30 August 2007

New Born Baby..

Semalam dpt call dari bakal ibu mertuaku mengatakan bahawasanye bakal cousin ipar aku, kak Seri dah selamat melahirkan sorg baby pompuan dlm kol 12.15 tghari. Die soh aku ngan Afat gi melawat..aku pon x sesabo nak tgk. First time nih dpt tgk baby fresh baru lahir..umur 0.5 hari tuh.. Malam, dlm kol 8, Afat sampai, then trus kitorg gi HUKM. Cousin Afat, Abg Mat tu die Dokter kat HUKM tuh. Wife die Kak Seri pon Dokter jugak, tp Dokter kat Teluk Intan. Abg Mat la yg bwk kitorg masuk dgn selambenye walopon dah lps waktu melawat.. Kak Seri pon dok kat Isolation room. Special sket la kan, dah husband keje situ..Pastu Abg Mat bwk masuk baby die ke bilik tu.. bulat betul baby die.. baby girl, berat 3.5kg tuh.. Muke cam Kak Seri.. die tido je.. geram btul, rase nk pegang2 je tp x brani sbb kecik sgt.. Abg Mat tuh tak tau lg nk taruk name ape kat Baby die.. sama ada Khairunnisa atau Azimah.. hmm... bile henfon bunyi je die nangis.. sambil2 tuh borak2 la tanye pengalaman org bersalin nih.. dah due2nye dokter, punyela memberi penerangan secare ilmiah betul.. tapi.. fuh.. menggerunkan.. takot lah.. hmm.. lame gak dok situ, dlm kol 9.15 mlm kitorg membuat gerakan blk..
Sblm blk, gi mkn dulu kat kedai mkn official kitorg area leisure mall tuh.. aku makan kue teow goreng kerang sambil tgh Bola piala Merdeka..Fuh dasat betul Malaysia kene belasah ngn Myanmar tuh. jahat betul diorg tuh. suke2 ati ke tolak org.. tak puas ati la tu Malaysia dah sumbat 3 gol.. Seb baik Malaysia menang jugak.. ahahah apsal lak aku nih jd pengulas sukan nih? aku bknnye suke tgk bola pon, tp smlm dah terjebak sket.. Sronok la tgk diorg gaduh2.. barulah happening.. ahahah.. oklah.. aku ade keje nih. Bos suruh praktis gune Ms Office 2007.. Huhu.. Dah terer nnt bleh ajar org lak..

28 August 2007

Fireworks, Wedding, Shopping on weekend

For the past few days.. What i've being doing is..

Hmm.. Hari jumaat, malam gi tgk Bunge api kat Putrajaya.. betul kol 9.55 sampai kat putrajaya tuh. xdelah gi dekat2 PICC tuh, tgk dari jauh je.. punyelah jauh, nampak la tapi bunge apinye.. tp x denga ape2 bunyi musik la.. denga bunyi bunge api meletup je x denga iramanye..Tapi mmg cantik..kalo yg pertandingan punye sure lg cantik.. rugi nye x dapat tgk..si Linda dah smpai situ awal2 so, die dok area jambatan.. jambatan mane pon aku tau.. nk gi dekat lg kang, takot stuck dlm jem, and lgsg x leh tgk.. so, tgk dr jauh pon jd la..at least xdela kempunan sgt. Hari jumaat tu, just 10 minit je show nye.. sbb bukan pertandingan..Lps abes tgk bunge api, gi mkn kat Taman Warisan Pertanian.. sedap jugak Char Kue Teow die..hmm katenye Fireworks competition tuh akan dijadikan acare tahunan.. so, tahun dpn bleh la gi..dok dekat sket ngn Putrajaya tuh..

The best parking spot to have a clear view of the fireworks


Hari sabtu pulak, gi wedding cousin Afat kat Sungai Balai, Bagan Datoh..Tp sampai pon dah lmbt sgt, org sume dah blk, tp dapat byk gile 'Berkat' bawak balik..Balik je dari Bagan Datoh trus gi ke Shah Alam.. attend wedding kwn Afat, member Malaysian Bowlers namenye Zulmazlan..Weddingnye wat malam..So, sampai2 je mmg ngam2 la kol 8.30 majlis pon tgh bermule..Tp x masuk trus, tggu Kak As dtg dulu, masuk same.. smpai2 trus mkn.. lauk die sedap2.. aku yg x nak mkn, pon termakan jugak..ni Afat la nih soh rase.. konon je rase.. tp mkn bebetul jugak..tapi kontrol gak tuh, x mkn byk, separuh pinggan jek..Pas amek2 gamba ngn pengantin, sume pon blk, tp singgah dulu kat kedai mamak, minum2 jap.. pastuh baru blk.. kol 11 mlm baru smpai umah..huhu seharian pakai bj kurung gi kenduri.. penat gile..dahla x leh gi tgk Bunge api kat PICC..Team Italy tuh mlm Sabtu tuh..

Hari ahadnye pulak, hmm pagi2 bgn kemas rumah, basoh baju, gi buang sampah, and mkn2 'Berkat' yg bwk balik dr kenduri kawen..Pastuh disebabkan boring dok umah sorg2 aku pon mengambil keputusan utk kuar melaksanakan sessi mereleasekan fikiran melalui Shopping Theraphy.. ahahha.. Tp b4 tuh gi Sri Kembangan dulu, lunch ngan En. Afat.. Kang kesian pulak mengenangkan die mkn sorg2, so, temankan la..Pastuh baru gerak ke Bandar Tsk Selatan, parking kete kat situ, naik LRT gi Plaza Rakyat dulu.. aku ingat nk beli tiket utk balik Kuantan utk merdeka nih.. yela, cuti 3 hari kan..lg pon mmg dah janji ngn mak aku nk balik..yg hampehnye, aku tanye sume kaunter yg ade jual tiket ke Kuantan, sume kate dah abes.. Tiket Kamis Malam ngan hari Jumaat sume habis licin..tiket nak balik dari Kuantan ke KL pon abes! huhu.. bengang sungguh.. camnela aku nk blk Kuantan nih.. nk naik kete, x leh lak, sbb roadtax aku expired 29/8/07.. huhu..smlm abah aku dah renew, hari nih baru abah aku pos gune pos laju ke sini.. kalo smpat dapat on Khamis nih, bleh la aku blk Kuantan.. kalo x.. x tau la.. huhu.. Nampaknye x merdeka la aku tahun nih, kene sambut merdeka sorg2 kat KL.

Kemudian, dgn penuh kekecewaan aku meninggalkan Puduraya tuh.. dahla ngan ramai org nye, panas lg, aku trus naik balik LRT gi ke hentian Masjid Jamek lak. Sampai situ, biasela.. jalan2, singgah sume gerai2 n kedai2 yg ade.. then gi Semua House, beli brg yg nk kene beli sesket, pastuh, kaki dah lenguh sgt.. maybe penat smlm x abes lg.. So, aku pon melangkah kakiku ini ke Stesen LRT Bandaraya..trus balik ke Bandar Tasik Selatan..Then drive kete aku balik umah..dlm kol 8.30 mlm smpai rumah..
Begitulah aktiviti aku di hari minggu..Tak sabar nk tggu hari minggu lg.. ahahah..

Hmm..

Come to the office this morning, find out that the internet connection having problem.. and i cannot go online.. after that receive email from my boss the, IT Manager saying that :

Dear all,

Sorry to inform that TMNet having some kind of technical problem again. Some of the international websites, especially those with the domain name of .com, are not accessible.

Problems already reported to TMNet. They will take max of 2 days to solve the problem. Sorry for any in-convenient caused. Just have to be patient.


EDP


So, maybe cannot online today.. anybody wish to chat with me can me sms k. ehehe..can u imagine how sangap i'm gonna be today..? luckly i can still browse this blogger.. just a few website infected..Harap faham ya.. eheh! Ni TMNet punye pasal la nih..

20 August 2007

Cerite Weekend, Wedding, Musim Buah

Hari isnin... sangat liat rasenye nak bangun pagi mcm chewing gum liat nye.. dah la tengah mimpi pakai wedding gown.. ahahah.. tapi terpakse gak bangun utk gi kerje.. huhu.. Smlm aku nih baru balik dari Kuantan.. kol 11 baru sampai Cheras nih ha.. dengan bawak rambutan satu plastik besar ke apartment aku.. on da way, 2 guni rambutan dah drop kat umah Makcik Afat kat Keramat, satu plastik besar lg dah bg Afat, tinggal la satu plastik utk aku mkn ngn housemate aku si Azian tuh.. dok berdue je, cukup la tuh.. Sungguhla byk nye rambutan.. smlm mak abah aku gi amek kat kebun pakcik aku kat Kuantan tuh.. tahun nih menjadi sungguh rambutan nye.. mmg berbuah lebat.. smlm diorg bawak balik 4 guni rambutan semuanye.. fresh lagik baru petik. Tu yg bagi aku bwk balik KL tuh.. selebihnye nk dibagi kat jiran2 kat Kuantan tuh. Aku bawak yg utk aku makan je. x larat seh nk ngangkut naik ke apartment aku tuh.. Selain dari rambutan, ade gak cempedak, duku, manggis n durian.. uish.. durian mmg aku x makan.. Cempedak tuh, bleh gak wat goreng cempedak.. best woo.. blk keje nih kang aku nk goreng..baunye mmg menusuk idung.. abes semerbak kete aku bau cempedak smlm sampai ke harinih..

Weken arituh aku balik Kuantan actually sbb cousin aku kawen hr sabtu tuh.. Die nih sebaye aku.. umah kitorg pon seblah2 je mase kecik2 dulu, before aku pindah dok kawasan perumahan.. Namenye Maszaini. Aku panggil die Ijei jek.. skolah rendah same2.. stadi same2.. n satu kelas.. mase skolah menengah x same skolah la.. then mase matrix, die pon dapat matrix same ngn aku kat Institut Maxisegar, Rawang. Tapi mmg sejak dah besar nih, kurang kamceng sket la..x mcm zaman budak2 dulu.. yela.. masing2 ngn hal masing2.. jarang2 jumpe lak tuh.. So.. 18/8/07 selamatlah Ijei nih berkahwin ngn pilihan hatinye.. name husband die ape ntah.. tp yg aku tau, org panggil Pok Yie. Nnt la aku masukkan gambarnye kat sini..

So, kat kampung, aktiviti aku makan je lah.. mak aku pulak asal Afat datang je sure masak Ikan patin masak asam pedas tempoyak..feveret die tuh.. and makan buah2.. mcm pesta buah btulla.. makcik aku pulak die beli buah2 abes dekat RM100 dari Kuala Lipis.. sampai saket2 perut makan buah..camni lah kalo musim buah.. tp yg aku tak tahannye bau durian tu lah..

16 August 2007

Miraie - By Kiroro (With Translation)

Dedicate this song to those who enjoy it..

Hora ashimoto wo mite goran korega anatano ayumu michi
Look! Look at your feet This is the road you walk
Hora mae wo mitegoran arega anato no mirai
Look! Look ahead of you That is your future

Haha ga kureta takusan no yasashisa ai wo idaite ayume to kurikaeshita
My mother gave me so much kindness "Embrace love and walk," she said over and over
Ano toki wa mada osanakute imi nado shiranai
At that time I was still immature I didn't understand her meaning

Sonna watashi no te wo nigiri issho ni ayundekita
She held my hand And walked with me
Yume wa itsumo sora takaku aru kara todokanakute kowaine
Our dreams are always high in the sky It's scary that they might not come true
dakedo oitsuzukeruno
But we still continue to chase them

Jibun no suto-ri dakarakoso akirametakunai fuan ni naruto te wo nigiri
Because it's our story We don't want to give up When I was unsure she held my hand
isshoni ayundekita
And walked with me

Sono yasashisa wo toki ni wa iyagari
There were times when I hated that kindness
hanareta haha e sunao ni narezu
When separated from my mother I couldn't be obedient

Hora ashimoto wo mite goran korega anatano ayumu michi
Look! Look at your feet This is the road you walk
Hora mae wo mitegoran arega anato no mirai
Look! Look ahead of you That is your future

Sono yasashisa wo toki ni wa iyagari
There were times when I hated that kindness
hanareta haha e sunao ni narezu
When separated from my mother I couldn't be obedient

Hora ashimoto wo mite goran korega anatano ayumu michi
Look! Look at your feet This is the road you walk
Hora mae wo mitegoran arega anato no mirai
Look! Look ahead of you That is your future

Hora ashimoto wo mite goran korega anatano ayumu michi
Look! Look at your feet This is the road you walk
Hora mae wo mitegoran arega anato no mirai
Look! Look ahead of you That is your future

Its Your Birthday..


15 August 2007

Cerite PELIK

Korg.. nih aku nak share satu kejadian yang sangat pelik yang telah berlaku kat rumah aku harinih. Smpai skang meninggalkan satu question mark yang sgt besar di kepale aku nih.. cubelah korang fikirkan bersame..

Camnih, aku nk gi ofis pg td, dlm kol 8.50am.. aku kuar bilik ke ruang tamu sbb nk kuar gi ofis.. housemate aku dah tggu kat sofa kat luar. Ruang tamu kitorg nih kecik je.. maklumla rumah sewa kan..ala2 flat jek.. pastuh, aku terkejut la tengok ade nampak BATU kat tengah2 ruang tamu, sebelah meja kecik kitorg. Mmg betul2 kat tengah2 ruang tamu lah.. Batu tuh mcm batu Bata tuh tp separuh je.. pastuh mcm buruk gitu warnenye. Aku pon tanyela housemate aku si Azian nih "Eh, batu ape lak nih?" si Azian kate " Eh, tu la saye pon pelik, ingatkan Afzan bawak." Dgn kebingungan tuh, aku ngn Azian dok pikir2 la camne batu sebesar tuh boleh berade kat tengah2 rumah camtuh..Azian kate, die gi ruang tamu tuh dah nmpak batu tuh ade kat situ.. nak kate aku bawak masuk, pekejadahnye aku nk bawak masuk batu tuh kan.. yg aku ingat, mlm smlm aku dok borak2 ngn Linda (kwn aku yg bermlm kat umah aku smlm) smpaila kol 12.30am camtu, kat ruang tamu tuh la.. duduk2 kat situ.. xde pon batu tuh.. kalo ade mmg snang diperasan la..yela besar kan.. Patuh dlm kol 1 lebih pon kitorg x tido lg, dok borak2, aku pon ade kuar ke dapur minum air.. (dapur seblah ruang tamu)..

Kalo mengikut struktur rumah kitorg tuh, xde pon menggunakan unsur2 batu tuh sbgai bahan pembinaannye.. aku cek2 jugak dapur, toilet, dinding, manela tau batu tuh jatuh dari mane2 ke, ade dinding pecah ke.. tp x de.. yang peliknye camne batu tuh bleh masuk? nak kate org balik dr luar, dari mane die baling nye? tingkap sume tutup. xde pon yg pecah. xde tande2 org masuk pon, tingkap yg seblah ruang tamu tuh, xde koridor, umah aku dahla tingkat 7.. mungkin org baling dari belah luar tuh kan.. mmg situ ade satu tingkap yg melopong, tp x logik la kan, kalo die baling ari arah luar tuh, camne batu tuh bleh ade seblah meja yg belah bertentangan.. (jap, phm ke korg ape aku ckp nih?, ha nnt aku lukis gambarajah kejadian)

Oh, nasib baik ade gambar yg aku amek kat ruang tamu ni.. so, kat situ la batu tuh, seblah meje kecik tuh. Batu tuh cam Bata yang terkerat 2. Lebih kurang cam lukisan aku tuh la rupe batu tuh. Ade kale ijau2 lumut sket. Mmg x logik la kalo org baling batu tuh, sbb kalo mengikutkan anak panah tingkap tuh, blah tuh xde koridor.. and kalo die baling pon, x kan la batu tuh jatuh belah meja yang side depan aku tuh kan..so, nak kate baling dari tingkap belah dapur, adelah agak jauh, n xde pon tingkap yg terbukak.


Uish, aku ngan Azian dah takot dah.. aku tanye gak Linda, die ade prasan x batu tuh, before tido smlm, die kate x de pon.. huhu.. spooky.. Pastuh aku ckp ngn Azian, buang jela batu tuh.. Then mase kuar umah, Azian campak je batu tuh dari tingkat 7 umah kitorg ke bwh.. takot seh nk pikir psl batu tuh lg.. yela, mane la tau og nk wat perkare x elok ke.. Aziana de ckp smlm, die ade dengar satu bunyi sampai membuatkan die terjage, pastuh die tido blk.. aku lak x sedar ape2 pon.. tp x tau la bunyi tu yg menyebabkan batu tuh ade kat situ ke x. huhu.. agak2 korg la.. Camne batu tuh bleh ade kat situ? Apekah tujuannye? and setahu korg la, ade x org sihir2 ke, pukau ke, pakai batu? aku takot la.. manela tau org nk wat something kat kitorg ke.. kalo korg ade ape2 idea, bgtau aku segera ok..

14 August 2007

Motivation

Guys, i found this really motivated. So, just to share with you all..

5 Factors To Achieve Anything You Want

Have you ever noticed that when you do something you love, it is so easy to achieve it? Do you realise what it is that helps you achieve your goals? Well, here are 5 factors that are involved in achieving anything you want:

1) Desire: You must have a genuine desire for it. Do it because you want it, and not because it will please someone else.

2) Motivation: Motivate yourself by reminding yourself what it is that you will achieve if you keep working at it.

3) Anticipation: Create an "I can hardly wait" attitude. Look forward to the task at hand and enjoy it.

4) Critical factor: Ask yourself how critical is it to acomplish this achievement. How will this help improve you/ your income.

5) Positive Thoughts: Remind yourself of the positive results you will achieve when you achieve your goal.

You may not have noticed, but these factors come into play everyday when you do things you enjoy such as going on a date, cooking a new dish, playing golf, going on a vacation, etc. So the next time you need to achieve something, think of these 5 factors to make it fun, easy achievable.

13 August 2007

Weekend..

Hmm ape aku buat weken arituh ek.. Asal entry, cite psl weken ek.. xpelah.. saje je la kasik korg yg xde keje bace..eheh. Hmm ari sabtu, mendapat jemputan dari Yana utk gi Open House umah die.. Ey ape daa open house, pose pon x lagi kan..xdelah.. die saje panggil kwn2 dtg mkn2 maybe sempena baru kawen and naik umah baru yg disewa dkt je ngn umah aku tuh.. ehhehe..umah die ade balkoni, menghadap pemandangan rumah2 org2 kaye yg sumenye 3 tingkat kat Bukit Segar nih..tapi umah Yana lg tinggi, 8 tingkat.. hehe..Yana telah menyediakan Mee kari yg dimasak oleh husband die, Putra.. Gi ngn En. Evildead yang telah mkn 3 pinggan mee kari tanpe segannye.. muahahahah.. lps mkn, tengok2 sket gamba wedding Yana nih.. pastuh balik lah setelah tlg yana basuh sekeping pinggan..ahahah..

Hari ahad, awal2 pagi dah bgn sbb nak gi kenduri kwn matriks aku kat Keramat. Khaireen & Hafiz.. (Ramai la pulak kwn aku kawen ngn Hafiz nih.. arituh Fatin & Hafiz, nih Khaireen & Hafiz, n coming soon Yus & Hafiz).. Maybe tahun nih, tahun org bername Hafiz kawen kot.. ehehe.. tp abg aku name Hafiz gak.. x kawen pon tahun nih.. Setelah jam menunjukkan kol 10.30 aku bersiap2 utk gi kenduri Khaireen aka Kerin nih..Dah sms Ainul aku akan sampai kol 11.30 kat sane.. Then dalam kol 11.00am aku gerak la sesorg memandu MyVi hijau ku ke Keramat.. Rasenye tau jln nye sbb slalu gak gi area situ.. Tp sampai kat stesen LRT Jelatek tuh aku dah lost.. pastuh terlajak masuk simpang pulak, pastuh aku nih asal terlajak je, x reti nk U-turn pulak tuh..then stret je sampai masuk KL pulak..elok2 dah nk smpai sgt dah ngn umah Kerin tuh, bleh tersesat masuk KL pulak.. huhu.. mase tuh Ainul call, aku ckp aku kat Jelatek.. Tapi disebabkan sesat, dekat setengah jam baru smpai umah Kerin, padahal, 2 minit je bleh smpai.. Punyelah aku nih tengok peta die.. ntah camne ntah.. tu yg aku mls nk drive sorg2 tuh.. Asal drive sure sesatnye.. huhu.. Dah sampai sane, kol 12, jumpelah Ainul, (sejam tuh.. aku gerak dr cheras kol 11.00.. huhu patut2 20 min je dah smpai).. then Aku ngn Ainul same2 masuk, tgk Kerin yg dah siap dimekap.. kitorg due2 x bwk camera.. so, x leh la update gambonye kat sini. Dok kejap tuh, sampai la beberape org lg budak2 Matriks aku, Institut Maxisegar, Rawang 2001-2002.. Antarenye Dr. Ina (ewah, dah jd dokter kat Putrajaya kwn aku nih), Ija, Juwita, Enizza, Mar, Wan Norliza, and ramai lg lah.. Wedding Kerin nih tema Purple.. Sumenye dihiasi bunge fresh.. Orkid kaler purple and carnation purple yg sgt cantik..
Dalam kol 1.00pm pengantin lelakinye sampai.. Mase diorg bersanding, aku pon turut serta merenjis2.. dapatla bunge telor yg cantik juge.. ehehe..Then disebabkan lapo sgt, dr pg x mkn ape2, kitorg pon gi la mkn.. lauk die pon sedap2..seb baik ade nasik putih.. aku kan x mkn nasik berwarne or berperise..Dalam kol 2 tuh, ujan la pulak.. member2 lain dah start membuat gerakan balik.. sebelom balik, aku gi mkn cendol yg disediakan, then barula balik dalam rinai hujan tuh.. 20 minit selepas tuh dah smpai umah dgn x sesatnye.. kan aku dan kate, dekat je, dgn umah aku.. tp sesat tu yg buatkan lmbat.. huhuh..

Balik umah, xde wat ape.. aku rilek2 sambil tgk tv n tertido dpn tv, Pastu tgk cite Tom Tom Bak.. cite baru si Aznil ngn bebudak.. klako gile la cite tuh..mmg pecah perut la.. Then, malam, gi dinner kat Port Aroma Taman Equine selame sejam then balik umah, tgk TV lagi.. then tido la...

...................

Eh, tetibe td aku tgk Friendster, ade lak membe aku upload gamba Kerin kawen.. so pinjam gambar die la taruk sini ek..Tp agak blur sket la..kire ok la tuh kan.. Check it out..


Kerin & Hafiz tengah bersanding

Membe2 Institut Maxisegar yang datang memeriahkan majlis

Kerin & Hafiz.. Selamat Pengantin Baru kat korg berdue..

10 August 2007

Semalam yang sesat

Hari nih ngantuk gi opis nih.. Sbb smlm dipenuhi aktiviti yang x henti2 seawal kol 6.30 pg smpai la 1.30 pg.. Aku bgn awal2 sbb nak kene gi Cyberjaya.. adela hallnye sket. X tau sgt jalan, so, lalu je la ikut Taman Equine tuh n En. Evildead telah menunjukkan jalan ke Cyberjaya tuh. aku follow ketenye dari blkg..Rasenye kalo aku cari sesorg x jumpe gak.

Then, dalam kol 11.30pg tuh, settle la urusan aku, aku pon teringat kat membe baikku si Linda yg keje kat Shell cyberjaya tuh. So, aku call la die kate nk jumpe.. Disebabkan waktu lunch die start kol 12 tgh, and ade lg setengah jam, aku pon round2 la dulu area cyber tuh.. lame dh tak gi. last time aku ingat, aku gi MMU Cyberjaya and penah gak gi LimKokWing tuh utk interview.. Dapat keje situ, tp aku tolak sbb at the same time dpt better offer kat Kosijaya nih. Sambil tgu Linda tuh, aku stret ja la jalan masuk ke Cyberview spa & resort.. pusing2 dalam tuh.. Redup je tmpt die.. maklumla resort la katekan.. pusing2 situ, nmpak la Sembunyi spa.. ade masuk dlm tv arituh..Baru aku tau kat situ rupenye Sembunyi Spa yg Maria Tunku Sabri tuh pegi.. Then abes pusing2 kat situ, aku kuar balik dgn hanye mengangkat tangan kat pak guard die.. eheh. Then aku u-turn plak, stret je sampai ke MMU pulak.. nmpak banner2 cam diorg ade konvokesyen.. x masukla.. then pusing balik sampai la ke Shell smule.. tgu je la cik Linda tuh kuar ofis..Dah jumpe Linda tuh, kitorg decide nk lunch la.. lunch area situ2 je.. sbb Linda break 1 jam jek. Gi la mkn kat ape dah mane food courtnye.. mkn 1/4 roasted chicken.. sambil borak2 cite psl keje.. x bergosip tau.. cite psl keje n kerjaye sahaje.. then, dah kol 2 lebih tuh, antar Linda balik opis die balik..

Aku plan nk gerak balik la.. aku plan nk gi UPM Serdang dulu.. alang2 ade mase n lalu kat situ, aku masukla.. lalu ikut lebuh Silikon tuh, stret ke Pusat Perubatan UPM.. on da way, lalu kolej aku dulu.. Kolej 12 & Kolej 14 yang sungguhla byk nostalgianye.. Bangunan2nye pon sume dah bercat.. mmg lain rupenye.. and dah ade kolej baru.. kolej 15 & 16 pulak..cepat betul berubah.. rasenye adela lebih 2 tahun aku x masuk situ. aku x masuk la..tengok sambil lalu je..kafe kolej 12&14 still same lg, tgk dari luar je.. Agak2 nye ade lg x mee bandung yg sedap tuh? and bubur nasik abg tuh.. ssh nk cari kat tmpt lain sesedap tuh. Sepanjang perjalanan dalam UPM tuh aku tgk kat sane sini dihiasi bendera sempena menyambut bulan kemerdekaan nih. Bas UPM pon aku tgk ade yg dah bercat baru.. Then sampai la ke Pusat Perubatan UPM.. eh, dah lain jugak.. Dah ade tempat parking kete.. Dulu kawasan tuh tanah kosong, aku slalu lalu situ mase jln kaki.. skang dah berturap ngn tar, jd tmpt parking.. So aku parking kat situlah..

Mmg rase berbeza sgt life dulu ngn skang..dulu bergelar student, skang dah keje ni lainlah perasaannye.. masuk UPM ngn kete pon rase lain je. Dulu2 pengangkutan utama cumelah naik bas or jalan kakilah.. Teringat zaman berebut2 tahap menolak2 dgn dasatnye kalo nk naik bas mase nk gi kuliah.. yelah, kuliah start kol 8, kol 8 gak la baru nk naik bas.. dah la ramai gile org.. Mmg kalah kat puduraye.. Tragedi naik bas nih pon, byk yg x leh dilupekan.. Antarenye, aku, Linda & Abie mase tuh berdiri kat bahagian blkg, bas tuh tgh gerak, tetibe bas brek mengejut, kitorg jatuh tergolek seorg demi seorg..aku jatuh atas abie, abie jatuh atas linda..korg bayang je la, saiz linda tuh S, Abie M, aku nih pulak kategori L la.. linda la paling kesian... terduduk trus aku kat lantai bas tuh sambil menjerit kat driver tuh.. yg berdiri lak mase tuh kitorg je kot, x ramai la.. then, sume org tgk kitorg yg dah terjelupuk atas lantai bas tuh.. muahahaha.. Lps tuh, mmg gelak x henti2 la..Malu, malu gak, tapi gelak, gelak jugak.. anyway, ia dah jd kenangan manis dah skang.. kalo ingatkan blk kat Linda & Abie, sure diorg gelak sakan nih..

Aku tgk2 la student2 UPM yg ade kat situ..teringat aku dulu2.. camtulah dressing nye.. sempoi je pakai t-shirt, jeans, bwk beg silang, pakai sneakers.. Hmm..eh, lupe nk bgtau kedatangan aku ke Pusat Perubatan UPM tu adelah utk gi jumpe dentist. Nk gi tampal gigi aku nih. Dulu mase student aku ade gi situ.. Disebabkan aku nih takot nk jumpe dentist lain, aku gi lah kat UPM nih jugak.. tgk2 harge, Kalo tampal gigi utk student RM6 je.. utk org luar RM35.. huhu.. xpelah.. nk wat camne, org dah keje, x kanla gune rate student lg ye tak.. aku pk xpelah RM35 pon ok gak.. kalo dentist luar lg mahal rasenye.. aku sampai situ kol 1.30 tgh camtulah.. kaunter die tgh tutup utk lunch.. kol 2 bukak balik. Aku tggu jela dalam tuh sampai la kol 2. Then tekan button, tgu no giliran.. kejap je dah bleh masuk..n kejap jugak dah siap ditampal gigi aku nih.. sakit sket je. Then lepas baya kat kaunter, aku chiow la..Kuar balik ikot Lebuh silikon tuh, trus ke Cheras.. Sampai cheras, aku x terus balik umah, melencong gi Taman Cheras Utama lak. Area blkg Plaza Pheonix tuh, tapi jauh lg ke dalam.. aku kesitu sbb nk gi Klinik Keluarga. Aku dah kenal Dokter tuh.. Dr. Azahari namenye.. baik org nye.. kejap je dapat masuk, n borak2 ngn dokter tuh.. cite pasal keje lg.. die siap rekomenkan aku kat kawan2 die.. soh aku apply keje kat org2 yg die kenal. Setalah mengambil no contact membe2 die tuh, barula die tanye ape saket aku.. ehehhe.. Then setelah mendapat ubat dan membayar kat kaunter, aku gerak balik.. abes dekat RM100 aku smlm utk medical jek.. huhu..

Kuar dari Klinik tuh, x terus balik, mase tuh kol 4 ptg. Alang2 dah cuti nih n ade mase, aku plan pulak nak gi ke Kajang.. Pekan Kajang, adela mende nk beli sket. Alang2 aku dah kat area Taman Desa Baiduri tuh, aku rase ade jln snang yang bleh tembus ke hiway balik.. aku x tau mane jalannye, aku trus jela ikut signboard ke Econsave Balakong.. stret je aku jalan, jauh gak la... then nmpak la Jusco Balakong tuh, x jumpe gak mane hiway nye, aku terus je.. then masuk hiway mane ntah.. jalan punye jalan, naik bukit turun bukit, dahla jalan lengang jek.. sampai la ke tol Sungai Long, Semenyih.. Aku tanye la kat akak Tol Gate Girl tuh, "Dik, mane jalan nk ke Pekan Kajang?" aku ingat aku dah salah jalan n ingat nk u-turn je kat tol tuh. Takot gak aku dah tersampai ke Semenyih ke, Seremban ke..Budak tuh kate, "Stret je nnt sampai la.." aku pon drive lg tanpe tahu dimane aku mase tuh.. kete aku je ade atas jalan tuh.. risau gak.. manela tau dah masuk ke alam lain dah ke.. lain mcm je pemandangan disekeliling.. bukit2 jek..then aku jalan la smpaila ke satu tol lagi. Aku tanye lak Brader tol tuh.. "Pekan Kajang kat Mane?" Brader tuh pon menjawab, "Stret je, amek kiri ikut simpang Reko". Barulah konfiden aku nk jalan.. seb baik tanye.. Then aku ikutla Simpang Reko seperti yg brader tuh bgtau.. at last smpai jugak la..Dah sampai Kajang tuh, pusing punyela pusing dekat 5 kali baru jumpe parking nye.. lenguh dah kaki aku nih.. kol 5 baru la smpai situ.. Then gi la ke kedai yg aku nk gi tuh, kol 6 aku gerak balik..

Nk kuar dr Pekan Kajang tuh,aku benti kat traffic light, tanpe tau mane arah yg sepatutnye aku amek.. aku rase konfiden nk gi ke kanan. Then tgk seblah, ade sorg macha tua nih senyum penuh mesra kat aku.. Die atas lori, benti seblah kiri aku..Lame pulak tgu traffic light tuh, then tetibe timbul idea kat otak aku, "ha, baik aku tanye macha nih".. aku pon, turunkan tingkap belah kiri, panggil uncle tuh, "uncle, uncle..nak ke kl mana?" Uncle india tuh pon dgn mesranye bgtau aku patutnye amek stret, then ke kiri.. ooh barula aku tau..seb baik tanye.. kalo x, dah salah jln lg.. ehehe.. cam tulah aku.. kalo dah desparate, bleh je tanye org.. mesti pelik kete kat blkg aku tuh, apehalla aku borak ngn uncle india tuh tgh2 traffik light, uncle tuh pulak tunjuk jalan siap ngn tangan2 die kuar dr tingkap lorinye utk menunjukkan arah yg berul.. ehehe.. mesra betul rakyat Malaysia nih..wakakaka.. Then aku pon ikutla arah yg betul utk balik ke Cheras.. akhirnye dalam kol 6.20 ptg tuh sampai la ke rumah aku..

Then rilek2 kat umah, mandi2 and siap2 nk kuar pulak.. Dlm kol 8 lebih En. Evildead pulak datang amek. Nak gi Endah Parade pulak.. die nk main bowling ngn kawan2 Malaysian Bowlers nye.. Sampai situ dlm kol 8.30mlm.. ade sorg due je membe2 nye yg ade.. kitorg pon gi lah mkn dulu sambil tgu die nk start main ol 10 mlm. Actually aku mengikut die kat Endah Parade sbb teringin sgt nk mkn kat kedai Li Soya tuh.. kat situ makannye sume diperbuat dr soya.. die stall kecik je.. ala, semangkuk pon dlm RM 2 lebih camtulah..ade air soya, tau fu fa, ngn ade satu mende tuh, die bulat2 putih, dalam die ade filling coklat / kacang merah, ade kuah pulak.. mmg sedap.. lame dah x mkn.. tp kuciwa sbb kedai tu dah tutup..Then gi mkn KFC je..

Satu hari aku asek mkn ayam je.. yela.. lunch nye dah mkn roasted chicken ngn linda, mlm mkn ayam lg.. buat pengetahuan korg, aku mmg dah x mkn nasik skang.. dah x brape minat nk mkn nasik, disamping diet jugak la nih.. eheheh. tp diet x mkn nasik nih mmg berkesan la.. baik korg try.. tp certain org, x leh kalo x mkn nasik kan.. bg aku, xpe x mkn pon.. aku ganti ngn meehun sup ke, kue teow ke, roti ke, mende2 lain la..kenyang jugak..

Haa.. pas diorg abes bowling tuh, dlm kol 12, diorg gi mkn pulak.. aku ikot ajelah. Tp minum air suam jek.. Aku skang mmg prefer air suam dr air2 manis nih.. bagus gak tuh utk org diet..eheh. dalam kol 1.15a.m baru wat gerakan balik.. aku tumpang Kak As sbb umah kitorg dekat je. Kol 1.30a.m baru smpai umah... cuci2 muke, gosok gigi then tido.. huhu.. penat sungguh satu hari.. begitula kesahnye aktiviti aku satu hari smlm.. jd itula alasannye mengape aku mengantuk harinih.. hehehe..

07 August 2007

Flowery day

Hari nih pagi yang ceria and bahagie jek. Bangun tido pon senang and awal sket ke ofis. Smlm bakal mak mertua ku kirim bunge2 dari cameron. ros kuning, merah, carnation and bunge kecik2. Aku berniat nk kasik kawan2 ofis pulak kali nih..daripade die layu je banyak2 kat rumah tuh, better kongsi2 dgn org yang sukekannye.. so, pagi td before gi keje, aku amek la separuh bunge yg ade, bungkus dalam paper and bawak gi ofis. Then disebabkan aku awal sket sampai, aku letak la sekuntum bunge atas meja setiap org. Yang pompuan je aku kasik. Sbb lelaki nih x reti nak menghargai kecantikan dan keindahan bunge tuh semacam mane yang aku rase. So, membazir je bg org lelaki. Bile diorg (yang pompuan2) tengok ade bunge atas meja, sume senyum je. Ade gak yang menjerit happy.. ehehe, btulla pompuan nih mmg suke bunge. And aku lagi suke dapat kongsikan kegembiraan aku ngan diorg..

Walopun bunge tuh x leh dimakan, tapi kepuasan hati bile dapat bunge yang cantik and tengok bunge tuh menimbulkan semacam rase yg happy and secare automatik akan tersenyum sesorang. Walopon bunge tuh akan layu, tapi kebahagiaan sekejap yang dibawa sudah cukup untuk menceriakan hari2 yang biasa. Hari2 yang tiada bunga.. Bunge yang cantik, puas di tengok dan hari yang ade bunge pastinya hari yang segar dan ceria..

Ok, tadi tgk kat friendster, ade org post lirik lagu nih. Kebetulan kena pulak ngn tema hari nih.. iaitu hari bunge.. jadi, aku dedicatelah lagu nih kat sesape yang menghargai nye.. walopon lagu nih lagu sedeh sket.. tp xpe, sekadar hiburan.. Bak kate ade sorg penyannyi di anugerah Juara Lagu (aku dah x ingat sape) "Hiburan itu tidak semestinya membahagiakan, tetapi kebahagiaan itu menghiburkan"..

Iklim - Bunga Emas

Apa ertinya
bunga emas yg ku beri dulu
Dikembalikan semula
Dikau pun berpaling terus pergi
Rasa dihina membuat aku merasa
Kasihku tiada berharga

Apa maknanya bunga emas yang engkau miliki
Bila engkau menyinding pergi
Rupanya aku dibenci
Tergamaknya kau biarkan bunga cinta
Pudar warnanya

Chorus:
Rupa-rupanya
Hadirmu cuma bersandiwara
Tak lena tidurku
Saling mengenangkan wajahmu sayangku

Aku di sini
Mencari-cari warna pelangi
Hanya yang kutemui
Malam yang sunyi tidak berseri
Merana lara
Masihkah ada haruman rindu
Nirmala emas dulu kau puja
Pabila sepi datang melanda
Ku merindu
Percintaan....bagai dulu

Ulang Chorus
Ulang (1)

p/s: En. Evildead, sila nyanyi lagu nih ye..
Blog Widget by LinkWithin