19 October 2007

Kembali bekerje..

Huhu, just come back from Kampung for hari raya.. Seminggu cuti.. dari Kamis mggu lps smpai la kamis semalam. Aku beraye kat Kelantan.. 5 hari beraye sane. Penat btulla naik kete kesane kemari.. Mlm raye tuh dah sampai ke kampung Bukit Abal, kelantan, rumah pakcik aku yang aku panggil Ma & ayoh.. mmg bermastautin kat umah diorg la 5 hari tuh. Pagi raye, pagi2 lg dah kene bgn..pastuh blk dari smyang raye, startla sessi menziarahi sedare mare belah mak aku.. dari satu rumah ke satu rumah kitorg naik.. sambil beraye tuh, hulur jugak la kad jemputan ke kenduri aku.. actually tuh la tujuan asal blk kmpung, mak aku nk menjemput sedare mare die belah kelantan nun. Cuace cukupla panas teriknye.. dgn baju kebaye ku yg merelip2 tuh, mmg berpeluh2 la.. dahla setiap rumah dihidangkan ketupat pulut, lontong, sate, macam2 la.. aku x mkn sgt. perot aku dah x larat menerime makanan dah.. aku mkn biskut raye je.. mane yg ade coklat2 tuh aku makan la.

Raye kedue pon menjemput sanak sedare belah Kota Bharu tuh pulak.. smpai ke petang jugak..Raye ketige, hari Isnin, kitorg berempat satu famili gi melawat abg aku kat Lenggong, perak. Abg aku nih Polis kat sane, die x dpt cuti raye, so, kitorgla yg kene gi beraye ngn die.. hari isnin tuh die off, so, blehla spend time ngn kitorg.. gerak dari kelantan tuh kol 6.30pg, kol 11pg baru sampai Lenggong tuh. lepak2 umah abg aku, kemas2 umah die (smpai kene demam selsema aku, byk sgt habuknye).. then dlm kol 3 tuh kitorg gerak kuar dari umah die. Abg aku ajak gi Muzium Arkeologi Lenggong. Pergila kitorg 5 org ke muzium tuh. Kitorg satu famili je yg ade kat situ time tuh..tgk2 la barangan bersejarah kat situ.. kat muzium tuh femes ngn 'Perak Man'.. die nih manusie yg idup mase zaman purba (zaman paleolitik kot).. ala, kalo korg ingat lg buku teks sejarah sek menengah adela crite psl zaman2 prasejarah tuh. Then amek2 gamba la dlm muzium n luar muzium.. kecik je muzium die, x byk mende pon. (abg aku knal ngn guard situ, so, blehla amek gamba dlm muzium, kalo x, mane leh amek gamba).. Lepas melawat muzium, kitorg gi mkn, n gerak blk ke Kelantan kol 5 ptg.. dlm kol 8 mlm dah sampai area Bukit Bunge, (sempadan thailand nih) kitorg singgah jap.. kat situ ade deretan kedai jual2 makanan, soft toys, toto, periuk2..ala, sume brg thailand la..mak aku beli Toto (comferter tuh la, bukan no ekor ye).. murah je.. yg King size, RM38 je.. Akhirnye dlm kol 11 mlm kitorg smpai ke Bukit Abal tuh. aku dah kene demam teruk mase tuh, selsema n bersin x henti2, mate sume berair, smpai trus tido.. tp xleh tido sgt asek terbangun sbb bdn rase x selesa dah.. tekak pon saket gile..

Esoknye, Selase tuh, pagi2 bgn sbb nak ke Kota Bharu.. nk shopping2 sket.. xdelah ape pon, just nk mencari bunge telor sket.. ade lg yg x cukupnye.. kat sane, mcm souvenir2 yg nk kasik kat tetamu yg dtg, murah2 n cantik2.. rugi x beli kat sane.. kalo nk compare harge kat KL or Nilai, baik beli kat Kelantan la.. mmg murah la..Dah dapat bunge telor n brg2 yg dicarinye, kitorg blk la ke rumah penginapan sementare tuh.. ptg tuh rilek2 je kat umah.. pastuh teman pakcik aku kait rambutan kat tepi umah die.. Umah pakcik aku nih tepi sawah.. Sawah tuh die punye.. pastuh tepi sawah tuh die taman la rambutan, salak n byk pokok2 lain lg.. kutip punye kutip, dapatla 2 bakul besar rambutannye.. penat gile aku kutip rambutan..(die nk soh kitorg bwk blk ke kuantan)

Hari rabu, pagi2 kol 6.30 pg bergerak balik ke kuantan..tapi byk singgah2 sepanjang jln balik tuh.. mule2 singgah umah sepupu aku kat Terengganu, pastuh singgah kat Chendering umah Moksu aku. Lunch kat sane.. pastuh singgah kampung jiran aku kat rantau abang, pastuh umah sedare mak aku kat Tanjung Jara, Pastuh umah Pakcik aku kat Balok, Kuantan, Pastuh dlm kol 7 mlm singgah umah Makteh aku, die buat Open house.. Pastuh singgah Klinik, bawak aku yg demam nih, Akhirnye smpaila kat rumah ku di Inderapura kol 9.30 mlm.. huhu.. lame gile.. mlm tuh, sampai rumah, bermulelah sessi mengangkut barang yg bawak blk dari kampung, mengosongkan beg2 baju and basoh sume baju yg dah dipakai..

Semalam, Kamis, pagi2 bgn, baru aku tau, lps aku masuk tido semalamnye, cousin aku ade singgah bermalam kat umah aku.. boleh aku x sedar tuh..pagi2 lg adek aku kejutkan soh antar die gi keje.. dgn x mandi nye aku pon gi lah antar die.. die yg drive la.. mule die kate nk smpai area jln besar je, pastuh die nk naik teksi, rupe2 nye die trus drive trus ke opis die.. ceh.. kenela aku drive blk dari bandar tuh ke rumah dgn muke busuknye.. blk umah, mak aku dah tggu kat luar umah, ajak gi beli brekfes utk cousin aku yg dtg tuh (die ngn wife n anak die). Gi lah pulak cari kedai mkn.. Byk yg x bukak raye2 nih. Seb baik dpt gak nasik lemak yg sedap.. blk tuh barula leh mandi.. eheh..

Malam barula smpai ke rumah aku kat Cheras, n tamatlah sessi hari raye aku.. tapi raye kan sebulan.. nih, pon dah ade 2 undangan ke Open house weken nih.. Uish asek mkn je.. camne aku nk diet nih? hehehe..

Ok kesimpulannye, Diharap raye korg pon selamat n best jugak.. kepade sesape yg nk jemput aku ke Open House anda, silelah ajak.. ade mase, aku bleh la gi..
Nih kat opis pon still lengang lg.. ramai yg blom balik dari raye lg.. kalo ikutkan aku, nak je tmbah lagi sehari cuti..tp memandangkan bos aku dah cuti, and aku kene jd bos, terpaksela aku gi kerje.. eheh.. bos aku cuti nk kawen.. die kawen seminggu before aku. 27/10/07.. lps die blk dari cuti nnt, aku lak cuti utk kawen.. dahla kitorg 2 org je dlm dept IT nih.. so, salah sorg kene ade kat opis..camtulah critenye...

No comments:

Blog Widget by LinkWithin