27 February 2008

Erkk..Super power?

Dikeboringan ptg2 nih, sesaje melayari blog en musnaz, tetibe kene tag lak.. psl super power la pulak tuh.. apsal ntah aku kene tag.. Afat x kene lak. maybe sbb blog die cume lyn lagu jek..mane la layak utk menjawab tag2 nih.. blog aku lebih bervariasi.. wahahha.. oklah, alang2 boring tahap cipan n rase mls btul nk meneruskan keje operator aku, (ngantuk sebenarnye), meh aku lyn tag nih jap..

1. Apa superpower idaman anda… sila pilih satu jek!
Superhero wanita yang amat pandai memasak. dengan hanye memikirkan ape je yg nk dimasak atau tgk gambar, poofff! dgn ligatnye bleh masak secare automatic sume hidangan dari seluruh dunie mahupon planet lain dgn gourmet yg menarik n sedap. wahaha, tapi dapat maintain body yg slim walo mkn byk mane pon..

2. Apa superhero atau watak yang mempengaruhi pilihan ko itu?
Jeles tengok chanel AFC, food nye sume menggiurkan membuatkan aku mengidam.. n alangkah bestnye kalo dpt mkn sume tuh without a cost.. esp dessert n western n italian n chinese food n sumelah..

3. Kenapa/ untuk apa superpower itu yang anda pilih?
Supaye aku bleh makan ape aku suke, and menjamu kawan2 serta famili aku mkn, juge bleh buat duit n jd kaye raye setelah jd chef terkemuke di persada dunia.

4. Kelemahan superpower anda… wajib ada!
Kelemahannye, aku takleh makan sayur! yes.. ahahha sbb aku mmg x suke sayur..

5. Nama anda sebagai hero apa?
Ultraman Dyna.. ehehe x lah, em, ape ek yg sesuai n glamer? Rattatouille (x reti nk eje) kot..bleh la..ape2 la..Cik Jah pon bleh..

6. Motto anda sebagai superhero?
Ko nak makan ape? ko cakap aje!

7. Apakah musuh terketat anda
Cikgu Yoga. atau sesape yg mengamalkan diet..

8. Kenderaan Utama anda?
Myvi 1.3, kaler Olive Green.. ahahahahah.. aku suke Myvi aku je..

9. Apa pekerjaan utk menyara hidup anda? ye la.. jadi superhero ni sukarela.. bukannya dapat upah pon.
Keje aku jadik chef la.. same ade chef utk diri sendri, mahupon hotel2 di peringkat antarabangse n juge mengadekan pertunjukan memasak yg terulung..

So, kepade sesape yg rase boring2 tuh, bleh la jugak menjawab soklan2 di atas itu.. terutamenye en. Nella, en. Senah, en. Atie, sape2 jelah..

21 February 2008

Afat @ Pagi Di Era

Pagi Di Era (Around kol 8.30 pg)

Tepon bunyi. Fatin call (hmm? knape lak Fatin nak call pg2 ni?)

Fatin: Afzan ko keje ke hari nih?
Aku : Keje la
Fatin: Afat keje?
Aku : Keje la..
Fatin: Oh, aku ingatkan Afat yg nyanyi kat Era nih. Die kate namenye Afat, nyanyi, main gitar lg.
Aku : La.. btulla Afat tuh. (baru teringat td Afat kate nk call Era sbb topic hari nh, preaudition utk AF. Lupe lak nk denga radio)
Fatin: Iye? Die ke? Tak keje ke?
Aku : Tu sure die tak gi keje lg tuh (mase aku gi keje, die ade kat umah lg)
Fatin : Ooh Afat la nih tgh nyanyi lagu Pagi Yg Gelap.. Ok2.. Bagus2.. bleh masuk AF.. kem salam kat Afat ye..

Tulah, aku tak denga lak Era time Afat nyanyi tuh, x terbace lak sms die soh aku denga radio.. sempat dengar part yg orang komen jek.. sume komen bagus2 jek.. ni dah kire 3rd time dah die call n dapat nyanyi kat Era tuh.. hei.. minat btulla hubby aku ni menyanyi..

19 February 2008

A Farewell and Two Birthday Party

Sabtu arituh, seawal kol 5 pg kitorg bgn sbb nak menghantar paksu Afat naik flight gi Boston. Die satu famili akan pindah sane utk 3 tahun camtulah. So, famili Afat dah tido kat umah Jumaat mlm tuh, dkt sket kitorg nk gerak ke KLIA dari Seri Kembangan.. Smpai KLIA dlm kol 6 lebih.. ramai gak yg gi hantarnye, yelah, nnt lame x jumpe.. so, tgu la smpai Paksu nye naik flight kol 8 lebih kat KLIA tuh..

Sessi peluk2 n nangis2 n salam2..

On da way balik, sume dah ngantuk gile, yela, tido dah la lmbt, bgn awal pg lak tuh, tp Mak Anjang Afat dah pesan soh trus gi umah die sbb die buat beday party cucunye yg 1 tahun.. dlm kol 11 kot sampai umah Mak Anjang nye.. rupenye diorg stuck dlm jem, baru je smpai umah kat AU4 tuh, yg kitorg nih dh siap blk Seri Kembangan, rilek2 dulu, then gerak kesane, lebih kurang same sampai jek.. Actually sume dah lapar sbb dr pagi x brekfes lg, so, ape lg, mkn la sotonye, and ade lg spagetti.. tp aku n Afat x mkn la spagettinye sbb x nak mengganggu rase soto tuh..last2 bile dah blk, terlupe nk mkn spagetti..

Afzan ngan beday boy, En Akil..yg berumur 1 tahun..

Blk dr umah Mak Anjang nye kol 12 lebih, famili Afat n makcik2 nye yg dtg dr Perak sume pon dah gerak balik. Punyela ngantuk n penat. On da way blk umah, singgah mkn cendol jap, then balik trus tido..

Mlm nye lak Fatin ade ajak gi umah die, katenye nak buat BBQ.. baru teringat beday die baru lps, maybe wat beday party skali kot.. smpai umah fatin kol 8.30mlm camtu lah.. cousinnye tgh dok bakar ayam n lamb chop.. Yus n hubby dah smpai.. then Rahela n hubby n anaknye smpai, then Tim ngn adek die pon dtg gak.. kitorg lepak2 smbil mkn spagetti (akhirnye dpt gak mkn spagetti, kat umah Mak Anjang x sempat nk makan) and lamb chop yg sedap sungguh la.. Dahla geng kitorg tuh sumenye ibu mengandung.. eheh.. Rahela, nk due lg 2 mggu, fatin dah 7 bln, Yus lak dah 2 bln lebih, n termasukla aku skali.. so dok cerite psl pregnancy jela..ahaha.. (hubby2 sume pon join skali)..

Fatin yg celebrate beday ngan adeknye, Faiz. (Kek beday die dah di"spoil"kan oleh En Afat secare x sengaje..ahahah)

Ibu2 mengandung.. kecuali Tim, yg masih single.. eheh.

En. Afat sempat jugak menymbangkan beberepe puluh lagu pade sessi karaoke yg diconquer sepenuhnye oleh beliau sehinggelah serak suarenye..

Dah kenyang2, n dah nyanyi byk lagu, akhirnye kol 11 camtu kitorg gerak blk.. fuh, satu hari ade 2 beday party.. bagus2.. mkn best2 lak tuh..

Tu sajelah aktiviti di hari Sabtu lepas, ari Ahad, aku berjaye dikurung dlm rumah, x kuar kemane2 pon.. Rilek se rilek2 nye..

15 February 2008

Yesterday

Yesterday is Valentine..

Go watch CJ7..
A very very very nice movie
All of u gotta watch it

That's all..

Nothing special..

12 February 2008

Cuti-Cuti Terengganu

Cuti Raye cine yg sgt la penat nye.. huhu.. bermule dgn bertolak ke Kuantan seawal kol 6 pg dari Sri Kembangan, tgk gamba tuh, kat hiway LPT berkabus tebal tuh. best lak tgk sunrise mase tuh. then dlm kol 9 pg sampai lah ke kampung halamanku..

LPT yg berkabus

Tgh hari mkn lunch, then ptg tuh, dah boring2 ajak mak aku, mokngoh gi jalan2 kat Taman Gelora .. memule ingat nk gi Telok Chempedak, tapi sure ramai org nye.. B4 tuh singgah jap kat pasar mlm, beli la kuih2 ape yg patut, then dlm kol 6 smpai kat pantai, just lepak2 & mkn2, dgn angin sepoi2 bahase tuh..
Kitorg yg dok menakut2 kan ketam.. suke tgk ketam lari2 masuk lubang die..

Then ari Jumaat, dlm kol 8.30 pg camtuh gerak gi Terengganu.. Afat yg drive, bwk 1 kete je, kitorg berlime ngn mak aku, adek aku, n mok ngoh aku.. kitorg lalu jalan yg tepi2 pantai nye, bukan hiway sbb nk gi umah MokSu aku kat Chendering, kenela gune jln tuh.. dah masuk KT tuh, mule la jem, huh, sempat la amek gamba laut dari dlm kete..

Jalan tuh dekat gile ngn pantai, best je pemandangannye..

Rase nk je turun kete, gi amek angin kat pantai lak.. penat dok dlm kete dgn jem nye..

Dalam kol 1 lebih baru smpai umah Mok su aku... die dah siap masak sume dah.. trus mkn.. then x larat nk kemane2, driver yg kepenatan tdo jek..

Ptg tuh dlm kol 3 lebih, plan nak gi tgk Masjid Kristal kat Pulau Wan Man.. baru siap je.. Moksu aku kate cantik masjid tuh, dibuat sepenuhnye ngan kaca n keluli.. kitorg pon gi lah, smpai kat area tmpt tuh, kete x leh masuk. Kene parking. Org punyela ramai gile. Rupenye sesape yg nk gi tgk masjid kristal tuh kene naik bas yg disediakan.. Tuh rupe basnye.. dinding die kayu, ade ukir2 lg. lawa gile.. 1st time nmpak bas camtuh.. diorg kate lps nih bas ni akan digunakan kat bandar. Kat KL x tau la ade x.. eheh..

Antik gile bas nih kan.. org kate kos die cecah 1 juta gak la..yeke?

So, ingatkan nak naikla bas tuh, org punye la ramai, rupenye hari tuh, hari Perasmian die. Sultan Mizan akan dtg rasmi. and katenye Mawi n Siti dtg jugak. huhu, patutla org ramai cam hape. then pulak, org kate dah naik bas tuh nnt, lps turun kene jln lg 2 km baru la smpai ke tmpt masjid kristal tuh.. uwaaa.. dasat gile, ngn panas teriknye, kitorg x sanggup.. dah tu, balik je la..

Tapi x trus balik, kitorg gi Pasar Payang. Abah aku dah pesan belikan telor penyu.. tapi sbb dah ptg, xde lak org jual telor penyu. Kitorg nih shoping baju je la.. sume beli baju kelawar tuh.. Ari Sabtu pagi pon kitorg gi lg Pasar Payang tuh, barula jumpe telor penyu nye. RM10 - 3 bijik tuh. mahal btul.

Cik abg pon dok pilih baju utk souvenir kat famili die..

Lepas tuh kitorg singgah kat pantai Batu Buruk lak.. Lepak2 lg amek angin..

Makan Aiskrim kat tepi pantai..

Ha, ari sabtu tuh kan pegi lg skali ke Pasar Payang tuh kan , aku terjumpe Fara Dizyana! (member STF) boleh lak jumpe die kat situ.. die dah pregnant 3 bulan.. ehehe dah pakai bj pregnant yg sgt comel..

Hmm, mase balik dari Pasar Payang tuh la, kete tetibe stop kat tgh jalan. seb baik kat traffic light, then org tolong tolak ke tepi.. btul2 seblah kedai keropok.. d
ahla dekat gile nk sampai umah Mok su aku, beberape ratus meter je. bleh nmpak umah die dari situ.. tp nk berjalan balik, x larat lak, dahla panas.. Cube2 la start2 kete tuh x leh lak.. last2 Mok su aku dtg amek kitorg ngn kete die.. naikla 6 org dlm kete tuh.. Kete Afat tinggal je kat kedai Keropok tuh.. Smpai umah rilek2 dulu, mkn2 dulu.. then lame sket, Afat gi tengok kete die, ok la pulak.. bleh jalan..plan nk balik kol 2 hari tuh, terpakse ditangguhkan.. sbb ingat nk tgu Cousin aku dr Kelantan utk tgk2 kan kete tuh. (cousin aku nih reti bab2 kete nih). Tapi time tu tgk cam dah ok.. so, x gi antar kat work shop la.. lagipon tgh raye cine lg, manela bukak.

So, ptg tuh, utk menenangkan perasaan, kitorg naik moto gi pantai kat blkg umah Mok su aku tuh.. Pantai Chendering..

Menenangkan fikiran setelah mengalami masalah kete rosak..

Cantik gak pantai Chendering tuh, Mok su aku x bgtau awal2, kalo x bleh kitorg mandi2 n picnic kat situ.

Capai gak la hajat aku seskit nk gi pantai.. dapat tgk pon jadik la.. suke sgt tgk pantai..

Then mlm tuh lps magrib gerak la balik Ke Kuantan ngn sebuah lg kete cousin aku tuh la.. Saje soh die follow sbb takot kete wat hal lg, snang la ade die.. tetibe, baru jln dlm 20km, kete tuh tetibe stop lg.. RPM die trus drop n x leh jln. start2 byk kali pon x leh jln.. dah la mlm, seb baik benti btul2 seblah umah org, baik lak org tuh.. die la tlg bgkan lampu suluh sume.. Ingatkan sbb myk kurang, kete tuh wat hal, cousin aku nih gi la belikan minyak dlm botol.. lps isi myk tuh, trus kete bleh gerak.. konon2 dah bleh blk dah.. then, bile sume dah masuk kete, x leh jln balik.. huhu, rupe nye dah tau dah penyakit die, bile kete panas je, die x leh jln.. kene benti lame2 dulu, barula bile start die boleh idup.. cousin aku kate takot pump minyak die rosak.. lame gak la tersadai situ, dkt 2 jam.. disebabkan cousin aku tuh ade baby kecik, kitorg decide, biar die truskan perjalanan blk Johor, kitorg patah blk umah Mok su aku.. sbb mmg x konfiden la nk gerak mlm dgn keadaan kete camtuh..

Then mase patah balik tuh, jalan 5 min, kete mati lg. then biarkan dulu die sejuk dlm 10 min, baru bleh jln balik.. then jalan sket, mati balik.. cam tuh utk 2-3 kali.. akhirnye smpai gak la kat umah Mok su aku.. gile dasat, dah la mlm, kete asek benti2 je tetibe, pastuh nk ujan lak tu.. seb baik selamat smpai.. yg kitorg 5 org dlm kete nih suspen je bile kete tibe2 stop.. huhu seb baik lalu jln yg x byk kete..

Terpakselah tuka plan, x leh la blk Kuantan hari tuh.. dah pening dah... nnt kene blk Kuantan, then nk blk KL pulak.. huhu.. keesokkan nye, pagi2 cari workshop kat terengganu tuh.. memule gi cari workshop ngan kete mok su aku, then jumpe workshop yg nmpak bertauliah sket, kitorg blk smule gi bwk kete tu.. seb baik die x wat hal sepanjang jln..Aku temankan la Afat kat workshop tuh..

Kete nye yg sakit, masuk spital..

Sambil tgu tuh, aku dok je la bwk pondok menunggu tuh sambil mkn2 limau n kuih2 raye cine yg ade.. lame gak la.. dari kol 10 pg, kol 1 lebih pon x setel2 lg kete tuh.. tgh tgu part yg nk digantinye.. lame btul.. aku dah x thn dah dok lame2. kacang2 pon dah abes aku mkn.. last2 Afat yg x thn tgk aku monyok tuh, call adek aku soh dtg amek..

Byk gak limau nye.. siap sediakan air, kuih sume lah..tp xdelah mkn sgt pon.

Adek aku, mak aku ngn mok su aku dtgla amek aku, on da way balik, aku nmpak la sign board Noor Arfa Batik.. aku ajak diorg gi tgk.. Mok su aku tunjuk la jln ke tmpt nye.. (Sian Afat x leh gi, die tgu kete die kat workshop) Mmg besar gile la tmpt die.. baru buat.. sume kayu n berukiran senibina melayu.. kat sekeliling die ade kolam ikan. sure abes berjuta2 die wat tmpt tuh... xde lah beli ape pon kat situ sbb mahal gile la.. lg mhl dari kat Pasar Payang.. dah la skang nih org kerajaan kene pakai batik, lagila naik harge..

Kat bahagian atas die, tmpt jual baju2 batik, kat bwh tmpt demo mencanting batik.

Sorg pekerje tgh demo care nk warnekan batik tuh.. coraknye simple jek, tapi cantik. nmpk snang je die buat.

Akhirnye kete Afat berjaye jugak di repair setelah menukar cran shaft nye yg kecik tp habis gak la dkt rm300.. then berjayelah kitorg blk ke Kuantan dgn laju dan selamatnye.. dan bwk balik telor penyu, ikan masin, keropok, jeruk bawang putih, baju kelawar, mcm2 la.. ehehe.. tapi x sempat nk singgah Kemaman mkn Satar.. Kesimpulannye, cuti byk gi pantai n risaukan kete.. huhu.. Tapi aku suke gi Terengganu.. nnt nk gi lg time musim sotong & udang..

06 February 2008

I wish..

What's in my mind for so long.. so many years..
Refer to my previous entry last year My wish

If only i can be there..

Even for a moment..

At least in a lifetime..

Huhu, so sad to think others can easily go for so many times, but I dont even had a chance.. not once.. not even close..


Hari keje yg rilex..

Wahhh.. hari nih x byk call. in fact ade 1, 2 jek.. setakat nih la.. sgtla tenang nye.. kalo x, x sempat nk angkat kepale, ade kejenye..Hari nih, mostly Company kat Singapore dah cuti, so, x de call la.. ahahha.. sempena Chinese New Year nih, kat Mesia pon dah ade company2 yg dah cuti hari nih..

Tetibe rase x tau nk wat ape lak bile dah xde keje nih.. sbb dah biase bz kan..so, dok bace blog kengkwn yg dah lame aku x jenguk.. nk bukak friendster x leh lak.. huhu, dah berkurun aku x bukak friendster aku tuh.. sape2 yg bg msg tu, sorila, x leh nk reply blk la..You tube pon kene banned kat sini. x leh la nk dengar nyanyian Mr Evildead..(kalo bleh bukak you tube pon, aku bukannye ade speaker pon, ahahha)

Esok cuti raye cine.. Aku akan blk ke Kuantan, and maybe kitorg akan ke Terengganu melawat Moksu aku. Saje je nk jalan2, hopefully aku x pening2 la travel jauh2 nih. Memule ingat nk blk kmpg mak aku kat Kelantan, tp memandangkan Afat ku risaukan keadaan aku yg berbadan due ini (ceewah), so, gi Trengganu jela..dkt sket. xdela penat sgt..ahahah. Mak aku pon prefer nk gi Tganu. oklah, ngantuk la pulak bile x byk keje ni..

05 February 2008

Our little "Miracle"

Hari sabtu 02/02/08 arituh gi scan for first time, kat Klinik Jameaton. Area depan umah jek. dkt sesangat, atas recommendation kawan si Afat. Doc Jameaton tuh pon baik je, mcm2 kitorg tny.. nih mengikut mesin scan die tuh, baby dah 1.4cm, (nmpak x yg aku bulatkan tuh) n dah 7weeks 5 days and expected due is 15-9-08.. xpelah, ikut jelah ape kate doctor tuh.. so, kire mgu nih dah 8 mggu la.. mgu lps baru 6 mgu, tetibe, mgu nih 8 mgu lak. x kisah la, asalkan baby sehat.. doc kate, x kisah nk mkn ape pon, nk makan nenas pon bleh, sbb baby cume menyerap nutrien n vitamin dari maknye, cume x leh mkn lebih2 sgt la.. so, doc kate sume pon bleh mkn, air tebu bleh minum, betik pon bleh mkn..

Skang nih, muntah2 tu xde la lg, pening2 sket tuh adela. and makin cerewet bab mkn, x nk mkn yg bermyk la, n mengidam mcm2, asal tgk kat tv or terlintas dlm fikiran or nmpak signboard kat tepi jln, trus rase mengidam.. ahahah. arituh, nmpak sign board "Noodle shop", trus rase nk mkn "Sup Lidah Bergoyang" kat Cheras tuh. Mase keje kat Kosijaya tuh, mmg feveret aku la mihun sup tuh. Seb baik Afat layan je kerenah aku, dpt gak mkn kat situ.. ehehe, and asek nk minum air vitagen jek tiap2 hari. So, kene pastikan stok slalu ade dlm peti ais..Arituh, tetibe rase nk mkn Laksa penang, tapi aku nih, susah sket nk suke laksa penang lain selain yg mak aku msk.. tp mkn gak la Asam laksa kat IOI MAll tuh, jadik la..byk mende yg aku rase teringin nk mkn nih.. eheheh...

01 February 2008

What's going on in your uterus -- 6 Weeks

Thanks to Ms Yatiehanny for introducing me the link www.babycenter.com. A very nice n informative website esp for mummy-to-be like me.. Eheheh. What i find out is this:


According to the pregnancy calculator, i'm 6 weeks pregnant and in 6 weeks,

  1. Leg Bud - your baby already has tiny feet shape like paddles with thick webbing between the developing toes. She'll start moving her legs later this week
  2. Heart bulge - your baby's heart is beating twice as fast as yours and beginning to devide into right and left chambers
  3. Arm bud - your baby already has tiny hand shape like paddles with thick webbing between the developing fingers. She'll start moving her arms later this week
  4. Inside your baby's tiny mouth, her tongue and vocal cords are just beginning to form.
Ok, that's all for now, i'll update u guys later, with more education on pregnancy.. Ahahahaha!!

Raffi Ahmad & Ayushita - Jangan Bilang Tidak

Raffi Ahmad & Ayushita - Jangan Bilang Tidak

ku pernah punya cinta namun kini ku sedang suka kamu
cintaku dulu tlah kubuang jauh kini ku ingin kamu

ku pernah menyendiri di sini ku akan terasa sepi
walaupun bibir penuh gelak tawa namun hatiku sepi

jangan bilang tidak bila kita belum mencoba
siapa yang tahu akan sama hatimu dan juga hatiku
banyak yang bercinta bertahun-tahun putus juga
kuharapkan dengan dirimu walaupun singkat pendekatan
cinta kita kan abadi

ku pernah punya cinta namun kini ku sedang suka kamu
cintaku dulu tlah kubuang jauh kini ku ingin kamu

jangan bilang tidak bila kita belum mencoba
siapa yang tahu akan sama hatimu dan juga hatiku
banyak yang bercinta bertahun-tahun putus juga
kuharapkan dengan dirimu walaupun singkat pendekatan

jangan bilang tidak waktu dicium aku bingung
namun dada ini bergetar
makanya sungguh aku mohon
jangan bilang tidak

Lagu nih denga dalam kete smlm mase blk keje sambil tggu traffic light..mcm sedap je bunyinye.. si Raffi Ahmad tuh kan yg berlakon dlm Love Is Cinta tuh kan.. saje, xde mende nak di post, nak crite psl aku pon, xde ape yg menarik, dahla dah jarang2 tulis blog skang so, dah xde idea.. so, korg layan la lagu nih.. cari2 la mp3 die, kalo jumpe bg aku ek.. aku xde mase nk cari..

Oh lupe lak, dedicate lah kat sesape, kalo lirik die ade kene mengene ngan idup korg.. especially part "banyak yang bercinta bertahun-tahun putus juga" tuh.. wahahaha...

Blog Widget by LinkWithin