24 December 2007

Raye Haji @ Kuantan

Rabu mlm arituh blk keje trus gerak ke Kuantan.. 1st time beraye haji ngn husband ku. ahaha, Memule tuh lalu KL-Putrajaya Highway, laju gile dah smpai area KL.. adela 15 min je dr Putrajaya.. best gile.. But then stuck lak dlm jem ket Kl.. sepanjang2 MRR2 tuh asek jem n kete byk btul. denga radio pon kete cam byk je nk kuar KL. sume org nk blk raye aji kot. Kol 12.15mlm baru la smpai ke Kuantan.. seb baik la x banjir..

Kat rumah adek n mak aku dok masak2 utk makan di pagi raye.. kol 2.30pg gak la tido, dok kemas rumah n masak2 ape2 yg patut.. Dipagi raye, kitorg dah setel masak Soto n Sup Gear Box (hidangan rasmi famili aku tiap2 tahun - byk request dr jiran2 n sedare mare).
(nih la Sotonye. 1st time mak aku wat soto utk beraye.. jadik gak la..)

(Nih sup Gear Box yang sedia dimakan.. eheh) aku x mkn pon mende nih, tapi org lain suke gile mkn, katenye sedap mak aku masak.. termasukla Afat yg baru nk suke mkn gear box nih..

Hari raye tuh, pagi2 gi ziarah sedare mare jap, pastuh tgh hari balik umah. sampai umah je, org x putus2 dtg smpai ke mlm.. huhu, penat woo.. n kenyang gile sbb asek mkn je.. meriah la gak.. cam raye puase gak..

Sabtu malam lak, famili aku n sedare mare belah abah aku buat BBQ.. sessaje la diorg kumpul ramai2 sementare ramai yg balik cuti.. kitorg tukang buat puding Cocktail ngn mihun.. eheh, mak aku la yg masaknye.. tapi BBQ tuh wat kat umah pakcik aku.. ramai gak la kaum kerabat yg dtg.. meriah la suasanenye.. tp aku x leh mkn sgt sbb perut asek rase knyang je.. rase la sket2 antare makanan yg ade tuh, iaitu BBQ ayam, ikan kembong, ikan pari, udang, kerang, and mihun, lakse, puding, mcm2 lg lah..
(Sepupu sepapat aku yg cukup pakar membakar ayam.. sedap gile..)

(sepupu2 aku yg pakar dalam melahap ayam2 dan segale makanan)

(Tgk muke Afat yg saket perut tuh. sian die x leh mkn ape2 sbb mengalami sindrom terover mkn smpai saket perut n x leh masuk ape2 makanan lg sehinggelah mkn Eno Halia, barulah perutnye ok)

Hari ahad petang bertolak balik ke KL. berakhirlah cuti2 di Kuantan selame 4 hari 4 malam.. jalan jem jugak kat karak, huhu..

Sekian laporan aku beraye haji di Kuantan..

No comments:

Blog Widget by LinkWithin