04 September 2007

Fireworks PICC

Last Friday (30/8/07) aku gi tengok Fireworks kat PICC Putrajaya.. mmg nak sangat pergi tgk, so mlm before that dah plan ngan Linda nak jumpe die kat Cyberjaya n gerak sesame ke PICC. Linda nih kerje kat Shell-IT Cyber tuh. So, balik je dari keje, kol 6.30 ptg aku terus gerak ke Sri Kembangan. Kitorg plan nk mkn dulu. Dahla mmg lapo gile.. Linda n 2 og lg kwn die dah tggu kat KFC Taman Equine tuh. Seb baik jalan tak jem sgt on da way ke Sri Kembangan tuh. Sampai KFC, Linda dah orderkan makanan aku. Makan2 dulu, then kitorg gerak ke Shell Cyber. Kwn Linda nak park kete die kat situ n kitorg 4 org naik kete aku. Jalan sure jem gile.. so, better naik 1 kete je. Dlm kol 8 kot kitorg gerak ke PICC. On da way ke Putrajaya dah bleh nampak kete2 start parking tepi jln. Maybe diorg dah dpt tempat yg best nk view bunge api tu dari jauh kot. Bile dah semakin dkt ngn Putrajaya tuh, makin byk gile la ketenye.. Kitorg start cari tmpt parking. Diorg dah sediakan tempat parking free dah.. tapi agak jauh la.. pusing punye pusing, dapat la parking yg rase2nye agak dekat la..then kitorg jalan masuk ke tempat ramai2 org tuh, Sambil tu tgk mmg byk kete yg masuk tak henti2. Rupenye kat area tu dah dibuat cam bazar makanan. Sume ade.. yg kitorg nih punyela ingat x de makanan, tu psl mkn KFC dulu tuh. rupenye byk gile gerai dibukak. Then pusing2 la kat situ nk cari tempat plg best nk tgk bunge api. Bunge api mlm tuh start kol 12. Sempena menyambut detik 31 ogos.. Mlm tuh Team Jepun punye turn..

Si Linda ni x puas ati sbb x dpt gi area betul2 dpn PICC tu. Tmpt kitorg agak jauh, sebelum jambatan PICC tuh lg. Nak jalan ke PICC tu, Polis dah x kasik. Jalan tuh ditutup utk pejalan kaki. Kalo naik kete je bleh lalu kat jambatan tuh. Kitorg berkire2 nk amek kete smule ke tak.. Yela, dah parking sket punye baik, takot kang xde parking lak. Pikir punye pikir and dah tanye beberape polis yg bertugas kat situ, diorg kate ade bas akan ke PICC, so kitorg tggu je la..tp merasekan takot bas dah xde, kitorg amek keputusan nk gi amek kete smule n gi ke PICC tuh, dah dekat nk sampai ke kerete, tetibe ade bas, kitorg trus tahan, and naik bas tuh. Fuh seb baik sempat. Bas tuh gerak la ke PICC, ramai gile org naik. Sume org nk tgk bunge api dr jarak plg dekat. Then bas tuh drop kitorg betuk2 dpn PICC, mase tuh adela dlm kol 9.45 mlm camtu kot. Nak tggu bunge apinye kol 12mlm..takpe.. sanggup tuh duduk je tggu kat situ. mmg ramai gile org.. sume pon dok cari2 tempat. ade yg bawak tikar, surat kabar, mcm2 la..kebanyakannye bwk camera ngn tripod tgh cari tempat yg sesuai. Aku ngn Linda tggu je bwk traffic light tu sbb tu la the best spot kalo nk tgk bunge api karang. Kat belah kiri kitorg ade Funworld..tapi x gi lah sbb jauh gak kalo nk berjalan. so dok je la tggu kat situ. Dekat2 nak kol 12 mlm tuh, kitorg amek tempat, dok atas jalan, btul2 atas garisan putus2, so that dapat view yg plg center utk tgk bunge api yg akan diletupkan dari dua belah jambatan kiri n kanan. Sile rujuk gambar dibawah.

Tepat kol 12 mlm, startla bunge api yg ditunggu2 mmg gempak opening die. Sume org bersorak2 n jerit mengalahkan bunyi bunge api yg berdentum dentam tuh. Sepanjang show tuh berlangsung, aku mmg rase x nk kelipkan mase sket pon.. mmg best gile!! tak rugi dtg dgn bersesak2 n jem nye.. It really worth.. mmg cantik sangat2.. dah la lame, 30 minit.. siap ade heart shape lagi.. ade yg bentuk bintang, bentuk planet.. pastuh mcm air pancut yg turun slow je..ade yang berbunyi.. ade yg meletup tinggi gile n besar gile.. ntah la, x retila aku nk describe.. nk tunjuk gambar pon, aku x de amek gamba.. Linda adela.. tapi yang x leh lupe die nye closing la.. die letupkan byk2 bunge api tuh sampai penuh langit ngn bunge api tuh n suasane mlm bertukar jd cerah gile. Sume org jerit2 sbb kagum sgt dgn ape yg ditengok.. Fuh, kol 12.30 abesla bunge api tuh.. then sume org membuat gerakan blk.. jalan dah la jem gile.. kitorg tadinye kan naik bas ke PICC tuh, so satu hal la pulak nk cari bas nk turun blk ke tmpt kitorg parking kete td. Tggu punye tggu, jalan jem tahap x bergerak, so bas nye pon xde lg la.. kitorg pon jalan kaki jela melalui jambatan tuh..lalu kat jambatan tuh, bleh tgk tmpt diorg letupkan bunge api tuh, fuiyoo besar gile rupenye bunge api tuh.. ber tong2 disusun sepanjang tasik bwk jambatan tuh..kat atas jambatan tuh pon bersepah sisa2 letupan bunge api.. then kitorg truskan berjalan smpai melepasi jambatan tuh. Pastu barula nmpk ade bas. disebabkan jln tgh jem, n bas pon gerak slow je, kitorg pon sempat la naik.. Smpai kat kete, kitorg membuat gerakan blk..jem jugak la nk keluar dari Putrajaya tuh. Kitorg gi Shell, ofis si Linda nih dulu. Merase gak aku masuk ofis die.. then baru aku n Linda blk. Linda bermlm umah aku mlm tuh. die pon mmg x bwk kete. Sbb pagi esoknye aku nk blk kuantan, bleh hantarkan die kat Gombak tuh. Kitorg smpai Cheras mlm tuh dkt kol 3 pagi jugak la..gile ah..mmg ngantuk n penat gile. Before tido, sempat lg tgk blk video yg Linda record gune henfon die. Kesimpulannye mmg puas hatilah.. aku mmg suke sgt n nak gi lagi kalo ade tahun dpn..

No comments:

Blog Widget by LinkWithin