07 April 2008

Pindah Rumah

Hari nih sgt penat lg.. Weekend dipenuhi ngan aktiviti pindah rumah. Actually, Jumaat tuh aku kan demam, MC and dok umah, kemas sket2 mane yg larat. Dah ptg camtu baru En Afat balik dari Penang. Famili aku bertolak dari Kuantan Jumaat mlm tuh, kol 12.30mlm smpai.. Afat je yg turun amek diorg. mase tuh life apartment kitorg rosak.. so, x larat le aku nk turun naik tingkat 5 tuh. Sian afat, smpai terjatuh tangge die. sbb lif rosak and kat tangge lak blackout, dah la ujan, tangge licin, bawak beg berat lak tuh. Sbb setiap kali turun, bawak sket barang masuk kete. Terhincut2 kaki die kejap..

Pagi tuh, lps brekfes, aku, mak, ngan adek aku start kemas2 brg masuk2 kota n masuk beg plastik hitam jek. time tuh lif x ok lg. janji ngan org Lori soh die dtg kol 2 ptg. dekat tgh hari, call maintenance apartment tuh, die kate lif tgh nk repair n akan siap la kejap lg.. mase org Lori tuh dtg, lif x siap repair lg.. dah x larat nk tgu n gaduh2 ngan org maintenance tuh, kitorg start dok punggah barang ngan tangge dari tingkat 5 tuh. aku x join la. dok dlm umah pack2 brg. Mak, abah, adek aku ngan Afat dok turun naik tangge punggah brg. Walopon kitorg dah upah org utk angkat, mak abah aku nak angkat jugak. Nak cepat setel. Mmg kesian tgk diorg, yela, brg2 dah la berat, naik turun tangge 5 tingkat lak tuh. Yg org lori tuh lg la, bleh angkat almari besar sorg2 je turun tangge.. kuat betul die.. Memule ckp rm180, utk sewa lori ngan angkat brg, tapi kene up jd RM240 sbb x de lif.. huhu, bayar jela, mmg tau kesian sgt diorg kene angkat gune kederat sendri.

Nih la antare sebahagian dr brg2 tuh. dlm plastik hitam tuh byk baju, toto, n mcm2 la..

Tuh Abah aku yang mengagahkan diri angkat barang turun naik tangge

Dlm kol 5 lebih baru setel angkat sume brg tuh. licin umah aku.. kete kitorg 3 bijik pon penuh ngan barang skali. Lori dah gerak ke umah baru tuh. (bukan la rumah baru, umah baru disewa la). Aku sampai sane, tgh diorg dah start unload brg. Aku singgah dap taruk barang n gerak ngan adek aku gi Cyberjaya, amek Abidah.. sian die tggu lame kat Street Mall. Mak aku nak jumpe die.. n kebetulan lak die ade kat Cj, bleh la ajak die.. Lepas amek Abidah bawak ke rumah, diorg start lak kemas umah baru tuh. Mak aku adek ngan Abie gi kemas dapur.. byk kotak2 n beg sume sepah2.. bukak la satu2 n kemas mane yg larat.. pastuh mule la bising nak cari brg, sume x jumpe, sbb sume nye main sumbat je dlm plastik n kotak2 mane2 ntah..

Malam tuh dah lapar gile, gi makan kat Port Aroma ramai2.. Lepas tuh gi hantar Abie ke Terminal Sentral Putrajaya, die nak balik Bangsar. Abah aku follow kete kitorg kat blkg, bawak diorg gi round2 Putrajaya jap, then trus balik umah.Mlm tuh sume tido awal..

Bawak Mak Abah aku round Putrajaya jap..

Hari ahad nye pagi, mak and adek aku dok pasang langsir, setel la satu rumah dah ade langsir.. Afat setelkan pindah Astro lak.. Then dlm kol 1 lebih baru kuar nak gi beli barang nak masak. Aku teringin nak mkn gulai pucuk ubi.. kitorg kuar umah gi kedai hardware jap, abah aku nak cari skru, then gi kedai perabot lak, mak aku nak tgk kabinet dapur , then gi Cavenzi lak setelkan payment utk perabot sume then baru la gi Pasar Borong beli sayo, ikan sume.. lapar gile dah time tuh, kol 3.30ptg baru nak masak utk lunch.. akhirnye kol 4 lebih baru mkn dgn banyaknye.. ehehe..

Dah ptg tuh, famili aku bertolak blk ke Kuantan, dlm kol 6.30ptg, aku n Afat hantar smpai ke Bandar Tsk Selatan sbb abah aku x familiar jln nak balik. Blk umah, byk lg brg2 yg sepah2 lg. x larat dah nk kemas xpelah, slow2 lah.. Tapi kesimpulannye sgt suke umah tuh. Condition sgt ok, org yg sewa b4 nih mmg jage elok umah tuh. Umah pon luas n kete boleh parking dlm, (3 kete pon muat). Pas nih bleh la ajak kawan2 n sedare mare ramai2 dtg.. eheh..( tapi tggu umah aku dah kemas dulu yek)

No comments:

Blog Widget by LinkWithin