07 September 2007

Ketidakadilan

Minggu nih mmg minggu yg amat menyedihkan bg aku. Best friend aku kat office nih di"terminate"kan keje tibe2. Mmg sgt x adil & mengecewakan aku. Mmg aku sgt x puas ati ngan pengurusan company nih. Sedeh tul kisah kwn aku nih.. dahla die baru blk dr cuti kawen, Sabtu n Ahad kenduri kawen (1/9/07), isnin dah masuk keje.. die nk mintak cuti lame sket utk kawen pon x diberi oleh boss die, so, kenela blk awal, kononnye nk keje la kan.. Ofis hour kitorg abes kol 6 ptg, yg sorg "Acting manager HR (pompuan)" ni (die temporary je take over tugas manager sbb manager HR dah resign) panggil die 15min b4 abes office hour. Die soh kwn aku nih sign resignation letter yg telah ditype sendri oleh "Acting Manager" ni. Tau x, dlm surat tu tulis, reason kwn aku ni resign sbb nk menumpukan perhatian pade marriage. And die dipakse tandatgn surat tu befofe balik. So that esoknye kwn aku nih x leh dtg ofis lg. x pasal2 kan. Kwn aku nih dahla baru kawen, tau jela, mmg memerlukan duit. Tak pasal2 die wat reason camtuh. Yg sedehnye kenape tetibe je mase die blk dr cuti kawen boss tuh bg surat camtu. Nampak sgt die sengaje cari point utk buat alasan. [Kwn aku nh budak HR] Then si "Acting Manager" nih gi bgtau staff HR yg lain, kwn aku nih diberhentikan sbb x perform ngn keje nye. Mmg temberang abes la, padahal membe aku nih keje punyela ok, dulu die dah nk benti sbb x tahan ngan perangai "Acting Manager" ni, tp HR exec sorg lg tuh x kasi sbb die keje mmg bagus. Eleh, padahal, si "Scting Manager" nih bentikan die sbb x puas ati la tuh. Aku rase one of the reason is kwn aku ni penah speak up utk defend diri die mase Acting Manager nih marah die amek MC. Die kate kwn aku nih MC tipu, beli MC. padahal kwn aku nih dah nk kene masuk ward dah sbb saket. Dpt MC dari HUKM lg, die soh Acting Manager ni cek pon, Pompuan tuh x mau percaye gak. Pastu "Acting Manager" tu ckp die sendri pon penah beli MC, so, x mustahil org lain pon buat. what the hell la.. die yg beli MC, tuduh org lain buat same.. kalo korg denga saket ati x? Since dari tu, "Acting Manager" nih mmg sengaje je la cari point nk kenekan kwn aku ni, n kalo ade briefing ke ape, sengaje x involve skali kwn aku, padahal tu melibatkan dept diorg. Yg psl kwn aku ni diterminate, mase die hand over surat tuh kat kwn aku nih, kwn aku ni tny la, ape salah die, si Acting Manager nih ckp die byk amek cuti..padahal, kire2 baru 3 hari setengah je die amek cuti. Emergency leave x penah amek pon. Kwn aku nih baru keje dlm 3-4 bulan rasenye, n mmg x diconfirmkan jawatan oleh Acting Manager nih, padahal, staff lain dah konfem. Masalahnye, tanpe sbb yg munasabah. Mmg x adil kan.. aku tak tau crite pon isnin tuh die kene terminate, selase tuh, mase lunch kat pantry, budak2 ofis aku dok bercerite, barula aku tau die dah kene terminate. Aku trus call kwn aku nih tny ape crite. Die kate mmg semalaman die nangis. Yela, knape "Acting manager" tu buat die camtuh, dulu die nk mintak cuti kawen lame sket x kasi, blk2 je, kene terminate lak. Die kate tu la the worst wedding gift die dpt. Kesian sgt kat kwn aku nih, n aku sgt2 kecewa ngn ape yg terjadik. Kitorg ade jumpe die mase lunch smlm utk mengetahui cerite secare lanjut. Sume pon marah die sbb die sign surat tuh, tp dah nk buat camne, mmg die pon x leh nk buat ape mase tuh, die sign jela.. Kitorg sume dah nasihatkan die buat aduan kat jabatan buruh ke ape ke. Sesuke ati je "pompuan" tuh nk terminate die atas dasar x puas ati. Bukan sbb keje, n reason x munasabah lgsg. Aku mmg sgt sedeh die xde, die mmg peramah n kecoh orgnye.. biar pun baru knal beberape bulan tp x sangke jd rapat sbb slalu kuar lunch ngn die. Hmm, xpelah.. adela tuh rezeki org baru kawen tuh.. n for that "Acting Manager", tggu jela, satu hari die akan dpt la balasan setimpal atas ape die dah buat kat kwn aku nih, n kwn2 aku yg lain yg tersekse dgn sikap die tuh yg telah menyebabkan kitorg keje kat sini mcm pijak bare api. Die belum jumpe lg "buku dgn penyepak".. Seb baikla aku bukan dept die. Kalo x..

3 comments:

rafiqOS said...

ape nk jadik nih?
haih~
jangan kasik org ex die memberontak ramai2..

report reramai kat industrial court.
mane leh pakse resign camtu.
patutnye die xsign tau.
seriously.

kalo kite..sebg pekerja ade hak gak.
xbole boss nk buat suke suki jek!

nih yg marah lagi ni!

nk komplen kt kerajaan pon bole tau.
ngan sume tipu helah diorg tu!
business tipu org je.
last2 staff sendiri pon die tipu.

AfzaNistrator said...

Mcm tulah ceritenye rafiq.. Mmg tepat keputusan korg utk resign dulu..

rafiqos said...

ntahla..rasenye geng sepet ni..kalo dibiar..cani la perangai diorg.
xde belas kesian. org carik makan. ade commitment. diorg bukan reti nk pikir sume tu. haih~.

Blog Widget by LinkWithin