15 November 2007

Afzan's Wedding (Part 2)

Mlm before wedding tuh lmbt gak la tido.. dkt kol 2 kot baru leh tido.. yela, mcm2 x setel lg.. aku pon dok pakai inai n mak lak kemas2 rumah. Pg tuh, kol 5.30pg dah kene bangus kemas2 rumah lg.. Disebabkan kitorg nih x pakai katering, n sume masak sendri, pagi tuh, dlm kol 5 pg tuh, lembu yang dibeli dah selamat disembelih n ayah aku ngn beberape org yg lain dok melapah daging lembu tuh la. Mak aku lak, awal2 pg dok siap2 nk masak.. dah ade yg dtg umah tuk tolong. Dekat kol 7.30pagi baru nk siap2 mandi sbb jap lg mak andam nk dtg mekapkan.. Then dlm kol 8.00pg tuh dimekap, smpai la kol 9.00pg.. Photographer iaitu Kak Liha pon dah smpai..Die ade amek2 gamba aku tgh dimekapkan.. janji ngn pihak lelaki kol 9 jumpe kat Masjid KIPSAS, tempat akad nikah akan dilangsungkan. Tapi kitorg lmbt sket smpai. Mak andam aku tuh la lmbat dtg.

Aku yang baru lepas dimekap kan (nih gamba dari photographer)

Sampai Masjid KIPSAS tuh tgk Famili Afat dah tunggu.. Tok Kadi pon dah sampai.. So, kitorang pon cpt2 la masuk dlm masjid. Dah siap disediakan dah tempat utk akad nikah ngn mic nye skali. Mule, tok kadi tuh soh Abah aku n saksi sign borang dulu. then Abah aku dtg kat aku, mintak persetujuan utk nikahkan aku ngn Afat. time die nk ckp tuh, Abah aku sebak lak, berair gak lak matenye.. terpakse tggu jap, before die bleh cakap tanpe tersekat2.. terharu gak time nih.. Then tok kadi soh bace ikrar atas kertas tuh (ape bende tah, aku dah x ingat). Then Sign borang nikah tuh.. then afat lak kene bace ikrar tuh n sign.. Lepastuh barulah die dok mengadap tok kadi. tp sblm tu ade sket ceramah dr tok kadi tuh, lame gak. penat tggu.. then, barulah die salam Afat utk akad nikah.. Lepas tuh, Alhamdullillah, dah selamat la kami di Ijab Kabulkan..


Ni lah Masjid KIPSAS. Yang baju biru tuh abah aku.

Lepas akad nikah, salam ngn Suami ku.. and die serahkan mas kahwin dan sarungkan Gelang utk acare membatalkan air sembahyang. aku lak sarungkan die cincin..kemudian salam2 ngn mak ayah die, n mak ayah aku n semue tetamu yg hadir.. lepas tuh, diorg sume balik, tinggal aku, Afat n photographer tu dok amek2 gambar sekitar masjid.. Abidah n Irah pon stay jugak.


Nih gambar yg Abie amek. Tgh posing utk Photographer tuh. X saba nk tgk gamba nih siap.


Kat dlm masjid tuh ade tempat rehat Sultan sbb diorg slalu smyg masjid tuh. Cantik biliknye, serba kuning. Nasib kitorg baik sbb bilik tuh dibukak utk kitorg amek2 gambar..

Lepas dah penat posing dlm masjid tuh, Afat pon nk balik ke hotel, join famili die.. aku lak kene siap2 utk bersanding kol 1. Dari masjid tuh aku balik ke rumah ngn kete Irah, sampai rumah trus Salin baju, pakai Songket Maroon n tuka mekap lak. Tgh2 mekap dpt sms Afat ckp ayah die Eksiden on da way nk balik ke hotel tuh.. terkejut gak dengar.. call die n die bgtau kete je kene, mak ayah die sume selamat. Ade kete Waja yg nak belok ke kanan tibe2 then langgar kete diorg. So, skang kete ayah die still kat Kuantan, repair kat sane.

Kol satu lebih pengantin lelaki dah smpai.. Ingatkan diorg akan lmbt sbb kete ayah die baru eksiden.. Rupenye on time gak la. Then aku pon kuarla utk menyambut ketibaan pengantin lelaki.. Kuar dari bilik, tgk ramai gak kengkawan yg dtg, tu yg sengeh memanjang tuh.. Si Ayoy aka Dassler jd pengapit Afat, manakala Abie lak jd pengapit aku.



Nih antare gambar tgh bersanding..

Antare yg datang mase tuh, kengkawan skolah rendah (SKPB), Kengkawan STF, Kwn2 matrix, UPM and kwn2 opis.. Bos aku Mr Hor pon dtg ngn wife die. Mr Ben pon dtg ngn wife die n mak bapak mertue die.. Mr Hor sempat la menepung tawar aku..



Kawan2 STF yang dtg

Derq and her small famili (terharu sgt Derq dapat dtg. ingatkan die dah x jd dtg. baby die Irfan sgt comel)

Oklah.. nnt aku sambung lg.. tak larat menaip dari td x siap2 lg entry aku nih.. gambar pon sume gamba dari camera kwn..gambar dr photographer x siap lg. ok la To be continued lagi..

No comments:

Blog Widget by LinkWithin