24 March 2008

Balik Kampung

Smlm baru balik dari kampung. Rabu mlm tuh gerak gi Lipis umah Mok Ngoh aku. Umah die on da way nak ke Kelantan tuh, so, singgah bermalam kat umah die dulu. Sesat gak la kat bandar lipis tuh jap. Dekat kol 1 mlm baru smpai umah die. Pagi2 kamis tuh after breakfast kat Padang Tunku baru gerak gi kelantan dlm kol 9pg, ngan Mok Ngoh aku skali. die jd tukang tunjuk jln.

Sampai kelantan dlm kol 12 lebih, singgah Pasar kat Pasir Puteh jap, nak beli2 makanan sket. Belilah kuih2 ngan laksam.. Si Afat suke betul mkn Laksam.. aku x suke mkn tuh. just mkn kuih2 jek. Ajar die mkn Etak.. x reti lak die mkn.. kat sane kuih murah2 jek..n ade mcm2, tu yg sronok beli kuih kat sane tuh..

Antare kuih2 yg mcm2 rupe & kaler

Lepas beli2 tuh, trus gerak gi umah Mak Cik aku kat Bukit Abal, Daerah Pasir Puteh gak la.. tu tempat yg ditujula.. Actually nk melawat makcik aku nih yg baru kuar spital.. saket jantung.. smpai2, tgk die ok sket la.. dah bleh bgn, n nakan.. kitorg yg lapar, mkn2 dulu kuih, yg dibeli.. then tido smpai ptg sbb penat travel.. (walopon Afat yg drive).. Dah petang, bangun, masak2 lauk utk mkn mlm.. aku ngan Mok Ngoh aku la yg msk.. menjadik gak la kari ayam ngan Kerabu mangge kitorg.

Mlm tuh gi umah counsin aku Kak Na kat Selising lak.. saje jalan2 umah die. Ayoh die ade kucing yg sgt comel n muke pelik..

Kucing Pakcik aku yg mcm ade rambut je kat atas mate die tuh

Mak aku gerak dari Kuantan naik bas sorg2 kol 12 mlm kamis tuh.. So, pagi jumaat die smpai Bukit Abal.. Bagun2 pagi, makan2 dulu then mak aku ajak melawat umah sedare mare die.. Dengan tujuan nak memperkenalkan menantu die gak la.. dah mmg tradisi, pengantin baru kene bawak jumpe sedare mare nih.. so, dari pg, smpai ke mlm kitorg jalan2 dari 1 rumeh ke 1 rumah.. kenyang gile asek mkn jek. pastuh kebanyakkan nye bg hadiah kain batik atau kain pelikat..

Mase gi umah Cousin aku Kak Nor kat Bukit Marak lak, kat sini lepak lame sket kat umah die. dari kol 3 smpai 6 lebih. makan2, n rehat2 kat umah die.. husband die mmg gile ayam serama.. mmg byk aya,2 die n mmg menang byk pertandingan. ade gak la 2-3 org kwn die dtg tgk ayam die mase tuh. aku ngn Afat pon tgk la ayam die tuh. mmg comel, kecik jek, n cantik la..

Nih salah sekor ayam serama die. Nih kire dah menang byk pertandingan la nih, tgk la punyela melentik badan die, sampai kepale pon cecah ekor..

Kat umah Makcik aku kat Bukit Abal tuh lak, die ade pelihare burung merak, itik, mcm2 la.. nih burung merak jantan die yg tgh mengembang..

Burung merak mengigau..

Susah nak amek gamba die nih. asek pusing2 jek. kat blkg tuh mak aku. nmpak muke separuh jek.. ehehe. Pakcik aku la yg pelihare dr kecik, ade lg 2 ekor yg betine..

Oh lupe lak, hari Jumaat tuh jugak, sempat gi Kota Bharu, nak cari baju n seluar utk aku yg dah x padan nk pakai baju yg ade.. perut dah saket sbb sluar dah ketat. huhu. Kat sane blouse tuh murah2 jek.. dpt la beli 2 baju ngn 3 sluar..

Nih mak aku ngn Mokngoh aku tgk dok belek2 brooch kat salah satu gerai kat Pasar Wan Khatijah tuh (eh, Siti khatijah ke, Wan Khatijah? lupe la)

Dah petang baru gerak balik, melalui batas2 sawah padi dgn view sunset...


Then hari Sabtu, dlm kol 11 lak, gi satu lg umah sepupu mak, lps tuh, singgah pasar sehari kat Selising, beli2 makanan lagik.. ptg tuh makan nasik lauk siput.. aku mmg suke siput sawah nih.. Pakcik aku yg gi cari sendri.. die tau aku suke mkn.. mmg dok sedut siput tu jela.. mkn nasik sket jek.. x amek lak gamba siput nye.. nih ade gamba siput yg tgh diproses.. eheh, b4 nk masak kene potong dulu bahagian buntut die, baru senang nak sedut nnt, kalo x, mmg x kuar la isi die..

Mak aku yang tengah proses siput. gamba diamek mase mlm la, x brape nampak..

Kitorg gerak balik dari Kelantan hari Sabtu tuh gak dlm kol 4 ptg. Singgah Lipis dulu, hantar makcik aku n tidur sane semalaman.. sampai Lipis dlm kol 8.30, sempat la Afat nak tgk AF6.. Eh lupe lak, on da way balik tuh, lalu depan sekolah Afat. SEMESTA.. die yg amat terharu lalu dpn sekolah die yg dah hampir 13 tahun x jenguk tuh, berentilah amek gamba.. sempat tuh nyanyi lagu skolah..ahah.. aku pon tlg la amek gamba pintu gerbang nye..

Nih la skolah Afat dulu..

Then ari ahad, kitorg gerak dari Lipis dkt kol 4 gak la.. on da way, singgah jap umah kwn mok ngoh aku amek durian belande, yg aku mengidam sgt nak mkn tuh. kecik je Durian belande nye..x masak lg..kene peram dulu..

Then sampai KL dlm 7 lebih mlm.. byk gak bwk buah mempelam.. tu jelah.. percutian aku di Kelantan selame 4 hari..

3 comments:

ultimatecass said...

Afzan, berapa lama now nak drive pegi kelantan? or terengganu?

AfzaNistrator said...

aku gerak dr kl, then stop kat lipis, then baru gerak gi kelantan.. rasenye total about 6 hrs kot.

ultimatecass said...

oh okay. thanks afzan! hopefully pregnancy isn't too taxing for you!

Blog Widget by LinkWithin