20 June 2007

A Long Weekend..

Harinih baru masuk ofis setelah cuti isnin and selase. so, lame sket la cuti weekend. Saje nk menenangkan fikiran setelah seminggu berserabut pikir pasal kete problem jek..Sabtu arituh dlm kol 9 drive sorg2 blk kuantan.. 2 jam setengah pastuh sampai umah. aku mmg pecut abes2, sbb dah lmbat. Janji ngan mak nak gi Terengganu ari sabtu tuh. Terlupe la pulak..sampai rumah, rilek2 jap.. Makcik aku, Mokngoh pon ade kat rumah..
Cuti-cuti Malaysia - Terengganu
Petang tuh, setelah discuss ngan jiran belakang rumah, kitorg satu famili gi Terengganu. Naik van jiran aku tuh.. Jiran aku tuh, ngan anak2 nye yg kecik penuh la satu van.. Mmg kampung diorg kat Terengganu. Actually abah aku mls nk drive, tu psl kitorg ajak jiran tuh.. Misi kitorg nak ke tempat menenun songket sebenarnye.. Kat situ, kakak wife jiran aku tuh, mmg kejenye menenun songket.. Blehla dapat harge spesel sket..So, dlm kol 6 ptg kitorg gerak ke Terengganu. Dlm kol 10.30 mlm sampai. Kampungnye kat Rantau abang. Yang tempat penyu bertelor tuh.
BBQ Sotong Tepi Pantai
Sampai2 tuh, mmg ngantuk gile, rase nk tido je, tp jiran aku tuh, die bersemangat ajak kitorg gi bakar sotong tepi laut. kebetulan ade kwn die baru bwk naik sotong dari laut, trus die beli, and kol 12mlm kitorg gi pantai, idupkan unggun api, and bakar sotong fresh2 dari laut, x taruk sebarang perise tambahan lgsg. Mmg sedap resenye, manis sotong fresh nih. Mmg best dok tepi laut mlm2, mkn pulak sotong besar2 tau, sepanjang 1 kaki la average..Bukan yg kecik2 tuh. Terengganu skang mmg tengah musim sotong..org kampung jiran aku nih mmg mostly mate pancarian diorg kat laut.. Die pon mmg minat ke laut nih.. dlm kol 1 setengah pagi baru blk ke rumah. Kitorg menginap rumah kakak jiran aku nih. Rumah kampung, tapi besar n bersih rumah die, mmg selesa gile, mcm dok chalet pulak rasenye.
Tempat Menenun Songket
Esoknye, pagi2 lagi dah bgn, sarapan, then kitorg satu van gi la ke tempat org buat songket tuh. Jauh sket la dari Rantau Abang tuh, tempat songket tuh kat Chendering, Kuala Terengganu. Kakak wife jiran aku nih la yg kejenye menenun songket, mostly utk dibuat sampin.. die pon ade demo kat kitorg sket camne menenunnye.. then die ade bwk kiotrg ke rumah kawan2 die yg ade menenun songket jugak. Kampung die nh, kebanyakan aktiviti org perempuannye mmg menenun. So, tgk la songket2 yg dah siap.. mmg cantik2, rambang mate nengok nye.. Mcm2 jenis n kualiti. Die ckp, harge yg beli dari penenun nih jauh lagi murah dari harge jual kat pasar.. Kadang2 yg kat pasar kat KT tuh die jual 3 kali lg mahal.. Dah pilih2 mane2 yg berkenan, kitorg blk la. mcm lawatan sambil belajar pon ade.. On da way blk, singgah rumah Moksu aku, kat Chendering tuh jugak. Lunch kat rumah die. Menunye: tomyam sotong, sotong goreng.. uish.. mmg puas gile mkn sotong je.. sampai blk kat Rantau Abg dah petang time tuh, rehat2 jap kat rumah kakak jiran aku nih..
Cerite Sotong
Kol 6 ptg, kitorg gi pantai. Jiran aku nih die menyelam, sambil bwk alat utk tangkap sotong la.. ala, die cam kayu panjang, ujung die ade cam cerucuk tajam 2. So, die akan tikam la sotong yg die jumpe sambil menyelam. Dapat la sekor.. besar gile. Jadik lauk la sotong tuh..First time tgk sotong idup..jiran kau kate, tu, Sotong Katak. Panjang satu kaki lebih.. lebar die, adela sejengkal..dahla corak badannye cam harimau bintang, bertompok..ish, x retila aku nk crite..pastuh bwh badan die ade kaler ijau2.. mak aku kate tengok corak die cam burung antu pon ade.. x de pulak camera, kalo x bleh tunjuk gambarnye. Sotong yg kite biase tgk, yg dah mati kan berbintik2 je kulit die kan. Mase idup, corak die lain and ade kale ijau bwh badan die, dah mati baru jd kaler merah, berbintik2 tuh..ehehe.. aku rase korg pon sure x penah tgk sotong idup secare live. Eheheh.
Pantai Rantau Abang
Pantai Rantau Abg tuh cantik sgt.. Ade batu besar dgn corak hakisan. Mmg cantik. rasenye penah tgk dlm poskad. Air laut tuh pon biru je. Aku x mandilah.. jln2 je kat tepi pantai ngn adek, mak aku and anak2 jiran kiotrg tuh. Sronok tgk budak2 tuh mandi laut.. Kalo ikutkan mmg nk sgt mandi, tp pikir mls nk salin baju sume, so, tengok jela.. Akhirnye, tercapai gak la sket hajat aku yg nak sgt ke pulau.. Walaupon x gi pulau, dpt tgk laut n dok tepi pantai pon dah cukup menggembirekan aku. Tapi nampak jugak la Pulau Kapas dari jauh. One day nak jugak gi sane. Sayang nye x de camera time tuh. Kalo dpt amek gambar kan best, bleh aku tunjuk cantiknye pemandangan kat situ. Mmg rase tenang je dpt jalan2 tepi pantai petang2..Aku suke sangat!! blk dari pantai, siap2 utk blk, dinner kat umah kakak jiran aku tuh, then dlm kol 9 mlm bertolak blk Kuantan..on da way blk aku tido jek.. kol 12 mlm sampai. Penat gile.

No comments:

Blog Widget by LinkWithin