10 August 2007

Semalam yang sesat

Hari nih ngantuk gi opis nih.. Sbb smlm dipenuhi aktiviti yang x henti2 seawal kol 6.30 pg smpai la 1.30 pg.. Aku bgn awal2 sbb nak kene gi Cyberjaya.. adela hallnye sket. X tau sgt jalan, so, lalu je la ikut Taman Equine tuh n En. Evildead telah menunjukkan jalan ke Cyberjaya tuh. aku follow ketenye dari blkg..Rasenye kalo aku cari sesorg x jumpe gak.

Then, dalam kol 11.30pg tuh, settle la urusan aku, aku pon teringat kat membe baikku si Linda yg keje kat Shell cyberjaya tuh. So, aku call la die kate nk jumpe.. Disebabkan waktu lunch die start kol 12 tgh, and ade lg setengah jam, aku pon round2 la dulu area cyber tuh.. lame dh tak gi. last time aku ingat, aku gi MMU Cyberjaya and penah gak gi LimKokWing tuh utk interview.. Dapat keje situ, tp aku tolak sbb at the same time dpt better offer kat Kosijaya nih. Sambil tgu Linda tuh, aku stret ja la jalan masuk ke Cyberview spa & resort.. pusing2 dalam tuh.. Redup je tmpt die.. maklumla resort la katekan.. pusing2 situ, nmpak la Sembunyi spa.. ade masuk dlm tv arituh..Baru aku tau kat situ rupenye Sembunyi Spa yg Maria Tunku Sabri tuh pegi.. Then abes pusing2 kat situ, aku kuar balik dgn hanye mengangkat tangan kat pak guard die.. eheh. Then aku u-turn plak, stret je sampai ke MMU pulak.. nmpak banner2 cam diorg ade konvokesyen.. x masukla.. then pusing balik sampai la ke Shell smule.. tgu je la cik Linda tuh kuar ofis..Dah jumpe Linda tuh, kitorg decide nk lunch la.. lunch area situ2 je.. sbb Linda break 1 jam jek. Gi la mkn kat ape dah mane food courtnye.. mkn 1/4 roasted chicken.. sambil borak2 cite psl keje.. x bergosip tau.. cite psl keje n kerjaye sahaje.. then, dah kol 2 lebih tuh, antar Linda balik opis die balik..

Aku plan nk gerak balik la.. aku plan nk gi UPM Serdang dulu.. alang2 ade mase n lalu kat situ, aku masukla.. lalu ikut lebuh Silikon tuh, stret ke Pusat Perubatan UPM.. on da way, lalu kolej aku dulu.. Kolej 12 & Kolej 14 yang sungguhla byk nostalgianye.. Bangunan2nye pon sume dah bercat.. mmg lain rupenye.. and dah ade kolej baru.. kolej 15 & 16 pulak..cepat betul berubah.. rasenye adela lebih 2 tahun aku x masuk situ. aku x masuk la..tengok sambil lalu je..kafe kolej 12&14 still same lg, tgk dari luar je.. Agak2 nye ade lg x mee bandung yg sedap tuh? and bubur nasik abg tuh.. ssh nk cari kat tmpt lain sesedap tuh. Sepanjang perjalanan dalam UPM tuh aku tgk kat sane sini dihiasi bendera sempena menyambut bulan kemerdekaan nih. Bas UPM pon aku tgk ade yg dah bercat baru.. Then sampai la ke Pusat Perubatan UPM.. eh, dah lain jugak.. Dah ade tempat parking kete.. Dulu kawasan tuh tanah kosong, aku slalu lalu situ mase jln kaki.. skang dah berturap ngn tar, jd tmpt parking.. So aku parking kat situlah..

Mmg rase berbeza sgt life dulu ngn skang..dulu bergelar student, skang dah keje ni lainlah perasaannye.. masuk UPM ngn kete pon rase lain je. Dulu2 pengangkutan utama cumelah naik bas or jalan kakilah.. Teringat zaman berebut2 tahap menolak2 dgn dasatnye kalo nk naik bas mase nk gi kuliah.. yelah, kuliah start kol 8, kol 8 gak la baru nk naik bas.. dah la ramai gile org.. Mmg kalah kat puduraye.. Tragedi naik bas nih pon, byk yg x leh dilupekan.. Antarenye, aku, Linda & Abie mase tuh berdiri kat bahagian blkg, bas tuh tgh gerak, tetibe bas brek mengejut, kitorg jatuh tergolek seorg demi seorg..aku jatuh atas abie, abie jatuh atas linda..korg bayang je la, saiz linda tuh S, Abie M, aku nih pulak kategori L la.. linda la paling kesian... terduduk trus aku kat lantai bas tuh sambil menjerit kat driver tuh.. yg berdiri lak mase tuh kitorg je kot, x ramai la.. then, sume org tgk kitorg yg dah terjelupuk atas lantai bas tuh.. muahahaha.. Lps tuh, mmg gelak x henti2 la..Malu, malu gak, tapi gelak, gelak jugak.. anyway, ia dah jd kenangan manis dah skang.. kalo ingatkan blk kat Linda & Abie, sure diorg gelak sakan nih..

Aku tgk2 la student2 UPM yg ade kat situ..teringat aku dulu2.. camtulah dressing nye.. sempoi je pakai t-shirt, jeans, bwk beg silang, pakai sneakers.. Hmm..eh, lupe nk bgtau kedatangan aku ke Pusat Perubatan UPM tu adelah utk gi jumpe dentist. Nk gi tampal gigi aku nih. Dulu mase student aku ade gi situ.. Disebabkan aku nih takot nk jumpe dentist lain, aku gi lah kat UPM nih jugak.. tgk2 harge, Kalo tampal gigi utk student RM6 je.. utk org luar RM35.. huhu.. xpelah.. nk wat camne, org dah keje, x kanla gune rate student lg ye tak.. aku pk xpelah RM35 pon ok gak.. kalo dentist luar lg mahal rasenye.. aku sampai situ kol 1.30 tgh camtulah.. kaunter die tgh tutup utk lunch.. kol 2 bukak balik. Aku tggu jela dalam tuh sampai la kol 2. Then tekan button, tgu no giliran.. kejap je dah bleh masuk..n kejap jugak dah siap ditampal gigi aku nih.. sakit sket je. Then lepas baya kat kaunter, aku chiow la..Kuar balik ikot Lebuh silikon tuh, trus ke Cheras.. Sampai cheras, aku x terus balik umah, melencong gi Taman Cheras Utama lak. Area blkg Plaza Pheonix tuh, tapi jauh lg ke dalam.. aku kesitu sbb nk gi Klinik Keluarga. Aku dah kenal Dokter tuh.. Dr. Azahari namenye.. baik org nye.. kejap je dapat masuk, n borak2 ngn dokter tuh.. cite pasal keje lg.. die siap rekomenkan aku kat kawan2 die.. soh aku apply keje kat org2 yg die kenal. Setalah mengambil no contact membe2 die tuh, barula die tanye ape saket aku.. ehehhe.. Then setelah mendapat ubat dan membayar kat kaunter, aku gerak balik.. abes dekat RM100 aku smlm utk medical jek.. huhu..

Kuar dari Klinik tuh, x terus balik, mase tuh kol 4 ptg. Alang2 dah cuti nih n ade mase, aku plan pulak nak gi ke Kajang.. Pekan Kajang, adela mende nk beli sket. Alang2 aku dah kat area Taman Desa Baiduri tuh, aku rase ade jln snang yang bleh tembus ke hiway balik.. aku x tau mane jalannye, aku trus jela ikut signboard ke Econsave Balakong.. stret je aku jalan, jauh gak la... then nmpak la Jusco Balakong tuh, x jumpe gak mane hiway nye, aku terus je.. then masuk hiway mane ntah.. jalan punye jalan, naik bukit turun bukit, dahla jalan lengang jek.. sampai la ke tol Sungai Long, Semenyih.. Aku tanye la kat akak Tol Gate Girl tuh, "Dik, mane jalan nk ke Pekan Kajang?" aku ingat aku dah salah jalan n ingat nk u-turn je kat tol tuh. Takot gak aku dah tersampai ke Semenyih ke, Seremban ke..Budak tuh kate, "Stret je nnt sampai la.." aku pon drive lg tanpe tahu dimane aku mase tuh.. kete aku je ade atas jalan tuh.. risau gak.. manela tau dah masuk ke alam lain dah ke.. lain mcm je pemandangan disekeliling.. bukit2 jek..then aku jalan la smpaila ke satu tol lagi. Aku tanye lak Brader tol tuh.. "Pekan Kajang kat Mane?" Brader tuh pon menjawab, "Stret je, amek kiri ikut simpang Reko". Barulah konfiden aku nk jalan.. seb baik tanye.. Then aku ikutla Simpang Reko seperti yg brader tuh bgtau.. at last smpai jugak la..Dah sampai Kajang tuh, pusing punyela pusing dekat 5 kali baru jumpe parking nye.. lenguh dah kaki aku nih.. kol 5 baru la smpai situ.. Then gi la ke kedai yg aku nk gi tuh, kol 6 aku gerak balik..

Nk kuar dr Pekan Kajang tuh,aku benti kat traffic light, tanpe tau mane arah yg sepatutnye aku amek.. aku rase konfiden nk gi ke kanan. Then tgk seblah, ade sorg macha tua nih senyum penuh mesra kat aku.. Die atas lori, benti seblah kiri aku..Lame pulak tgu traffic light tuh, then tetibe timbul idea kat otak aku, "ha, baik aku tanye macha nih".. aku pon, turunkan tingkap belah kiri, panggil uncle tuh, "uncle, uncle..nak ke kl mana?" Uncle india tuh pon dgn mesranye bgtau aku patutnye amek stret, then ke kiri.. ooh barula aku tau..seb baik tanye.. kalo x, dah salah jln lg.. ehehe.. cam tulah aku.. kalo dah desparate, bleh je tanye org.. mesti pelik kete kat blkg aku tuh, apehalla aku borak ngn uncle india tuh tgh2 traffik light, uncle tuh pulak tunjuk jalan siap ngn tangan2 die kuar dr tingkap lorinye utk menunjukkan arah yg berul.. ehehe.. mesra betul rakyat Malaysia nih..wakakaka.. Then aku pon ikutla arah yg betul utk balik ke Cheras.. akhirnye dalam kol 6.20 ptg tuh sampai la ke rumah aku..

Then rilek2 kat umah, mandi2 and siap2 nk kuar pulak.. Dlm kol 8 lebih En. Evildead pulak datang amek. Nak gi Endah Parade pulak.. die nk main bowling ngn kawan2 Malaysian Bowlers nye.. Sampai situ dlm kol 8.30mlm.. ade sorg due je membe2 nye yg ade.. kitorg pon gi lah mkn dulu sambil tgu die nk start main ol 10 mlm. Actually aku mengikut die kat Endah Parade sbb teringin sgt nk mkn kat kedai Li Soya tuh.. kat situ makannye sume diperbuat dr soya.. die stall kecik je.. ala, semangkuk pon dlm RM 2 lebih camtulah..ade air soya, tau fu fa, ngn ade satu mende tuh, die bulat2 putih, dalam die ade filling coklat / kacang merah, ade kuah pulak.. mmg sedap.. lame dah x mkn.. tp kuciwa sbb kedai tu dah tutup..Then gi mkn KFC je..

Satu hari aku asek mkn ayam je.. yela.. lunch nye dah mkn roasted chicken ngn linda, mlm mkn ayam lg.. buat pengetahuan korg, aku mmg dah x mkn nasik skang.. dah x brape minat nk mkn nasik, disamping diet jugak la nih.. eheheh. tp diet x mkn nasik nih mmg berkesan la.. baik korg try.. tp certain org, x leh kalo x mkn nasik kan.. bg aku, xpe x mkn pon.. aku ganti ngn meehun sup ke, kue teow ke, roti ke, mende2 lain la..kenyang jugak..

Haa.. pas diorg abes bowling tuh, dlm kol 12, diorg gi mkn pulak.. aku ikot ajelah. Tp minum air suam jek.. Aku skang mmg prefer air suam dr air2 manis nih.. bagus gak tuh utk org diet..eheh. dalam kol 1.15a.m baru wat gerakan balik.. aku tumpang Kak As sbb umah kitorg dekat je. Kol 1.30a.m baru smpai umah... cuci2 muke, gosok gigi then tido.. huhu.. penat sungguh satu hari.. begitula kesahnye aktiviti aku satu hari smlm.. jd itula alasannye mengape aku mengantuk harinih.. hehehe..

No comments:

Blog Widget by LinkWithin