24 June 2008

Being a pregnant woman

Melalui mase pregnant ni, aku rase alhamdullillah la sbb xde muntah2, demam2 or pening2. Even sekali pon aku x pernah muntah lg since pregnant nih. Saket2 belakang or pinggang pon xde lagi. Maybe belom lg kot. Seb baik sgt la. Dahla aku nih jenis yg paling x leh saket sikit, mulela rase miserable abes.. So far, lega sgt2 sbb menjalani tempoh kehamilan yang x byk kerenah. Hopenye camni je la smpai baby lahir nnt. X de la aku menyusahkan Afat ke.. Nak kate mengidam tuh pon xde sgt la. Baik kan baby aku nih. Pandai die x menyusahkan mama die nih.. Cumenye kaki dah mule bengkak sket and saket bahagian tulang rusuk kalo duduk. Tapi tiap2 mlm Afat urutkan kaki aku.. so, xde lah bengkak sgt.. (Suami mithali.. eheh) Itu jelah die boleh buat utk meringankan beban isteri die yang mengandung nih..

Antare perubahan yang aku alami mase pregnant nih (Saje aku letak sini, so nnt aku bleh bace blk n ingat kenangan mase pregnant):
1. Asek nak makan roti canai je (Especially roti pisang) Before this aku x layan sgt roti canai. Kalo kedai mamak tuh kate roti pisang x de. Afat akan soh gak die gi beli pisang n buat, n tunjuk la yg aku nih pregnant n mengidam nak mkn. Last2 mamak tuh pon buat kan gak la..
2. Suke mkn aiskrim, coklat and byk minum susu (Eheh b4 pregnant pon mmg suke gak)
3. Rase malas yang amat sgt kalo nak bergerak or buat kerje2 rumah. Badan dah berat (huhu teruk btul) Tapi kalo ajak kuar jln2 rajin je.
4. Sensitif n emo sgt. Especially sejak 2 menjak ni cpt nak marah, nangis, n merajuk.
5. Jalan dah terkengkang2.. (biaselah org pregnant, Afat asek gelakkan aku je jln camtuh)
6. Bibir n kelopak mate sgt2 kering, n kene pakai Vaseline all the time.
7. Asek nak ke toilet jek. Penat hoo..
8. Suke tgk brg2 baby n kalo ade membe2 yg baru dpt baby, mmg aku nak gi melawat. (nak blajar2 dari pengalaman diorg)
9. Memule pregnant dulu, hidung berdarah (normal la for org pregnant)
10. Mlm2 ade gak kaki cramp. But bile dah slalu urut, x de cramp lagi.

Tu je la yg aku ingat setakat nih. Afat pon dah sampai. Nak balik nih.. (Dah 7 bulan nih aku dah malas and x larat nak drive. Afat je la amek n hantar gi keje)

1 comment:

Nur Fatin said...

fatin5afzan..
elak kaki crampkn..tdoo kaki letak atas bantal..bioo tinggi sket..
-fatin-

Blog Widget by LinkWithin