12 February 2008

Cuti-Cuti Terengganu

Cuti Raye cine yg sgt la penat nye.. huhu.. bermule dgn bertolak ke Kuantan seawal kol 6 pg dari Sri Kembangan, tgk gamba tuh, kat hiway LPT berkabus tebal tuh. best lak tgk sunrise mase tuh. then dlm kol 9 pg sampai lah ke kampung halamanku..

LPT yg berkabus

Tgh hari mkn lunch, then ptg tuh, dah boring2 ajak mak aku, mokngoh gi jalan2 kat Taman Gelora .. memule ingat nk gi Telok Chempedak, tapi sure ramai org nye.. B4 tuh singgah jap kat pasar mlm, beli la kuih2 ape yg patut, then dlm kol 6 smpai kat pantai, just lepak2 & mkn2, dgn angin sepoi2 bahase tuh..
Kitorg yg dok menakut2 kan ketam.. suke tgk ketam lari2 masuk lubang die..

Then ari Jumaat, dlm kol 8.30 pg camtuh gerak gi Terengganu.. Afat yg drive, bwk 1 kete je, kitorg berlime ngn mak aku, adek aku, n mok ngoh aku.. kitorg lalu jalan yg tepi2 pantai nye, bukan hiway sbb nk gi umah MokSu aku kat Chendering, kenela gune jln tuh.. dah masuk KT tuh, mule la jem, huh, sempat la amek gamba laut dari dlm kete..

Jalan tuh dekat gile ngn pantai, best je pemandangannye..

Rase nk je turun kete, gi amek angin kat pantai lak.. penat dok dlm kete dgn jem nye..

Dalam kol 1 lebih baru smpai umah Mok su aku... die dah siap masak sume dah.. trus mkn.. then x larat nk kemane2, driver yg kepenatan tdo jek..

Ptg tuh dlm kol 3 lebih, plan nak gi tgk Masjid Kristal kat Pulau Wan Man.. baru siap je.. Moksu aku kate cantik masjid tuh, dibuat sepenuhnye ngan kaca n keluli.. kitorg pon gi lah, smpai kat area tmpt tuh, kete x leh masuk. Kene parking. Org punyela ramai gile. Rupenye sesape yg nk gi tgk masjid kristal tuh kene naik bas yg disediakan.. Tuh rupe basnye.. dinding die kayu, ade ukir2 lg. lawa gile.. 1st time nmpak bas camtuh.. diorg kate lps nih bas ni akan digunakan kat bandar. Kat KL x tau la ade x.. eheh..

Antik gile bas nih kan.. org kate kos die cecah 1 juta gak la..yeke?

So, ingatkan nak naikla bas tuh, org punye la ramai, rupenye hari tuh, hari Perasmian die. Sultan Mizan akan dtg rasmi. and katenye Mawi n Siti dtg jugak. huhu, patutla org ramai cam hape. then pulak, org kate dah naik bas tuh nnt, lps turun kene jln lg 2 km baru la smpai ke tmpt masjid kristal tuh.. uwaaa.. dasat gile, ngn panas teriknye, kitorg x sanggup.. dah tu, balik je la..

Tapi x trus balik, kitorg gi Pasar Payang. Abah aku dah pesan belikan telor penyu.. tapi sbb dah ptg, xde lak org jual telor penyu. Kitorg nih shoping baju je la.. sume beli baju kelawar tuh.. Ari Sabtu pagi pon kitorg gi lg Pasar Payang tuh, barula jumpe telor penyu nye. RM10 - 3 bijik tuh. mahal btul.

Cik abg pon dok pilih baju utk souvenir kat famili die..

Lepas tuh kitorg singgah kat pantai Batu Buruk lak.. Lepak2 lg amek angin..

Makan Aiskrim kat tepi pantai..

Ha, ari sabtu tuh kan pegi lg skali ke Pasar Payang tuh kan , aku terjumpe Fara Dizyana! (member STF) boleh lak jumpe die kat situ.. die dah pregnant 3 bulan.. ehehe dah pakai bj pregnant yg sgt comel..

Hmm, mase balik dari Pasar Payang tuh la, kete tetibe stop kat tgh jalan. seb baik kat traffic light, then org tolong tolak ke tepi.. btul2 seblah kedai keropok.. d
ahla dekat gile nk sampai umah Mok su aku, beberape ratus meter je. bleh nmpak umah die dari situ.. tp nk berjalan balik, x larat lak, dahla panas.. Cube2 la start2 kete tuh x leh lak.. last2 Mok su aku dtg amek kitorg ngn kete die.. naikla 6 org dlm kete tuh.. Kete Afat tinggal je kat kedai Keropok tuh.. Smpai umah rilek2 dulu, mkn2 dulu.. then lame sket, Afat gi tengok kete die, ok la pulak.. bleh jalan..plan nk balik kol 2 hari tuh, terpakse ditangguhkan.. sbb ingat nk tgu Cousin aku dr Kelantan utk tgk2 kan kete tuh. (cousin aku nih reti bab2 kete nih). Tapi time tu tgk cam dah ok.. so, x gi antar kat work shop la.. lagipon tgh raye cine lg, manela bukak.

So, ptg tuh, utk menenangkan perasaan, kitorg naik moto gi pantai kat blkg umah Mok su aku tuh.. Pantai Chendering..

Menenangkan fikiran setelah mengalami masalah kete rosak..

Cantik gak pantai Chendering tuh, Mok su aku x bgtau awal2, kalo x bleh kitorg mandi2 n picnic kat situ.

Capai gak la hajat aku seskit nk gi pantai.. dapat tgk pon jadik la.. suke sgt tgk pantai..

Then mlm tuh lps magrib gerak la balik Ke Kuantan ngn sebuah lg kete cousin aku tuh la.. Saje soh die follow sbb takot kete wat hal lg, snang la ade die.. tetibe, baru jln dlm 20km, kete tuh tetibe stop lg.. RPM die trus drop n x leh jln. start2 byk kali pon x leh jln.. dah la mlm, seb baik benti btul2 seblah umah org, baik lak org tuh.. die la tlg bgkan lampu suluh sume.. Ingatkan sbb myk kurang, kete tuh wat hal, cousin aku nih gi la belikan minyak dlm botol.. lps isi myk tuh, trus kete bleh gerak.. konon2 dah bleh blk dah.. then, bile sume dah masuk kete, x leh jln balik.. huhu, rupe nye dah tau dah penyakit die, bile kete panas je, die x leh jln.. kene benti lame2 dulu, barula bile start die boleh idup.. cousin aku kate takot pump minyak die rosak.. lame gak la tersadai situ, dkt 2 jam.. disebabkan cousin aku tuh ade baby kecik, kitorg decide, biar die truskan perjalanan blk Johor, kitorg patah blk umah Mok su aku.. sbb mmg x konfiden la nk gerak mlm dgn keadaan kete camtuh..

Then mase patah balik tuh, jalan 5 min, kete mati lg. then biarkan dulu die sejuk dlm 10 min, baru bleh jln balik.. then jalan sket, mati balik.. cam tuh utk 2-3 kali.. akhirnye smpai gak la kat umah Mok su aku.. gile dasat, dah la mlm, kete asek benti2 je tetibe, pastuh nk ujan lak tu.. seb baik selamat smpai.. yg kitorg 5 org dlm kete nih suspen je bile kete tibe2 stop.. huhu seb baik lalu jln yg x byk kete..

Terpakselah tuka plan, x leh la blk Kuantan hari tuh.. dah pening dah... nnt kene blk Kuantan, then nk blk KL pulak.. huhu.. keesokkan nye, pagi2 cari workshop kat terengganu tuh.. memule gi cari workshop ngan kete mok su aku, then jumpe workshop yg nmpak bertauliah sket, kitorg blk smule gi bwk kete tu.. seb baik die x wat hal sepanjang jln..Aku temankan la Afat kat workshop tuh..

Kete nye yg sakit, masuk spital..

Sambil tgu tuh, aku dok je la bwk pondok menunggu tuh sambil mkn2 limau n kuih2 raye cine yg ade.. lame gak la.. dari kol 10 pg, kol 1 lebih pon x setel2 lg kete tuh.. tgh tgu part yg nk digantinye.. lame btul.. aku dah x thn dah dok lame2. kacang2 pon dah abes aku mkn.. last2 Afat yg x thn tgk aku monyok tuh, call adek aku soh dtg amek..

Byk gak limau nye.. siap sediakan air, kuih sume lah..tp xdelah mkn sgt pon.

Adek aku, mak aku ngn mok su aku dtgla amek aku, on da way balik, aku nmpak la sign board Noor Arfa Batik.. aku ajak diorg gi tgk.. Mok su aku tunjuk la jln ke tmpt nye.. (Sian Afat x leh gi, die tgu kete die kat workshop) Mmg besar gile la tmpt die.. baru buat.. sume kayu n berukiran senibina melayu.. kat sekeliling die ade kolam ikan. sure abes berjuta2 die wat tmpt tuh... xde lah beli ape pon kat situ sbb mahal gile la.. lg mhl dari kat Pasar Payang.. dah la skang nih org kerajaan kene pakai batik, lagila naik harge..

Kat bahagian atas die, tmpt jual baju2 batik, kat bwh tmpt demo mencanting batik.

Sorg pekerje tgh demo care nk warnekan batik tuh.. coraknye simple jek, tapi cantik. nmpk snang je die buat.

Akhirnye kete Afat berjaye jugak di repair setelah menukar cran shaft nye yg kecik tp habis gak la dkt rm300.. then berjayelah kitorg blk ke Kuantan dgn laju dan selamatnye.. dan bwk balik telor penyu, ikan masin, keropok, jeruk bawang putih, baju kelawar, mcm2 la.. ehehe.. tapi x sempat nk singgah Kemaman mkn Satar.. Kesimpulannye, cuti byk gi pantai n risaukan kete.. huhu.. Tapi aku suke gi Terengganu.. nnt nk gi lg time musim sotong & udang..

2 comments:

ImamKhalid said...

Bagi tau APAT - Nanti datang sini lagi, bagi tau aku. Boleh aku bawak gi jalan2. Gi Tasik Kenyir (korang akan kagum bila gi sana), Sekayu, Pulau2 (spt Kapas, Perhentian, Redang, dsb) memang best!

P/s: Duit sendiri2 lah ek?

AfzaNistrator said...

waaahhhh best nye. mmg idaman ku nak gi pulau2 tuh..

Blog Widget by LinkWithin