15 December 2008

Lapor diri @ Putrajaya

Surat utk Lapor diri sebagai Pegawai Teknologi Maklumat dah sampai Khamis lepas, 11/12/08.. Dalam surat tuh suruh aku lapor diri 13/01/09 kat JPM Putrajaya. Cube gak call JPA, org yg incharge tuhm tapi asek engage je. dari pagi td aku call sampai tgh hari engage memanjang. mengalahkan nak call ERA je susahnye.. Aku kalo boleh nak mintak ditempatkan kat area Kerteh, Dungun or Kemaman.. mcm2 mane pon aku nak jugak dok Terengganu, kalo boleh la. so that aku leh pindah n dok same ngan Afat, be a perfect family like before.. banyak dugaannye dok berjauhan nih. Risau lak aku.. tengok la.. kalo x dapat gak kat Terengganu. maybe aku akan ikut plan B.. If there's an option la.. yang penting, family tuh diutamakan.. tuh prinsip aku skang.. as a wife, i should be with my husband always and as a mother, i should take care of my baby no matter how hard..

"YA Allah permudahkan lah urusan hidupku, dan Kau peliharakanlah keluarga ku.. Aminn"

08 December 2008

Aidiladha di Bidor

Raye haji nih balik Bidor.. bawak Affan beraye umah tok ibunye.. kitorg sampai sini dari hari jumaat lagi. Afat kan cuti Jumaat & sabtu. n terengganu bagi cuti raye haji hari isnin & selase. so, hari selase pagi2 baru balik kuantan..

Hari nih, di pagi hari raye, cam biaselah, mkn soto.. ibu masak soto mmg sedap.. pastuh kol 3ptg gerak keluar. dari semalam Liyana dah ajak dtg umah mak mertua die kat Ipoh sbb ade kenduri Akikah anak die, Puteri Orked Khadija.. So, siap2 la gi Ipoh.. 1st time nih aku nak gi Ipoh.. Affan surela dibawak sekali. lagipon Yana x penah tgk affan lagi..

Affan yang dah siap pakai jeans n baju jalan die menunggu mama bersiap sambil duduk2 di atas sofa..

Ok, nak keluar rumah kenela pakai topi eskimo die..

Affan sgt suke gi jalan, masuk kete je trus tido.. mmg senang nak bawak die nih jalan..

Bergambar ngan Liyana ngan Orked nye.. Orked dah 8 bulan.. tapi die akan dapat baby x lame lagi. Liyana pregnant dah 6 bulan..

Balik dari rumah Liyana, gi lak umah kawan Afat. tapi x de org kat umah, pastuh gi umah kawan Afat sorg lagi, Ijad kat Kampar.. lepas tuh dah magrib tuh turun dari umah Ijad, gi lak umah Acik Afat kat Temoh lak.. last2 kol 9 malam sampai ke Bidor.. sakan betul berjalan raye hari nih. Affan pon dapat byk duit raye..

Sekian.. Esok nak balik ke Kuantan..

Aku yang tidak bekerje..

Dah 3 bulan lebih x keje nih.. best sungguh rasenye.. suke ati nak bangun lambat, pon.. and dok umah je jage Affan yg sgt comel.. x sanggup nak berjauhan ngan die.. suke betul tgk die tido, tenang je rase, n mule la geram tgk kecomelan die. rase nak cium2 je selalu..

Muke Affan sgt comel bile tido.. papa die kalo balik dari keje, trus cari Affan..

Hoho.. buatla ape je kat die.. x kisah nye..

Hmm skang nih dok umah ngan mak aku n Affan je.. mak aku dah x jage si kembar tiga beradik yg sgt nakal itu..
Walopon dok hari2 ngan Affan, bab mandikan die, still mak aku lagi yg mandikan.. ehehe.. x berani aku.. x larat gak nk pegang die yg berat pastuh suke tendang2 kaki die lak tuh.

Akan kembali bekerje..

Hmm, Anyway, last 2 weeks dapat surat dari JPA.. surat perlantikan Jawatan Pegawai Teknologi maklumat.. hoho.. gembire ade, tapi risau pon ade.. gembire sbb susah payah aku gi interview kat KL mase tgh 20 hari dalam pantang, akhirnye berjaye gak..tapi risau sbb x tau la kat mane aku ditempatkan nnt. huhu, kalo boleh nak kat Kuantan or kat Kerteh je sbb main reason aku benti keje pon sbb nak dok dekat ngan Afat & Affan .. nih kalo aku kene keje KL, huhu same jugak la.. kene tinggal berjauhan gak la nampaknye..

Mengikut kate Derq, kawan aku yg skang penolong pegawai Teknologi Maklumat kat Putrajaya, die kate nnt lapor diri kat Putrajaya, then mase tuh baru die bgtau kite dapat kat kementerian mane.. kalo ade pape masalah penempatan, boleh dibincang mase tuh.. mintak2 la aku boleh dapat kat Kuantan or kerteh, ke, kemaman ke.. dekat jugak la kan..

Skang nih still tggu surat lapor diri dari JPA.. ntah bile la die nak soh lapor diri nih.. dah tu kene gi Putrajaya lak.. nnt aku nak dok mane? umah dah x de.. kenela menumpang sesape kat KL pulak. nampak gayenye kenela tinggal Affan ngan nenek.. Takut nnt aku je yg dok nangis rindukan Affan..

Actually arituh yg gi interview IPerintis pon Afat cakap maybe boleh dapat gak. tapi dlm proses lagi.. Hmm kalo ikutkan nak senang, amek je IPerintis tuh, bleh aku dok Kerteh ngan Afat N Affan..and barang dari umah kat Seri Kembangan boleh terus pindah ke Kerteh.. abes cerite.. Tapi, dah dapat offer gomen nih, ramai org kate better amek keje kerajaan kan. byk kebaikan nye utk long term.. cuti pon byk, senang nk cuti kalo anak sakit ke, ape ke.. lagipon boleh pindah mane2 ikut suami.. pencen pon ade kan.. so, memikirkan kesenangan di mase akan datang, aku rase aku terime la keje tuh. dengar cerite, memule ssh sket la, byk kene gi kursus itula, inila.. hmm nak wat camne.. terpakse la kan... tula, kalo aku dapat kat Kuantan ke, boleh mak aku jage Affan kalo aku kene gi kursus..

Tapi risau betulla nak tinggalkan Affan nih.. nak dibawak ke KL kang, kat mane lak aku ngan Affan nak dok.. dahtuh, x leh rasenye aku berdue je ngan die, sbb die nih kalo nak susu tuh meraung punyela kuat..x ke menggelabah aku nak menenangkan die lagi, nak prepare susu die lagi.. kang ade x makan, x mandi aku sbb die nih nak kene org ade dkt ngan die je selalu..

So tuh la, kepade kwn2 aku yg dah keje kerajaan tuh, diharap boleh la bagi tips2 bergune sket kat aku nih..

Family Day

Arituh gi Family dah company Afat kat De Rhu Beach Resort kat Kuantan.. First time bawak Affan kuar bersosial nih.. eheh.. Pagi2 lagi dah bangun.. then gerak gi sane kol 8pg.. Sampai sane disediakan breakfast. sedap sunguhla puding rotinye.. makanan nye sume sedap2 la..

Then ade acare senaman pagi, sporting gak org2 petronas nih. ramai yg join senaman sambil menari2.. cam seronok je.. tapi aku xde la join sbb nak jage Affan nih.. Pastuh ade sukaneka.. macam2 games ade, utk budak2 sampaila game org dewase.. aku dok je tgk sume aktiviti diorg tuh.. nk join, segan sbb x kenal sesape. Afat pon baru je masuk keje situ kan.. die pon x berape kenal sgt sume org..

Tapi ade ramai gak membe2 ofis die yg pompuan2 tuh dok dukung2 Affan..sume kate Affan comel.. ehehe..

Affan yg dok pikir "kat manela Affan nih.. ramainye org.."

Affan ngan Papa..

Affan ngan Mama..


Afat masuk pertandingan makan pisang.. hohoh.. menang la jugak tempat ke-3.. dapat hadiah gelas 6 bijik.. jadik la kan..ade gak mende boleh dibawak balik..

Diorg juge ade menjemput Abg Zoey & Mat Kacau dari Astro utk memeriahkan majlis.. sukela budak2 kat situ.. Affan pon sempat bergambar ngan Abg Zoey ngan Mat kacau.. Gi lah tgk byk lagi gambar Affan mase family day kat Blog die kat sini..


25 November 2008

Random pictures update

Nih just nak update beberape gambar seperti yang dijanjikan dolu2..
(Tak leh nak wat entry panjang2, sbb kat cc nih.. nak cepat balik..)

1. Nih mase gi KL harituh, dok umah Pak Teh Afat, Yus datang melawat aku.. dapatla aku tgk baby die, Elfy yang tua sebulan dari Affan..



2. Mase kat Kl ariruh Abie juge datang ngan Linda, die bawak Big Apple Donut.. First time aku dapat makan setelah mengidam begitu lame..



3. Nih gambar mase beday aku 6 nov arituh.. surprise la katekan.. pakai baju pon comot je, baru balik pasar malam lak tuh..





4. Nih kat Pantai Balok.. mase tuh ade pertandingan memancing anjuran JPJ.. Abah aku jadi urusetia. kitorg pon gila tengok.. bawak Affan sekali..



5. Nih gambar kat Klinik. Bawak Affan gi Klinik sbb die demam.. lepas tuh, akulak yg demam.. huhu


Sekian..

13 November 2008

Cerita Afzan

Hari nih, tgk Affan dah kenyang minum susu n nyenyak tido, aku pon start kete gi cc jap.. lagipon hari nih ade pasar mlm. dkt area cc nih, kang bleh la beli air soya ke, ayam goreng ke.. lapar nih.. ehehe.. Setiap hari Kamis juge menunggu suamiku balik.. die biasenye mlm baru sampai.. x pelah.. esok bleh kuar jalan2 ngan Affan ye..
Kamis lepas yg beday aku tuh, aku gi pasar mlm ngan mak aku, tgh dok membeli belah tu, Afat asek call soh balik ckp Affan nangis.. cepat2 aku balik, x sempat la nak beli kuih byk2 lagi.. sampai umah, tgk apsal gelap je, rupenye jeng jeng jeng "happy birthday to you~~~" Afat nyanyi lagu beday ngan kek kat atas meje dpn pintu tuh dgn lilin nye yg dah nk sampai separuh cair.. eheh.. surprise la tuh.. ingatkan betul2 affan nangis.. wat risau jek.. hmm..dapat gak la mkn kek blueberry.. tapi bukan cheese kek.. die dah pakat ngan adek aku.. dah tuh mkn la kek ngan makanan2 yg dibeli kat pasar mlm tuh.. ajak la tunang adek aku kat seblah umah tu mkn same..
hmm, oklah nnt2 aku upload gambarnye..

06 November 2008

My Birthday, My 1st Anniversary

Yeah, today I turn 25! sekarang aku kat Kuantan.. xde la nak celebrate ape2 pon.. cume tggu Afat balik hari nih.. dgn adenye suami disisi barula rase best sket.. and Ade Affan juge dah cukup membahagiekan aku.. Thanks kat kengkawan yg wish.. (oh yang penting aku nak beday kek blueberry cheese cake..) dah abes pantang, mulela mengidam nak mkn mcm2... oh aku juge wish cepatla dapat keje kat Kerteh or kat Kuantan..
Last two days is my 1st anniversary, 4 nov 2007.. dah ade baby 2 bulan pon.. eheh.. (aku kat CC nih, x leh nak dok lame2 update blog sbb sian Affan kat umah tuh..) so, bleh la bace kat blog suamiku, Afat pasal entry anniversary kat sini. hmm dah setahun juge lah kitorg kawin.. rase cam kejap betul mase berlalu.. dalam setahun kitorg kawin nih, dah pindah rumah, dah ade baby, Afat dah tuka keje and aku dah benti keje juge.. so many things can happen in only 1 year. tahun depan x tau la ape lagi surprise yang akan berlaku.. hopefully sume nye membahagiekan n menggembirekan.. aku ok je.. dok kat mane pon aku gembire jek asalkan adenye Afat n Affan disisi.. they make my life complete..
Thanks to mak abah aku, and Ibu & Abah yang selalu mendoakan kebahagiaan kami.. berkat doa semue lah yang mengukuhkan lagi ikatan kami.. semoge berkekalan sampai seribu tahun lagi.. amin... x mau la jadi cam Norman Hakim ngan Abby tuh.. eheh..

31 October 2008

Dah update

Haa.. nih aku dah byk update crite aku and gambar Affan.. Gi jenguk kat blog Affan tu utk tgk gambar2 and video die.. kat friendster ngan facebook aku pon dah di uploadkan gambar2 die.. Pasnih x tau lg la bile bleh update lg sbb kat kuantan x de pc..

Byk sgt gambar Affan, rasenye sume nak di upload..

Esok kami dah nk ke KL dari Bidor ni.. Sebabnye papa Affan ade meeting kat kl hari isnin pagi..So jumpe die kat sane la.. die dpt tido hotel, kitorg menumpang je la kat memane..eheh.. nanti papanye dtg kl hari Ahad, isnin die meeting pagi je, ptg tu leh la balik kuantan. X dela jauh sgt papanye nak amek kami kat Bidor dari Kerteh tu.


oklah bye... semuge bertemu lg di entry akan dtg (x tau bile)..

30 October 2008

Cerite di Kuantan

Dah sebulan aku menganggur dok Kuantan.. Anyway, sempat jugak gi 2 interview tuh. 1st interview JPA kat KL mase pantang 20 hari arituh, satu lagi interview iPerintis kat Kerteh mggu lepas. Aku mmg nak sgt cari keje kat Kuantan or Kerteh. Kalo keje kat Kuantan, leh la mak aku jage Affan tuh. Kalo dok Kerteh lak, leh la pindah sume brg dari umah kat Seri Kembangan tuh ke Kerteh. Dari Kerteh nak ke Kuantan pon dekat je.. dlm 1 jam 30 minit je..

Si Kembar & Si Tembam

Hmm sepanjang dok kat Kuantan, dok umah je la ngan mak aku. mak aku nih baby sitter. die jage si kembar ngan kakak nye. so 3 org budak nakal la kat umah tuh. nakalnye masyaallah x tau nk ckp camne. dah la yg kembar tuh lelaki umo 2 thn, tgh lasak tuh. yg kakak nye 3 thn, mulut becok tul, ngalahkan org besar. melihatkan kenakalan dak kembar tuh, mmg tobat x mau anak kembar la.. so, aku kene jage Affan dari ancaman 2 budak kembar dan kakaknye yg tembam tuh. setakat nih ok lagila. diorg tau x leh kaco baby. kalo baby nangis je diorg diam.. yg kakak nye tuh, kalo baby nangis, slalu tanye mak aku, "mak, baby tu nangis ngape mak? die nak nasik ke?" huhu, die ingat baby tuh mcm die, kuat mkn nasik..

Diorg nih punyelah bising, yg kembar tuh, tau jela, suke lari sane sini, jerit2, pukul2, cakar2 muke, gaduh2.. dasat tull.. kalo dilarang die melawan balik, abes dicurah nye susu atas carpet n dibaling nye sume mende. Aku marah diorg, selambe die baling bantal busuk die kat aku, seb baik x kene baby.. fuhh.. pening btul ngan dak kembar tuh..

Nih gamba budak 3 beradik yang mak aku jage tuh..

Dari kiri Amir, Wawa (si tembam) and Irfan..

Contoh kenakalan nye..

Majlis Pertunangan adik aku

25/10/08 arituh, majlis pertunangan adik aku dibuat sekali ngan majlis cukur jambul & akikah Affan. so disebabkan adik aku nak bertunang, satu lagi keje aku kat umah tuh ialah membuat hiasan barang hantaran. Dahla kene buat untuk kedua2 belah lelaki dan perempuan, 7 berbalas 9. so, lps raye tuh start la keje2 menggubah. dkt 2 mggu jugak la baru siap. yela, kene manyusukan affan, jage affan lagi. so, byk tangguh2..

Nih gambar hantarannye. nih hantaran belah laki bagi perempuan yg aku buat. temanye hijau. belah pompuan kasik laki, tema merah putih. x amek lak gamba.. dlm camera abg aku ade kot.


Punyela sibuk mase hari adek aku tunang tuh, aku dok bagi2 kan door gift.. so x sempat la nak amek2 gamba gune henfon aku. nih la satu2 nye gamba adek aku yg aku ade. huhu.. rasenye gambar aku ngan die pon xde.


So, tahniah la kat adek aku si Nuru yang dah dipinang orang.. tunang nye name Cai.. dok seblah umah aku je. umah bujang kat seblah umah aku. dah beberape tahun dah die menyewa kat situ. dlm diam2 dok usha adek aku rupenye.. so, snang la, umah seblah2 je..

Majlis cukur jambul akikah Affan

Pade hari yang same ngan adek aku bertunang, kitorg juge buat Majlis cukur jambul Affan nih. Majlis Affan dibuat pagi dgn menjemput org2 surau dan dihidangkan nasik dagang sbg menu utame. lepas tuh, dlm kol 12 tgh baru la org meminang tuh dtg.

Tok Ibu, tok abah n famili afat dtg kuantan utk manghadiri majlis cukur jambul Affan nih. lagipun dah rindu sgt nak tgk Affan. hmm, kitorg akikah kambing sekor. lauk kari kambing nye dihidangkan utk mkn tgh hari kepade tetamu yg dtg utk majlis meminang tuh pulak.

Affan tido je mase org potong2 rambut die. Sbbnye dah dibagi susu cukup2.. untuk cerite yg complete psl majlis cukur jambul Affan nih, silela bace kat blog papanye (sile klik kat sini) . Siap ngan kronologi nye skali.. aku mls la nak taruk gamba yg same je kat sini..


Affan yang tido je lepas majlis die tuh. tuh kat seblah die tuh, ade dulang bahan2 yang digunekan semase majlis tu. Kelape mude dibelah dan ditaruk rambut Affan yg digunting tuh. pastuh ade piring taruk bedak sejuk dan satu lagi taruk kurma ngan kismis. kismis n kurma tuh di letak sket kat mulut affan, and ade gak air zamzam tuh..

Sambil orang bermarhaban tuh, Affan dibawak mengelilingi org2 yg marhaban tuh, and setiap org gunting sket rambut die, suapkan kurma n kismis. mlm tuh baru kitorg cukur abes rambut Affan.. skang rupe die dah jadi camnih..

Hi semue.. saye sudah botak..

Raye ke-2, Balik Kuantan

Hi.. sure lame korang tunggu entry baru aku kan.. eheh.. tu lah, kat Kuantan umah aku tu xde komputer so, x leh la nak online. Skang nih kat Bidor, datang sini hari ahad lepas. seminggu dok sini. saje je tok ibu ngan tok abah nak melepaskan rindu kat cucu kesayangan die nih.. dekat sebulan jugak Affan kat Kuantan, kesian tok ibu die rindu sgt kat Affan..

Ok nih nak cerite sepanjang sebulan aku tak berblog nih..

Dipagi raye ke-2

Arituh kitorg balik Kuantan mase pagi raye kedue.. Nih gambar sebelum bertolak ke Kuantan.. gerak dari Bidor dlm kol 7.30pg.. nak gerak awal, baru x panas sgt Affan dlm kete.

Sayu sungguh rase hati Affan nak meninggalkan Tok Ibu ngan Tok Abah die.. Tok Ibu asek nangis je.. sian Tok Ibu die.. tapi nak wat camne, dah sebulan kat umah Tok Ibu, nenek kat Kuantan pon rindu nak tgk Affan.. eheh.

Di pagi hari raye ke-2, sebelum bertolak balik ke Kuantan


Tok Abah dukung Affan..


Tok Ibu yang dah bengkak matenye.. sedeh nak berpisah ngan Affan..


Mama ngan papa, tema pink di hari raye kedue. Affan x de baju pink, sbb x de baju baby boy kaler pink la.. (tgk la Affan tuh pakai topi mcm org kenit dlm "Snow White and the seven dwarfs")

Dalam kol 7.30pg gerak balik. Kete pon penuh ngn brg Affan jek. ngan hadiah2 org kasik lagik.. Aku dok blkg ngn Affan Affan tido je atas tilam. 1st time travel jauh2 ngan baby nih. benti gak kat hentian rehat nk tukar pampers Affan. Die nangis punyela kuat kat situ, kalut2 kitorg nak nk tukarkan pampers die. Baru la rase camnih la jadi parents rupenye. Nih baru sorg anak.. huhu.. tapi x pe, sronok je ade Affan yg comel nih..

Open House kat Kuantan

Sampai Kuantan dkt kol 12tgh.. mmg x benti mkn pon sepanjang perjalanan. aku pon mase tuh still dlm pantang lg kan. smpai umah aku kat Kuantan, mak aku dok siap2kan juadah rumah terbuke. org lom start dtg lagi. punyela best makanannye.. ade laksa penang, soto, nasi himpit, puding cocktail, mcm2 lg la. sume nye feveret aku, tapi x leh mkn. huhu..

Then start ramai org dtg lepas kol 2 ptg tuh, sedare mare, jiran2 n kengkawan dtg. penuh satu rumah. diorg dtg sbb nk tgk Affan jugak.. Affan pon dapat la lagi duit raye.. murah rezeki Affan nih.. nnt kite simpan dlm SSPN ye.. hmm, time open house tuh x de amek gamba pon.. yela org dah ramai, x de mase nak amek henfon nak amek gamba..

Sambung Berpantang

Sepanjang raye aku x kemane2 la.. dok je dlm umah. x leh pon nak beraye umah seblah2.. bawak kuar Affan melepasi pagar rumah pon tak leh.. raye ke-6 barula abes pantang 40 hari.. tapi tuh pon x leh kemane2 lg sbb blom buat "pelepas" lg..

Dlm seminggu lps tuh, urut lagi ngan bidan kat Kuantan tuh utk "pelepas" menandekan dah abes pantang n dah bolehla kalo nak nk mkn ape n gi mane2 pon. tapi aku continue je berpantang mkn. mkn sup ayam ngn nasik je, sbb aku kan breastfeed, takot Affan kembung perut lak kalo mkn mcm2.. dah lps 2 bln baru berani mkn mcm2.. tapi makanan yg dijamin x memudaratkan Affan la..

01 October 2008

Salam Syawal..

Selamat Hari Raya Aidilfitri to all!!

Tahun nih 1st time tak beraye kat umah aku (Kuantan). Skang nih kat Bidor lagi. Esok (Raye ke-2) pagi2 baru gerak balik ke Kuantan. Tahun depan beraye still single lg.. tahun nih, dah bertige.. dgn suamiku n baby..

Skang still dalam pantang lagi.. dah 34 hari. Raye ke-6 nnt baru la cukup 40 hari berpantang.. tapi dah boleh la mkn mende lain sesket.. rase gak la biskut raye tuh.


Ok, ni maybe last entry b4 balik ke kuantan.. pasnih susah la nak update blog sbb kat kampung x de pc la.. huhu.. so mmg blog ni akan x terupdate sampai la aku dpt peluang access internet kat memane..

Pas nih pulak aku akan terus berade kat Kuantan, dah x dok KL lagi. Akan cari keje kat Kerteh or Kuantan je la. Maybe gi Kl pon utk pindah2 barang nanti.. So, to all my friends kat KL tu, bye korang.. ntah bile la nak jumpe lagi kan. kalo korg gi Kuantan ke, calling2 la aku..

Di Hari Raye nih aku nak mintak maaf pade semue, pade kawan2 tuh, andai ade terbuat salah silap.. halal ye makan minum.. pasnih dah susah nak jumpe.. so, maafkan la segale k
esilapan atau terkasar bahase yang tak disengaje kan..

Terime kasih juge utk famili mertua aku, Ibu ngan Ayah yang jage aku selame sebulan berpantang kat sini and jage Affan dgn penuh kasih sayang.. Ibu jangan sedeh tau ingatkan cucu.. Nnt Affan pon nangis kang..

Ok, Salam Syawal dari Afzan, Afat & Affan..

Me, Affan and family Afat..

28 September 2008

My Friend's visit

Semalam, Sira, membe aku dari matrix, UPM n officemate kat Kosijaya dulu dtg melawat aku kat Bidor. Die dari Penang, on da way nak balik kampung kat Negeri 9, so die singgah sini sbb one way je. Lame dah x jumpe die, last mase die kawen aritu la.. Die dtg ngan hubby n baby nye, Safi Nurkhaiyra yang baru berumur 2 bulan.. punye la tembam baby die.. jeles tgk.. due kali gande compare ngn Affan.. eheh.. takpe, nanti Affan 2 bulan nnt berat camtu lah.. ok nih gambar nye..

Kami yang dah jadi mak org.. Eheh..
1st time tunjuk gambar aku yg tgh dlm pantang nih.

Sira, and babynye..Safi yg sihat

Sira bawakkan hadiah baju and kasut utk Affan.. nnt dah besor sket la baru Affan padan pakai kasut tu.

24 September 2008

Some words

Diambil kate2 nh dari Derq~~

"A LIE can break a trust, but a trust can bring a lie"

True enough..

23 September 2008

Affan today..

Nih Affan yang baik harini.. Die dah x meragam dah.. minum susu, pastuh tido.. mandi pon dah x nangis dah.. Camtulah anak mama yg baik.. dah pandai dah posing nk amek gamba..

20 September 2008

Being a Mama

Dua hari nih Affan meragam sket, susah die nak tido. kalo tido pon kejap2 je, pastu tgh2 tido, bleh die memangis sekuat2 nye secare tibe2.. mcm la ade org cubit die. Pastu ape lagi mulut asek ngange je nak susu.. Bagi susu kejap, pastuh die tertido sambil minum susu, pastuh, bile letak atas tilam, die jage lak.. kalo riba or dukung je die, barula lame sikit lena nye.. dah pandai nak manje2 dah die nih.. skang die nak menyusu boleh kate sejam sekali. pastu nak berkepit je ngan mama die sambil tido, sambil isap susu..bile tgh mlm kadang riba sambil susukan die. aku yg mengantuk pon tersengguk2 la sambil susukan die.. kadang2 die nangis kuat2, bile angkat n riba die rupe2 nye die nak 'uk-uk'.. huhu.. Tapi paling best tengok die lena tido.. penat2 pon, tapi bile tgk muke die, rase tenang je.. geram tgk muke die, rase nak cium je slalu..

Ha.. tula pengorbanan jadi sorang ibu nih. korg2 yang lom kawen or blom ade anak lagi tuh, kene la bersedia mental ngan fizikal nak melayan kerenah baby nih. camtuh la mak korg jage mase korg baby dulu2..

Menu berpantang

Ni lah menu utama sepanjang berpantang ni. Nasik bubur ngan ikan Haruan atau ikan gelama yang masak ngan lada hitam, bersame air suam..

Ikan haruan masak ngan lada hitam

Ikan gelama bakar

Tahun nih aku tak rase la suasane bulan Ramadan. huhu, x leh mkn sedap2..

09 September 2008

To resign or not to resign

Jenuh memikirkan wether nk resign ke x nak resign dari IBM nih. Afat akan start keje kat Kertih 21/09/08 nih. Aku lak still on maternity leave sampai 28/10/08.. Kalo resign skang, maknenye abes je cuti bersalin, maybe keje lagi dlm 2-3 hari, then dah bleh berenti trus n ikut Afat gi Kertih. Tapi masalahnye camne kalo x dapat keje lagi kat sane? Huhu, ssh gak memikirkan kedudukan ekonomi, tambah2 lagi dgn adenye baby skang nih.. Tapi kalo x berenti kang, masalah gak la kalo aku nk dok KL nih dgn jage baby nye. keje aku lak kekadang kene keje mlm. kol 12 mlm baru balik, sape nk jage baby nnt? kalo hantar nursery pon, smpai kol 6 je diorg jage.. huhu. Kalo ikutkan mak aku, die soh tinggal je baby kat Kuantan, then seminggu sekali soh aku balik jenguk baby. Tapi aku nnt nak breastfeeding je. camne nk susukan baby kalo blk seminggu sekali.. huhu, Arituh nak gi interview kat Kertih, x jadi lak sbb dah nak melahirkan Affan nih.. hmm, hopefully after nih ade lg chance utk gi interview tuh.

Dah pening2 pikir n tanye Afat, last2 gamble je la. aku hantar je surat resign harinih 09/09/08.. dgn harapan dapat la aku keje kat Kertih nnt. Insyaallah adela rezeki baby tuh nnt. Mls dah nk pikir2 lagi. dah buat decision nih snang sket. Boleh fokus 1 mende jek.. So, pasnih aku akan carik keje kat Kertih jek. Doakan aku dpt keje yek.

My resignation letter

My Family

Di pagi hari merdeka..

Nih gambar kami 2 keluarge.. amek sebelum kitorg gerak balik ke Bidor and family aku gerak balik Kuantan. Pagi lg nih, dlm kol 8 lebih.. Affan dok menangis tu sbb lapar.. dapat amek 1 gambar jek..

Affan senyum sambil tido (10 days old)

04 September 2008

Kisah Berpantang

Aku skang berpantang kat umah mak mertua ku di Bidor, Perak. Maybe sampai lepas raye. Afat skang kat KL. Jumaat mlm die balik la ke Bidor tgk isteri ngn anak die nih.

Aku nih kire berpantang betulla. mkn bubur nasik ngn ikan haruan jek. Mak aku la strict sgt x kasik mkn mende lain. So, mak mertua aku pon masakkan la menu sebegitu. aku ikut je, risau gak kalo x ikut pantang org tue nih, bukan ape, risau nnt baby kembung perut je kalo mkn mcm2. especially aku ni yg fully brestfeed. Menu lain, minum susu n nestum je.

Smlm dah abes sessi berurut selame 3 hari dgn mak bidan kat sini. Rutin harian aku, tiap2 hari mandi pon ngn air suam rebusan daun2. Pastuh bertungku and pakai barut. Arituh beli set bersalin Leesa Formula. Dlm tuh dah ade ubat2 n cream utk sapu, siap ade tungku n barut lagi. pastuh all the time kene pakai stokin. Then kene gak mkn pati ikan haruan Polleney.. Rase die, uihh.. sgt la x sedap, slalu rase nak muntah kalo nk abeskan sebotol tuh..

So aktiviti aku hari2 ialah susukan si Affan ni yg kuat menyusu.. ehehe, dah jd mak org aku nih. Mlm2 die slalu bgn nk susu. so, waktu tido aku pon dah agak kurang. time die tido je aku leh tido. And time die tido gak aku leh online and mkn.. ops.. skang x leh pose la.. kadang2 sambil susukan die pon leh online lg..

Tok abah ngn tok ibu Affan nih rajin btul jage cucu nye nih. Bab mandi n tuka diapers masih di handle oleh tok ibunye. Aku nih x leh nk bergerak byk2 sgt, stil saket lg.

Tgk muke Affan yg kecik putih bersih tuh rase tenang je, tenung lame2 pon xpe, espcially mase die tgh tido.. mmg la org kate baby nih x de dose, suci lagi, kalo kite tgk die pon kite boleh rase tenang.. Sume rase saket melahirkan die pon hilang bile tgk die depan mate. Cume harap die dapat membesar sehat, x nak die sakit2, sbb aku akan lg risau kalo die sakit.. Semuge anak mama ngn papa nih jadi budak baik, hormat org tue, rajin, bijak and jadi manusie bergune.. Syukur Alhamdullillah..

03 September 2008

Alkisah nak melahirkan Affan

Skang baru ade mase nak cerite psl detik2 aku nak bersalin mgu lepas..

Ceritenye bermule apebile aku n Afat gerak balik ke Kuantan mlm Ahad lepas sbb aku nak gi interview kat iPerintis Ketrih hari Selase. Sepatutnye kan due aku 15/09, so dgn konfidennye nk gi interview dlm keadaan yg sarat tuh. Manela tau kot2 dpt, snang la sket due2 keje kat Kertih.

isnin mlm (26/08) tu tgh tido tetibe aku terjage sbb air ketuban dah pecah. dlm kol 3 pg mase tu. then trus gi hosp kuantan tuh ngn Afat n mak aku. Doc sane ckp x de bukaan lg, die soh balik. aku tny la doc tuh, bleh ke kalo aku nk travel blk KL sbb aku nak gak bersalin kat Hosp Putrajaya. doc kate boleh, then trus gerak ke KL kol 5.40 pg tu jugak. bawak skali mak aku. takot la papehal dlm kete nnt kan.

trus menuju ke hosp putrajaya, x singgah umah dh. ko 9.30 pg sampai hosp putrajaya. Doc check dlm kol 11 pg tuh baru ade bukaan 1 cm. Die soh masuk wad sbb air ketuban dah pecah kan. Tapi aku sikit pon x rase saket. Dlm kol 3 baru leh masuk wad sbb katilnye dah penuh, kene tgu org kuar dulu. Smpai kol 10.30 mlm pon x de rase pape lg. nurse masukkan antibiotic sbb takot infection kat baby. Tido la ku kat wad tuh sesorg..hosp putrajaya nih x kasik sesape tgu patient selain dr waktu melawat.

2 hari dok spital, asek mkn je, xde rase saket nk bersalin pon lg time tuh..

Afat yang tolong mengabiskan makanan spital. Sedap2 makanan kat Hosp Putrajaya nih.

Pagi selase 27/08, dlm kol 6.30 pg tuh 1st induce. saket woo.. huhu, tahan jela..sampai la kol 12.30 tgh hari tuh pon x de rase pape lg. Time tuh Afat n Mak aku dtg melawat. Then kene induce 2nd time. Saket gile.. smpai nangis2.. huhu..lepas 2nd induce tuh la baru start contraction, memule x saket sgt.. rase cam period pain tuh je.. makin lame makin saket.. aku nye contraction less than 5 min skali.. Dlm kol 7 mlm doc cek laluan lg, baru 2 cm.. dok la aku menahan contraction smpai ke mlm..

Lepas second time induce, saket gile smpai nangis.. huhu

Tahan je la sakit contraction tuh..

Mlm tuh tuh dlm kol 12.30mlm (28/08), doc cek laluan dah 3.5cm, die pecahkan air ketuban sume and bg ubat utk buang air, then due suruh turun gi labor room. time nih Afat dah smpai hospital. Mak aku n Famili Afat tggu je kat umah. Time nih dah saket gile dah, contraction makin kerap n makin saket.

Sampai kat labor room, nurse tuh tinggalkan aku ngn Afat kat situ sambil die gi tgk patient kat bilik lain. Saket nye ya allah, mmg x tahan la. Time dtg je contraction tuh, aku genggam kuat2 tgn Afat, n minum gak air selusuh yg dah dibawak awal2. Bile rase saket sgt, pangil nurse dtg, die cek dah 6.5 cm.. then die kuar. 2-3 kali contraction lps tuh, aku rase saket sgt, panggil nurse lg, die cek tgk, mmg baby dah nak keluar, then terus aku teran. nurse tuh pon kelam kabut pakai glove sume. die pon x ready ape2.. then kejap tuh baby dah lahir mdlm kol 2.45pg (kate Afat. Tapi nurse ckp kol 2.55, nurse pon x sempat tgk jam sbb dah kalut sgt). Alhamdullillah, kejap je prosess tuh, kalo lame x tau la camne nk gambarkan saketnye. maybe baby pon kecik (2.6kg) so, snang nak keluar. Seb baik Afat ade sepanjang mase tuh.. Rase lemah satu badan n x larat sgt lps tu. nurse angkat baby n die suruh sebut baby ape. aku ckp la lelaki.. Diorg letakkan baby atas badan aku. then die mandikan baby n bersihkan sume. Dah siap sume tuh.,Afat azankan die. then nurse gi labor room lain lak. mlm tuh ramai btul org nk bersalin. tinggalla kitorg bertige kat labor room tuh, tgu nurse suruh masuk ke wad balik. Sambil tuh, start susukan Affan and tungu je smpai kol 7.30 pg baru aku boleh dibawak ke wad.

Afat yang dah jd papa skang..

Muke aku still tahan saket lg walopon lps bersalin.

Dgn penatnye, ngantuk nye, Afat pon tertido je kat kerusi dlm wad tuh. Dah semalaman tak tido. Then kol 8 lebih guard soh turun sbb bukan time melawat. Die pon balik la tido kat umah. aku pon tido la kat wad tuh ngn Affan.

Hari tuh gak doc kate dah boleh balik. Ptg tuh ramai gak kwn2 yg dtg, Thanks to Ayoy, Kak Noriz, Arief, Rahela and yg lain2 yg sudi dtg melawat.Dlm kol 8 mlm tuh gerak meninggalkan Hosp Putrajaya dgn bertambah sorg lagi ahli keluarge..

Bawak Affan balik ke rumah..

Dari kamis mlm smpai ahad pagi aku still kat Seri Kembangan. famili Afat n famili aku sume ade. Sume hepi menyambut org baru. Cucu sulung kedue keluarge.. hari sabtu ramai gak sedare mare n kwn2 yg dtg. Ahad pagi kitorg gerak ke Bidor. Skang aku berpantang kat umah mertua. Maybe lps raye baru balik Kuantan..

Note: Oh Afat ade azam baru sempena kelahiran anak lelaki die nih. Die berazam berenti isap rokok!! Yeah.. all the best suamiku.. kalo rase nak isap rokok je, ingatla saat2 Afzan nak melahirkan Affan tuh.. Sure insaf punye..

More Affan Pics Here

01 September 2008

Introducing Affan Rifqy

Affan Rifqy Bin Rauf Arafat was born at Hospital Putrajaya at 2.55 am 28/08/08. Weight 2.59 kg, height 48 cm.

1st pic of Affan taken an hour after deliver.


Affan, 1 day older

Affan eyes wide open

More updates later..

Also introducing new blog for Our Little Miracle
Blog Widget by LinkWithin