11 January 2008

Blajar Buat Cheese Kek

Smlm, cuti maal hijrah dipenuhi dgn berkunjung ke rumah Mak Su Afat.. kol 2.30 ptg sampai umah die. diorg dah siap kan lunch dah.. kitorg jek lmbat sket smpai. dah kenyang lunch tuh, lepak2 smabil melayan anak2 maksu tuh.. kaum2 lelaki iaitu Afat, Paksunye, n adik ipar Maksu (Muz) gi main snooker..

Dlm kol 4 camtuh, Maksu ajak aku ke dapur, nak ngajar aku care buat cheese kek die yg femes tuh. Mmg lame gile dah aku teringin Cheese kek mak su nih. die mmg buat utk jual kat kwn2 nye. so, mule lah aku tulis ape bhn2 yg diperlukan.. sume mak su dah sediakan. nih kire die nk memperturunkan resepi die kat aku before die nk gi US ujung bulan nih..nk wat chese kek nih senang je rupenye, tapi bhn2 nye la yg mahal gile.. Tak taruk tepung, semate2 cheese..lame nk tunggu die dibakar, then kene tgu die sejuk lak, then kene masuk dlm peti ais lak..tu la smpai ke mlm aku bertandang kat umah mak su tuh.
Nih chese kek yg dah siap, maksu taruk topping strawberri.. sayangnye mase maksu taruk toping tuh, aku lupe lak nak ke dapur tgk camne die wat ising tuh. dok melayan anaknye main uno, smpai terleka.. ehehe. Maksu wat 2 bijik kek, sebijik nih die kasik kat aku.. ade lg dlm peti ais kat umah.. x mkn lg, sbb smlm pon balik dr umah maksu dah kol 11.30mlm.. rase2nye dah tau dah care2 nk wat nye... senang jek, tapi tuh la, kalo dah ade bahannye snangla nk buat. Afat suke mkn nih.. x sabo nk mkn nih..

4 comments:

savemoney said...

yang 'Mus' tu letak la link ke blog aku sekali... www.musnaz.scukz.com.... he he

tukao link ek!! kim salam apat!

ImamKhalid said...
This comment has been removed by the author.
ImamKhalid said...

Assalamualaikum, orang rumah apat! Apat mana? Dia ada tak? Kalo ada, cakap ngan dia jap (cheh, macam dalam tepon lak)

Apat, ni, aku nak mintak resepi buat kek ni ngan bini ngko. Sebab aku memang feveret cheese cake nih.

Nanti senang nak mintak bini aku buatkan...

ummiayah said...

Afzan letak la resepinya..leh try buat..

Blog Widget by LinkWithin