02 May 2008

Cuti Hari Buruh

Hari rabu mlm 2 hr lepas, famili aku dtg ke rumah.. dengan famili jiran kitorg (kak La & famili) kat kuantan tuh. Tujuannye utk gi wedding anak jiran kitorg yang sorg lagi (Cik Mun). Anak lelaki Cik Mun nih wat wedding kat Hotel Singgahsana, PJ, 1 Mei.. So, that's why diorg dtg bermalam kat umah aku.

Oh sebelum tuh nak bgtau, kat Taman Seri Inderapura Kuantan, Lorong 22 tuh, mmg la amat erat semangan kejiranan nye. Mmg dah mcm famili, esp famili aku, Kak La ngan Cik Mun.. Slalu tlg menolong kalo ade kenduri or ape2. rumah Kak la selang 2 buah rumah dari umah Mak aku and umah Cik Mun pon selang 2 buah rumah dari umah Mak aku. so, umah kitorg kat tgh2.. ptg2 slalu diorg kuar borak2 n mkn2 kat bwh pokok dpn rumah..

Alkisah nye, Rabu mlm tuh sampai la 2 buah kete famili aku ngan Kak La ni. Abg aku, Apis pon ade skali, kebetulan die cuti seminggu. dlm kol 1 lebih pagi gak la diorg smpai umah aku. Siap2 kan tempat tidur, then sume tido lah..

Esoknye, Kamis pagi (1 mei), pagi2 aktiviti menyediakan breakfast.. then mkn, dlm kol 10 camtuh, bawak diorg gi Jusco Tmn Equine yg dkt ngan umah aku tuh. Pastu lak, dlm kol 12 lebih gerak gi Alamanda lak.. masuk kejap je Alamanda, diorg dah x larat nak jln n shopping dah. (yg pompuan je dok belek2 bajula, kasut la).. Then bawak diorg gi taman warisan Pertanian.. dok situ jap je.. dah la tgh hari bute, panas gile.. then gerak la pusing2 Putrajaya tuh.. Singgah amek gamba 2-3 keping di bawah matehari terik tuh, then balik la ke rumah.. dah la sume dah lapar..

Belah kiri, Famili aku. belah kanan tuh Famili Kak La (Sorg anak laki n sorg Pompuan, si Shasha). Abg aku tukang amek gambar. Mate sume sepet sbb tahan panas.. ahaha

Sebelum kuar jalan2 mak aku dah masak kan Asam Pedas Tempoyak Ikan Patin feveret Afat tuh satu periuk besar.. so, balik dr jln2 tuh, masak nasik, panaskan lauk, then mkn la.. pas mkn, aktiviti tido n rehat.. bergelimpangan sume dpn tv, ahaha.. Sementare nak tggu kol 5.30 ptg utk siap2 nak ke wedding kat Hotel tuh..

Then dkt2 ptg kaum2 pompuan ini, start la iron2 baju kurung n baju melayu kaum lelaki.. then, dah mekap2, pakai baju melayu bersampin (Cik Mun mewajibkan yg lelaki pakai baju melayu bersampin), dlm kol 6.15 ptg gerak la 2 buah kete (10 org) ke Hotel tuh. Setengah jam je smpai, n kitorg la org plg awal smpai.. kol 7 dah dok dlm dewan tuh.. Yela, ckp kene dtg kol 7.. rupenye sume x dtg lg..

Dari kiri, Abg aku, mak aku, Abah aku, Aku n Afat (tema hijau tuh) - Lmbat lg pengantin nak dtg nih..

Oh tidak.. sebenarnye aku lg kurus dari gambar ini.. huhuh.. Tuh ilusi optik je tuh, Afat dok blkg sket dari aku sbb tulah aku nmpak cam besar sket.. Oh pipi aku tuh tembam sbb gusi bengkak tuh.. Tidak.. aku tak gemuk..

Lame btul duduk dlm tu, acare start lps magrib.. dlm kol 8.30 mlm baru pengantin masuk.. kol 9 lebih baru leh mkn.. lapar gile nak tgu dapat mkn.. (aku masih saket gusi, so, sume makanan telan je la).. kol 10 lebih acare pon tamat.. salam2 ngan pengantin, then balik..

Pengantin (anak Cik Mun yang dikenali sbg Abg Long ngan Wife die Zara), tgh bersalam2 ngan org yang nak balik..

Sume dah penat mase blk tuh. n tido awal.. Esp driver aka tourist guide n tuan rumah.. pagi tadi dlm kol 10, famili aku n Kak la gerak balik.. tapi diorg kate nak gi Nilai dulu. Td aku call dlm kol 8 mlm dah smpai pon diorg ke kuantan.. Hasilnye mak aku tinggalkan byk la lauk kat dlm peti ais kat umah tuh, dgn kari ketam, ketupat sotong, jeruk2, buah2 mangge, mihun goreng, n mcm2 lg la.. x tau la bile nak mkn dgn gusi yg still bengkak nih..

Esok akan balik ke rumah ibu (mertuaku) kat Bidor pulak..

No comments:

Blog Widget by LinkWithin