14 June 2007

Kisah MALANG kete ku

MyVi ku Accident Lagi
Kesinambungan dari rentetan kisah malang kete ku, semalam, ditambah lagi dengan kejadian Accident antare MyVi ku ngan sebuah Lori.
Maklumat Kemalangan
Hari : Rabu
Tarikh: 13 Jun 2007
Waktu: 8.55 pagi
Situasi: Nak pergi kerje.
Tempat Kejadian: T-Junction kuar dari rumah aku ke jalan Jintan Manis
Ceritenye bermule mcm nih, aku kuar dari rumah nak ke tempat keje. Rumah aku ngn ofis tuh adela dlm 1km je. Mmg dekat yg amat, kuar simpang, ke kiri, jln stret, trus jumpe Kosijaya. Yg ade dlm kete ialah aku ngan housemate ku Azian. mcm biase, bile dah sampai kat simpang tuh (jalan die agak berbukit), aku pon tggu la kete yg lalu lalang utk menunggu peluang membelok ke kiri. Agak lame la jugak sbb byk jugak kete. And ade sebuah lori kat belakang yang tak sabar2 telah hon2 aku. Bile dah tengok takde kete, aku pon menukar gear utk jalan. Masalahnye aku tersalah tukar gear! Rupenye mase aku berenti tu, aku telah tukar ke gear P. Aku ingat aku letak kat Gear N, so, bile aku tarik satu gear ke belakang, jadila gear R. Bermakne aku reverse. sebab kalo aku letak kat gear N, bile tarik satu gear ke belakang, jadilah Gear D, so sepatutnye aku kedepan la. Dlm mase kurang 1 saat tuh, aku terase kerete kebelakang, aku ingatkan sbb jalan tuh cerun, so die terkebelakang sket, then aku lagila tekan minyak dengan kuatnye supaye kete aku gerak kedepan lagi. Malangnye, satu dentuman yg kuat bunyi dari belakang. Mase tuh aku mmg rase panic + geram + rase nak je rewind mase tuh balik. Aku dah mengamuk2 dalam kete ku. Adoi!! dalam hati, alamak, nih sure abes lagi bumper aku..
Utk pengetahuan, kete aku dah pernah eksiden bulan 1 tahun nih jugak, kete wira langgar dari belakang kat traffic light. Dah tukar bumper ngan hood cover baru dah pon.
So, sambung blk crite tadi, aku kuar kete utk cek kerosakan. Dan, Adoi!!! abes bumper aku, penutup hood belakang, and lampu belah kiri pecah. Kete aku cedere belah kiri je sbb lori tu senget ke kiri. Lori tuh pulak, xdelah lori besar, kemek jugak la bumper die. So, mmg kuat la perlanggaran tuh. Yela, aku tekan minyak abes kuat, sekali ter"reverse" pulak. Lori tuh, mase tuh tgh berhenti. Then, mengikut nasihat abg lori, die soh letak kete kat tepi dulu, setel kat tepi jalan. bincang2 sket, aku katela nk wat repot. Die ok jek. Mase kat tepi jalan tuh, ade la pulak budak2 Kosijaya lalu. Tibe2 ade Rozli and Azizi. Si Azizi nih kebetulan ade camera, so, die amek la gambar kejadian. Lepas tuh amek no tefon abg lori yg bername Fendi tuh, aku pon gi ofis cam biase. Kat ofis, ramaila yg tanye2 sbb ramai yg nampak aku kat tepi jalan td. Huhu.. mmg menyayat hati sggh tengok MyVi aku yg dah kemek tuh. Yg dulu punye eksiden pon blom setel lg nk mintak claim, pastuh eksiden pulak sekali lagik. Uwaaaaa!!!! geramnye!! tapi x leh nk buat ape sbb salah sendiri.. so, pas nih, kalo berhenti nk lintas jalan, aku takkan letak gear P lagik.
Mlm tadi dah pergi balai polis traffik Kl utk buat report sbb nk claim insuran aku. Aku takdela kene saman sbb yg lori tuh tak buat report pon, and die tak mintak aku baya ape2. So, sabtu nih aku akan balik Kuantan, nak repair kete kat Perodua Kuantan jelah. Senang, nnt abah aku bleh tengokkan, lagipon mase eksiden harituh pon hantar situ n dah kenal abg perodua tuh.

Ish.. lepas satu, satu kejadian malang kerete aku.. huhu.. ok rewind balik renteten kejadian malang MyVi ku..
Sabtu - Tinted kete. On da Way balik kete jerking and lampu Enjin and O/D light blinking
Ahad - Aircond pulak, walopon dah Off tp still kuar aircond nye
Isnin - Hantar kete kat Perodua utk cek ECU yg dah Short circuit sbb masuk air mase tinted
Selase - Dapat tau yang cermin depan tuh retak sbb tinted
Rabu - Eksiden..
Kamis - Takde kete sbb dah antar gi kedai tinted utk tuka cermin.
So, hari nih gi keje Tumpang housemate aku, Si Yana. Malam karang maybe nak pergi amek police report tuh. Ok kat bawah nih la gambar2 mase eksident tuh yg sempat diambil oleh Si Azizi, membe ofis, Kosijaya.


Bumper tuh Calar2 and terperosok ke depan, Lampu pecah, and hood cover belakang tuh kemek. Kalo tgk dari belah kanan mmg mcm xde pape.
Ni lah lori yg aku langgar tu. Bumper die bengkok sket tuh. Tula, sape suruh hon2 aku. Tak sabar2 sangat, kan aku dah langgar ko..

Abg lori yg bawak lori company die.

Nilah simpang tempat kejadian. Yang baju hitam tuh, Azian Housemate aku, baju biru, Rozli..

Aku yang sempat amek gambar dengan senyuman yg kelat.. Huhuhuhuhu!!!

No comments:

Blog Widget by LinkWithin