27 June 2008

7 Month scan

Malam semalam gi Klinik Jameaton kat area umah aku tuh. Nak scan, sbb dah 28 minggu (7 bulan). Saje la nak confirmkan baby sehat n konfirmkan btul2 ke lelaki ke, pompuan. Sampai klinik kol 8.30mlm camtuh la. Ramai lak org. Dkt sejam gak tunggu, baru dpt jumpe dokter.

Mase scan, konfirmla baby boy. Dokter tuh pon tunjuk la perkembangan kepala, badan baby sume ok. Berat pon dah cecah 1.16kg.. mase scan tuh, yg best nye aku nampak die menguap! eheh.. boleh nampak muke die jugak. Mate, mulut, hidung dah nampak dah.

Kat bawah nih ade gambar die.. muke bulat.. bibir tebal cam bibir Afat jek.. eheh. Aktif betul baby aku mase scan, suke btul die pusing2 badan n nmpak tgn die gerak2 kesane sini. Seronok btul tgk baby dlm perut. Dokter Jameaton tuh pon baik, tanye je ape2, die jwb je. And die dah amek best shot gambar muke baby nih..

Nampak tak gambar mukenye? position cam baring, ade nmpak mate die sebelah, idung n mulut kan.. tuh bawah pipi die, tangan die kiri n kanan.

Kat bawah nih position baby utk 28 weeks. kepale die dah kebawah. And kaki die berlipat la. Saiz perut aku pon dah makin besar, pusat pon agak terkeluar sket. Eheh.


Oh, aku tgh cari Klinik or hospital mane yang ade Antenatal Class. Tak jumpe lagi. So, kalo ade sesape yang tau mane ade antenatal class bgtau aku ye. Kene la blajar2 camne menghadapi saat2 bersalin n baby care nnt.

24 June 2008

Being a pregnant woman

Melalui mase pregnant ni, aku rase alhamdullillah la sbb xde muntah2, demam2 or pening2. Even sekali pon aku x pernah muntah lg since pregnant nih. Saket2 belakang or pinggang pon xde lagi. Maybe belom lg kot. Seb baik sgt la. Dahla aku nih jenis yg paling x leh saket sikit, mulela rase miserable abes.. So far, lega sgt2 sbb menjalani tempoh kehamilan yang x byk kerenah. Hopenye camni je la smpai baby lahir nnt. X de la aku menyusahkan Afat ke.. Nak kate mengidam tuh pon xde sgt la. Baik kan baby aku nih. Pandai die x menyusahkan mama die nih.. Cumenye kaki dah mule bengkak sket and saket bahagian tulang rusuk kalo duduk. Tapi tiap2 mlm Afat urutkan kaki aku.. so, xde lah bengkak sgt.. (Suami mithali.. eheh) Itu jelah die boleh buat utk meringankan beban isteri die yang mengandung nih..

Antare perubahan yang aku alami mase pregnant nih (Saje aku letak sini, so nnt aku bleh bace blk n ingat kenangan mase pregnant):
1. Asek nak makan roti canai je (Especially roti pisang) Before this aku x layan sgt roti canai. Kalo kedai mamak tuh kate roti pisang x de. Afat akan soh gak die gi beli pisang n buat, n tunjuk la yg aku nih pregnant n mengidam nak mkn. Last2 mamak tuh pon buat kan gak la..
2. Suke mkn aiskrim, coklat and byk minum susu (Eheh b4 pregnant pon mmg suke gak)
3. Rase malas yang amat sgt kalo nak bergerak or buat kerje2 rumah. Badan dah berat (huhu teruk btul) Tapi kalo ajak kuar jln2 rajin je.
4. Sensitif n emo sgt. Especially sejak 2 menjak ni cpt nak marah, nangis, n merajuk.
5. Jalan dah terkengkang2.. (biaselah org pregnant, Afat asek gelakkan aku je jln camtuh)
6. Bibir n kelopak mate sgt2 kering, n kene pakai Vaseline all the time.
7. Asek nak ke toilet jek. Penat hoo..
8. Suke tgk brg2 baby n kalo ade membe2 yg baru dpt baby, mmg aku nak gi melawat. (nak blajar2 dari pengalaman diorg)
9. Memule pregnant dulu, hidung berdarah (normal la for org pregnant)
10. Mlm2 ade gak kaki cramp. But bile dah slalu urut, x de cramp lagi.

Tu je la yg aku ingat setakat nih. Afat pon dah sampai. Nak balik nih.. (Dah 7 bulan nih aku dah malas and x larat nak drive. Afat je la amek n hantar gi keje)

Weekend..

Aku yang rase sgt tertekan ngan keje, mmg x saba tggu weken.Sabtu arituh kononnye nak gi tempat yg boleh menenangkan fikiran. last2 dok umah je satu hari. xde idea nak kemane. Hari lak, dah tgh hari, kuar gi Alamanda tgk wayang. Kat situ jela port kitorg nak tgk wyg skang. dekat sket. Memule nak tgk cite HULK, tapi tiket dah abes dah, Dah 2 kali gi, asek x dpt tgk je, kene tgk cite lain. So, tgk je la cite Get Smart. Seb baik best gak cite tuh. Klakar gile.X rugi tgk.

Balik dari tgk wayang, gi umah kwn Afat, Kak Noriz namenye. die ni ade baby umo 4 bulan, Name nye Akil Hayy. Die sgtlah menggalakkan penyusuan ibu sbb die mmg 100% breastfeed baby die. Mmg sehat anak die. So, die tunjukla ape brg2 yang nk kene beli kalo btul2 nk amalkan breastfeed ni. Sbb mmg bagus utk kesihatan baby n lagi save duit dari beli Susu Formula. Tapi brg2 yang nak dibeli utk permulaan tuh mhl2 gak la. But berbaloi la jugak, yang penting baby sehat n ssh dpt sakit.Afat mmg menyokong la breastfeed nih and aku pon x kisah asalkan bagus utk baby aku nnt. So dah blajar sket la, care2 nye nak pump, care penyimpanan susu, ape mende kene beli and mcm2 la. Bagus btul Kak Noriz nih. AKu pon nnt nak sarankan kat kwn2 aku supaye amalkan breastfeeding nih. Die pon dah tunjukkan website2 utk beli2 brg baby n forum2 utk breastfeeding nih. Cumenye aku je xde mase nak browse.

So to mummy-to-be or mummy-newbies, silelah jenguk2 website nih:

www.momslittleones.com
www.littlewhiz.com
www.susuibu.com

18 June 2008

Aku yg sgt pressure

Oh tertekan sungguh ngan kerje skang. Tiap2 hari ade jek kes2 yang mencabar kesabaran and ketabahan aku. Huhu. Last week kene marah2 on the phone ngan org S'pore sampai aku menangis teruk gile sampai sesak nafas. Seb baik tak pengsan je. Sume dak ofis dah risau dah tgk keadaan aku teruk sgt. Mmg x leh henti tersedu2 n nafas tersekat2. Dahla mengandung kan. Akhirnye selepas sejam baru aku boleh calm down. Maybe tuh disebabkan pressure sgt kot, tu yg jd cam tu tuh. So, after that, aku cube buat ape yg aku larat je, mane2 kes or customer yg cume nak menaikkan temperature or menguji kesabaran aku, aku pandai2 handle supaye x teremosi sgt. Maybe sbb pregnant jugak, x leh stress sgt. Kwn aku pon ade pesan, jgn pressure, org pregnant snang kene high blood pressure. Huhu..

Dah pregnant nih senang rase penat, mengantuk and emotional. Kdg2 penat dgn keje, dgn keletah org, n penat berfikir.. tu yang buat senang emo n stress tuh. Hmm, tgh cube utk calm down je skang. Layan je la ape pon dugaannye..

Baby pon sgt aktif menendang2 and bergerak2. Kdg2 non stop beberape minit. Hmm byk gak mende nak fikir utk kelahiran org baru nih.. wekend arituh dah tgk2 kedai jual brg2 baby.. sgt teruje tgk stroller, katil, baju baby n mcm2 lagi. Tapi x nak beli lg. Nak survey2 dulu.. Ahad arituh, jumpe Yana, hubby die Putra and baby die Orked kat Kopitiam Bangi. Tercapai gak hajat aku nak tgk baby si yana nih. Kat bangi tuh la nampak ade kedai2 brg baby, tu yg singgah tuh, tgk2 jek. Hmm, oklah aku nak balik, Afat dah sampai utk amek aku.

10 June 2008

Cuti2 Melaka

Wekend arituh gi Melaka sbb nak hantar adek Afat si Nadia masuk MMU. Dari Afat, Adik laki die, and adek bongsu die, sume masuk MMU. So, gerak dari KL sabtu tgh hari. Famili diorg sampai Melaka dulu,. agak jem gak la jln especially tol nk masuk PD ngan Seremban. Smpai Melaka dlm kol 2.30 ptg, jumpe kat area MMU and gerak ke apartment yang disewa. Kitorg menginap kat Casalago. Apartment 2 bilik, cukup la famili Afat 5 org and kitorg 2 org.Petang tuh, xde aktiviti ape dibuat, lepak je kat apartment.

Mlm, lps tgk berite, gerak ronde2 Melaka waktu mlm, gi Jonker Street. Mcm Petaling Street je. Best gak, ade byk mende souvenir yang comel2..

Tgh kusyuk pilih souvenir

Then jalan2 area Sungai Melaka tuh, and area bangunan merah tuh. Tapi mlm, x nampak sgt la kan..
Esok nye, hari pendaftaran MMU. Gi la kat Bukit Beruang tgk hostel Nadia..tapi aku x naik pon. Then gi lunch. pening gak nak cari tmpat mkn, sume tutup hari ahad. Lepas tuh, dlm kol 2 ptg aku ngan Afat gerak, nak ronde2 Melake. Famili die, balik smule ke apartment sbb diorg sewa 2 mlm, kitorg, hari ahad tu nak balik dah.

Then gi lah kat Dataran Pahlawan, Nak cari brg2 kraftangan mcm bakul rotan.. Mak aku la, awal2 lg pesan soh beli bakul utk taruk baju baby. B4 nih x penah lak gi Dataran Pahlawan tuh, byk gile gerai2 kraftangan.. Jenuh la dok mencari bakulnye. last2 beli yg aku pegang tuh ha. Murah gak la compare ngan tempat lain, and beli tudung saji jugak.

Ni lah bakul rotan yang menjadi pilihan

Aku belikan satu gitar kecik tuh utk Afat..Comel jek taruk kat tepi TV.

So, nih antare gambar sekitar Dataran Pahlawan..

Kat dlm Mall

A Farmosa - Afat pon x penah gi tempat nih walopon dok Melake bertahun2

Dulu2 mase aku gi Melake, x wujud lg dataran pahlawan nih. Ade A farmosa je time tuh..

Abang beca..

Akhirnye dpt gak aku amek gambo ngan beca yang meriah nih. RM40 sejam tu. Aku x naik la, kesian tgk org tuh kayuh kang..

Nih la Datarannye

Dah penat2 jln tuh, mkn kat food court, then, b4 balik, ronde2 lagi satu round kat tmpt kraftangan tuh, then dlm kol 5 gerak balik ke KL. Tak sempat la nak gi Taman Mini, Taman Buaye tuh sume. x pe lah. Maybe next time la.. Ajak famili aku lak. Sure mak aku teruje nak berjalan2.

Mase blk, lagilah jem. 2 jam setengah gak la baru smpai KL. Huhu, kesimpulannye aku suke jln2 di Melake. Byk lagi tempat x gi nih..

06 June 2008

Kes minyak naik

Hari rabu arituh kecoh sbb dapat tau harge myk nak naik. Afat dah pesan kat aku, blk keje nnt soh isi myk.. mmg kebetulan tangki myk aku pon dah agak nyawa2 ikan.. so, kuar opis kol 5.40 ptg camtuh, trus gi kat Petronas Cyberjaya tuh. Dah berderet kete tgh queue.. Aku kire ade la 7 kete kat dpn aku. Dgn sabarnye tggu jelah.. Dkt stgh jam gak la baru dapat isi myk.. yela, sume pon nak isi full tank kan.. Aku pon isik la RM60 for MyVi nye full tank.. pasnih tak tau la bape lak kalo full tank.. Uihh... dasat2.. seb baik opis aku nih xdela jauh.. dlm 12km je dr umah. so, kalo full tank tuh boleh la last for 2 weeks (kalo weken x gerak kemane2 la).. Tapi kesian la kat org yg kene travel jauh2 tuh and golongan yg berpendapatan rendah.. kesian kan.. makin terhimpit la kehidupan mereka.. mmg tak patut.. walopon kononnye akan ade subsidi rm625 setahun, tapi still x cukup gak, sbb pasnih harge brg sume akan naik.. So far, dlm 2 hr nih, tgk harge nasik lemak xde lah naik lg. same jek. maybe sbb sume org still pakai myk yg diisi b4 hargenye naik kot.. eheh.. Ntah la, sapelah kite nak berkate2.. layan kan jelah..

Stesen myk kat Cyberjaya

Crite weken arituh

Lame tol x update blog. Keje mmg bz gile lah.. kdg2 nk bace sms pon x smpat, apetah lg nak update blog nih. Jumaat mlm mggu lps, lps keje trus gerak balik Kuantan.. tapi dlm kol 8mlm gak gerak dari Cyberjaya. Siap mkn dulu kat Street Mall. Dlm kol 11.30 mlm tuh sampai la kat Kuantan.

Sabtu pagi, bgn awal2, kol 8.30 pg dah ade kat Perodua Service. Gi service MyVi ku..sambil tggu kete di service, naik kete Abah aku, gi pasar dulu. Nak beli ikan patin.. biaselah, kalo Afat ade, mak aku sure nak msk Ikan Patin msk asam pedas tempoyak punye. Die lak x jemu2 mkn.. awal sgt kitorg smpai pasar, ikan patin pon x sampai lg. gi lah mkn roti canai dulu, dlm kol 10 baru ade ikan patinnye. the, gi amek kete kat Perodua, then balik umah..

Tgh hari tuh ade wedding cousin aku. tape kat belah pompuan. so kitorg nih join berarak la. Gambanye xde lak dlm henfon aku, so x leh la upload kat sini. Siap ade org bersilat2 lg. sbb cousin aku nih mengajar silat.. Awal gak la, dlm kol 12tgh kitorg dari pihak lelaki nih dah smpai. mkn2 n lepak2 jap, then dlm kol 2, gerak gi wedding kwn aku Nickruz kat Kuantan tuh jugak. die nih membe mase praktikal kat Telekom kuantan..Akhirnye kawen gak ngan awek die yg bercinte agak lame tuh.. Kat bawah nih gambarnye. Siap ade isteri Tengku Mahkota lagi dtg.. Dpt gak la aku salam ngn die. Ape ntah name die.

NickRuz and wife nye Fazlina..


Oh, kat umah aku, kucing kitorg yg namenye Cicak tuh dah beranak. dpt 2 ekor je. 1 jantan, satu betine. kaler itam n grey.. comel gile anak die. mcm kucing siam, baru 2 mggu, dah besar n bulu dah kembang. (Maybe bapak die kucing siam, or bapak die adelah Zack kucing kitorg yg satu lg tuh, mmg kucing siam). Yang kaler grey tuh peha die patah, sian die. sbb mak aku terkepit die dlm laci. (tak tau kucing tu ade dlm laci, bile tutup, terkepit la kaki die), Kesian die, muke comel sgt... Oh anak2 kucing nih lahir mase Mother's day arituh and bapak aku yg jadik bidannye. Sbb si Cicak tuh umur x sampai setahun, x reti nak beranak, nak kene org temankan die baru die nak dok diam n lahirkan anak die. Kalo ade org tggu die, baru die nak bg anak die isap susu. Cicak nih dulu anak terbuang, mak die tinggalkan die, and die jatuh dari tembok yg tinggi kat dapur.. mase tuh, die kecik sgt n kitorg kene bg susu kucing n suap gune ape ntah name mende tuh.. picagari ek?.. mmg tumbesaran die lmbt sket n ekor pun kurus cam cicak, sbb tuh la name die cicak..and sbb xde nye jagaan dari mak die, sbb tu lah kot die x reti jage baby die..tapi die syg baby die..


Hari Ahad lak, pepagi aku bgn sbb nak gi mengurut.. gi ngan Mok Ngoh aku..kwn die nih mmg pandai mengurut.. rase best sket die urut2 kaki n belakang.. tu lah die nasihatkan kene slalu urut sbb kulit aku tegang sgt, nnt saket kalo nak bersalin..

Tgh hari tuh lak gi kenduri kawen Cousin aku yg belah die la pulak kan.. x jauh rumah nye.. x ramai sgt jemputan, sedare mare dkt2 je. dlm kol 3 tuh kitorg balik umah. Then ptg, aku, mak aku, adek n jiran kitorg KAk LA tuh gi shopping. nak tgh East Coast Mall yg baru bukak kat Kuantan tuh. Besar gak la tmptnye, n kebanyakkannye kedai2 yg exclusive la.. ramai gile org.. biaselah, sume nak tgk tmpt baru bukak..Sempat gak la beli baju pregnant lagi.. perut aku cpt sgt besar, ade yg dah x padan dah..

Akhirnye dlm kol 9 mlm baru gerak dari Kuantan balik ke KL. Dah siap bawak bekal lauk2 kenduri n ikan patin.. Dkt kol 12.30 mlm smpai la KL..
Blog Widget by LinkWithin