarta, huhu.. sume plan nak gi wedding org pon x leh. Nak balik Kuantan pon x leh.. tensennye!! Sorry la Ayoy, x leh tgk Ayoy kawen..

I Miss my husband sooo sooo much.. Tak pernah berjauhan lame cam nih. Dekat 2 minggu dah..

30 July 2008

Kelas Antenatal @ Az Zahrah

Hari Ahad arituh gi kelas antenatal kat Pusat Perubatan Az zahrah, Bangi. Lenny dgn rela hati nak temankan aku, so, pagi2 gi amek die kat umah die (dekat je ngn umah aku). Klas start kol 8.30 -1.30 ptg sepatutnye. Aku sampai agak awal, sbb tak tau sgt jalan, so, gerak awal sket la, takot sesat kan. Seb baik x sesat pon. First person gak la yg sampai.

Ramai gak.. penuh klas tuh ngn expectant mummy n daddy. Ade beberape session, dari breast feeding, care2 kelahiran, pasal epidural, and last skali latihan pernafasan n senaman lps bersalin. Sepanjang kelas x mengantuk pon. Byk info aku dapat and boleh la jd panduan sket sebelom jd mak org nih. Dah tau dah care nak pegang baby and care nak susukan die. Senaman yg diajar pon senang nk buat, boleh la kempiskan perut balik.. ahaha. tu pon kalo rajin buat.

Ade ustazah yg bagi ceramah tu ckp, before nak bersalin tuh, kene mintak maaf ngan sume org, esp ngan suami.. supaye snang la sket nk beranak nnt.

Kelas tuh abes dkt kol 2 lebih gak la..Dpt goodies bag dari Wyeth. Lps klas, gi antar Lenn balik umah die and aku trus gi Jusco, mengidam nak mkn KFC sgt rasenye. And beli gak baju utk baby, ade sale lak kat Jusco. eheh..

21 July 2008

Kerinduan

Hari Jumaat arituh, Afat balik umah ckp die kene gi Jakarta for 2 weeks. n Ahad smlam die dah pergi.. huhu, tinggal aku ngan Baby.. Hari sabtu, gi jln2 dulu kat Sogo ngan Afat, sbb tgh sale kan. so nak tgk2 la ape yg sale nye. Kat dept kanak2 byk gak la sale nye, tp brg2 baby xde sale sgt. Sempat gak la beli sepasang baju raye utk baby aku nnt. Then beli sket brg2 utk Afat bwk outstation nnt. dah agak lapar tuh, gi mkn kat Nandos. Lame dah aku teringin nak mkn kat Nandos. Seingat aku last time mkn ngan Abie n Linda, bukak pose bape tahun lepas ntah.. aku pon dah lupe rase die..Punye la pedas extra hot peri2 nye.

Ptg tuh balik umah, Azha dtg umah nak amek stock coklat die yg simpan kat umah kitorg tuh. Oh, skang nih kitorg bisness coklat tau. Aku pon bwk gak kat opis. Jual sket2.. ramai gak yg beli nye. Oh sabtu tuh actually Mok Ngoh aku ajak dtg umah die kat Lipis. Katenye byk rambutan, manggis n durian. Tapi x leh nk gi sbb Afat nak siapkan kejenye b4 gi Jakarta.Huhu, aku yg kempunan nak mkn rambutan, cari rambutan xde jual kat Sogo. last2 Afat soh Azha beli kat mane2 on da way b4 die sampai umah kitorg tuh. Yeah dpt gak mkn rambutan.

Ahad nye, pagi2 bangun siapkan breakfast n siap2 utk hantar Afat ke LCCT. Flightnye kol 1.15pm, tapi kuar umah dlm kol 10pg sbb nk gi money changer, isi myk sume. Seb baik ade adekAfat, Adib yg dok ngan kitorg. Diela yg drive mase blk. Aku mane tau jln nih.

Tgh sarat mengandung, kene tinggal pulak sbb suamiku outstation..

So, kesimpulannye rindula suamiku itu. Huhu, x pernah die gi lame camnih. But die kate akan try siapkan kejenye cpt2 n kalo bleh blk cpt. Weken ni Ayoy nye wedding, kalo Afat x blk lg, x leh la nak gi. And jugak ade klas antenatal kat Az-zahra Ahad nnt. Kene gi sorg2 la nampaknye.

16 July 2008

Checkup

Tadi pagi half day sbb nak gi checkup. Skang dah masuk 31 minggu, mggu depan dah 8 bulan dah.. kejap je rase.. And kali nih berat naik 0.6kg je lps timbang 2 minggu lps. eheheh, berjaye gak diet aku x mkn nasik. Takotla gemuk sgt, nnt berisiko diabetis kehamilan..last 2 weeks, mmg makin nasik 1-2 kali je seminggu. Aku byk mkn roti je. Mmg aku ni jenis x kisah lako x mkn nasik n aku lg suke mkn roti, x kisah la roti krim ke, roti cheese, sosej, bun ke, sandwitch ke, pizza ke, ape2 je la berunsurkan roti / gandum. And makan spirulina ngan oat tiap2 hari mmg bagus utk penghadaman. Hmm, nnt next 2 weeks checkup lagik.

Perut dah makin besar nih, pembesaran perut secare purate naik 1cm 1 minggu. Pergerakan baby pon dah kuat, kadang2 rase keras2 je perut, maybe lutut die or kaki die tgh beralih kedudukan. Kadang2 boleh nampak perut gerak2, hehe.. Skang nak duduk, bangun, baring agak susah sket lah, sbb perut yg besar n saket2 kalo bergerak secare mendadak.

Hmm, teringat pulak Nora Danish yg pregnant tp dah bercerai pulak ngan laki die. Camnelah die nak menghadapi saat2 mengandung tanpe suami. Aku nih, kalo x de je Afat sekejap pon dah rase x best.. ehehe.. Sure sedeh Nora Danish tuh. Dah la awal2 pregnant die loya2 n pening, kesian die x de suami disisi utk jage.. Org lawa cam die pon blum tentu rumah tangge bahagie, kesian die, aku suke die sbb die kiut sgt. X pelah, semuge die akan bahagie nnt..

Oh lupe lak, mggu lepas aku ade SMS Yus, katenye die dah start cuti, sepatutnye die due bln dpn. die kate dah 2 kali masuk spital. keadaan die x stabil. Kesian gak Yus, die tuh dahla slalu saket2 dari zaman skolah lagi. Hope die sehat sampai melahirkan baby nnt.

Oh, smlm tgk Desperate Housewives (My fav show, wajib tgk), Si Susan dah dapat baby Boy, pening die nak pikir name baby die and terpakse letak name Maynard sempena name Atuh Mike tuh. Die tak suke name tuh, tape terpaksela ikut ckp husband die. Kebetulan aku pon x decide lagi name nak taruk kat baby aku nnt. Hmm, tapi rasenye mesti start ngan "AF" gak la. barula jadik AF3. (AFzan + AFat) AF1+AF2=Af3 la..

14 July 2008

Weekend

Sabtu arituh, lps breakfast yg agak lmbat kat umah, gi Moms Little One punye store kat Putra Permai. Dekat je ngan rumah. Mmg dr mggu lps lg nak gi, so, smpai sane, xde pelanggan lain, aku ngn Afat je. Akak yg jage kedai tu, rajin btul bg penerangan pasal breast feeding n ape je aku tny die jwb ngn panjang lebar. Tp x berkesempatan lak nak jumpe ngan founder Moms Little One tuh, Kak Rita. Die tuh sebenarnye Editor majalah Pa& Ma. So, hri tuh dah usha2 la ape brg2 yg nak kene beli. But beli lg, Akak tuh kate nnt awal bln 8 ade breast feeding week, so, maybe ade diskaun sket. So, nnt jela beli. Lame gak borak2 ngn akak kat kedai tuh n tny psl sume la produk yg die ade, dr breast pump, washable diapers, supplement after bersalin, psl nurseri, mcm2 la. Kebetulan die ckp area umah aku tuh ade nurseri. kalo hantar baby dlm RM250 je sebulan. Kire bagus gak la, sbb aku pon x tau nak hantar mane baby aku nnt.

Hmm, lps tuh, gi umah Kak Nor (cousin) aku kat Subang. Abg die naik umah baru, so, ade wat mkn2 sket. Smpai umah die dlm kol 3, lepak2 then mkn2, ptg camtuh gerak blk. Blk tuh kitorg singgah Summit sbb Afat ade game Bowling, atas jemputan Ayoy, nak cukupkan org.. So, aku pon jln2 la kat Summit tuh. Kebetulan ade sale Anakku... so, beli gak la dlm 4 psg baju baby. sume kaler biru n putih. Actually x byk pon lg beli brg2. Org lain sume dah ready bile msk bulan ke 7. Aku just beli baju jek. Nantilah bln dpn kot baru nk prepare btul2..Manelah tau ade org2 nak sponser ke.. Kalo sorg belikan selimut, sorg belikan towel, bedak sabun, katil, sume kan ke best tuh.. eheh.. xdelah pening nak beli sume.. Yela, biasenye org bg hadiah bile baby dah lahir kan. Mase tuh, sume brg dah ade.. org yg nak bg hadiah pon x tau nk bg ape kan.. aku rase better bg sblm lahir nih. Mmg sah2 la mende tuh amat diperlukan n tak yah beli lg kalo org dah bg.. ehehehe..

Hmm, oh, berbalik pade crite Afat main bowling td, team die dpt la Naib juare. Dpt medal n hamper. Lps bowling, gi mkn kat Taipan (aku asek dengar je name tmpt nih tp x penah gi), Dlm kol 1 am gak la smpai umah. huhu, penat gile.


Ahad nye, pagi2 lg Kak Nor aku call ckp nak dtg umah dlm kol 11. Kitorg pon dok kemas2 la rumah, and aku gi pasar borong utk beli brg2 nak msk. Balik dari pasar, Kak nor pon smpai. Last2 die tlg aku msk pulak. Kalo aku je msk, maunye 2 jam baru siap. ehehe. Dlm kol 1.3o ptg die dah balik umah nye. aku yg kepenatan masak, pon lepak je la tgh tv smpai ke ptg.. So hari ahad xde la gi kemane2..

08 July 2008

Cerite Weekend

Sabtu harituh, sgt teruje nak gi pameran mummy n baby kat PWTC. Ternampak iklan kat tiang lampu tepi jln. So, ajak Afat gi. Agak lmbt kuar, kol 3 baru gerak kuar umah. Naik kete smpai LRT Bandar Tasek Selatan, then naik lrt je gi PWTC. (Actually dgn harapan dpt mkn pau kacang yg ade sorg pakcik tu slalu jual, tp xde lak hari tuh).

Sampai PWTC, gi la kat pameran nye. Mcm2 booth ade n name nye pameran "My Family". Ade mcm aktiviti utk kanak2, baby n famili la. Aku gi booth yg berkenaan je. Dapat gak magazine Pa&Ma free and sample barangan Nestle. Tapi x lame sgt kat situ, sbb x de aktiviti yg bleh di join. Lepas tu ronde2 kat the Mall sbb nak mkn Auntie Anne's Pretzel yg aku mengidam tu. Dekat kol 6 gerak balik, plannye blk nnt nak singgah kedai MomsLittleOne yang kat area umah aku tuh. Nak survey2 brg baby. Tapi tutup lak kedai tuh, sbb die pon menyertai pameran kat PWTC tuh.

Hari Ahad nye, pg2 bgn sbb Afat ade game bowling kat Mines yg dianjurkan oleh Bincang.net. Sementare die membowling, aku telah meronde2 satu mines tuh sorg2 (aktiviti kegemaran aku - shopping sorg2). Dapat la beli satu set baju baby yg comel. Kaler biru semestinye.. Abes je perlawanan bowling, belum sempat penyampaian hadiah sume, kitorg dah gerak balik sbb nak gi melawat Pak Teh aku kat Ampang Puteri, but on da way singgah dulu kat tmpat makan kat velodrome Bandar Tun Razak. Dah lame rase nak mkn ayam kampung kat situ. Syiok woo, mkn bawah pokok, ayamnye panas2.. Dulu mase dok kat Cheras, slalu mkn kat situ.

Lps mkn baru gerak gi Ampang Puteri. Keadaan Pakteh aku dah bertambah baik lepas operation. Anak2 die pon ramai dtg dr Kuantan. Agak sejam lepak situ, then gerak pule ke rumah Pak Teh Afat kat Setiawangsa. Afat ade keje nak kene repair Laptop cousin die tuh. so, dah agak petang barulah balik ke rumah..

Oh lupe lak, then Afat dpt msg dr kawan die satu team yg main bowling tu ckp, dpt lucky draw 2 tiket dewasa, 2 kanak2 utk melawat/naik Menare KL. Yeah, sgt sronok. Mmg dah lame rase nak naik. Weken akan dtg bleh la gi.. Oh tiket kanak2 nak bg kat sape ye?

30 Weeks Pregnant

My Body this week, from BabyCenter.com

Remember those mood swings you had earlier in pregnancy? The combination of uncomfortable symptoms and hormonal changes can result in a return of those emotional ups and downs. It's normal to worry about what your labor will be like or whether you'll be a good parent. But if you can't shake the blues or feel increasingly irritable or agitated, talk to your doctor or midwife. You may be among the 1 in 10 expectant women who battle depression during pregnancy. Also let your caregiver know if you're frequently nervous or anxious.

Seems like the article is correct.. on my 3rd Trimester of pregnancy I feel so depressed. So many things make me depressed. The works, the people, the environment, and even some little things can change my mood. People won't understand it more than myself. So, nothing more to do, just control it so it won't effect my health or my emotion so much. Hopefully the birth of my baby will bring lots and lots of happiness in my life.I'm so excited for it. Nowadays I'm dreaming about by baby more frequent. Once, I dream of feeding my baby, cover him with blanket, and he's so small. Can't wait for him to really be in my arms.

04 July 2008

Movie@ Alamanda & cerite hari rabu

Semalam gi tgk cite Hancock kat Alamanda ngan Afat ngan adik ipar aku. Tiket dah dibeli hari Rabu lagi. yela takot nnt kalo walk in, sure x dpt tgk nye. Wayang start kol 9.50 mlm. Mmg ramai org, seb baik dah beli tiket awal. Before masuk, jumpe lak Fatin ngan Hafiz. Budak 2 org tuh kaki wayang gak. Tinggal baby nye kat umah.

Cite Hancock kire best la jugak. Die boleh terbang sane sini n kuat sgt, tapi ramai org x suke sbb suke buat rosak bangunan, jalan dan harte awam mase selamatkan org. huhu. Oh korg tgk la sendri, smlm full house tuh, smpai seat depan, maklumlah premiere show kan.

Hari Rabu harituh, aku cuti sbb nak gi checkup. Afat pon cuti gak sbb die ade urusan kerajaan yang perlu diselesaikan kat Putrajaya. Checkup kali nih, misi tuh kate berat aku naik mendadak. naik 3.7 kilo dari bulan lepas. sepatutnye naik 2 kilo jek. huhu. Die soh mkn makanan seimbang. Aku nih lak sejak due menjak nih asek lapar jek. Pastuh kene cocok tetanus. Next visit lg 2 mggu. Start dr skang dah kene gi klinik 2 mggu skali, 36mggu ke atas, seminggu sekali lak.

Abes checkup, Afat amek kat klinik, then blk lunch kat umah. Dlm kol 2.30ptg gerak gi Alamanda. Afat kene gi ikut Ayoi menyelesaikan urusan kerajaan tersebut, manakala aku lepak2 kat Alamanda. Yeah, jln2 smpai penat kaki, gi beli tiket wayang Hancock tuh and beli tiket Hulk yang show 4.20 ptg hari tuh. So, aku tgk la Hulk sorg2.. sementare tggu Afat setel urusannye.

Rabu mlm tuh lak, gi tgk pak teh aku kat Ampang Puteri. Die kene operate sbb saket jantung. So, dlm icu lagi mase aku tgk die tuh. Skang pon still kat sane lg.

Hmm oklah saje jek nak mengisi mase lapang sementare nk tggu keje start kol 9 nih. Hari nih sampai awal lak kat opis.
Blog Widget by LinkWithin