30 April 2008

Aku yang Saket

Huhu, sangat saket gusi nih. 2 hari aku MC, Isnin ngan Selase. saket gusi dari ahad lg. Ingatkan ok, tp isnin pg tuh saket sgt2, berdenyut, nak ckp pon saket. Apetah lagi nak mkn atau nak senyum. So, Isnin, ngan Afat skali cuti, bwk aku gi klinik n setelkan hal2 yang boleh dibuat pade weekdays. Termasuklah wat passport aku, and gi scan baby..

Hari Selase ingatkan dah bleh gi keje, rupenye bangun pagi saket yg amat sgt lagi. gusi aku kat geraham bongsu sgt2 bengkak, smpai pipi pun nmpak bengkak and tonsil aku pon dah start bengkak jugak. saketnye smpai menjalar ke telinge n kepale.. huhu.. dah la x leh nk mkn, 2 hari dok mkn nasi bubur je. hari nih, dok mkn roti cicah susu ngan oat jek.. bleh kurus la aku cam nih.
Smlm, disebabkan saket sgt, aku gi skali lg ke Klinik panel tuh. bgtau la, ubat die bg semalamnye x berkesan. Doc kate die x leh bg pain killer sbb aku pregnant. die kate mmg x leh wat ape, kene thn je la.. uwaaa... saket tau.. die bg ubat tahan bengkak pulak..

Balik dari klinik, gi Jusco, mkn nih je la utk lunch.. huhu, x yah gigit, telan jek..

Hari nih baru rase ok sket. dah bleh ckp la.. nk mkn x leh lg.. so, hari nih dtg keje.. sian membe aku yg ganti aku keje mlm, die pulak mc harinih. Seb baik hari nih x byk call, aku ckp ngn customer pon cam pelat2 jek bunyi nye. sbb gigi aku x leh dirapatkan, sbb nnt terkene gusi yg bengkak itu. so, bile ckp, mmg pelat"s" sket la.. ahah.

Bile aku bace email, newsletter yg aku subscribe kat website nih www.babycenter.com, and aku dapat tau nih:

"Have you noticed any tenderness or bleeding from your gums? Sensitive gums are a common complaint during pregnancy. Increased progesterone and estrogen levels and changes in your blood vessels can cause the gums to react differently to the bacteria in plaque, resulting in swollen, tender gums that may bleed when you floss or brush. This is called "pregnancy gingivitis" and affects about half of all pregnant women."

Huhu, patutla, rupe2 nye simptom biase bg org pregnant. x tahan woo.. masalahnye, nk mkn pon x leh.. muke pon masam je, x leh nk senyum, ilang selera n nikmat nk makan sedap2.. dugaan..

No comments:

Blog Widget by LinkWithin