28 September 2007

Resipi Kek Coklat



Ok, nih die resipi kek coklat yg sedap tuh :

Bahan-bahan:
1 3/4 cawan tepung gandum
3/4 cawan serbuk koko
1 1/2 camca teh baking powder
1 1/2 camca teh baking soda
1 camca teh garam
1 3/4 cawan gula castor
2 biji telur
2 camca teh esen vanila
1/2 cawan minyak sayuran atau boleh jugak guna ½ Buttercup
1 cawan susu segar, dipanaskan

Cara2:
1. Gaulkan tepung gandum, gula, koko, baking powder, baking soda dan garam sehingga sebati.
2. Masukkan telur dan minyak sayuran dan pukul selama 5 minit. (adunan agak keras sedikit)
3. Akhir skali barulah masukkan susu segar yang telah dipanaskan dan pukul selama 5 minit lagi (adunan akan jadi sgt cair).
4. Masukkan semua adunan ke dalam 1 loyang SAHAJA (agak2 22cm diameter). Kek akan naik, tapi akan turun balik bile masak. Kalau adunan dibahagi dlm 2 loyang, dia tak jadi lembap sangat.
5. Bakar dalam oven (yang dah dipanaskan dahulu), 180 degrees Celcius selama lebih kurang 40 minit atau bila cocok dengan lidi, tak ade adunan yg melekat (maknanye kek dah betul2 masak).

Untuk Topping die, aku xde resipi yg specifik.. Biasenye aku main agak2 je. Yg penting, bahan2 nye adelah:
1. Coklat Masakan
2. 1 sudu besar Butter
3. 1 sudu besar Liquid Glucose
4. 2 sudu besar Susu Segar (agak2 la, jgn cair sgt. Kalo pekat sgt, tambah lg sket susu)

So, selamat mencube yek.. Kalo sedap, hulur2 la kat aku jugak.. ehehe.


27 September 2007

2 Rooms for rent

Disebabkan aku akan berpindah x lama lagi, so, nak mencari penyewa utk sewa apartment yg aku duduk sekarang..

  • Alamat : Pangsapuri Segar Ria, Taman Segar, Cheras (Ade lift tau)
  • Area belakang Cheras Leisure Mall, dekat ngan Tesco Extra Cheras.
  • Availability : Immediately
  • Currently ade 1 bilik kosong, n bulan 11 nnt bilik aku akan kosong pulak. So, ade 2 bilik kosong
  • Ade Sofa, perabut, TV, Astro, Dapur dan lain-lain lg.
  • Sewa: RM133 sebulan (tak termasuk bil letrik & air)
  • Deposit: 1+1
  • Pompuan melayu sahaje ok.

Kalo berminat call / sms aku segera.

Afzan : 012-2083854

26 September 2007

Kek Coklat Afzan

Yes, smlm berjaye jugak aku buat kek coklat mcm resipi yg kat dalam fotopages budak name Afzan tuh. Mmg moist n sedap rase die. Just aku terkurang topping sket smlm, sbb malas nk double boil coklat tuh. Tapi kire pass jugak la rase kek nye.. So, berjaye gak la aku buat kek tanpe gune adunan segera yg dlm kotak mcm yg aku slalu buat b4 nih. Sorila, x de gamba nk ditaruk kat sini. Aku nih miskin, x de digicam.. huhu..

Smlm, disebabkan mmg terase nk wat kek coklat tuh, blk keje trus menuju ke kedai yg ade jual brg2 wat kek kat area Leisure Mall tuh. Beli2 bahannye n then gi masuk Giant lak. Aku heretla skali housemate aku si Azian tuh. Beli2 barang dapur sket. Kitorg xde idea sgt nk mkn ape utk berbuke. Aku nmpak cendawan kat Giant tuh, trus dpt idea nak wat Tom Yam Cendawan. So, beli la barang2 nye.. X cukup barang kat Giant tuh, singgah lak kat kedai runcit kat umah aku tuh. Kat situ lg murah sayur2 nye n sume pon ade. So, balik umah, trus bertungkus lumus kat daput. Goreng sosej, sambail buat kek and masak tomyam. Walau bagaimana pun, x sempat nk bakar kek before berbuke, so, mkn nasik dulu, then sambung buat slps berbuke.. Akhirnye kol 9.30 mlm baru siap kek aku. Hias2 die ngan topping n chocolate rice, tgu sejuk dulu, then baru mkn.. aku sorg je mkn dah abes suku dari kek tuh.. Ehehe.. Sahur pon mkn satu slice lagik. Harinih ade lg separuh kek tuh. Blk karang bleh mkn lagi.. Sukenyeee!!

25 September 2007

Berbuke di Kaki Corner..

Smlm, disebabkan aku still mengidam nk mkn chicken chop yg hajatku x kesampaian pade hari ahad arituh, aku ajak la housemate aku si Azian utk makan western food kat Kaki Corner. Restoren tuh dekat je ngn umah aku. Kat Taman Billion, Cheras, dkt roundabout umah aku nih. Kol 6.30 ptg baru gerak. Kat situ mmg menunye Western n Japanese food je. Si Azian lak kebetulan mmg x nk makan nasik jugak, so, adela org bleh taman aku mkn. Smpai sane, trus bace2 menu, n aku decide nk mkn Sirloin Steak la. Chicken chop dah slalu sgt mkn kat situ, nk try steak lak. Kat Kaki Corner tuh foodnye sume sedap2 n harge mmg berpatutan la. X ramai melayu yg mkn sane, kitorg 2 je melayu. Sbb situ mmg kawasan Cine, tp mmg disahkan halal la.. AKu pon dah slalu mkn situ. Si Azian lak mkn Chicken Chop. Kalo Chicken Chop die harge dlm RM8.50 je.. ok la kan.. Restorennye pon best, ade wifi, ade life band pade mlm2 tertentu n bleh tekan2 button kalo nk panggil waiter. Eheheh. Kalo korg bercadang nk berbuke pose ramai2 aku suggestkan gi la Kaki Corner nih.. mmg syok kalo buat berbuke ramai2. Last year budak2 opis aku dah buat berbuke kat situ.


Mmg puasla dpt mkn steak yg sungguhla lazat tuh. Dgn kuah black peppernye yg pedas2 n dagingnye yg empuk, ditambah pule dgn fries yg rangup n panas2 lagi, and ade jagung rebus sekerat. Dah abes kan Steak, minum lak jus apple hijau yg sejuk dlm gelas yg besor.. aku just mampu abeskan separuh je. hmm.. mmg puas atila.. skang dah x kempunan lg.. cukup2 la tuh..hari nih, kene mkn mende biase2 lak..tapi rasenye harinih nk wat kek coklat la..

Sbb smlm, aku browse tru satu fotopages nih, author die name nye Afzan, die bersame bf die poskan gambar2 dlm fotopages tuh. Sbb bf die nih mmg suke amek gamba. Aku nih lak suke tgk2 gamba, tetibe tertgk fotopages diorg nih..(aku x knal pon diorg nih) n terkejut gak, bile tgk2 name gf die Afzan.. Diorg nih stadi kat jepon, so gamba2 nye mmg menarik sbb sume kat Jepun..n melalui pembacaan aku di setiap helaian fotopages tuh, aku dpt tau si Afzan nih suke wat kek. Die ade taruk gamba kek coklat yg die buat bersame resipinye skali. nih la gambanye :

Tgk tu, kat gamba tuh die siap tulis, "Chocolate cake by Afzan". Nih mmg die yg buat bukan aku.. ehehe.. kalo x caye, klik kat link nih MapleyFotopages Disebabkan aku tgk resipi die cam senang je, n gambar kek tuh sgtla menyelerakan, tu yg aku rase nk wat kek harinih. Blk keje karang aku nk gi kedai beli brg2 nye.. ehehe.. Bestnye, aku mmg suke gile coklat kek.. kek lain aku x suke.. Cheese kek pon suke gak. rase nk meleleh air liur tgk gambo kek nih..sure lazat gile nih.. x taula aku buat nnt jd ker x..

Ha, lagi satu nk crite, smlam aku menerime berite, 2 org kawan aku yg kawen blan 7 arituh dah pregnant. Ehehe, cepat2 btol diorg nih, x sesabo nk menimang baby.. Diorg yg aku maksudkan tuh ialah Puan Ilyana + Putra and Puan Fatin + Hafiz.. entry pasal wedding diorg pon ade dlm blog aku nih.. x smpai 2 bln dah pon bakal mendapat org baru dlm life diorg.. Aku mmg tumpang hepi utk due org kwn aku nih. So, didoakan semuge diorg slmt mengandungkan baby yg bakal lahir dgn sihat dan selamat la semuanye.. Congrates utk korg!!

24 September 2007

Dimana saye berbuke..?

Bulan2 pose nih xde crite lain, crite psl berbuke jelah.. hmm, hari Jumaat, balik dari keje, terus siap2 gi ke Kota Kemuning utk berbuke bersame En Evildead itu. Disebabkan dah x sempat gi pasar ramadan, kitorg pon berbuke jela kat kedai mamak..selepas itu, die mangajak kawannye En Pais utk bersame2 tgk wayang kat Summit. So, kitorg bertige gi la tgk citer "White Noise The Light". Seb baik cite tuh best, kalo x mmg aku bertambah hangin la..ahaha. cite pasal sorg laki nih yg boleh tgk sape yg akan mati, (die dapat kebolehan tuh bile die hidup balik setelah disahkan mati selame beberape saat). Die akan nampak cahaye putih pade org yg akan mati tuh n die akan berusehe selamatkan org tu dari kematian, tapi die x tau yg setiap org yg die selamatkan, peristiwa yg lagi dasat yg akan melibatkan beratus2 lg kematian akan berlaku. Best cite tuh, baik korg tgk..ade part2 terkejut2 gak la, sbb roh2 org mati yg x tenteram dtg mengganggu die..

Hari sabtu pulak mengikut En Evildead lagi berbuke bersame kawan2 bowlingnye kat Kampung Baru, kat restoren bertajuk "Chop & Steak". Sampai agak lmbt, so terpakse park kete jauh gile, sbb tau jela kan, jalan2 kat kmpg baru tuh sempit2 n xde tmpt nak parking. Restoren tuh femes gak la, smpaikan org yg datang tanpe booking dulu, x leh nk masuk.. tapi harge food die sgt la berpatutan.. Lame gak nk tggu food kitorg smpai, sambil tuh mknla kuih2 yg dibawak..aku mkn Chicken chop la, si Afat mkn Southern chicken chop (tapi yg nih x sedap, lain kali korg jgn order yg nih).. Kak As kat seblah aku mkn Sizzling Chicken Chop.. nmpak sedap, n menggelegak lagik mase die served.. Kesimpulannye aku rase nk makan kat situ lagik sbb western food nih mmg feveret aku n rase nk try sume menu yg ade.. eheh..

Ahad pulak, aku still teringin lg nk makan chicken chop.. x taula knape suke sgt nk mkn chicken chop / western jek, sbb aku nih kureng sket nak mkn nasik. kalo nasik mak aku masak barulah aku melantak x hingat. Petang, dlm kol 6 gi Sri Kembangan lak, bukak pose lg ngn En Evildead, saje la tuh die buat2 tertinggal kunci rumah die dlm kete aku, dah aku kene jumpe die utk antar kunci..so, bukak pose ngn die lagik.. Disebabkan aku nk sgt mkn chicken chop, aku ajak la die mkn kat Port Aroma, kedai mkn area umah die tuh, dgn harapan dptla mkn chicken chopnye yg lazat itu.. Tapi harapan aku hancur berkecai seperti cermin tingkap yg jatuh dari tingkat 7 apartment aku apabile waitress tuh ckp org yg buat western food balik kampung bercuti.. huhu.. rase luluh sggh ati aku, nak blah gi tmpat lain, takot dah lmbt nk berbuke, n lagipun dah duduk dah kat situ.. terpakselah aku mkn kue teow kungfu jek.. lps berbuke trus aku blk ke Cheras membawe perutku yg kenyang amat tp still kempunan nk mkn chicken chop..

Begitulah kesahnye aku berbuke pose tige hari berturut2.. Hari ni aku just nk berbuke ngn paket Supreme Diet aku jelah.. kene diet lak, asek mkn ayam je, huhu, eh, tapikan, berat aku x naik lak. Turun lak 1 kilo sejak pose nih.. best2.

21 September 2007

Bukak Puase

Smlm, dah janji ngn kengkawanku iaitu Linda & Abie nak berbuke ngn diorg kat KLCC. Aku bajet kuar opis kol 5, bleh la gi Bandar Tsk Selatan, tgu linda dtg amek aku, sbb aku x reti sgt drive gi KLCC tuh. Tp ade meeting lak, abes lmbt, sian si Linda, dah tggu kat Bandar Tasik Selatan, tp mase tuh aku baru kuar opis, last2 aku soh die trus datang amek aku kat umah je. So, dlm kol 6 gerak dr umah aku ke KLCC bersame Linda n membe die Ali Natasya. Cepat gak mamat tuh bwk kete, dlm kol 6.26ptg dah smpai KLCC. Sampai2 KLCC cari Abie dulu, then dah jumpe, kitorg mulela pening pikir nk makan kat restoren mane. ingat nak mkn buffet je, tp xde tmpt yg best lak.. Yg ade pon dh penuh. Yg aku lak nk mkn western, x mau mkn nasik.. puas ronde punye ronde satu KLCC tuh, last2 kitorg mkn pizza kat Californian Pizza Kitchen. Mmg best sungguhla pizza nye, x mcm pizza hut. Lg sedap. Si Abi makan Carbonara Linguini, Linda mkn Marsala Marinara, aku lak mkn pizza Pepproni Pomodoro ngan chocolate milk shake. Sume sedap2 la.. mmg nikmat betul berbuke.. Berbaloila ngn hargenye.. mmg kenyang smpai ke sahur.. eheh.. Then lepas berbuke, Abie mencadangkan utk tgk wayang, gi la usha2 ape cite yg best, last2 decide nk tgk Skinwalker. Mase tuh baru kol 8 lebih, wayang start kol 9.40 mlm, so kitorg gi lah lepak2 kat tepi air pancut luar KLCC tuh. Agak2 panas dok kat luar, masuk balik, gi minum2 jap.. then berulah gi tgk wayang.. cite tuh cite baru, smlm baru release. Best gak la.. cite pasal warewolf..abes tgk wayang, time tuh dah kol 11.20, Abie balik naik LRT, aku dihantar balik oleh Linda & Ali.. dlm 11.46mlm dah smpai rumah. Mmg best, ngn perutnye kenyang lagik tu walopon dah smpai ke rumah.. ehehe..Begitulah ceritenye aku bukak pose smlm..

Eh, lupe nak cerite, mase makan kat California Pizza Kitchen tuh, kat seblah meje kitorg ade kwn Linda rupenye. Namenye Afzan jugak. Die nih mmg kwn linda dari kecik. Mase Linda mule2 kwn ngn aku, die pon ade ckp, die ade sorg kawan name Afzan, muke pon cam aku, putih2, tembam2 sket. Aku nih sket punyela nk tengok si Afzan tuh. last2 tetibe terjumpe die smlm, tgh mkn ngn husband die. Die nih last year kot kawen, umur sebaya la.. dah ade baby girl. Si Afzan ni tunjukkn gambar baby die. Sebijik muke die. Si Linda lak kate "so, afzan ko dah leh agak kan, baby ko nnt muke camne.." ehehe, hampeh tul Linda. Tapi mmg pon muke si Afzan tuh cam aku la aku rase. Si Ali Natasya pon ckp, "korang nih kembar ke?" eheh.. dahla name same, muke pon same.

18 September 2007

Balik dari Kampung

Hari nih x berape sihat sket setelah balik dari kuantan mlm smlm.. Kol 12 mlm sampai. aku balik naik bas je ari jumaat tuh. Smlm aku mintak cuti, (3 hari bukak pose kat umah) so, after bukak pose kat umah smlm baru naik bas blk KL. Tau jelah aku kalo blk Kuantan, sure mkn x hengat punye..mak aku lak suke beno la masak best2 utk anak die nih. Smlm siang2 lagi mak aku dah masak lebih lauk untuk aku bawak sahur ke KL. Lauknye, Ikan patin masak tempoyak, Sambal Sotong and Lala masak kicap. Sume feveret aku la tuh.siap pesan suruh mak aku masak pedas2. Kalo x pedas, aku nih x minat sgt. Dah siap bahagi2kan dlm bekas utk Afat skali tuh.. ahaha.. So, bersahur la ngan lauk2 tuh.. aku bgn kol 4.45 pg panaskan lauk2 tuh and kejutkan housemate aku utk makan.. sumenye pedas2, n aku nih mmg dah 2-3 hari dah sakit tekak, tu yg makin teruk sakit tekak aku harinih tu..nk ckp ngn org pon ssh.. so, korg, kurang2 kanla tepon aku, sms boleh la.. ehehe..

13 September 2007

Shit does happen..

Well, yesterday my fiance's notebook had been stolen from his friends car, the thieve took both their bags. So both notebook in the bags are gone, including his digital camera and his friend's certificate. They forgot to bring their bags and left it in the car while going to eat. It happens in Cyberjaya, in the evening. I'm didn't see him yet, so didn't really know the whole story but he said he park the car at the parking lot which usually got a pak guard there. The thieve manage to unlock the car which is i-don't-know-how-they-do-it and ran those 2 bags. My fiance's laptop is belong to his company while his friend lost his own Sony VIAO notebook. They straightly lodge a police report after that and until about 1am barulah settle giving the statement to the so called pegawai penyiasat.

Hmm.. things like this does happen without any expectation. Yelah, who knows just in a while you can lost your valuable things.. It happen to me once. And i really2 regret that i put my trust to a stranger. Shit does happen, anybody can cheat you, do bad things to you, rob you, just anything.. and nothing u can do to get it back even u make a police report. So, friends, beware of your belonging n never trust a stranger.. and don't leave your laptop in the car, no matter where u park it or how soon u left it..

12 September 2007

Puasa..

Esok Sume umat Islam kat Malaysia nih akan menjalankan ibadah puasa.. Bulan puase nih aku bleh la blk kol 5 ptg. Kalo x blk kol 6. Sbb bulan puase dah tolak sejam waktu lunch.. So, straight keje dr kol 9 smpai 5 ptg..Sempena bulan puase nih aku berazam nk diet betul2..eheh.. Ok, to all of u, Selamat Berpuasa!! Sape2 yg isap rokok tuh, bleh la cube2 utk berhenti isap rokok ye..

Doa malaikat Jibril menjelang Ramadhan
"Ya Allah, tolong abaikan puasa ummat Muhammad, apabila sebelum memasuki bulan Ramadhan dia tidak melakukan hal-hal yang berikut:
  • Tidak memohon maaf terlebih dahulu kepada kedua orang tuanya (jika masih ada);
  • Tidak berma'afan terlebih dahulu antara suami isteri;
  • Tidak bermaafan terlebih dahulu dengan orang-orang sekitarnya."
Maka Rasulullah pun mengatakan Amiin... sebanyak 3 kali.

Dapatkah kita bayangkan, yang berdoa adalah Malaikat dan yang meng'amin'kan adalah Rasullullah dan para sahabat, dan dilakukan pada hari Jumaat.

Oleh itu aku nak mintak maaf la kalo ade terbuat salah, sengaja atau x sengaja.. semoga kita dapat menjalani ibadah puasa dengan penuh berkat dan dirahmati Allah S.W.T, insyaallah.

11 September 2007

Pening..

I feel a bit dizzy for this few days and sumtimes my head just feel like "terawang-awang".. Kinda weird cos i rarely got headache or pening2 like this before. My eyes also feel so strain n tired when staring too long on the monitor. Maybe that is the reason why i got this dizziness.. It makes me can't focus on what i see and it apparently effecting my driving.. When that happen i just rub my eyes.. but i still feel a bit tense on my eye ball.. and now i just shrink my eyes to get more focus on what i see.. Whatever lah.. aiyaaa.. still pening now.. When i walk also terhuyung hayang sumetimes..

07 September 2007

Ketidakadilan

Minggu nih mmg minggu yg amat menyedihkan bg aku. Best friend aku kat office nih di"terminate"kan keje tibe2. Mmg sgt x adil & mengecewakan aku. Mmg aku sgt x puas ati ngan pengurusan company nih. Sedeh tul kisah kwn aku nih.. dahla die baru blk dr cuti kawen, Sabtu n Ahad kenduri kawen (1/9/07), isnin dah masuk keje.. die nk mintak cuti lame sket utk kawen pon x diberi oleh boss die, so, kenela blk awal, kononnye nk keje la kan.. Ofis hour kitorg abes kol 6 ptg, yg sorg "Acting manager HR (pompuan)" ni (die temporary je take over tugas manager sbb manager HR dah resign) panggil die 15min b4 abes office hour. Die soh kwn aku nih sign resignation letter yg telah ditype sendri oleh "Acting Manager" ni. Tau x, dlm surat tu tulis, reason kwn aku ni resign sbb nk menumpukan perhatian pade marriage. And die dipakse tandatgn surat tu befofe balik. So that esoknye kwn aku nih x leh dtg ofis lg. x pasal2 kan. Kwn aku nih dahla baru kawen, tau jela, mmg memerlukan duit. Tak pasal2 die wat reason camtuh. Yg sedehnye kenape tetibe je mase die blk dr cuti kawen boss tuh bg surat camtu. Nampak sgt die sengaje cari point utk buat alasan. [Kwn aku nh budak HR] Then si "Acting Manager" nih gi bgtau staff HR yg lain, kwn aku nih diberhentikan sbb x perform ngn keje nye. Mmg temberang abes la, padahal membe aku nih keje punyela ok, dulu die dah nk benti sbb x tahan ngan perangai "Acting Manager" ni, tp HR exec sorg lg tuh x kasi sbb die keje mmg bagus. Eleh, padahal, si "Scting Manager" nih bentikan die sbb x puas ati la tuh. Aku rase one of the reason is kwn aku ni penah speak up utk defend diri die mase Acting Manager nih marah die amek MC. Die kate kwn aku nih MC tipu, beli MC. padahal kwn aku nih dah nk kene masuk ward dah sbb saket. Dpt MC dari HUKM lg, die soh Acting Manager ni cek pon, Pompuan tuh x mau percaye gak. Pastu "Acting Manager" tu ckp die sendri pon penah beli MC, so, x mustahil org lain pon buat. what the hell la.. die yg beli MC, tuduh org lain buat same.. kalo korg denga saket ati x? Since dari tu, "Acting Manager" nih mmg sengaje je la cari point nk kenekan kwn aku ni, n kalo ade briefing ke ape, sengaje x involve skali kwn aku, padahal tu melibatkan dept diorg. Yg psl kwn aku ni diterminate, mase die hand over surat tuh kat kwn aku nih, kwn aku ni tny la, ape salah die, si Acting Manager nih ckp die byk amek cuti..padahal, kire2 baru 3 hari setengah je die amek cuti. Emergency leave x penah amek pon. Kwn aku nih baru keje dlm 3-4 bulan rasenye, n mmg x diconfirmkan jawatan oleh Acting Manager nih, padahal, staff lain dah konfem. Masalahnye, tanpe sbb yg munasabah. Mmg x adil kan.. aku tak tau crite pon isnin tuh die kene terminate, selase tuh, mase lunch kat pantry, budak2 ofis aku dok bercerite, barula aku tau die dah kene terminate. Aku trus call kwn aku nih tny ape crite. Die kate mmg semalaman die nangis. Yela, knape "Acting manager" tu buat die camtuh, dulu die nk mintak cuti kawen lame sket x kasi, blk2 je, kene terminate lak. Die kate tu la the worst wedding gift die dpt. Kesian sgt kat kwn aku nih, n aku sgt2 kecewa ngn ape yg terjadik. Kitorg ade jumpe die mase lunch smlm utk mengetahui cerite secare lanjut. Sume pon marah die sbb die sign surat tuh, tp dah nk buat camne, mmg die pon x leh nk buat ape mase tuh, die sign jela.. Kitorg sume dah nasihatkan die buat aduan kat jabatan buruh ke ape ke. Sesuke ati je "pompuan" tuh nk terminate die atas dasar x puas ati. Bukan sbb keje, n reason x munasabah lgsg. Aku mmg sgt sedeh die xde, die mmg peramah n kecoh orgnye.. biar pun baru knal beberape bulan tp x sangke jd rapat sbb slalu kuar lunch ngn die. Hmm, xpelah.. adela tuh rezeki org baru kawen tuh.. n for that "Acting Manager", tggu jela, satu hari die akan dpt la balasan setimpal atas ape die dah buat kat kwn aku nih, n kwn2 aku yg lain yg tersekse dgn sikap die tuh yg telah menyebabkan kitorg keje kat sini mcm pijak bare api. Die belum jumpe lg "buku dgn penyepak".. Seb baikla aku bukan dept die. Kalo x..

04 September 2007

Fireworks PICC

Last Friday (30/8/07) aku gi tengok Fireworks kat PICC Putrajaya.. mmg nak sangat pergi tgk, so mlm before that dah plan ngan Linda nak jumpe die kat Cyberjaya n gerak sesame ke PICC. Linda nih kerje kat Shell-IT Cyber tuh. So, balik je dari keje, kol 6.30 ptg aku terus gerak ke Sri Kembangan. Kitorg plan nk mkn dulu. Dahla mmg lapo gile.. Linda n 2 og lg kwn die dah tggu kat KFC Taman Equine tuh. Seb baik jalan tak jem sgt on da way ke Sri Kembangan tuh. Sampai KFC, Linda dah orderkan makanan aku. Makan2 dulu, then kitorg gerak ke Shell Cyber. Kwn Linda nak park kete die kat situ n kitorg 4 org naik kete aku. Jalan sure jem gile.. so, better naik 1 kete je. Dlm kol 8 kot kitorg gerak ke PICC. On da way ke Putrajaya dah bleh nampak kete2 start parking tepi jln. Maybe diorg dah dpt tempat yg best nk view bunge api tu dari jauh kot. Bile dah semakin dkt ngn Putrajaya tuh, makin byk gile la ketenye.. Kitorg start cari tmpt parking. Diorg dah sediakan tempat parking free dah.. tapi agak jauh la.. pusing punye pusing, dapat la parking yg rase2nye agak dekat la..then kitorg jalan masuk ke tempat ramai2 org tuh, Sambil tu tgk mmg byk kete yg masuk tak henti2. Rupenye kat area tu dah dibuat cam bazar makanan. Sume ade.. yg kitorg nih punyela ingat x de makanan, tu psl mkn KFC dulu tuh. rupenye byk gile gerai dibukak. Then pusing2 la kat situ nk cari tempat plg best nk tgk bunge api. Bunge api mlm tuh start kol 12. Sempena menyambut detik 31 ogos.. Mlm tuh Team Jepun punye turn..

Si Linda ni x puas ati sbb x dpt gi area betul2 dpn PICC tu. Tmpt kitorg agak jauh, sebelum jambatan PICC tuh lg. Nak jalan ke PICC tu, Polis dah x kasik. Jalan tuh ditutup utk pejalan kaki. Kalo naik kete je bleh lalu kat jambatan tuh. Kitorg berkire2 nk amek kete smule ke tak.. Yela, dah parking sket punye baik, takot kang xde parking lak. Pikir punye pikir and dah tanye beberape polis yg bertugas kat situ, diorg kate ade bas akan ke PICC, so kitorg tggu je la..tp merasekan takot bas dah xde, kitorg amek keputusan nk gi amek kete smule n gi ke PICC tuh, dah dekat nk sampai ke kerete, tetibe ade bas, kitorg trus tahan, and naik bas tuh. Fuh seb baik sempat. Bas tuh gerak la ke PICC, ramai gile org naik. Sume org nk tgk bunge api dr jarak plg dekat. Then bas tuh drop kitorg betuk2 dpn PICC, mase tuh adela dlm kol 9.45 mlm camtu kot. Nak tggu bunge apinye kol 12mlm..takpe.. sanggup tuh duduk je tggu kat situ. mmg ramai gile org.. sume pon dok cari2 tempat. ade yg bawak tikar, surat kabar, mcm2 la..kebanyakannye bwk camera ngn tripod tgh cari tempat yg sesuai. Aku ngn Linda tggu je bwk traffic light tu sbb tu la the best spot kalo nk tgk bunge api karang. Kat belah kiri kitorg ade Funworld..tapi x gi lah sbb jauh gak kalo nk berjalan. so dok je la tggu kat situ. Dekat2 nak kol 12 mlm tuh, kitorg amek tempat, dok atas jalan, btul2 atas garisan putus2, so that dapat view yg plg center utk tgk bunge api yg akan diletupkan dari dua belah jambatan kiri n kanan. Sile rujuk gambar dibawah.

Tepat kol 12 mlm, startla bunge api yg ditunggu2 mmg gempak opening die. Sume org bersorak2 n jerit mengalahkan bunyi bunge api yg berdentum dentam tuh. Sepanjang show tuh berlangsung, aku mmg rase x nk kelipkan mase sket pon.. mmg best gile!! tak rugi dtg dgn bersesak2 n jem nye.. It really worth.. mmg cantik sangat2.. dah la lame, 30 minit.. siap ade heart shape lagi.. ade yg bentuk bintang, bentuk planet.. pastuh mcm air pancut yg turun slow je..ade yang berbunyi.. ade yg meletup tinggi gile n besar gile.. ntah la, x retila aku nk describe.. nk tunjuk gambar pon, aku x de amek gamba.. Linda adela.. tapi yang x leh lupe die nye closing la.. die letupkan byk2 bunge api tuh sampai penuh langit ngn bunge api tuh n suasane mlm bertukar jd cerah gile. Sume org jerit2 sbb kagum sgt dgn ape yg ditengok.. Fuh, kol 12.30 abesla bunge api tuh.. then sume org membuat gerakan blk.. jalan dah la jem gile.. kitorg tadinye kan naik bas ke PICC tuh, so satu hal la pulak nk cari bas nk turun blk ke tmpt kitorg parking kete td. Tggu punye tggu, jalan jem tahap x bergerak, so bas nye pon xde lg la.. kitorg pon jalan kaki jela melalui jambatan tuh..lalu kat jambatan tuh, bleh tgk tmpt diorg letupkan bunge api tuh, fuiyoo besar gile rupenye bunge api tuh.. ber tong2 disusun sepanjang tasik bwk jambatan tuh..kat atas jambatan tuh pon bersepah sisa2 letupan bunge api.. then kitorg truskan berjalan smpai melepasi jambatan tuh. Pastu barula nmpk ade bas. disebabkan jln tgh jem, n bas pon gerak slow je, kitorg pon sempat la naik.. Smpai kat kete, kitorg membuat gerakan blk..jem jugak la nk keluar dari Putrajaya tuh. Kitorg gi Shell, ofis si Linda nih dulu. Merase gak aku masuk ofis die.. then baru aku n Linda blk. Linda bermlm umah aku mlm tuh. die pon mmg x bwk kete. Sbb pagi esoknye aku nk blk kuantan, bleh hantarkan die kat Gombak tuh. Kitorg smpai Cheras mlm tuh dkt kol 3 pagi jugak la..gile ah..mmg ngantuk n penat gile. Before tido, sempat lg tgk blk video yg Linda record gune henfon die. Kesimpulannye mmg puas hatilah.. aku mmg suke sgt n nak gi lagi kalo ade tahun dpn..

Blog Widget by LinkWithin