24 January 2008

Update..

Hari nih aku ade orientasi.. huhu, tak abes2 lg ngn training and class.. and most of the time, aku tido jek.. huhu.. bukan ape, aku nih mmg pantang kalo masuk kelas, org mengajar kat depan, sure aku mengangguk dgn dasatnye, mcm betul je ape yg diajarnye.. kepade kengkawan yg pernah bersekolah or berkelas same ngn aku tuh, korg dah sedia maklum lah ye.. So, skang waktu lunch, ade sket mase nk update blog aku nih. sure tensen pembace blog aku sbb dkt 2 mggu entry same jek kan..

hmm what i miss to put here ek.. ok, 2 mggu lps, mak, adek mak ngah n cik ani dtg rumah aku..Jumaat mlm diorg smpai, ahad mlm baru balik.. so aktiviti nye, bershopping n masak n makan, n jalan2 lagik.. antare tempat yg aku bwk diorg ialah Pasar Borong Selangor yg kat seblah umah aku (tapi aku x pnah gi), jusco, yg dpn umah aku, SOGO, Mines, and Putrajaya..

Mak ngan adek aku.. Bwk gi Putrajaya pon dah mlm balik dari Sogo, so, x nampak ape sgt la..


Hmm, Mgu lepas lak semingu aku training lagik.. 5 hari kelas.. mmg ngantuk gile tahap gaban.. Hari Selase mgu tu lah yg aku tau aku pregnant tuh, so, aku assume maybe tuh simptom2 org pregnant kot, ngantuk gile dlm kelas (padahal mmg dah habit aku tido dlm kelas)

Tu jek lah seskit psl aktiviti aku yg x sempat nk update b4 nih.. hmm, so, pade kwn2 yg dok tanye (asal org jumpe aku or call sure dpt pertanyaan nih "dah ade isi blom?" atau "dah pregnant blom?") boleh katekan sume org akan tny, xde yg terkecuali.. so bile dpt tau je, x yah org tanye, aku trus bgtau jek.. tapi org tue2 ckp x elok bgtau org sgt.. takot x jd.. tp dah org asek tny, kalo tipu kang, dose lak kan.. anyway, just hope everything ok.. bile bgtau kat kengkawan, mmg dpt respon yg amatlak memberangsangkan.. ade yg lebih excited lebih dari aku pon ade.. iaitu Si Sasira, Hani and Abie.. And, thanks kat kengkawan yg ckp congrats tuh. doakan aku n baby sihat je selalu..

So far aku x de muntah2 lg, x pening or rase pape pun. mengidam pon x..Alhamdullillah.. Mmg tula yg aku nak..kalo dah morning sickness nnt, ssh la nk keje, asek uweekk2 jek.. huhu.. hope nye camnih je smpai baby lahir nnt.. to kengkawan yg dah ade experience, silelah share tips2 n nasihat n pantang larang org tgh pregnant nih.. aku nh bukan tau ape pon..

Setakat nih, antare nasihat yg aku denga, mende yg x leh mkn : Betik, nenas, air berkarbonat, air kelape (x tau lak x leh minum air kelape, baru smlm aku minum sket), air tebu, sayuran sejuk (aku mmg x mkn sayur), buah2 sejuk.. kalo ade sebarang tambahan lg, silelah bgtau aku yek..

(Gambar sekadar hiasan)

22 January 2008

A Very Very Good News

Rite now, nothing can describe how happy i am.. how grateful i am.. and how lucky i feel. thanks god for giving me this really really good news. And the happpiest person, would be my husband.. Afat. Can't never forget how he thank me, for telling him the good news that he eagerly wait all this while and what a beautiful moment it was.. I was smiling in tears because i'm tremendously touched by the moment n thinking that god has plan us a very big thing.. cant stop my tears as i showed Afat the Pregnancy test and tell him what doctor had advice me.

Actually i went to see doctor on 15 Jan.. Tuesday last week, suspecting something weird happening in my body, then i decided go to my panel clinic, Poliklinik Gomez, Cyberjaya, without telling Afat. (still want to keep it as my secret, because i dont wat him to hope so much). Then the doc ask me to do the urine test on the pregnancy test kit. And the result is positive! Quite blur that time, but just listen to doc advice. According to that doc, i'm already pregnant for 5 weeks. And expected due on 14/9/2008..

Went back to my car, i feel like want to cry, dont know what my feeling was.. it's really a mix emotion, happpy, suprise, eager.. just cant describe how i felt that moment. Cant wait to tell that news to Afat, but still wanted to wait until he get home to tell it.

That night, my mind busy thinking of the best way to tell him the news, at last i just show him the pregnancy test kit n let him find out by him self. As i expect, he was very surprised n happy with the news. and cant wait to tell his parents and all his friends.. What a gift.. from God..!

11 January 2008

Blajar Buat Cheese Kek

Smlm, cuti maal hijrah dipenuhi dgn berkunjung ke rumah Mak Su Afat.. kol 2.30 ptg sampai umah die. diorg dah siap kan lunch dah.. kitorg jek lmbat sket smpai. dah kenyang lunch tuh, lepak2 smabil melayan anak2 maksu tuh.. kaum2 lelaki iaitu Afat, Paksunye, n adik ipar Maksu (Muz) gi main snooker..

Dlm kol 4 camtuh, Maksu ajak aku ke dapur, nak ngajar aku care buat cheese kek die yg femes tuh. Mmg lame gile dah aku teringin Cheese kek mak su nih. die mmg buat utk jual kat kwn2 nye. so, mule lah aku tulis ape bhn2 yg diperlukan.. sume mak su dah sediakan. nih kire die nk memperturunkan resepi die kat aku before die nk gi US ujung bulan nih..nk wat chese kek nih senang je rupenye, tapi bhn2 nye la yg mahal gile.. Tak taruk tepung, semate2 cheese..lame nk tunggu die dibakar, then kene tgu die sejuk lak, then kene masuk dlm peti ais lak..tu la smpai ke mlm aku bertandang kat umah mak su tuh.
Nih chese kek yg dah siap, maksu taruk topping strawberri.. sayangnye mase maksu taruk toping tuh, aku lupe lak nak ke dapur tgk camne die wat ising tuh. dok melayan anaknye main uno, smpai terleka.. ehehe. Maksu wat 2 bijik kek, sebijik nih die kasik kat aku.. ade lg dlm peti ais kat umah.. x mkn lg, sbb smlm pon balik dr umah maksu dah kol 11.30mlm.. rase2nye dah tau dah care2 nk wat nye... senang jek, tapi tuh la, kalo dah ade bahannye snangla nk buat. Afat suke mkn nih.. x sabo nk mkn nih..

Being busy..

Lame gak aku tak update blog nih.. maklumlah, dah pandai nk bz dah skang sejak jadik operator nih.. 1 st week kene amik call, fuhh dasattt.. mcm2 ragam customer.. kene marah ade, yg jenis ckpnye aku x phm pon ade, yg aku ckp diorg x phm pon ade..byk mende aku nk kene catch up.. mcm2 lah.. n mmg busy smpai makan pon bleh lupe..dok jek depan pc, call customer, troubleshoot server diorg nye prob..dah la prob nye pelik2.. ade yg server berasap la, yg degil nak gak kitorg antar engineer on site walopon warranty x cover.. teruk gak la deal ngn org2 dr pelbagai negare nih, especially S'pore..mmg mencabar btul deal ngn diorg nih.. gitulah keje aku yg jadik Technical Support utk IBM nye Server nih. training nye dah abes, so, skang masenye kene keje bebetul n kene goreng abes2..huhu.. kadang2 dlm kepale dok terbayang2 lg psl keje walopon dok kat umah ke, kt memane ke.. baru nih lah aku tau camne rasenye org tensen bekerje.. before nih keje aku rilek2 jek..tapi aku xde la tensen.. ok je setakat nih.. bagusla bz, xdela aku boring, menunggu waktu nk balik jek..

Setiap mase mmg x dibazirkan ngn mende2 lain. Nak surf internet pon x sempat. ape tah lg nk update blog. n bile dah bz camtuh, nk tulis blog pon xde idea. nih pon disebabkan aku smpai ofis awal, bleh la meluangkan mase kat blog aku nih jap.

Kehidupan seorang operator...(bak kate Afat)

Oklah.. nk tulis byk pon, risau bos aku dok jeling2 tuh.. babai...

02 January 2008

Good Bye 2007..Welcome 2008

Kejap je, dah New Year dah.. actually aku pon x prasan sgt dah masuk tahun 2008.. hmm, byk gak mende yg dah berlaku sepanjang 2007..ade yg best, ade yg x best.. yg x best tuh, aku akan cube lupekan.. nk bukak buku baru dah.. x mau ingat lg mende2 yg bleh mengganggu gugat emosi serte kebahagiaan aku.. dlm tahun 2007 aku dah rase ape erti kecewa, ditikam dari belakang, kepura-puraan, lakonan manusie, mcm2 lglah yg aku x pernah tergambar akan berlaku dlm hidup aku.. but, aku still bertahan, dan aku harap semua tuh akan dipadamkan dengan peristiwa2 manis yang akan berlaku di hari2 seterusnye...eheh

oklah, nih nak listkan mende yg aku bleh ingat yg terjadi sepanjang tahun 2007:

1. (2/1/07) Kete aku yg baru berusia 4 bulan telah eksiden kat terengganu
2. (6/1/07) Famili Afat datang merisik kat Kuantan
3. (31/3/07) Majlis Pertunangan aku ngan Afat
4. (13/6/07) Kete aku eksiden (lagi) mase nk gi keje
5. (4/11/07) Majlis perkahwinan aku ngan Afat
6. (19/11/07) Start keje kat IBM cyberjaya
7. Wedding kengkawan - Ilyana, Fatin, Yus, Amiza, Rozli, Sira, Wawa, Fazidah, Mr Ben, dan lain2
8. Kengkawan dapat baby - Derq, Aninie, Edot

Hmm.. tu jek yg aku leh ingat yg aku rase peristiwa pentingla dlm idup aku.. ehehehe.. So, diharap tahun 2008 nih, lg byk mende2 baik yg akan berlaku.. x nak ade mende x baik jadi..

And utk azam tahun baru lak.. hmm aku nih bukan pandai pon buat azam2 nih.. yg aku tau, tahun lepas azam aku nk makan sayur, nampak nye x menjadi gak.. aku tetap x suke makan sayur smpai skang.. So, tahun nih ape ek azam nye.. hm, ok, aku rase azam tahun baru aku adelah nk jadi Isteri yang baik, penyejuk hati suami, dan maintain kan rumahtangge yang aman, damai dan harmoni.. ehehe.. oh dan jugak, aku nak blajar masak sebanyak menu yg mungkin.. oh, lagi satu, nak diet jugak (azam yg dah common).. ahaha

Air Panas - Sungai Kelah

Setelah balik dari kampung dan ke rumah Bidor smule, kitorang pon plan nak gi mandi air panas kat Sungai Kelah.. Afat pon tak penah pegi, padahal dekat je ngn Bidor tuh.. dlm 20 min je.. Kol 3.30 ptg kitorg gerak, bwk bersame 2 org adek Afat, si An ngan Nadia.. dah siap bawak baju n towel utk salin dah.. sampai sane, Gi beli tiket dulu.. RM8 utk org dewase.. seb baik kitorg gi tuh 31/12/2007.. ade notis kat situ kate mulai 1/1/08, harge tiket naik jadi RM10.. huhu.

Amek gambar dulu sebelom terjun dalam kolam..Tempat tuh luas jugak, n ade byk taman2 rekreasi.. Ade pool utk kanak2 n org dewase, ade kolam air panas, mcm2 la.. ok gak la.. berbaloi la RM8 tuh..
Nih tempat mandi air sejuk biase jek..
Yang nih kat Taman Terapi.. kat sini ade batu2 refleksologi tuh, yg bestnye ade air panas mengalir atas batu2 tuh, so, sambil jalan, dpt rase air panas tuh kat kaki..
(Kaki kami..)

Ha, yg kat bawah nih kolam air panas.. huhu panas tau, mule2 merendamkan badan dlm air, terase pedih kulit kene air panas, tapi bile dah lame2, dah x rase panas dah..syok lak berendam dlm air panas tuh.. baik utk kesihatan tuh.. dia ade macam2 kolam.. ade yg lg tinggi suhunye.. yg nih jela (35 darjah celcius) yang mampu kitorg masuk. Yg lain panas sgt. Nk cecah kaki pon pedih..
Yg nih lak tmpat org dok merebus telor.. mmg kat sini ade yg air nye cecah 90-100 celsius.. takat didih tuh.. mmg nmpak la berasap2..n kat situ mmg ade dijual telur banyak2..

Nih la antare telur yg sedang direbus.. kitorg tgk jela..xde nye nk gi rebus2 telur..

Nih gamba pelancong2 asing n ramai gak chinese yg dok tgh merendamkan kaki dlm air panas tuh..
Dah 2 jam kat situ, barulah gerak balik.. mmg rase sedap la badan dapat berendam air panas.. Kalo korg nk gi pon bagus gak..mmg syiokkk....

Balik Kampung - Bagan Datoh

Sabtu lepas, kami gerak balik ke kampung halaman Afat.. memule sampai kat umah famili die kat Bidor.. ptg camtuh baru gerak ke kampung die kat area Bagan Datoh.. Actually hari ahad diorg ade nk wat kenduri sempena Paksu Afat nak berangkat ke US utk keje kat sane. Kenduri tuh dihadiri sedare mare n org2 kampung je..

So, nilah antare suasane kat kampung yg permai.. eheh, lame dah x gi kat kampung yg camnih.. penuh pokok2 menghijau..

(Abang macho sedang berposing kat tangge)

(Gambar diamik dari dlm Myvi ku.. sbb tu lah ade beruang 3 ekor tuh)

Kat atas nih lak umah makcik Afat belah Ibu die.. mase kecik2 dulu kat sini gak la Afat jd budak nakal.. ahaha, dah denga dah segale crite dak nakal die..
Blog Widget by LinkWithin