10 July 2007

Cameron vacation..

Ngantuk lagi.. kejap nye rase 3 hari cuti.. Actually satu famili aku dah plan nak gi Cameron 7/7/07.. sabtu lepas.. so, mak abah, moksu, nuru, gerak dari kuantan, jumpe mok ngoh kat kuala lipis, then diorg gerak naik Cameron lalu ikut Gua Musang.. aku dari KL ngan Afat sbb ade nak gi wedding kawanku merangkap officemate and housemate, Ilyana dengan pasangannye, Putra..kendurinye kat Gopeng perak.. die saje pilih tarikh yang cantek 070707.. dgn hantarannye RM7777.. so, dalam kol 2 sampaila rumah Yana, konvoi skali dengan Su, and Gerald yg kebetulan tggu kat exit Tol Gopeng tuh.. sampai sane, pengantin dah start makan beradab dah.. kitorg trus makan2.. then lps tuh amek2 gamba pengantin.. gamba nye aku x leh post kat sini lg sbb dlm camera En. Evildead.. (p/s: kate nak kasik..cptla..). Lepastuh dalam kol 3 baru gerak naik ke Cameron Highland melalui Simpang Pulai..

Sampai Tanah Rata dalam kol 5 camtulah.. famili aku sume dah ade kat umah afat mase tuh.. abg aku pon ade sekali, die dtg dari Lenggong naik moto jek..then satu famili trus gi check in kat apartment ibu afat yg die buat sewakan tuh.. dekat jek.. and mmg best dok situ.. apartment 3 bilik, complete sume.. ngn makanan sume pon ade.. eheheh.. disebabkan dah petang and famili aku sume dah penat travel dari pagi dari kuantan, ade yg lepak2 dulu.. mak pulak sibuk2 masak ikan patin yang dibawak siap2 dari Kuantan..dalam kol 6 tu, sempat gi Pasar Malam kat Brinchang beli strawberri utk dibuat celup coklat..pastuh beli gak cendawan..nak wat goreng tepung.. aku mmg suke gile mkn cendawan nih. Malam tuh ajak famili afat makan selali dinner ngan kitog kat apartment. Pastuh adela acare makan durian.. aku nih lak plg x suke durian.. ehehe..x tahan bau die..

Esoknye pagi2 kitorg dah bangun, ibu afat pulak dah masakkan nasik lemak..banyak gile lak tuh, so breakfast nasik lemak and cendawan goreng la..lps tuh baru start jalan2 tawaf cameron nih.. aku dah byk kali gi, so, just tunjuk jalan, and bawak ke tempat2 yg aku tau la..Kitorg gi Rose valley, Taman agro tourism, Kea Farm, and adelah gerai2 strawberri kat tepi jalan tu.. yang x bestnye asek ujan jek.. tapi memandangkan dah sampai Cameron, x kan la nak tido je kat dalam apartment kan.. so, kuar jugak la..redah je la ujan pon.. eheh.. plan nak masuk kilang teh Boh.. tapi cam ramai sgt org, so, x jadi gi..jalan die dahla sempit, banyak bas sekolah time2 cuti nih, so, aku just bawak diorg gi Tea shop Cameron Valley.. jauh sket la.. kat situ, kitorg beli teh seteko (RM10 utk 4 cawan) mahal gile.. tapi saje je la beli wat syarat.. kitorg gi naik tingkat atas, bukak bekal yg ibu afat dah siapkan.. cekodok ngn popia..best minum teh panas dalam tengah2 ujan menghadap pemandangan ladang teh yang menghijau.. eheh.. pastuh amek2 gamba kat sekitar ladang teh tuh.. agak2 kedai tuh dah nak tutup kitorg gerak balik la..

Malam tuh, gi makan steamboat ngan famili afat sekali.. sumenye dalam 13 org.. and mok ngoh aku dah belikan kek kat Secret Recipe, nak celebrate beday 4 org famili members kitorg dlm bulan 7 nih. Mokngoh aku 7/7, mak 29/7, Abg aku 13/7, and Firdaus (anak mok su aku). Lepas makan steamboat and makan kek, balik la ke apartment.. Malam tuh kemas2 sket apartment tuh, sbb esoknye (isnin) pagi2 kitorg nak balik dah..

Isnin pagi - Kol 8 pagi gi Kea Farm. Mak aku and makcik2 aku nak beli sayur2 utk dibawak balik.. mmg banyak gile diorg beli. Seb baik ade ibu, die bawak gi gerai kawan die.. mmg dapat murah gile la.. and die suke bagi2 sayo free banyak2.. macam2 jenis sayo dibeli.. mokngoh aku je, beli sayo dalam RM90.. yang lain2 tuh x taula berape abes.. aku cam biasela. beli bunge ros je..( kalo dtg cameron mmg x sah kalo x beli).. and strawberi kering.. kawan2 dah pesan.. sayo mmg aku x beli la..(aku x suke makan sayo).. dekat sejam setengah kitorg kat gerai sayo tuh je.. gile banyak sayo nye.. mmg penuh 2 boot kete..plan nak balik kol 10, berganjak jadik kol 11 lebih..Buat gerakan balik 3 buah kete lalu kot Tapah.. aku menuju KL.. yang aku tau, Kete bapak aku sesat terlepas simpang nak ke Genting, termasuk Rawang pulak.tp akhirnye sampai jugak la walopon lmbt..

So, camtulah aku menghabiskan 3 hari cuti die Cameron.. mmg sejuk gile kalo malam.. nak2 plak time ujan.. diorg sume x bawak sweater.. mmg gigil la..oklah, kesinpulannye, time kasih banyak2 la kat afat sekeluarge dgn layanan yg cukup baik.. Time kasik Ibu yg susah payah masakkan lunch, nasik lemak and cekodok, and bawak durian and manggis, and sayor2 yang diberi..

Note : Dah dapat gambanye, nnt aku publish sini..

1 comment:

Anonymous said...

hi.. akak suka coretan u abt cameron.. cause ive never been there yet..sejuk sgt yea?

sounds intresting..

if ada gambar skali publish lah yea..dpt gak akak tgk scenery kat sana..

-salam dr rin_33

Blog Widget by LinkWithin