19 May 2008

Honeymoon @ Bandung

Harinih aku kene keje lak.. org lain sume cuti Wesak Day. Tapi xpe. x busy sgt jari nih.. Ok, camnih adela mase aku nak update blog nih. So, bleh la nak crite psl gi Bandung mggu lepas tuh.. Honeymoon yang dah agak terlambat siap bwk baby dlm perut lagi.. hehe..

Kitorg gi Bandung ngan 2 org makcik aku, Mokngoh ngan Cik Ani. Flight kitorg Kamis pagi kol 9.30pg. tapi flight makcik aku kol 11.30 pg. diorg beli tiket lmbt sket dari aku, so dah xde tiket yg pagi. Kitorg gi dgn pakej dari kakak officemate aku yg mmg org Bandung nih.. Kak Errna and Pak Sahala yang jadi Tourist guide kitorg. Utk 5 days 4 night termasuk hotel, kete, driver sume Rm3000 utk 4 org.

1st day (Kamis, 08/05/08, Arrive kol 12.30tgh)
Mase sampai kat Airport Kak Errna dah siap sepanduk, so snang la kitorg cari. Then die kate, utk flight makcik aku yg sepatutnye sampai 2 jam lagi, delay ke petang. Punyelah kesian kat makcik aku.. last2 flight nye yg sepatut kol 11.30 pg, delay sampai kol 6 ptg dari LCCT. seharian la dok kat lcct tuh. At the same time aku ngan Afat check in kat Hotel Nalendra, then trus gi makan.. After that trus gi shopping kat Factory Outlet (FO) yg ade kat sekitar Bandung tuh.

Sampai di Bandara Hussein Sasteranegara, Bandung

1st tempat gi, Rumah Mode, then gi Stamp, pastuh x ingat dah ape name tenpatnye.. Byk baju branded2 murah2 and cantik2. aku dok cari maternity wear je lah.. beli la 2-3 helai sbb kitorg dtg Bandung mmg bwk 2 helai bj jek. mmg dah bajet nak beli kat sane, mmg bwk 2 bijik beg kosong.. Dok shopping dari satu tempat ke satu tempat, sampai la ke petang. Then dkt nak mlm tuh balik hotel. penat woo shopping. Tourist guide kitorg gi amek Makcik aku 2 org tuh yang flight nye delay, then diorg amek aku n Afat kat hotel, then kitorg Dinner kat Kampung Daun. Tempat nih tinggi gak kat atas kawasan gunung2 tuh. Mmg cantik gile tempat die, mcm sebuah perkampungan yg penuh ngan pokok2 menghijau and tempat mkn pon bawah pondok2.. siap ade air sungai yang mengalir dari gunung tuh lagi. tapi kitorg gi mlm kan, x nampak sgt la suasane sebenarnye. Kat sini, mknan die sedap2.. Pak Sahala tuh recommend try minum Air Bajigur. Dihidang dlm tempurung kelapa. rase die mcm pengat je sebenarnye.

Kat Kampung Daun

Antare makanan yg dimakan. Nasik Timbel..Siap hias ngan food carving lg..sedap gile lak tuh..

2nd Day (Jumaat, 09/05/08)
Second day, Jumaat, pagi2 breakfast kat Hotel tuh. makanannye sedap2 gak, kitorg mkn sume yg ade kat situ.. wahahah, aku lak berselera btul mkn mase kat Bandung tuh. Mengikut jadual, Jumaat tuh kitorg akan ke Kawah Putih (kawah gunung berapi). On da way lalu Ciwidey (kat sini org tanam strawberri and byk kuda2 di jadikan pengangkutan sbb kawasan nih berbukit2 n tanah tinggi).. Cantik sgt Kawah Putih tuh, Still aktif lagi tuh. Airnye pon jadi kaler hijau sbb ade belerang gunung berapi.. bau die mcm bau asap bunge api time rase.. Kalo gi lagi dekat dgn air, lagi kuat bau nye, sampai terbatuk2.. bahaye gak dok situ lame2.

Kat Kawah Putih..Air nye warne hijau tuh..

Kat Kawah Putih tuh dulu dibuat penggambaran cite My Heart yg mase nyanyi lagu Perempuanku. Before balik sempat la beli strawberi.. murah gile.. sekilo dlm RM7 jek. kalo kat Cameron Highland sekilo dlm RM25..

Turun dari Kawah Putih tuh, gi lak kat Situ Patengan (tasik).. Lepak2 situ, makan goreng pisang, goreng tempe and tauhu (makanan wajib diorg kat sane). Then aku ngan Afat gi naik perahu mengelilingi Tasik tuh, dgn bayaran 100,000Rp..(RM35) x de org lain nak naik, naik 2 org jek.. Makcik aku takot nak naik..

Mase aku dok naik perahu ngan Afat, makcik aku 2 org ngan tourist guide 2 org tuh dok menghabiskan goreng pisang & tempe nih..

Naik perahu yang didayung manually..

Then mlm tuh dinner kat umah Kak Errna.. Kat Bandung, makanan diorang ialah makanan Sunda. nasik nye saje pon dah sedap. Dah borak2 ngan famili Kak Errna, then balik tido kat Hotel..
Di rumah Kak Errna.. Sedap kuih yang dihidangkan.. b4 balik Mesia pon beli Kuih tu (dah lupe ape namenye)

3rd day, Sabtu (10/05/08)
Pagi2 lepas Breakfast, kitorg gi Pasar Baru. Kat tempat nih, mcm pasar barang2 murah la. Barang mcm baju2, telekong, barang rumah, handbag, sume ade kat sini. sampai2 je mmg teruja nak shopping je la. Esp kaum2 pompuan nih la. Kat sane baju sulam2 n manik2 sume murah2 jek. Rambang mate dibuat nye. Adela aku belikan T-shirt, kemeja, telekong, alas meja, blouse, utk mak, abah, adek, mak mertua aku.

Dlm kol 2 ptg camtuh, kitorg terpakse menghentikan aktiviti shopping tuh sbb mengikut jadual, nak gi ke Tangkuban Perahu lak.. Tuh name Gunung berapi yg menjadi trade mark Bandung nih. Bentuk nye memanjang, kalo tgk dari jauh mcm perahu terlangkup. Atas gunung tuh ade 12 kawah Gunung berapi. Kitorg gi yang kat atas sekali, Kawah Ratu namenye. Fuh, kawahnye sayup mate memandang, sbb jauh ke bawah. Mmg cantik gile pemandangan and sgt sejuk.

Nih kat puncak gunung, bawah tu Kawah Ratu


Dah amek gamba sket2, then gi bawah sket ke Kawah Domas lak. Nak gi ke Kawah Domas nh yg mencabar sbb kene jln kaki jungle tracking dlm 1.3 km.. aku yg pregnant nih seb baik larat gak jalan dlm utan tuh. dah biase dulu2 time kat U wat aktiviti camtuh. Walopon penat berjalan dlm utan, akhirnye sampai kat Kawah Domas tuh. Pemandangan nye pon cantik jugak. ade air panas yg menggelegak2 and wap2 air kat sekitar kawah tuh.. Dlm kepenatan, amek la gak gambar, membuktikan kitorg dah smpai sane. Huhu, perjalanan balik, keje jln kaki lagik. walopon ade org2 tempatan yg ade wat sewa motor, tp x mau naik sbb lg takot naik moto kat dlm utan tuh..

Kat blkg kitorg tuh air panas yg mendidih and memencut2.. panas woo.. Boleh rebus telur skali..

Dah la dah petang mase tuh, pengunjung x dibenarkan berade kat kwsn kawah gunung berapi lepas kol 5 sbb kwsan tuh mule mengeluarkan gas beracun.. Mase jln nak balik meredah hutan tuh, ramai la penjual2 yg dok jual key chain, kraftangan, dok ikut jek kitorg and merayu2 soh beli. kalo di beli kang, makin ramai yg dtg mengerumuni kitorg.. buat x tau jelah..

Sampai kat kete, punyelah penat, peluh jgn cakap la..tp bagus tuh exercise and dpt hirup udare segar tgh2 gunung. Dlm kete. on da way blk hotel sume pon tido kepenatan.. Dkt mlm baru sampai bandar, trus gi mkn.. Balik ke hotel agak awal, sebelom kol 10 rasenye, sume dah oenat trus tido jek.

4th Day (Ahad 11/05/08)
Seawal kol 8pg kitorg bergerak menaiki "Kijang" ke Jakarta. Destinasinye Mangga Dua. kat situ ade tempat utk shopping murah2 jugak, same cam Pasar Baru, but lagi besar tempatnye. Perjalanan dlm 2jam setengah lalu highway. Sampai sane dlm kol 11pg, trus shopping. Memule cari handbag.. lepas tuh berpecah sbb tempat tuh besar and masing2 nak cari brg2 masing2. Aku pon jln sorg2 je, snang sket aku nak beli brg aku n brg dipesan. Afat jln ngan Pak Sahala beli brg2 org lelaki.. rehat jap utk makan, then sambung shopping balik.. kirenye nih dah last day nak shopping and mengabiskan sume duit Rupiah yg ade. eheh, so, beli lah ape yg patut. kedainye punyela banyak. baju nye mcm2 fesyen. aku menambahkan lg koleksi baju pregnant aku. mmg rase cam x cukup mase jek. kalo tinggal aku sehari kat situ pon no hal rasenye. kalo bab shopping nih, mmg aku x rase penatla. eheh. Dlm kol 3.30ptg, janji jumpe kat kete. aku leh sesat lak cari parking lot x jumpe2.. then akhirnye jumpe gak la..

On da way ke Jakarta. kitorg gi balik hari jek.

Dlm kol 4ptg, trus balik ke Bandung sbb nak kejar nak gi FO lg sbb Afat nak beli kasut yg kwn die pesan. FO sume akan tutup kol 9 mlm. Sampai kat Bandung, Gi Kartika Sari (tempat jual kek2 and kuih2 - sedap gile Choc. Brownies die!), then gi busana muslim lak, nak cari kain baju kurung, tp x de, just beli blouse je. Then gi lak ke Heritage, beli t-shirt2 n jeans utk abah aku, then gi Donatello (mmg khusus kasut je sini), belikan kasut si Ayoy and adek aku pesan. (fuh dlm mase 2 jam berkejar2an kesane-sini) sampaila kedai tutup kol 9 baru kitorg surrender, ahaha, then nak mkn pon sume kedai mkn dah tutup sbb mlm Isnin kan. Kalo weekend lame sket la diorg bukak. Then dinner mkn McD je, take away. Bubur Nasi McD die rase lain, huhu. x lalu lak nk mkn.

Mlm tuh kat Hotel, kemas2 kan brg2 yg dibeli masukkan dlm beg sume. seb baik muat gak la.. risau je takot terlebih berat. Lmbat gak la tido sbb dok kemas beg tuh. rase x puas lagi shopping. Kalo la ade sehari lagi, mcm2 lg brg yg rasenye nak dibeli..

5th Day (Isnin 12/05/08)
Pagi2 dah bangun, waktu kat Bandung Lambat sejam dari Malaysia, so, terbangun awal. gi break fast dulu, sambil tgu makcik aku siap. Check out, and tggu driver dtg. Flight balik aku same ngan Makcik aku. Seb baik x delay lagi. tp kalo delay pon lg suke, ehehe, bleh gi Pasar Baru lagi.. Kol 11.30 pg fly meninggalkan Bandung..

Hasil shopping : Afat beli 10 helai baju, 2 slack.. jeans x leh beli sbb xde saiz.. (pandai gak die shopping sorg2)..Aku lak lebih kurang 10 gak baju beli. and 2 sluar pregnant. then beli sandal, handbag.. oh, beli 1 je baju baby..(kate org x elok beli awal2 ek?) Utk famili, setiap sorg 2-3 helai baju. tu kire stock sampai raye skali lah..hoho.. bankrupt trus..ade gak la beberape ratus ribu rupiah lagi bawak balik...( lebih kurang RM100 jek)

Note: Gambar banyak dlm lap top Afat, x sempat transfer dlm pendrive aku. and lagi gamba dlm camera makcik aku. yg aku ade cume gamba dlm henfon ni.. More pics to come later..

Iklan: sesape yang berhajat nak ke Bandung tuh, esp for 1st timers, better korg ikut tourist guide. sgt convenient and dpt g byk tmpt best2 ikut suke ati. And thanks to Arief for introducing me to ur Sister. We have a very great moment there! Rase nak gi lagi.. Sesape nak ikut pakej Kak Errna nih, boleh la usha2 kat aku.

5 comments:

Omecool20 said...

Amboi2 :D .. seronok sakan ye .. hehe ... nanti kita beritahu Linda .. sure dia pun syok jugak .. n ajak kita ke sana ;-)

hasANah haLim said...

afzan....
bestnye g bandung..apsal ramai kengkwn aku g bandung neh..haishh... nk pegi sane jugak satu hari nanti!

Afzan said...

pergi.. jgn x pegi.. best woo..

Iza said...

Hi Afzan,

Seronok baca ur experience kat Bandung. I satu kelas from UPM akan pergi bulan Julai ni insyaallah, ada lawatan ke Padjajaran University. Saya akan extend stay so you ada tak contact person di Bandung untuk sewa kereta or van?

Muhibbah Wisata said...

kalau nak melawat kat bukittinggi - Sumatera Barat - indonesia, sila hubungi :
PT. MUHIBBAH MULIA WISATA Tour and Travel
Jl. Urip Sumoharjo No.3 Bukittinggi - Sumatera Barat
Telp./ Fax : + 62 752 32999
email / YM : muhibbahbkt@yahoo.com
mobile : +62 81363408670

Kat Bukittinggi : boleh melawat kat : Lubang Jepun, Sianok Canyon, Jam Gadang, Pasar Atas, Pasar Aur Kuning ( Pusat Borong telekung,songkok,tudung dengan harga murah )

Blog Widget by LinkWithin