30 October 2007

Tangga-tangga ke Pintu Bahagia..

First Picture Taken Together


Esok aku dah start cuti.. cuti start 31/10/07 smpai la 13/11/07.. 2 minggu stret.. Esok akan gerak blk ke Kuantan ngn barang penuh dlm kete tuh. muat2 utk aku duduk je. hehe. So, aku sgt mengalu2kan kedatangan korang pade Ahad ni 4/11/07. Sorila menyusahkan korg dtg jauh2 ye.. eheh, xpe. aku blanjer mkn..


Thanks kat kengkawan yg dah wish aku tuh.. hari nih pon dah dapat 1st wedding gift dari dak opis. x nak bukak lg.. nnt nk bukak same2 ngn En Afat tuh. eheh.. Ok, hope korg doakan kebahagiaan n kegembiraan aku dlm memulakan hidup baru sebagai isteri org nih and menjalankan hidup berumah tangge.. Sebarang nasihat amatlah dihargai.. kalo ade yg x gembire ngan perkahwinan aku nih, aku mintak maaf.. jgnla simpan dendam dlm ati ke ape ke.. tu la namenye jodoh di tangan tuhan.. kite takkan tahu ape yang dah tuhan rencanakan utk mase dpn kite.. and aku sgt bersyukur sbb tuhan temukan aku dgn bakal suami aku nih.. (ewah..) diharap sume org akan jumpe kegembiraan die masing2.. everything happen for a reason. Percaye jela ckp aku nih bcoz 1 day kite akan tahu jugak ape reasonnye.. buat mase skang kite kene terime ape yg dah tersurat dlm takdir kite.. (eh, apsal lain mcm jek bunyinye..x pe kalo rase x berkenaan ngn idup korg, abaikan je).. Anyway, aku doakan sume org pun happy cam aku..

Aku excited skang nak mulakan hidup baru nih.. byk mende akan berubah.. and aku pon akan cube jd isteri yg terbaik dan ubah sume la perangai2 buruk tuh. eheh.. Lps kawen aku akan pindah ke Sri Kembangan.. and aku jugak x kerje lg sbg System Engineer kat Kosijaya Didactic ni lps tuh. After cuti kawen, aku keje lg 2 hari, then resign dah.. last day aku keje 15/11/07.. Buat mase nih, jd suri rumah dulula... ehehe.. (tak la..actually dah ade plan, tp x leh bgtau lg kat blog nih).. So, dah nk berenti keje nih satu hal lak nk backup sume khazanah aku dlm pc nih, nk hand over lg.. then nk punggah sume brg aku yg dah aku kumpul 2 tahun semenjak keje sini.. x pela.. nnt dah blk dari cuti baru nk start pikir psl nk pindah2 brg dari opis, n nak pindah rumah.. lps resign nnt bleh la menjalankan aktiviti pindah randah sepenuh mase..

Ok, hope lps kawen nih, hubungan ngn kawan2 x putus.. kawan still kawan cam biase..cume tanggungjawab n priority tuh je yg berubah sket.. but i'll try my best to make everyone happy.. x dak hal punye.. esp kalo ade mkn2 tuh bleh la ajak2 aku.. n to kwn2 yg juge akan kawen lps aku kawen nih, all the best preparing for your wedding ceremony (antarenye : Yus, Amiza, Wawa, Ann Shafera and ramai lg la..) So, friends, looking forward for a good marriage's advice and doa from u all..

Bye.. see ya on my wedding day kay.. hope everything run smoothly.. jgn le ujan..musim tengkujuh dah nih.. yg dtg dr jauh nk ke rumah aku tuh, drive elok2 yek.. and kat jln Gambang tuh slalu ade speed trap. Jgn bwk lebih 80kmj. aku dah kene.. huhu.. kalo sesat ke, ape ke, call aku ye..

29 October 2007

Selepas raye..

Skang nih dtg opis pg2 x yah nak beli breakfast ke ape.. Sure ade jek kwn2 opis bwk kuih raye diorg.. so, pg2 je kitorg dah buat open house dlm opis.. eheh.. Yg gamba kat atas nih lak, Jumaat lepas akak2 opis aku yg buat jamuan hari raye sendri.. masing2 bwk la ape2 food dr umah.. Antare makanan yg ade, Nasik ayam, nasi himpit, laksa penang, spagetti, rendang n kuih raye.. aku nih x tau pon diorg nk wat jamuan, so, xdela bwk pape.. eheh.. tetibe masuk pantry tgk diorg dok bukak sume bekal2 tuh, n diinvite mkn.. aku pon ape lg, trus x jd nk diet hari tuh..mmg kenyang abes.. nasik ayam nye sedap lak tuh.. Pastuh lak aku dok mkn kuih raye, bleh katekan kat atas meje masing2 ade je bekas kuih raye.. so, sambil lalu, cekup la 2-3 bijik.. ehehe.. yg jenis coklat2 jek jd pilihan ati aku..


Petang jumaat tuh, lepas blk keje, kitorg ngn membe2 opis trus gi Sate Kajang.. actually nk meraikan farewell Azmie, yg dah resign.. last day die arituh.. so, pakat2 la mane bleh gi, kitorg gi mkn Sate Kajang Hj Samuri tuh..aku nih x mkn sgt sate.. phobia nye psl.. so, mkn nasik goreng jela.. tp menu selain sate, sume x sedap la kat situ.. lain kali korg jgn la nk oder2 makanan lain selain sate kat situ.. mee bandung x rupe mee bandung..


Hari sabtu lak, dlm kol 12 lebih gerak gi Perak.. tempat yg nk dituju, Pusat Kraftangan Tanjung Bidara.. lepas sket dari Kompleks Sejarah Pasir Salak.. Kat area situ mmg femes org buat tembikar n labu nih.. aku nk gi amek pasu yg nak dibuat sbg door gift mase wedding aku nnt.. dah suruh kwn aku tempahkan, so, tinggal nk amek jela.. Before tuh singgah Bidor jap, sbb bakal ibu + abah mertua aku pon gi jugak satu kete..die pon oder gak pasu tuh.. so, gerakla kitorg 2 buah kete dari bidor.. xdela jauh sgt nk smpai Tjg Bidara tuh, lepas sket dari Kg Gajah.. smpai tmpt buat tembikar tuh, masukkan2la sume pasu2 tuh dlm kete.. seb baik muat 2 buah kete tuh.. aku beli gak la Labu sayong 2 bijik.. mak aku pesan soh beli.. kalo isi air dlm tuh, sejuk je rase airnye. mmg murah la kat situ.. labu sayong tuh RM10 je.. Mlm tuh gak balik ke KL.. huhu penat sungguhla satu ari travel.. sempatla merakamkan gambo sawah padi yg kitorg jumpe mase nk ke Tanjung Bidara tuh..

24 October 2007

Kad..

Tadi mls nk kuar lunch.. kononnye nk diet.. tetibe lps lunch rase lapar la pulak.. so, aku cpt2 sms membe opis aku yg kuar lunch balik umah, soh die bawak balik kuih raye kat opis. then di bwk la satu container kecik.. tuh la antare kuih nye.. dah abes pon aku mkn kongsi ngn membe2 lain.. hehe..


Nih lak Kad jemputan aku yang dah siap. Sori la agak last minute siap nye. Isnin lepas aku dah pos kat sume kengkawan aku. Sorry la korg, lmbt sket..ramai yg ingat aku x nk jemput diorg.. padahal kad aku lmbt siap.. sbb sumenye buat sendri.. Design sendri, print sendri, lipat sendri, beli kain, gunting n tampal sumelah..tapi ramai yg tlg..Kad ni cilok idea kad kawen Kak As.. memule kak as ajar la care2 membuatnye.. mak aku nk sgt kad camnih, aku ckp, kalo nk kad camni, mak ngan abah la buat.. so die n abah aku n kaum keluarge yg lain bergotong royong wat kad jemputan aku nih.. keje aku cube bidang printing2 nih.. Kak As pon tlg aku design.. dari aku x reti gune Illustrator tuh, terjadi reti lak sbb buat design kad sendri punye psl.. Baru la tau betape ssh nye usehe nk membuat kad kawen nih.. gi kilang kertas sendri, pilih kertas, ukur saiz kertas, then antar kedai potong lak, then antar kedai printing lak, then antar hotstamping lak.. then baru leh lipat and tampal.. fuh.. jenuh btul nk siapkannye.. Tapi rase berbaloi bile kasik kat org, org ckp lawa, n mak abah aku ckp tuh sume buat sendri.. eheh.. dah dpt kad tuh, jgn la x dtg yek..


Kat dalam die cam ni lah..
Byk lg ku nk tulis dlm blog nih.. tp ntah pesal blogger nih asek prob jek.. nk upload picture pon prob.. nk login pon login ntah ngape ntah.. tensen btul.. xpelah esok jela sambung.. nk balik dah..

22 October 2007

Afzan dah OK..

Afzan dah ok..
Back to normal..
lega.. and feel better..
Sorry..

19 October 2007

Kembali bekerje..

Huhu, just come back from Kampung for hari raya.. Seminggu cuti.. dari Kamis mggu lps smpai la kamis semalam. Aku beraye kat Kelantan.. 5 hari beraye sane. Penat btulla naik kete kesane kemari.. Mlm raye tuh dah sampai ke kampung Bukit Abal, kelantan, rumah pakcik aku yang aku panggil Ma & ayoh.. mmg bermastautin kat umah diorg la 5 hari tuh. Pagi raye, pagi2 lg dah kene bgn..pastuh blk dari smyang raye, startla sessi menziarahi sedare mare belah mak aku.. dari satu rumah ke satu rumah kitorg naik.. sambil beraye tuh, hulur jugak la kad jemputan ke kenduri aku.. actually tuh la tujuan asal blk kmpung, mak aku nk menjemput sedare mare die belah kelantan nun. Cuace cukupla panas teriknye.. dgn baju kebaye ku yg merelip2 tuh, mmg berpeluh2 la.. dahla setiap rumah dihidangkan ketupat pulut, lontong, sate, macam2 la.. aku x mkn sgt. perot aku dah x larat menerime makanan dah.. aku mkn biskut raye je.. mane yg ade coklat2 tuh aku makan la.

Raye kedue pon menjemput sanak sedare belah Kota Bharu tuh pulak.. smpai ke petang jugak..Raye ketige, hari Isnin, kitorg berempat satu famili gi melawat abg aku kat Lenggong, perak. Abg aku nih Polis kat sane, die x dpt cuti raye, so, kitorgla yg kene gi beraye ngn die.. hari isnin tuh die off, so, blehla spend time ngn kitorg.. gerak dari kelantan tuh kol 6.30pg, kol 11pg baru sampai Lenggong tuh. lepak2 umah abg aku, kemas2 umah die (smpai kene demam selsema aku, byk sgt habuknye).. then dlm kol 3 tuh kitorg gerak kuar dari umah die. Abg aku ajak gi Muzium Arkeologi Lenggong. Pergila kitorg 5 org ke muzium tuh. Kitorg satu famili je yg ade kat situ time tuh..tgk2 la barangan bersejarah kat situ.. kat muzium tuh femes ngn 'Perak Man'.. die nih manusie yg idup mase zaman purba (zaman paleolitik kot).. ala, kalo korg ingat lg buku teks sejarah sek menengah adela crite psl zaman2 prasejarah tuh. Then amek2 gamba la dlm muzium n luar muzium.. kecik je muzium die, x byk mende pon. (abg aku knal ngn guard situ, so, blehla amek gamba dlm muzium, kalo x, mane leh amek gamba).. Lepas melawat muzium, kitorg gi mkn, n gerak blk ke Kelantan kol 5 ptg.. dlm kol 8 mlm dah sampai area Bukit Bunge, (sempadan thailand nih) kitorg singgah jap.. kat situ ade deretan kedai jual2 makanan, soft toys, toto, periuk2..ala, sume brg thailand la..mak aku beli Toto (comferter tuh la, bukan no ekor ye).. murah je.. yg King size, RM38 je.. Akhirnye dlm kol 11 mlm kitorg smpai ke Bukit Abal tuh. aku dah kene demam teruk mase tuh, selsema n bersin x henti2, mate sume berair, smpai trus tido.. tp xleh tido sgt asek terbangun sbb bdn rase x selesa dah.. tekak pon saket gile..

Esoknye, Selase tuh, pagi2 bgn sbb nak ke Kota Bharu.. nk shopping2 sket.. xdelah ape pon, just nk mencari bunge telor sket.. ade lg yg x cukupnye.. kat sane, mcm souvenir2 yg nk kasik kat tetamu yg dtg, murah2 n cantik2.. rugi x beli kat sane.. kalo nk compare harge kat KL or Nilai, baik beli kat Kelantan la.. mmg murah la..Dah dapat bunge telor n brg2 yg dicarinye, kitorg blk la ke rumah penginapan sementare tuh.. ptg tuh rilek2 je kat umah.. pastuh teman pakcik aku kait rambutan kat tepi umah die.. Umah pakcik aku nih tepi sawah.. Sawah tuh die punye.. pastuh tepi sawah tuh die taman la rambutan, salak n byk pokok2 lain lg.. kutip punye kutip, dapatla 2 bakul besar rambutannye.. penat gile aku kutip rambutan..(die nk soh kitorg bwk blk ke kuantan)

Hari rabu, pagi2 kol 6.30 pg bergerak balik ke kuantan..tapi byk singgah2 sepanjang jln balik tuh.. mule2 singgah umah sepupu aku kat Terengganu, pastuh singgah kat Chendering umah Moksu aku. Lunch kat sane.. pastuh singgah kampung jiran aku kat rantau abang, pastuh umah sedare mak aku kat Tanjung Jara, Pastuh umah Pakcik aku kat Balok, Kuantan, Pastuh dlm kol 7 mlm singgah umah Makteh aku, die buat Open house.. Pastuh singgah Klinik, bawak aku yg demam nih, Akhirnye smpaila kat rumah ku di Inderapura kol 9.30 mlm.. huhu.. lame gile.. mlm tuh, sampai rumah, bermulelah sessi mengangkut barang yg bawak blk dari kampung, mengosongkan beg2 baju and basoh sume baju yg dah dipakai..

Semalam, Kamis, pagi2 bgn, baru aku tau, lps aku masuk tido semalamnye, cousin aku ade singgah bermalam kat umah aku.. boleh aku x sedar tuh..pagi2 lg adek aku kejutkan soh antar die gi keje.. dgn x mandi nye aku pon gi lah antar die.. die yg drive la.. mule die kate nk smpai area jln besar je, pastuh die nk naik teksi, rupe2 nye die trus drive trus ke opis die.. ceh.. kenela aku drive blk dari bandar tuh ke rumah dgn muke busuknye.. blk umah, mak aku dah tggu kat luar umah, ajak gi beli brekfes utk cousin aku yg dtg tuh (die ngn wife n anak die). Gi lah pulak cari kedai mkn.. Byk yg x bukak raye2 nih. Seb baik dpt gak nasik lemak yg sedap.. blk tuh barula leh mandi.. eheh..

Malam barula smpai ke rumah aku kat Cheras, n tamatlah sessi hari raye aku.. tapi raye kan sebulan.. nih, pon dah ade 2 undangan ke Open house weken nih.. Uish asek mkn je.. camne aku nk diet nih? hehehe..

Ok kesimpulannye, Diharap raye korg pon selamat n best jugak.. kepade sesape yg nk jemput aku ke Open House anda, silelah ajak.. ade mase, aku bleh la gi..
Nih kat opis pon still lengang lg.. ramai yg blom balik dari raye lg.. kalo ikutkan aku, nak je tmbah lagi sehari cuti..tp memandangkan bos aku dah cuti, and aku kene jd bos, terpaksela aku gi kerje.. eheh.. bos aku cuti nk kawen.. die kawen seminggu before aku. 27/10/07.. lps die blk dari cuti nnt, aku lak cuti utk kawen.. dahla kitorg 2 org je dlm dept IT nih.. so, salah sorg kene ade kat opis..camtulah critenye...

10 October 2007

Selamat Hari Raye

Ok, kepade sume orang Malaysia mahupon Uganda dan semua yg beragama Islam dan juge peminat2 aku, aku nk mengucapkan

Selamat Hari Raya Aidilfitri!!

Mintak maaf la kalo ade tersakitkan ati ke, salah cakap ke, terpukul ke, terlanggar ke, terganggu kenteteraman ke, termakan, terminum, ter ape2 lah..maaf kan aku ye insan yg hina ini..

Arinih aku dah mintak cuti half day.. so dah start Cuti Raye la.. esok pagi2 lagi selepas subuh aku akan bergerak meninggalkan ibukota Kuala Lumpur yg penuh dengan debu2 kota menuju ke kampung halaman ku iaitu di Taman seri Inderapura yang indah permai. eheh, raye nih aku beraye kat Kelantan, so, saing2 hok dok kelate tuh, buleh la jhupo deh.. aku nok jhepuk nih. eheh balik keje smule ari jumaat 19 oktober..seminggu gak la cuti. Company aku pon dah sedekah kan 1 hari cuti kepade sume pekerje2nye pade hari Jumaat ini bagi menambahkan cuti raye kitorg..Bagus2...

Ok, disebabkan aku nih xde hantar kad raye kat korg, (korang pon bukannye kasik aku pon.. ehhe) so, kat sini jela aku nk mengucapkan selamat ari raye yg amatla selamat nye. Jgn dok bawak kete laju2.. Byk speed trap tuh.. Lagi malang kalo x kesampaian ke kampung.. pesanan dari aku: "Ingatlah orang tersayang.."

Oh, and kepade sesape yg xde baju raye lg, atau baju raye nye x siap lg, jgn la sedeh2 yek.. ilek la.. raye je, bukannye ape pon.. ahah jgn jeles baju raye aku 4 pasang... merelip2 lagik.. Ha, kepade Encik Afat, pesanan dari tunang mu ini : "Jangan lupe beli songkok ye, and mintak ampun yek ape2 yg Afzan buat salah n terkasar bahase, tersilap kate, terlanjur bicare.."

Sekian, Terime Kasih..

Gambar ini tak ade kene mengene dgn post ini..

09 October 2007

Invitation to My Wedding

Semekom sume. Sorilah lame x mengupdate blog nih. lately bz sesangat dgn preparation utk wedding aku. Byk yang nk dibuat sendri, bile dah xde mase camnih baru rase kalut. Huhu. Nih pon To-Do list aku panjang berjela lg. Ntah la sempat siap ke x. Kad pon blom siap lg.

Kad nih pon buat sendri jek. Disebabkan design dalam kad tuh dah ade, so, aku taruk sinila. Kepade sesape yg x dapat kad aku ke nnt, bleh la refer yg nih je. Sbb dah ade map sume kan. Maybe lps raye la kalo smpat pon nak pos kad aku tuh. Kalo x dapat jugak, anggap jela, nih Official Invitation aku utk korg yek.. Jgn kecik ati yek. Saje bgtau awal2 nih, manela tau ade yg nk planning2 ke ape ke. Yela time tuh dlm bulan raye lg kan, kire wat kenduri merangkap open house se'open-open' nye lah nih. Korg nk dtg bape ramai pon bleh. Kepade sesape yg dah lame mintak aku blanjer tuh, ha.. time ni lah aku blanjer korg mkn free.. makan la ikut suke korg.

Ok, pade sesape yg x berape tau lg, kat sini aku nk bgtau yg wedding aku akan berlangsung kat


  • No 21, Lorong 22, Taman Seri Inderapura, Kuantan, Pahang
  • Tarikh 4 November 2007 (ahad) 23 Syawal
  • Belah lelaki kat No 9, Taman Intan Jaya, Jalan Sungkai, Bidor, Perak.
  • Tarikh 10 November 2007 (sabtu) 29 Syawal

So, sesape yg agak2 jauh nk gi ke Kuantan tuh bleh la gi yg kat Bidor ke.. Dekat sket dari KL kan. For your info, kalo dari KL ke Kuantan amik mase dlm 3 jam kalo bwk kete ikut had laju maksimum kat LPT tuh. Hehe. kalo naik bas takes about 4 jam la plg lame pon.

So, to all my friends, Kengkawan STF, Kengkawan sekolah rendah (SKPB), Kengkawan Matrix (Institut Maxisegar, Rawang), Kengkawan UPM (KMR, Kolej 12/14, FSKTM), Kengkawan Praktikal (Telekom Kuantan), Housemate (Bangsar Utama, Segar Ria), Dormmates, Classmates, Clubmates, Officemates (Kosijaya, Caltex), Kawan or famili kepade kwn2 aku and sumelah yg kenal aku and Afat (aka evildead_78), you all are invited to

Nurul Afzan Aini & Rauf Arafat's Wedding

4/11/2007



Yang kat bwh nih lak kad jemputan untuk kenduri belah Afat

Alamak, aku x reti la pulak camne nk buat kad nih jd besar bile click.. nmpak kecik jek nih. Dah buat link pon x jd jugak..x nmpak lak tulisannye.. nnt ek, aku betulkan posting nih supaye nmpak sket kad nye.. tunggu tau..

05 October 2007

Dah nak raye..

Rase kejap sgt pose, mggu dpn dah nk raye. x prasan pon. hmm, baju sume dah tempah awal2 dapatla aku melaram lg dipagi raye ngn baju sedondon kaler ngn famili aku.. eheh.. kuih raye tahun nih mmg aku x amek pot nk wat biskut ape.. biasenye aku la tukang buat biskut raye kat umah tuh. Biskut wajib buat ialah Almond London la..tp disebabkan byk hal lain yg membizikan aku, terpaksela serahkan kat mak aku hal perihal kuih raye nih. Ala lgpon tahun nih kitorg beraye kat Kelantan. Kampung halaman mak aku. x yah la buat kuih2 raye.. Kat sane actually dah x de atuk nenek, tp ade lgla makcik2 n cousin2.. hubungan silaturrahim tu kene jage..

Hmm.. yg best nye, kompeni aku kasik duit raye.. Aku ingat x dpt lgsg, tapi rupenye2 dapat jugak. walopon biasenye kitorg akan dapat sebulan bonus, tahun nih die bagi duit raye standard jek.. x sebanyak sebulan gajila.. tp okla, dari xde lgsg kan..ok la tuh, rezeki.. Lgpon aku mmg x expect lgsg diorg nk kasik. Yg kelakarnye, mlm before tuh, aku mimpi bos umumkan dapat duit raye utk sume staff n sume hepi gile. Esok nye pagi2 gi keje, kwn2 aku kate duit raye dah msk dlm maybank. Trus aku cek, n ade duit tuh.. Mmg betulla ape yg aku mimpi.. Ehehe x sangke aku nih ade kuase psikik dlm mimpi..

Hmm, lg satu, claim kete aku yg eksiden mase bulan satu arituh dah dapat dah.. punyela lame.. huhu.. dkt 9 bulan baru setel.. tu pon lepas habis2an aku asek call n follow up, barula jalan diorg nih.. kalo x rasenye smpai skang la x dpt.. mcm2 hal.. document ilang la, x sampai la. byk sgt alasan org CIMB tuh. Walopon x seberape tp xpelah, asalkan dah setel, lega sket ati aku..
Harinih ade berbuke bersame geng2 dak opis. Katenye ade org nk blanjer..Sapelah insan Pemurah tuh.. ehehe.. dahla western food..mmg aku x menolak la..Siap dah order Sirloin steak lg.. syiok nye!! okeh la.. dah kol 5.. time to go back..alamak, tp kete aku xde la arinih.. kene blk jln kaki la nmpk nye. Afat bawak kete aku gi tinted cermin dpn.. yela yg harituh cermin tuh pecah sbb tinted tuh, org kedai tuh dah ganti cermin baru tp aku lom hantar utk tinted balik. So, harinih baru bleh antar smule..
Blog Widget by LinkWithin